Εντύπωση μου κάνει η έλλειψη αγάπης από την μεριά όσων αυτοαναγορεύονται ως "παραδοσιακοί χριστιανοί" για τα ζώα.Πολλές φορές δε,φτάνουν σχεδόν στην αντιπάθεια.Έχω διαβάσει κατά καιρούς διάφορα άρθρα για το θέμα,από τον εκκλησιαστικό χώρο,τα οποία εκφράζουν μια εντελώς αρνητική οπτική.
Δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να είναι ολοκληρωμένος χριστιανός αν δεν έχει αγάπη και για τα ζώα(βλ.Ισαάκ τον Σύρο).Και όταν λέμε αγάπη,δεν εννοούμε να μην κλωτσάμε τους σκύλους ή να μη βάζουμε φωτιά στις ουρές των γατιών ή να μην πετροβολάμε τα άλογα.Μίλαμε για αγάπη,για φροντίδα των πληγωμένων ή άρρωστων ζώων,για τάισμα των αδέσποτων ή ακόμα και μάζεμα κάποιου εξ αυτών στο σπίτι κλπ.
Τα ζώα τα χρησιμοποιεί συχνά ο Θεός για να μας διδάξει κάποια πράγματα.Το βλέπουμε στην Αγία Γραφή και σε βίους αγίων.Και βλέπουμε τους αγίους να έχουν καταπληκτική σχέση με τη φύση.Είχα ανεβάσει πρόσφατα μια ιστορία από τον βίο ενός αγίου της Γεωργίας,ο οποίος δεν άφησε του κυνηγούς να σκοτώσουν τα ελάφια που τον βοηθούσαν.Υπάρχουν πάρα πολλά παρόμοια.
Τα ζώα είναι απλά και άδολα.Το πιο πονηρό που θα σου κάνουν είναι να κοιτάξουν να βουτήξουν λίγο φαγητό παραπάνω.Αν τους δώσεις αγάπη και φροντίδα θα στο επιστρέψουν χωρίς κάποια πολύπλοκη πονηριά ή υστεροβουλία.Αντίθετα με τους ανθρώπους.Μαθαίνοντας να αγαπάμε τα ζώα κάνουμε το πρώτο,πιο εύκολο βήμα για να αγαπήσουμε τους ανθρώπους.Και αγαπώντας τους ανθρώπους καταφέρνουμε να αγαπήσουμε πραγματικά τον Θεό(Α' Καθ. Ιωάννου).Η υγιής ζωοφιλία λοιπόν μας οδηγεί προοδευτικά στον Θεό.
Ποια δεν είναι όμως υγιής η ζωοφιλία;Πότε γίνεται αρρώστια;Η επικρατούσα στους συντηρητικούς εκκλησιαστικούς κύκλους άποψη είναι ότι η διεστραμμένη ζωοφιλία εμφανίζεται όταν τρέχεις στον κτηνίατρο για το ζωάκι που έχεις(εγώ τρέχω και για κάμποσα αδέσποτα),όταν το θάβεις σε νεκροταφείο ζώων,όταν κάνεις διάφορα τέτοιου είδους πράγματα τέλος πάντων.Κι εγώ απαντώ:καλό είναι να σοβαρευτούμε όσοι θέλουμε να λεγόμαστε χριστιανοί και να μη λέμε σαχλαμάρες.Όταν έχεις ένα ζώο,ένα ζωντανό πλάσμα δηλαδή,θα φροντίσεις την υγεία του,την τροφή του και φυσικά όταν ψοφήσει(ή πεθάνει αν προτιμάτε) θα το θάψεις.Είτε σε οργανωμένο χώρο είτε σε ανοργάνωτο.Δεν νομίζω ότι θα το πετάξεις στα σκουπίδια,άσε που κάτι τέτοιο δεν είναι και υγειονομικά ενδεδειγμένο.
Όχι,η διαστροφή της ζωοφιλίας είναι ο περιορισμός του ανθρώπου σε αυτή.Όταν δεν κάνει το παραπάνω βήμα ώστε να περάσει από την αγάπη για,και από,τα ζώα στην αγάπη για,και από,τους ανθρώπους και στη συνέχεια να προχωρήσει στην αγάπη του Θεού.Και αυτό δεν έχει να κάνει με την αποκοπή από τη φύση,άλλωστε όποιος δει συμπεριφορά αγροτών ή κτηνοτρόφων προς τα ζώα,δεν νομίζω ότι έχει αποκομίσει ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις.Έχει να κάνει καθαρά με την αποξένωση των ανθρώπων και με την θεοποίηση του εαυτού μας και των αναγκών μας.Εκεί άλλωστε εδράζεται και η καταστροφική υπερεκμετάλλευση της φύσης.
