Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Η ζωή της σχοινοβάτισσας


http://www.koreatimes.co.kr/www/art/2019/05/690_269719.html

Της Anna J. Park

Η Παρκ Τζι-να, 30 ετών, έχει περάσει σχεδόν δύο δεκαετίες τρία μέτρα από το έδαφος πάνω στο τεντωμένο σχοινί. Είναι μία από τις δύο Κορεάτισσες που ασχολούνται με το "jultagi", την παραδοσιακή σκοινοβασία, με πάνω από μια δεκαετία εμπειρίας.Η Παρκ λέει ότι εξακολουθεί να βρίσκει τη δουλειά της συναρπαστική. 

"Είναι μαγευτικό  αυτό που κάνω. Μου αρέσει κυρίως επειδή είναι  μοναδικό και οι άνθρωποι συνήθως δεν  ασχολούνται με κάτι τέτοιο", δήλωσε η Park κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνέντευξης στο Korea Times. "Δεύτερον, αισθάνομαι υπέροχα κάθε φορά που ανεβαίνω στο τεντωμένο σχοινί και ολοκληρώνω την παράσταση. Οι θεατές απολαμβάνουν και αγαπούν την παράστασή μου", πρόσθεσε.

Το Jultagi χαρακτηρίστηκε ως η σημαντική άϋλη πολιτιστική ιδιοκτησία της Κορέας υπ' αριθμ. 58 και είναι το μοναδικό άυλο πολιτισμικό στοιχείο του έθνους που έχει ακροβατικό χαρακτήρα. Το περπάτημα στο τεντωμένο σχοινί  έχει πάνω από 1.000 χρόνια ιστορίας και κάποτε ήταν πολύ δημοφιλές μεταξύ των πολιτών, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του Βασιλείου 
Joseon  στα  1392-1910 .




Η Park Ji-na πηδάει στο τεντωμένο σχοινί. Μουσικοί που κάθονται στο πάτωμα παίζουν. Ευγενική παραχώρηση του Κορεατικού Ιδρύματος Παραδοσιακών Καλών Τεχνών

Αυτό το παραδοσιακό είδος τέχνης είναι διαφορετικό από τη σχοινοβασία άλλων χωρών, καθώς συνοδεύεται από μουσικούς στο έδαφος και αφήγηση από τον σχοινοβάτη  για να ψυχαγωγήσει τους θεατές. Αυτό το στοιχείο αφήγησης είναι  που  αρέσει πολύ στη Park. 


"Λόγω του στοιχείου της αφήγησης, είναι εύκολο να επικοινωνήσω με τους θεατές και συχνά με πλησιάζουν κατά τη διάρκεια ή μετά τις παραστάσεις και με ενθαρρύνουν να παίζω καλύτερα.Μόλις τελειώνει η παράσταση, αρκετοί έρχονται και μου λένε πόσο τους άρεσε.Αυτά τα ενθαρρυντικά λόγια με βοηθούν να συνεχίζω να ανεβαίνω στο  σχοινί, ακόμα και σε εκείνους τους δύσκολους καιρούς », είπε η Park. 


«Λόγω αυτών των αφηγηματικών και μουσικών στοιχείων, το jultagi δεν είναι μόνο τεχνική, είναι τέχνη».


Με την ελπίδα να βελτιώσει περαιτέρω τις δυνατότητές της για μουσική και αφήγηση, σπούδασε παραδοσιακή κορεατική μουσική στο πανεπιστήμιο. 


"Όπως είπα, το jultagi είναι τέχνη, είναι μια θεατρική και μουσική παράσταση, γι 'αυτό και σπούδασα  παραδοσιακή κορεατική μουσική για να κάνω καλύτερες παραστάσεις σχοινοβασίας", δήλωσε η Park.


 "Δεν έχω σκεφτεί ποτέ να κάνω κάτι άλλο στη ζωή μου.Ακόμα δεν το κάνω.Αυτό είμαι εγώ και αυτό είναι που μπορώ να κάνω  καλύτερα".



Η Park  Ji-na μιλάει στους θεατές από το σχοινί. Η ιστορία είναι ένα σημαντικό κομμάτι της απόδοσης του jultagi. Ευγενική παραχώρηση του Κορεατικού Ιδρύματος Παραδοσιακών Καλλιτεχνικών Τεχνών

Εισήλθε στον κόσμο του jultagi όταν ήταν 11 ετών. Πριν, μάθαινε παραδοσιακή κορεατική μουσική και υποκριτική από την ηλικία των οκτώ ως μέρος των δραστηριοτήτων μετά το σχολείο, και ο εκπαιδευτής της την έβαζε συχνά για παραδοσιακές κορεατικές παραστάσεις. Ενθουσιάστηκε με το jultagi όταν το είδε από κοντά  για πρώτη φορά. Τότε αποφάσισε να το κάνει κι αυτή .
«Από νεαρή ηλικία, ήμουν πολύ αποφασιστική. Αν υπάρχει κάτι που θέλω, πρέπει να το κάνω», είπε με ένα χαμόγελο. 

