Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Το επίλεκτο σώμα των Gurkha-H Νεπαλέζικη επίλεκτη μονάδα του Βρετανικού στρατού



Το 1815, η Βρετανική κυριαρχία  στην Ινδία τέθηκε σε σοβαρή δοκιμασία από τις δυνάμεις ενός επεκτατικού κράτους του Νεπάλ.
Εντυπωσιασμένη από την τέχνη τους του ορεινού  πολέμου και  την επιμονή τους, η Βρετανία άρχισε να προσλαμβάνει Νεπαλέζους για μια ειδική επίλεκτη ταξιαρχία. Πάνω από 220.000 Gurkhas πολέμησαν για τη Βρετανία στον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και  πάνω από 40.000 ήταν οι πεσόντες.
Για πολλούς κατοίκους του Νεπάλ,η υπηρεσία στο βρετανικό στρατό είναι μια ισχυρή οικογενειακή παράδοση, αλλά ο ανταγωνισμός για να ενταχθούν είναι έντονος. Κάθε χρόνο, πολλές χιλιάδες Νεπαλέζοι ανταγωνίζονται για λίγες θέσεις για να γίνουν Gurkha.


Η ταινία προσφέρει μια ευρεία προοπτική για μια 200  χρόνων στρατιωτική παράδοση που εξακολουθεί να παρέχει κοινωνική θέση  για τους νέους Νεπαλέζους που προσπαθούν να συμμετάσχετε σε μια επίλεκτη ταξιαρχία του  βρετανικού στρατού  στην περιοχή των Ιμαλαΐων.
Τι χρειάζεται για να γίνεις Gurkha;
Εξετάζουμε το πώς οι νέοι Νεπαλέζοι περνούν την αυστηρή διαδικασία επιλογής τριών φάσεων που κρατά  πάνω από έξι μήνες στα βουνά και πώς η φυσική κατάσταση, η ευφυΐα και το κίνητρο των επίδοξων στρατιωτών θα τεθούν όλα σε δοκιμασία.
Η γνώμη του σκηνοθέτη
Από τον  Kesang Tseten
Μου ήρθε για πρώτη φορά η ιδέα να κάνω ένα ντοκιμαντέρ για τη Σχολή  Gurkha   ενώ μαγνητοσκοπούσα ένα εντελώς διαφορετικό ντοκιμαντέρ για τον ανδρισμό. Για το έργο αυτό,  έπρεπε να επιλέξω τέσσερα σενάρια που αντιπροσώπευαν την λεβεντιά. Ένα από αυτά τα σενάρια περιλάμβανε την εκπαίδευση των στρατιωτών, δηλαδή των  Gurkha.
Πριν από την πραγματοποίηση αυτής της ταινίας δεν ήξερα πολλά περισσότερα για τους Gurkha από ό, τι οι περισσότεροι άνθρωποι. Στην πραγματικότητα, σκέφτηκα ότι θα μπορούσα απλά να πάω στο βρετανικό στρατόπεδο των Gurkha στην Ποκάρα,στο Νεπάλ, και να αρχίσω τα γυρίσματα. Ωστόσο, σύντομα ανακάλυψα ότι πολύ λίγοι είχαν ποτέ γίνει δεκτοί στο στρατόπεδο για να κινηματογραφήσουν το στάδιο κατάταξης και κανείς δεν είχε κινηματογραφήσει ποτέ την όλη διαδικασία.
Έκανα αίτηση για άδεια για γυρίσματα, και χάρη σε μια ιδιοτροπία της τύχης, πήρα άδεια να αρχίσω να κάνω το ντοκιμαντέρ μου.
Είχα προγραμματίσει να κάνω μόνο  λίγες ημέρες γυρισμάτων, αλλά τότε γοητεύτηκα από τα διάφορα στάδια της εκπαίδευσης νια να γίνει κάποιος Gurkha.
Μου είχε εξάψει το ενδιαφέρον η φυσική διαδικασία της πρόσληψης,τους νεαρούς άνδρες με τους σαν πανοπλία κοιλιακούς τους, τα ξεχωριστά κίνητρά τους και τη σοβαρότητά τους (σε αντίθεση με το τρομακτικό στερεότυπο των Gurkha) και έτσι αποφάσισα να κινηματογραφήσω την όλη διαδικασία και να κάνω μια ξεχωριστή ταινία γι 'αυτό.
Οι Gurkhas αποτελούν ένα τεράστιο μέρος της πολιτιστικής αφήγησης του Νεπάλ, αλλά ήθελα να κάνω μια ταινία που θα δείχνει την πραγματικότητα μόνο μίας πτυχής της ιστορίας των Gurkha - τη διαδικασία της κατάταξης. Ήθελα να εκπροσωπεί την ψυχή αυτού του θέματος, αλλά και να μην το κάνει να φαίνεται εξωτικό και να το δείχνει απλά όπως είναι.
Αποφάσισα να κινηματογραφήσω αυτό το ντοκιμαντέρ στο στυλ της παρατήρησης  γιατί θα μου επέτρεπε  να δείξω το δράμα που υπάρχει στην εκπαίδευση των Gurkha και να μοιραστώ τα σενάρια που εκτυλίχθηκαν, αγκυροβολημένα στην επικαιρότητα τους. Αυτή η προσέγγιση «άμεσου κινηματογράφου» σήμαινε ότι δεν θα μπορούσε να περιλαμβάνει συνεντεύξεις on-camera, κυρίως, διότι θα ήταν εξαιρετικά ενοχλητικό να βγάλω τα άτομα από τις έντονες δραστηριότητες κατάταξής τους, προκειμένου να τους ρωτήσω  τι έκαναν και γιατί. Ακόμη και αν αυτό ήταν δυνατόν, και ήταν πρόθυμοι να με φιλοξενήσουν, θα μείωνε τη δράση έτσι σκέφτηκα ότι θα ήταν καλύτερο να το δείξω και  όχι να το διηγηθώ. Επίσης, λόγω της σημασίας της διαδικασίας τόσο για τους υποψηφίους όσο και  για τους αξιωματικούς, ήξερα ότι η κάμερα δεν θα να αποσπούσε την προσοχή τους. Τους βρήκα τους συμπεριφέρονται φυσιολογικά, σαν να μην μαγνητοσκοπούσε  κανείς.


Μόλις εντοπίσαμε ορισμένους πιθανούς νεοσύλλεκτους να ακολουθήσουμε, καταγράψαμε την εκπαίδευσή τους, καθώς περνούσαν από τη διαδικασία της κατάταξης,  μέχρι την επιλογή ή την απόρριψή τους. Για εκείνους που πέτυχαν, καταγράψαμε επίσης την εκπαίδευσή τους στο βρετανικό στρατό και την τελική αποχώρησή τους από το Νεπάλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...