Εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας για τις επίμαχες περιοχές της Νότιας Θάλασσας της Κίνας, το Πεκίνο έχει αποφασίσει να στείλει πυρηνικά υποβρύχια να περιπολούν στον Ειρηνικό Ωκεανό φέτος για πρώτη φορά στην ιστορία.
Η είδηση εμφανίστηκε για πρώτη φορά μετά από ρεπορτάζ της The Guardian ότι το Πεκίνο σχεδιάζει το πρώτο περιπολικό πυρηνικής αποτροπής . Η εφημερίδα ανέφερε ανώνυμους Κινέζους στρατιωτικούς αξιωματούχους, οι οποίοι είπαν ότι τέτοιες περιπολίες είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσει την Κίνα από τα οπλικά συστήματα των ΗΠΑ ».
Το ρεπορτάζ λέει ότι περιπολίες πυρηνικής αποτροπής είναι απαραίτητες για να δείξουν τις πυρηνικές δυνατότητες της Κίνας στους Αμερικανούς. Στο παρελθόν, όπως αναφέρεται, οι πολιτικοί της Ουάσιγκτον κατέδειξαν την άγνοιά τους για το πυρηνικό δυναμικό του Πεκίνου. Για παράδειγμα, στην προεκλογική εκστρατεία του 2012 των ΗΠΑ,ο υποψήφιος Herman Cain δήλωσε ότι δεν γνώριζε ότι η Κίνα ήταν μια πυρηνική δύναμη.
Εν τω μεταξύ, το Πεκίνο επιθυμεί να διατηρήσει μια στρατηγική «αποτελεσματικής πυρηνικής αποτροπής" που βασίζεται στον μικρότερο αριθμό πυρηνικών κεφαλών σε σύγκριση με εκείνους των άλλων πυρηνικών δυνάμεων.
"Καθώς οι εντάσεις Κίνας-ΗΠΑ αυξάνονται, είναι απαραίτητο για την Κίνα να ενισχύσει την ικανότητά της για πυρηνικά αντίποινα. Θα βοηθήσει με την ισορροπία στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού και την ενίσχυση της προθυμίας των ΗΠΑ να επιδιώξουν ειρήνη με την Κίνα. "
"Η ιστορία δείχνει ότι η ισορροπημένη δύναμη βελτιώνει την ειρήνη. Η Κίνα πρέπει να αυξήσει τον αριθμό των πυρηνικών όπλων, και να ενισχύσει την δύναμη της επιβίωσης τους και την ικανότητα να χτυπήσει τους στόχους. Είναι το πιο σημαντικό θεμέλιο της εθνικής ασφάλειας της Κίνας, "ανέφερε η Daily.
Νωρίτερα, το Πεντάγωνο προέβλεπε ότι «η Κίνα θα πραγματοποιήσει κατά πάσα πιθανότητα τη πρώτη περιπολία πυρηνικής αποτροπής κάποια στιγμή το 2016." Ωστόσο, η ακριβής ημερομηνία έναρξης δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.
Read more: http://sputniknews.com/asia/20160530/1040457411/china-us-nuclear-deterrence.html#ixzz4A7SCWv9Y
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου