Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Αρχίζει η κυριαρχία της ακροδεξιάς στη Βραζιλία

  slpress.gr
Οι προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία θα κριθούν στον δεύτερο γύρο μεταξύ του ακροδεξιού Ζαΐχ Μπολσονάρου και του κεντροαριστερού Φερνάντου Αντάτζι, με τον πρώτο να κατέχει το πλεονέκτημα του 46,7% έναντι 28,37% που έλαβαν αμφότεροι την πρώτη Κυριακή.
Ο Μπολσονάρου, ο οποίος κέρδισε καθαρά τον πρώτο γύρο των εκλογών, έλαβε πάνω από τις μισές ψήφους στις Πολιτείες Σαν Πάουλου και Ρίο ντε Ζανέιρο, τις πλουσιότερες της χώρας.
Ο κεντροαριστερός αντίπαλός του Φερνάντου Αντάτζι κέρδισε κυρίως φτωχές Πολιτείες στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, προπύργιο του μέντορά του, του πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος είναι στη φυλακή μετά την καταδίκη του για διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.


Το προφίλ της νίκης

Συνολικά, ο Μπολσονάρου κέρδισε στις 17 από τις 27 Πολιτείες, εξασφαλίζοντας πάνω από το 50% των ψήφων στις εννέα από αυτές. Στην Πολιτεία Σαν Πάουλου, την πλουσιότερη και πολυπληθέστερη της Βραζιλίας, ο Μπολσονάρου πήρε το 53% των ψήφων.
Στην Πολιτεία Ρίο ντε Ζανέιρο, δεύτερη σε όρους ΑΕΠ και τρίτη σε πληθυσμό στη χώρα, καταγράφηκε εκλογικός θρίαμβος υπέρ του ακροδεξιού υποψήφιου: έλαβε σχεδόν το 60% των ψήφων. Ο Μπολσονάρου άλλωστε εκλεγόταν στο Κογκρέσο της Βραζιλίας σε αυτή την Πολιτεία επί 27 χρόνια.
Την καλύτερη επίδοσή του όμως την κατέγραψε στην Πολιτεία Σάντα Καταρίνα, όπου συγκέντρωσε 66% των ψήφων. Η Πολιτεία Μίνας Ζεράις, πάντως, η δεύτερη πολυπληθέστερη της χώρας, μοιάζει να αντικατοπτρίζει πιστότερα το αποτέλεσμα σε εθνικό επίπεδο, με τον Μπολσονάρου να συγκεντρώνει το 48% των ψήφων και τον Αντάτζι το 27%.
Ο κεντροαριστερός υποψήφιος από την πλευρά του εξασφάλισε σχεδόν το 60% των ψήφων στην Πολιτεία Μπαΐα, που έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας και τον τέταρτο υψηλότερο σε εθνικό επίπεδο.

«Θα είχα εκλεγεί εάν…»

Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου, ο Μπολσονάρου δήλωσε ότι θα είχε εκλεγεί αν δεν προέκυπταν «προβλήματα με τα ηλεκτρονικά συστήματα ψηφοφορίας». «Είμαι σίγουρος πως αν δεν είχε γίνει αυτό, θα ξέραμε από απόψε το όνομα του προέδρου της Δημοκρατίας. Διακυβεύεται η ελευθερία μας», ανέφερε ο Μπολσονάρου.
«Μας ανέφεραν πολλά προβλήματα με τα ηλεκτρονικά συστήματα ψηφοφορίας. Δεν μπορούσαμε να μην πούμε τίποτα. Θα απαιτήσουμε λύσεις από το Ανώτατο Εκλογοδικείο (TSE)», πρόσθεσε.
Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, οπαδοί του πρώην λοχαγού και νοσταλγού της στρατιωτικής δικτατορίας, συγκεντρώθηκαν μπροστά στην έδρα του TSE στην Μπραζίλια κραυγάζοντας το σύνθημα «νοθεία, νοθεία, νοθεία!».

«Κίνδυνος για τη Δημοκρατία»

Ο Φερνάντου Αντάτζι, ο κεντροαριστερός υποψήφιος για την προεδρία της Βραζιλίας δήλωσε, από την πλευρά του, ότι το αποτέλεσμα της αναμέτρησης αναδεικνύει τον κίνδυνο για τη δημοκρατία στη Βραζιλία και κάλεσε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να ενωθούν και να τον υποστηρίξουν.
«Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου μας βάζουν μπροστά σε μια πρόκληση, αποκαλύπτουν τους κινδύνους που διατρέχει η δημοκρατία στη Βραζιλία», τόνισε ο διάδοχος του Λούλα. Ο Αντάτζι επισήμανε ακόμη ότι ο δεύτερος γύρος δίνει μια ευκαιρία στους δημοκρατικούς πολίτες της Βραζιλίας να ενωθούν και να αποτρέψουν την επικράτηση του υποψήφιου της άκρας δεξιάς στις προεδρικές εκλογές.

Και δύο υιοί Μπολσονάρου εντός…

Ο ακροδεξιός Μπολσονάρου, ο οποίος κέρδισε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία, είδε τον έναν από τους γιους του, τον Εντουάρντου, να εκλέγεται βουλευτής με την καλύτερη επίδοση στην ιστορία της χώρας. Με χαρακτηριστικά άνεση κατέλαβε έδρα στην Γερουσία όμως και ο πρωτότοκος γιος του, ο Φλάβιου.
Ο Εντουάρντου Μπολσονάρου, 34 ετών, επανεξελέγη βουλευτής συντρίβοντας το απόλυτο ρεκόρ ψήφων στις βουλευτικές εκλογές, με πάνω από 1,8 εκατομμύρια πολίτες να τον αναδεικνύουν αντιπρόσωπο της Πολιτείας Σαν Πάουλου στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.
Ο Φλάβιου Μπολσονάρου, 37 ετών, κέρδισε με άνεση μία από τις δύο έδρες γερουσιαστών του Ρίο ντε Ζανέιρο με πάνω από 4 εκατ. ψήφους. Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, έχει άλλους δύο  γιους και μια κόρη, οι οποίοι μάλλον δεν ήταν υποψήφιοι.

Εκτός Γερουσίας η Ρούσεφ

Η κεντροαριστερή πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία παύθηκε το 2016 από το Κογκρέσο, δεν κατάφερε να εκλεγεί γερουσιαστής στην Πολιτεία Μίνας Ζεράις. Η Ρουσέφ, υποψήφια του Κόμματος Εργαζομένων (PT), κατέλαβε την τέταρτη θέση, με το 15,06% των ψήφων, σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα (έχει καταμετρηθεί το  97% των ψηφοδελτίων).
Για πολλούς αναλυτές, πρόκειται για πανωλεθρία για την πρώην αρχηγό του κράτους, η οποία σαρώθηκε από τα σκάνδαλα διαφθοράς του Λούλα και την δική της κακοδιαχείριση της οικονομίας.
Η Ρουσέφ, η διάδοχος του Λούλα στην προεδρία, ανέλαβε την εξουσία το 2010. Επανεξελέγη οριακά το 2014, πριν παυτεί από το Κογκρέσο το 2016, μετά τη δίκη της για παραποίηση των στοιχείων για το δημόσιο έλλειμμα, με φόντο τη βαθιά οικονομική κρίση και τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα διαφθοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παγίδα

  Δεν είναι και λίγες οι φορές που όταν γράφουμε κάτι, δεν αντιπροσωπεύει ακριβώς τις σκέψεις μας αλλά περισσότερο μας ενδιαφέρει να βρει θε...