Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Η "Ελαφρά Ταξιαρχία"

Όταν ο Έρολ Φλιν «βάφτιζε» άθελά του ελληνική ομάδα
Μια βάφτιση θέλει νονό. Συνήθως ο νονός γνωρίζει, αν μη τι άλλο, ότι βαφτίζει, αλλά και ποιον ή ποια βαφτίζει και το όνομα που δίνει. Στην περίπτωση του Ερολ Φλιν είναι προφανές ότι δεν ίσχυε καμία από τις παραμέτρους που καθιστούν υπαρκτό γεγονός μια βάφτιση. Κι όμως έγινε νονός -άθελά του- μια ελληνικής ομάδας. Για την ακρίβεια της έδωσε το δεύτερο όνομά τους. Ο σημερινός Απόλλωνας Σμύρνης κουβαλά εδώ και πολλά χρόνια το προσωνύμιο «Ελαφρά Ταξιαρχία». Κι αυτό το οφείλει τον Εροιλ Φλιν και την ταινία του «H επέλαση της Ελαφράς Ταξιαρχίας».
Πρόκειται για την ταινία που αναφέρεται στη Ελαφρά Ταξιαρχία του βρετανικού ιππικού, η οποία καθοδηγούμενη από τον λόρδο Κάρντιγκαν, διέπρεψε στις 25 Οκτωβρίου του 1854 στη μάχη του Μπαλακλάβα, στο πλαίσιο του Κριμαϊκού Πολέμου.
Την ίδια χρονιά, στις 9 Δεκεμβρίου, ο λόρδος Αλφρεντ Τένισον δημοσιεύει το πρώτο αφηγηματικό ποίημα για τη συγκεκριμένη μάχη και ύστερα από 82 χρόνια, η ιστορία μεταφέρεται στον κινηματογράφο.

Ο τίτλος της ταινία ήταν «The Charge of the Light Brigade». Τη σκηνοθεσία είχε αναλάβει ο σκηνοθέτης της διάσημης «Casablanca», Mάικλ Κέρτιζ. Η ταινία έκανε πρεμιέρα, σαν σήμερα, δηλαδή στις 20 Οκτωβρίου του 1936. Πρωταγωνιστές ήταν ο Ερολ Φλιν, η Ολίβια ντε Χάβιλαντ, ο Πάτρικ Νόουλς, ο Χένρι Γκόρντον και πολλοί άλλοι.
Στην Ελλάδα παίχτηκε δυο χρόνια αργότερα με τον τίτλο «Η Επέλαση Της Ελαφράς Ταξιαρχίας» και οι φίλοι του Απόλλωνα και οι τότε εφημερίδες εκτίμησαν ότι το προσωνύμιο ταίριαζε απόλυτα με την ομάδα που τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς πανηγύριζε το πρωτάθλημα Αθηνών.
Προφανώς ο γεννημένος στο Χόμπαρτ της Τασμανίας αγνοούσε τι συνέβαινε εκείνη την εποχή στην Ελλάδα. Ο γιος του λέκτορα και αργότερα καθηγητή της βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Τασμανίας, Θίοντορ Τόμσον Φλιν, δεν είχε άλλωστε ιδιαίτερη σχέση με τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο. Μόνο στην ξιφομαχία τα κατάφερνε καθώς είχε εκπαιδευθεί από τους καλύτερους δασκάλους των ηθοποιών του Χόλυγουντ και είχε γίνει ικανότατος στο να μάχεται με ταχύτητα, όπως φαίνεται στις ταινίες Ο Ρομπέν των Δασών, Ο αετός των θαλασσών και Κάπτεν Μπλαντ.
Με το ποδόσφαιρο όμως τα κατάφερνε καλά η άλλη «Ελαφρα Ταξιαρχία» αυτή που τότε έδινε τις δικές της παραστάσεις στο γήπεδο του Ρουφ. Η πρωταθλήτρια Αθηνών ομάδα του 1938, που με τον θρυλικό επιθετικό Βασίλη Γρηγοριάδη, έδειχνε επιθετικές αρετές ανάλογες αυτών του βρετανικού ιππικού. Με παίκτες όπως ο Χατζηβασιλείου, ο Γκιζώρης, ο Γκίκας, ο Σπανός, ο Βουβουδάκης, ο Χατζησάββας, ο Δεληγιάννης, ο Δαμαλάς, ο Μ. Στράτος και ο Πανανός.
Ο Ερολ Φλιν σίγουρα δεν τους γνώριζε. Και βέβαια ούτε αυτοί γνώριζαν ότι το όνομά που τους έδωσε θα συνοδεύει έως σήμερα την ομάδα της Ριζούπολης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παγίδα

  Δεν είναι και λίγες οι φορές που όταν γράφουμε κάτι, δεν αντιπροσωπεύει ακριβώς τις σκέψεις μας αλλά περισσότερο μας ενδιαφέρει να βρει θε...