Από τότε ξεκίνησε να ασκείται καθημερινά μετά το σχολείο. Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών και χειμερινών διακοπών, αφιέρωσε το χρόνο της στην εκμάθηση των τεχνικών καθημερινά. Χρειάστηκαν τρία χρόνια για να πείσει τους γονείς της, οι οποίοι ήταν έντονα αντίθετοι, να εγκρίνουν την απόφασή της.


"Τώρα οι γονείς μου είναι μεγάλοι μου υποστηρικτές, προσπαθούν να έρχονται σε κάθε παράσταση, εκτός και αν γίνονται πολύ μακριά. Αλλά επειδή είναι μια επικίνδυνη παράσταση, μπορώ να αισθανθώ ότι μερικές φορές δεν μπορούν να με βλέπουν απευθείας. Γίνονται πιο νευρικοί κι από μένα, όταν δεν φαίνομαι πολύ καλά ", είπε. 


Μέχρι στιγμής, δεν έχει υποστεί μεγάλο τραυματισμό. Αλλά λέει ότι δεν είναι πάντα εύκολο να περπατήσει στο λεπτό σχοινί, παρόλο που το  κάνει για τις τελευταίες δύο δεκαετίες. 


"Είναι πραγματικά τρομακτικό όταν η κατάστασή μου δεν είναι αρκετά καλή ή όταν υπάρχει ισχυρός άνεμος, επειδή μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση μου. Όταν έχει πολύ αέρα, έμαθα να κάνω περισσότερη αφήγηση και να περπατήσω γρήγορα  πάνω στο σχοινί όταν ο άνεμος πέφτει .Οπότε όταν ο καιρός δεν είναι καλός, δεν μπορώ να δείξω πλήρως τις ικανότητές μου ", δήλωσε η Park.





H Park Ji-na εκτελεί παραδοσιακή κορεατική σχοινοβασία. Ευγενική παραχώρηση του Κορεατικού Ιδρύματος Παραδοσιακών Καλλιτεχνικών Τεχνών

Τώρα είναι μέλος ενός δημοτικού παραδοσιακού θεάτρου τέχνης, με έδρα την πόλη Anseong, στην επαρχία Gyeonggi. Ο θίασος της έχει μια μακρά ιστορική προέλευση, εντοπίζεται πίσω στο Anseong
 "namsadang pungmul nori" του Joseon, ή τις παραδοσιακές κορεατικές τέχνες λαϊκής παράστασης που έχουν διατηρηθεί στην περιοχή Anseong. Αποτελείται από έξι πράξεις, όπως σχοινοβασία, χορευτικό δράμα με μάσκες, στριφογύρισμα πιάτων και μουσική αγροτών. Παλαιότερα ήταν καθαρά ανδρική  ομάδα παραστάσεων και εξακολουθεί να είναι σπάνιο να γίνουν μέλη του γυναίκες καλλιτέχνες. 

"Επί του παρόντος, υπάρχουν περίπου 30 μέλη στο θίασο, και μόνο τέσσερις είναι γυναίκες," εξηγεί η Park. Η  ομάδα παραδοσιακών τεχνών δίνει παραστάσεις κάθε Σαββατοκύριακο στο Anseong Namsadang Performance Hall από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο.


Εκτός από τις τακτικές της παραστάσεις, θα συμμετάσχει στο φετινό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Κορεατικών Θεατρικών  Τεχνών , το οποίο βρίσκεται στη 13η χρονιά του . Οργανωμένο από το Κορεάτικο Ίδρυμα Παραδοσιακών Θεατρικών Τεχνών, το ετήσιο φεστιβάλ θα διεξαχθεί αυτό το Σαββατοκύριακο στο 
Oil Tank Culture Park, που βρίσκεται στη δυτική Σεούλ



Η Park Ji-na δείχνει την ικανότητά της να ξαπλώνει στο τεντωμένο σχοινί κατά τη διάρκεια της παράστασης. Κορεάτικο Ίδρυμα Παραδοσιακών Καλών Τεχνών

Ελπίζει οι εμφανίσεις της στο σφιχτό σχοινί να δώσουν άνεση και θάρρος στους θεατές. 


"Συχνά λέμε ότι η ζωή μοιάζει με περπάτημα στο σκοινί . Ελπίζω ότι παρακολουθώντας τις παραστάσεις μου στο σχοινί, οι θεατές μπορούν να σκεφτούν τη δική τους ζωή.Ελπίζω να μεταφέρω ένα μήνυμα θάρρους και παρηγοριάς για αυτούς, ανεξαρτήτως του πόσο μικροί  είναι ", είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ανάσταση του σώματος

  Ο Χριστός δεν αναστήθηκε μόνο πνευματικά αλλά αναστήθηκε και σωματικά. Δεν πέταξε μόνο η ψυχή του στα ουράνια αλλά και το σώμα Του εγκατέλ...