Ο Θεός χρησιμοποιεί τα ζώα,τα κατοικίδια,ώστε να μας δώσει μια διέξοδο από το τέλμα μας.Μας εκπαιδεύει μέσω της αγάπης των ζώων ώστε να μπορέσουμε να αγαπήσουμε τους άλλους ανθρώπους και τελικά να καταφέρουμε να φτάσουμε σε Αυτόν που μας περιμένει.Ας δεχθούμε το μάθημα,ας κάνουμε τα βήματα που πρέπει και ας φτάσουμε στο στόχο μας.
"Και φυσικά όταν πεθάνει θα το θάψεις"
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι αναρωτιόμουν αν θα το προσέξει κανείς.Είναι κακόηχο το "ψοφήσει" ειδικά έτσι όπως το προφέρουμε πια,αλλά αυτή είναι η λέξη για τα ζωάκια.Θα το διορθώσω λίγο,πάντως.
ΔιαγραφήΦίλε Παπά-Κώστα, είμαι απόλυτα σίγουρος πως το έγραψες καταφάσκοντας τη συμβατική χρήση του ρήματος και ουχί τις κακότροπες συνδηλώσεις του. Γι' αυτό και η επισήμανσή μου ήταν άκρως διακριτική, γιατί ποιος είμαι γω/ποιοι είμαστε εμείς να κάνουμε το δάσκαλο στους συνανθρώπους μας.
ΔιαγραφήΕν κατακλείδι, κοινός ο θάνατος, κοινές και οι λέξεις του..
Άσχετο: Τον έχεις υπόψιν; http://skourtdim.blogspot.gr/
ΔιαγραφήΌχι,πρώτη φορά το βλέπω.Τα χώνει στους αρχαιολάτρες;Θα τον μελετήσω...
ΔιαγραφήΕίδα ότι ψοφώ σημαίνει κάνω κροτώ και υιοθετήθηκε η λέξη εξαιτίας του ήχου που έκαναν τα ζώα πέφτοντας στο έδαφος.Οπότε ίσως για σκυλιά και γατιά δεν κάνει το ρήμα...
Η έννοια της χρήσης είναι προβληματική. Εαν ο Θεός "χρησιμοποιεί" τα ζώα για τους δικούς Του σκοπούς, γιατί όχι και εμείς για τους δικούς μας. Και γενικά την φύση και τον κόσμο ως κάτι χρηστικό, δηλ. κάτι αναλώσιμο;
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Κτίση, μέσα σ'αυτήν και τα ζωντανά πλάσματα, ειναι κάτι σαν προανάκρουσμα της Βασιλείας του Θεού, όπου εκεί κάθε ον αφθαρτοποιείται και σώζεται.
Κατά την ταπεινή μου γνώμη, κάθε άλλη προσέγγιση, είναι βεβαίως θεμιτή, αλλά ανεπαίσθητα μας οδηγεί σε έναν δυτικού τύπου ορθλογισμό, όπου κάθε πράγμα υποτάσσεται στην σκοπιμότητα και στην κυριαρχία των σκοπών.
Ο Θεός δεν χρησιμοποιεί τα ζώα για τους δικούς του σκοπούς,έτσι αυθαίρετα.Τα χρησιμοποιεί για τον ένα και μοναδικό σκοπό Του.Να πλησιάσει τον άνθρωπο.Ο άνθρωπος ένα στόχο έχει,τη θέωση,να πλησιάσει,να ενωθεί με το Θεό. Αυτή επιτυγχάνεται με το να αφήσουμε το θέλημα μας και να κάνουμε το θέλημα του Θεού.Χρησιμοποιώντας την φύση για αποκλειστικά δικούς μας σκοπούς,αμαρτάνουμε,αποτυγχάνουμε δηλαδή να φτάσουμε στη θέωση.
ΔιαγραφήΚαλώς...
ΑπάντησηΔιαγραφή