Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Ο θάνατος του Κωνσταντίνου Κατσίφα και οι ελληνοαλβανικές σχέσεις

Ελληνικό αίμα στις σχέσεις Αθήνας-Τιράνων, Νεφέλη Λυγερού
slpress.gr
Νεφέλη Λυγερού

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών η υπόθεση του Βορειοηπειρώτη Κωνσταντίνου Κατσίφα, ο οποίος έπεσε νεκρός, χθες ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, από πυρά των ειδικών δυνάμεων της αλβανικής αστυνομίας. Και αυτό, όχι μόνο επειδή οι πληροφορίες για το περιστατικό παραμένουν συγκεγχυμένες, αλλά και γιατί έχουν δημιουργηθεί εύλογα ερωτήματα στην ελληνική κοινωνία, αλλά και στην ελληνική μειονότητα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σκοτώθηκε ο 35χρονος άνδρας.


Παρ’ ότι οι μοναδικοί αυτόπτες μάρτυρες είναι τα μέλη της αλβανικής αστυνομίας που συμμετείχαν στην καταδίωξή του και επέφεραν τον θάνατό του με δύο πυρά ένα στο κεφάλι και ένα στο στήθος, υπάρχουν κάποιες επιβεβαιωμένες πληροφορίες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κατά τη διάρκεια της τελετής μνήμης προς τιμήν Ελλήνων στρατιωτικών πεσόντων κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940 στο στρατιωτικό κοιμητήριο στο χωριό Βουλιαράτες έλαβε χώρα επεισόδιο, το οποίο μετατράπηκε σε ανθρωποκυνηγητό που είχε την ατυχή αυτή κατάληξη.


Το χωριό Βουλιαράτες αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Άνω Δρόπολης στη Βόρειο Ήπειρο, στη νότια Αλβανία. Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 350 μέτρων, απέχει 6 χιλιόμετρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα και υπάγεται στον νομό Αργυροκάστρου. Ο νέος άνδρας, ο οποίος είχε επιστρέψει στην Αλβανία στις 2 Οκτωβρίου, καθώς ζούσε και εργαζόταν στα Ιωάννινα, λέγεται πώς είχε τοποθετήσει πολλές σημαίες στο χωριό, ενώ κατά την εκδοχή που προβάλλεται τις τελευταίες ώρες από τα αλβανικά ΜΜΕ «η συμπεριφορά του ήταν προκλητική» και κάτοικοι του χωριού κάλεσαν την αστυνομία επειδή «γέμισε το χωριό με ελληνικές σημαίες»!

Σύμφωνα με πληροφορίες κατοίκων, στις 10.00’ πμ περίπου ο 35χρονος Βορειοηπειρώτης πυροβόλησε στον αέρα ενώπιον αστυνομικών, προσπαθώντας να τους εμποδίσει να κατεβάσουν ελληνική σημαία που βρισκόταν σε περίοπτη θέση στην περιοχή. Στη συνέχεια διέφυγε στην ορεινή περιοχή για να αποφύγει την σύλληψη. Οι αστυνομικές δυνάμεις του Αργυροκάστρου ζήτησαν την συνδρομή των αλβανικών ειδικών δυνάμεων Rinea. Στις έρευνες συμμετείχε και ελικόπτερο που έσπευσε στην περιοχή από τα Τίρανα.

Για ένα μόνο άτομο
Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας είχε κρυφτεί στο υδραγωγείο του χωριού και υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών. Εντύπωση προκαλεί η έκταση και η ένταση της επιχείρησης της αστυνομίας, η οποία έχοντας να κάνει με ένα μόνο άτομο χρησιμοποίησε ελικόπτερα και ειδικές δυνάμεις, προκειμένου να τον εξουδετερώσει. Ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη προκαλεί και το γεγονός ότι ενώ ο Κωνσταντίνος Κατσίφας ήταν ήδη νεκρός, το σπίτι του βρισκόταν υπό αστυνομικό κλοιό και περισσότεροι από 40 Αλβανοί κομάντος εισέβαλαν μέσα, χτυπώντας τη μητέρα του νεκρού, ανοίγοντας ντουλάπες, συρτάρια και αναποδογυρίζοντας κρεβάτια σε όλο το σπίτι.

Οι κάτοικοι του συγκεκριμένου χωριού, όπως και των άλλων χωριών της περιοχής δεν είναι η πρώτη φορά που καταγγέλλουν πως ζουν σε καθεστώς τρόμου. Αυτή τη φορά λένε πως οι αλβανικές αρχές έψαχναν για θύμα. Είναι ενδεικτικό πως ο ίδιος ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα χαρακτήρισε το νεκρό Βορειοηπειρώτη τρελό εξτρεμιστή. Πάντως, σύμφωνα με μαρτυρίες Αλβανών αστυνομικών πέθανε φωνάζοντας «Ζήτω η Ελλάδα», ενώ σε ανάρτησή του στο Facebook είχε καλέσει τη σκληροπυρηνική Νεολαία της Βορείου Ηπείρου να μη μείνει θεατής.

Η στάση της αλβανικής Αστυνομίας, πάντως, αποτελεί ζήτημα που προβληματίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο και καλείται να διαχειριστεί με μεγάλη προσοχή την υπόθεση. Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις, εξάλλου, έχουν περιέλθει σε τέλμα. Όσο ακόμα επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ήταν ο Νίκος Κοτζιάς, οι συνομιλίες με τον Αλβανό ομόλογό του με σκοπό τη σύναψη μίας συμφωνίας-πακέτου για τη διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων στις διμερείς σχέσεις είχαν σκαλώσει με ευθύνη της αλβανικής πλευράς, κυρίως του Αλβανού Προέδρου της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα. Πολύ περισσότερο τώρα, που ουσιαστικά η ελληνική διπλωματία είναι ουσιαστικά ακέφαλη και η Ελλάδα εισέρχεται σιγά-σιγά σε προεκλογική περίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παγίδα

  Δεν είναι και λίγες οι φορές που όταν γράφουμε κάτι, δεν αντιπροσωπεύει ακριβώς τις σκέψεις μας αλλά περισσότερο μας ενδιαφέρει να βρει θε...