Δευτέρα 2 Μαρτίου 2020

Dorothee Sölle :Μυστικισμός και αντίσταση

Αποτέλεσμα εικόνας για Dorothee Sölle

https://sojo.net/magazine/january-2016/field-guide-christian-nonviolence

Η Dorothee Sölle ήταν Γερμανίδα προτεστάντης θεολόγος, ποιήτρια, ακτιβίστρια και αργότερα θεολόγος της απελευθέρωσης, φεμινίστρια και μυστική θεολόγος. Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, η οικογένειά της έκρυψε έναν Εβραίο φίλο στη σοφίτα για έξι εβδομάδες και το πρώιμο έργο της Sölle σηματοδότησε μια προσπάθεια για τη θεολογία μετά το Άουσβιτς, απορρίπτοντας τις παραδοσιακές έννοιες της θείας παντοδυναμίας υπέρ ενός Θεού που υποφέρει μαζί με την ανθρωπότητα. Το 1975, η Sölle δέχθηκε μια θέση στο Θεολογικό Σεμινάριο της Ένωσης στη Νέα Υόρκη, όπου με τρόπο αμφιλεγόμενο αναφέρθηκε στις πολιτικές της θρησκευτικής δεξιάς της δεκαετίας του 1980 ως «Χριστοφασισμό».


Η Sölle ήταν εξίσου ριζοσπαστική στο θέμα της αντίστασής της όπως ο Stringfellow, αλλά όπως γράφει στο σπουδαιότερο έργο της, The Silent Cry(Η Σιωπηλή Κραυγή), η μη βίαιη θεολογία της είχε τις ρίζες της στη βαθιά παράδοση του χριστιανικού μυστικισμού, συμπεριλαμβανομένων των συγχρόνων της Dorothy Day, Thomas Merton, Thurman και King. "Το να υπάρχεις ελεύθερος από τη  βία," γράφει, "σημαίνει να σκέφτεσαι και να ενεργείς με άλλα ζωντανά όντα σε μια κοινή ζωή. ... Είναι ο μυστικισμός του να υπάρχεις σαν ένας με ο,τιδήποτε ζει". Αυτός ο μυστικισμός δεν αρνείται την ύπαρξη του κακού ή των εχθρών, αλλά αναγνωρίζει ότι η διαφορά μεταξύ κάποιου και των εχθρών του δεν είναι απόλυτη - και σίγουρα όχι τόσο απόλυτη ώστε να δικαιολογεί την καταστροφή τους.

4 σχόλια:

  1. Μίξη Agnetha(ς) των ABBA και Σώτης Τριανταφύλλου η Δωροθέα.
    Η δε απόρριψη της θεϊκής παντοδυναμίας δεν απηχεί καζαντζακικές εμμονές;..
    (το άρχισα με ποιότητα, αλλά τό 'σωσα στη δεύτερη πρόταση με κουλτουριάρικη ρελάνς..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι τόσο απόρριψη της παντοδυναμία όσο πρόκριση του συμπάσχοντος Θεού.Δεν έχω επαφή με το έργο του Καζαντζάκη,οπότε δεν ξέρω τι να σου πω.

      Διαγραφή
    2. Μου έφερε στο νου το τέλος της Ασκητικής (http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSB106/544/3561,14840/extras/texts/index_a_09_01_kazantzakis_askitiki.html)
      Κλασσικό μετεφηβικό ανάγνωσμα μαζί με Ζαρατούστρα και Into Glory Ride στα ακουστικά..
      Ούτε μένα μου αρέσει ο Καζαντζάκης, το 'χουμε ξανασυζητήσει.

      Διαγραφή
    3. Εγώ Λάβκραφτ και Τόλκιν διάβαζα(και διαβάζω ακόμα αλλά αυτό θα το κρατήσω για μια άλλη ανάρτηση)
      Ούτε τον Νίτσε συμπάθησα ποτέ.

      Διαγραφή

Διακλαδώσεις

  Όταν κάποιος καλείται να κάνει μία επιλογή στη ζωή του, αυτομάτως σκοτώνει όλες τις άλλες ζωές που θα είχαν προκύψει αν είχε επιλέξει διαφ...