Γιώργος Ψυχίδης
https://www.fosonline.gr/travel/article/160957/o-agios-topos-stin-argentini
Το Τιέρα Σάντα στο Μπουένος Άιρες αναβιώνει τη βιβλική εποχή και το θρησκευτικό συναίσθημα, ταξιδεύοντας τον επισκέπτη δύο χιλιάδες χρόνια πίσω.
Ο όρος «Άγιοι Τόποι» είναι συνυφασμένος ανέκαθεν με τις μεσανατολικές περιοχές της Παλαιστίνης και του Ισραήλ, διατηρώντας έναν έντονο θρησκευτικό και ιστορικό χαρακτήρα με συμβολισμούς, καθώς εκεί διαδραματίστηκαν γεγονότα αναφερόμενα στην Καινή Διαθήκη.
Το Τιέρα Σάντα δεν είναι κάτι άλλο παρά ένας τεράστιος χώρος έκτασης 70 στρεμμάτων, όπου αναπαράγονται εικόνες που εκπηγάζουν από τη θρησκευτική ιστορία. Βασίζεται σε ένα γιγαντιαίο μοντέλο της Ιερουσαλήμ όπως ήταν πριν από 2.000 χρόνια, κατασκευασμένο εξολοκλήρου από υαλοβάμβακα και σοβά. Σε αυτό το πλαίσιο, οι επισκέπτες μπορούν για παράδειγμα να περπατήσουν στους δρόμους της βιβλικής πόλης.
Επίσης, να ζήσουν βήμα βήμα σκηνές από τη γέννηση στη φάτνη, τη ζωή και τον θάνατο του Ιησού, όπως αυτές περιγράφονται στη Βίβλο. Συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής τους στην αναβίωση του Μυστικού Δείπνου και της Σταύρωσης. Αλλά και να επισκεφθούν το Τείχος των Δακρύων ή να παρακολουθήσουν τη δημιουργία του κόσμου σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη.
Έχουν όμως και τη δυνατότητα να γνωρίσουν διάφορες κουλτούρες όπως των χριστιανών, Εβραίων, Αράβων και Ρωμαίων. Για αυτό φροντίζουν οι ηθοποιοί που υποδύονται τους κατοίκους της πολυπολιτισμικής εκείνο τον καιρό Ιερουσαλήμ, ντυμένοι με τις ενδυμασίες τής τότε εποχής. Και οι οποίοι συμπληρώνουν τα πάνω από 500 πλαστικά αγάλματα που βρίσκονται μέσα και έξω από τις ψεύτικες καλύβες, αναπαριστώντας φιγούρες της βιβλικής εποχής: Ρωμαίους, Ιησουίτες, εμπόρους, προσκυνητές, αλλά και απλούς αργόσχολους.
Η μεγάλη ατραξιόν του θεματικού πάρκου στην πρωτεύουσα της χώρας της Νότιας Αμερικής είναι ασφαλώς το άγαλμα ύψους 18 μέτρων του Χριστού, το οποίο με τη συμπλήρωση κάθε ώρας αναδύεται πίσω από έναν βράχο σε μια επική απεικόνιση της θαυματουργής Ανάστασης του Θεανθρώπου! Γεγονός που για πολλούς συνιστά μια αν μη τι άλλο ιερή θρησκευτική εμπειρία και ταυτόχρονα για κάποιους άλλους έναν ικανό λόγο να λοιδορήσουν μέσω του διαδικτύου το συγκεκριμένο τρικ ως ένδειξη κιτς αισθητικής. Όπως το πάρει κανείς…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου