Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021

Εντόπισαν τον βαθύτερο σεισμό που έχει σημειωθεί ποτέ, στα ιαπωνικά νησιά

 


https://ecozen.gr/2021/10/iaponia-o-vathyteros-seismos-sti-gi-kai-to-dachtylidi-tis-fotias/

Οι επιστήμονες εντόπισαν τον βαθύτερο σεισμό που έχει σημειωθεί ποτέ, στα ιαπωνικά νησιά, σε βάθος μεγαλύτερο των 750 χλμ και μεγέθους 7,9 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ. Ο σεισμός είχε εκδηλωθεί στον υποθαλάσσιο χώρο του ιαπωνικού νησιωτικού αρχιπελάγους Ogasawara που αποτελείται από περίπου 30 υποτροπικά και τροπικά νησιά.


Μέχρι σήμερα θεωρείτο σχεδόν αδύνατο για σεισμούς να χτυπήσουν τόσο βαθιά. Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS), οι σεισμοί καταγράφονται συνήθως σε βάθη μεταξύ μηδέν και 435 μιλίων (μηδέν και 700 χιλιόμετρα).


Πέρα από αυτά τα βάθη, οι υψηλές θερμοκρασίες και οι πιέσεις που δρουν παραμορφώνουν και δεν δημιουργούν ρήγματα.


Επέκταση του ορίου εστιακού βάθους

Αλλά στη νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Geophysical Research Letters , οι επιστήμονες από την Αριζόνα φαίνεται να έχουν βρει ένα νέο όριο του εστιακού βάθους του σεισμού.


Οι συγγραφείς της μελέτης έγραψαν: «Τα αίτια των σεισμών κάτω από βάθη περίπου 60 χιλιομέτρων στο εσωτερικό της Γης έχουν συζητηθεί για σχεδόν έναν αιώνα. Αυτή η μελέτη αναφέρει τους πρώτους σεισμούς που ανιχνεύθηκαν με θέσεις πηγής στον κάτω μανδύα. Αυτές οι παρατηρήσεις παρέχουν νέες γνώσεις για τους μηχανισμούς που μπορούν να προκαλέσουν σεισμούς βαθιά μέσα στη Γη».


Αμφισβητήσεις

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του National Geographic, ορισμένοι επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί σχετικά με τα ευρήματα της μελέτης. Πριν εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα από τα ευρήματα, πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί ότι ο μετασεισμός χτύπησε πράγματι τόσο βαθιά.


Ο κάτω μανδύας ή μεσόσφαιρα αντιπροσωπεύει περίπου το 56 τοις εκατό του συνολικού όγκου της Γης και είναι το υγρό τμήμα του μανδύα της Γης.


Αυτό το στρώμα κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη εκτείνεται από περίπου 410 έως 1.800 μίλια (660 έως 2.900 χιλιόμετρα) κάτω από την επιφάνεια.


Μεσόσφαιρα και Δαχτυλίδι της Φωτιάς

Κάτω από την Ιαπωνία, ωστόσο, ο κάτω μανδύας πιστεύεται ότι ξεκινά βαθύτερα, στα περίπου 435 μίλια (700 χιλιόμετρα).


Η Ιαπωνία βρίσκεται μέσα στο Δαχτυλίδι της Φωτιάς του Ειρηνικού και είναι μια από τις πιο σεισμικά ενεργές περιοχές του κόσμου.



Το Δαχτυλίδι της Φωτιάς, γνωστό και ως Ζώνη Περιφέρειας-Ειρηνικού, διατρέχει από τη μια άκρη στην άλλη τον Ειρηνικό Ωκεανό.Αυτή η περιοχή χαρακτηρίζεται από συχνούς σεισμούς και τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ενεργών ηφαιστείων στον κόσμο. Υπολογίζεται ότι ετησίως σημειώνονται περίπου 1500 σεισμοί.


Το USGS σημειώνει: «Οι περισσότεροι σεισμοί και ηφαιστειακές εκρήξεις δεν χτυπούν τυχαία, αλλά συμβαίνουν σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως κατά μήκος των ορίων των πλακών. Μια τέτοια περιοχή είναι ο περιμετρικός δακτύλιος της φωτιάς του Ειρηνικού, όπου η πλάκα του Ειρηνικού συναντά πολλές γύρω τεκτονικές πλάκες. Το Δαχτυλίδι της Φωτιάς είναι η πιο ενεργή σεισμικά και ηφαιστειακά ζώνη στον κόσμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου

Ο άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής είναι ο πρώτος των προφητών. Ο μεγαλύτερος απ' όλους. Αυτός που όταν είδε τον Κύριο τον αναγνώρισε και για τ...