Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Το ετήσιο εβραϊκό προσκύνημα στην παλαιότερη συναγωγή της Αφρικής


Εκατοντάδες προσκυνητές προσήλθαν στη συναγωγή της Ghriba στο μεσογειακό νησί Djerba, όπου ζει μια από τις τελευταίες εβραϊκές κοινότητες στον αραβικό κόσμο, καθώς το ετήσιο εβραϊκό προσκύνημα στην παλαιότερη συναγωγή της Αφρικής, ξεκίνησε την Τετάρτη στην Τυνησία.
Μαζί υπουργοί και άλλοι αξιωματούχοι για να γιορτάσουν το διήμερο φεστιβάλ Lag BaOmer. Η εκδήλωση, η οποία ξεκινά 33 ημέρες μετά την έναρξη του εβραϊκού Πάσχα, συμπίπτει με τον μουσουλμανικό ιερό μήνα του Ραμαζανιού για πρώτη φορά από το 1987.
Ένα γρήγορο γεύμα πρόκειται να μοιραστεί σε μουσουλμάνους και Εβραίους την Τετάρτη το βράδυ στη Τζέρμπα. "Δεν είναι εύκολο να οργανωθούν όλα αυτά ενώ οι άνθρωποι  νηστεύουν εδώ. Είναι κουρασμένοι, αλλά είμαστε  ευπρόσδεκτοι ως συνήθως ", δήλωσε η Laura Tuil-Journo από τη Γαλλία.



Το φετινό προσκύνημα είναι το πρώτο από τότε που ο Ρενέ Τραμπελσί, ο οποίος συνδιοργανώνει το φεστιβάλ εδώ και χρόνια, διορίστηκε ως πρώτος Εβραίος υπουργός της Τυνησίας εδώ και δεκαετίες, υπεύθυνος για τον τουρισμό. "Φέτος είμαστε γεμάτοι. Οι άνθρωποι έρχονται τώρα με πλήρη εμπιστοσύνη, ειδικά καθώς ο κ. Τραμπέλσι έγινε υπουργός ", δήλωσε η Tuil-Journo.
Αρκετές εκατοντάδες αστυνομικοί και στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από τεθωρακισμένα και ελικόπτερα, έχουν αναπτυχθεί για να προστατεύσουν τους προσκυνητές. Η κοινότητα εξακολουθεί να αναρρώνει από μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η Αλ Κάιντα στη συναγωγή το 2002 που σκότωσε 21 άτομα. Πριν από αυτό, περίπου 8.000 προσκυνητές ταξίδευαν στη Τζέρμπα για την ετήσια γιορτή. Ο αριθμός έπεσε αργότερα αλλά από τότε ανακτήθηκε κάπως.
Η τουριστική βιομηχανία της Τυνησίας δέχτηκε επίσης πλήγματα από επιθέσεις σε ένα μουσείο και ένα τουριστικό θέρετρο το 2015 που άφησαν δεκάδες νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων 59 αλλοδαπών. Φέτος οι διοργανωτές περιμένουν περισσότερους από 5.000 προσκυνητές, συμπεριλαμβανομένων  Ισραηλινών, να επισκεφθούν τη συναγωγή, που πιστεύεται ότι ιδρύθηκε το 586 π.Χ. από τους Εβραίους που έφυγαν μετά την καταστροφή του ναού του Σολομώντος στην Ιερουσαλήμ. Ο αριθμός των Εβραίων στην Τυνησία έχει μειωθεί σημαντικά, από περίπου 100.000 πριν από την ανεξαρτησία από τη Γαλλία το 1956 σε περίπου 1.500 σήμερα, οι περισσότεροι από τους οποίους ζουν στη Τζέρμπα.
AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ερώτημα

  Και τι μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε τα πράγματα; Τα κόμματα διεφθαρμένα ή -στην καλύτερη περίπτωση- κολλημένα σε ιδεοληψίες. Τα ΜΜ...