Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Προχωρούν Ισραήλ,Ελλάδα και Κύπρος για τον EastMed



Τη δέσμευσή τους να εργαστούν με αποφασιστικότητα με στόχο την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed εντός του 2018, επαναβεβαίωσαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου. Σε δηλώσεις τους μετά το πέρας της Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής, στη Λευκωσία, υπό τον τίτλο «Χτίζοντας Γέφυρες Μεταξύ των Ανθρώπων», οι τρεις ηγέτες αναφέρθηκαν επίσης στο Κυπριακό, στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και στην κατάσταση στη Συρία. 

Αναστασιάδης: Η συνεργασία μας βασίζεται στις δημοκρατικές αρχές 

«Ο μηχανισμός που καθιερώσαμε, μετουσιώνει καθημερινά σε έργα το κοινό μας όραμα για ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια στην εύφλεκτη περιοχή μας», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι το τριμερές πλαίσιο συνεργασίας έχει ήδη αναγνωριστεί σε διεθνές επίπεδο. Είπε επίσης ότι οι τρεις χώρες κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα αξιόπιστο πλαίσιο συνεργασίας, το οποίο εδράζεται στις στέρεες δημοκρατικές αρχές και αξίες «παρέχοντας μας έτσι τη δυνατότητα να δημιουργούμε γέφυρες επικοινωνίας, όχι μόνο μεταξύ των κυβερνήσεων αλλά και των λαών μας». Αναφέρθηκε ακολούθως στις συμφωνίες που υπογράφτηκαν και είπε ότι στην παρούσα Σύνοδο συμφωνήθηκε η από κοινού υλοποίηση νέων έργων και προγραμμάτων, μεταξύ άλλων, στους τομείς της διασυνδεσιμοτητας και των επικοινωνιών, της καινοτομίας, της υγείας, της ενέργειας, της επιχειρηματικότητας, της έρευνας και τεχνολογίας, της περιβαλλοντικής προστασίας, της ψηφιακής διπλωματίας, της άμυνας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Σε ό,τι αφορά στον τομέα της Ενέργειας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η προώθηση του αγωγού ‘Eastmed’ αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο της συνεργασίας των τριών χωρών. «Επαναβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας για να εργαστούμε με αποφασιστικότητα με στόχο την υπογραφή σχετικής διακρατικής συμφωνίας εντός του 2018», υπογράμμισε. Αναφέρθηκε και στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, γνωστού και ως EuroAsiaInterconnector, λέγοντας ότι «επιβεβαιώσαμε την προσήλωση μας στα επόμενα βήματα προώθησης του» καθώς αναγνωρίζεται το όφελος του στην αναβάθμιση του ρόλου των χωρών μας στον τομέα αυτό. Εξέφρασε παράλληλα ευαρέσκεια για την προτεινόμενη διασύνδεση των τριών χωρών, μέσω οπτικής ίνας στο πλαίσιο της υλοποίησης του ‘EurasiaInterconnector’.


 Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε παράλληλα εκτενώς τους κυρίους Τσίπρα και Νετανιάχου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Τόνισε συναφώς την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς «ανά πάσα στιγμή να εμπλακεί εκ νέου σε ένα νέο διάλογο από εκεί που είχε τερματιστεί τον Ιούλιο του 2017 στο Κραν Μοντανά, νοουμένου ότι κοινός είναι ο στόχος να μετεξελιχθεί η Κύπρος σε ένα ‘φυσιολογικό κράτος’ όπως περιέγραψε ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας», δηλαδή ένα πραγματικά ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, απαλλαγμένο από εξαρτήσεις τρίτων, ξένες εγγυήσεις και στρατεύματα. «Προκειμένου ο διάλογος να είναι δημιουργικός και παραγωγικός, θα πρέπει η Τουρκία να απέχει από τις όποιες προκλητικές ενέργειες ή παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας» συμπλήρωσε. Εξέφρασε παράλληλα την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού και του ιδίου για τις συνεπείς και σταθερές θέσεις αρχής που επιδεικνύουν οι δύο Πρωθυπουργοί για την επιδιωκόμενη λύση, καθώς και για την αλληλεγγύη τους σε σχέση με τις τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Σε σχέση με το Μεσανατολικό, αναφέρθηκε στην ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, με στόχο την επίτευξη μιας βιώσιμης και δίκαιης λύσης η οποία θα αναγνωρίζει και θα διασφαλίζει την ασφάλεια του Κράτους του Ισραήλ, ενώ την ίδια στιγμή, θα προβλέπει τη δημιουργία ενός Παλαιστινιακού Κράτους. «Επαναλάβαμε ότι οιαδήποτε προσπάθεια που υποσκάπτει ή απειλεί το δικαίωμα ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ είναι αδιανόητη και δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή», ενώ χαρακτήρισε απολύτως κατακριτέα, ακόμα και την παραμικρή υπόνοια αντισημιτικής συμπεριφοράς. 

Νετανιάχου: Έχουμε κοινά συμφέροντα, γιατί έχουμε κοινές αξίες

 Στις δικές του δηλώσεις ο Βενιαμίν Νετανιάχου έκανε λόγο για μια «μεγάλη συμμαχία», την οποία οικοδομούν οι τρεις χώρες, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχουν όρια» στο τι μπορεί να επιτευχθεί. «Βρίσκω αυτές τις συναντήσεις όχι μόνο εποικοδομητικές, αλλά επίσης πολύ ενθαρρυντικές», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «μας ενθαρρύνουν για το μέλλον». Γιατί, εξήγησε, «αν δει κανείς μόλις λίγα χρόνια προηγουμένως είναι σχεδόν απίστευτο ότι οι χώρες μας δεν είχαν αυτή τη θερμή, στενή και άμεση επαφή». Ήμασταν, πρόσθεσε, κατά πολλούς τρόπους απομονωμένοι ο ένας από τον άλλο και αυτό είναι απίστευτο». Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, «είμαστε τρεις Δημοκρατίες της Ανατολικής Μεσογείου, έχουμε κοινά συμφέροντα, ακριβώς επειδή έχουμε κοινές αξίες». Είμαστε προσηλωμένοι στο ίδιο όραμα του πώς θα πρέπει να οργανώνεται η κοινωνία, πώς οι ελευθερίες θα πρέπει να ενθαρρύνονται, πώς ο πλουραλισμός να προστατεύεται και νομίζω ότι μπορούμε να το πετύχουμε καλύτερα μαζί, παρά ξεχωριστά». «Γνωρίζω ότι μπορούμε να το πετύχουμε καλύτερα μαζί, γιατί αυτό ακριβώς κάνουμε», τόνισε. Έκανε αναφορά στη βοήθεια που έχει παρασχεθεί εκατέρωθεν για την κατάσβεση πυρκαγιών, καθώς και για την ιατρική φροντίδα που παρέχεται στον τραυματισμένο αστυνομικό στο Ισραήλ. «Αυτά είναι απλά παραδείγματα από κάτι πολύ απτό: Οικοδομούμε μια μεγάλη συμμαχία, μια συμμαχία για το καλό και το τριών Δημοκρατιών μας», σημείωσε ο κ. Νετανιάχου. 

Αναφερόμενος στον αγωγό EastMed είπε ότι πρόκειται για «μια πολύ σοβαρή προσπάθεια», προσθέτοντας ότι δεν είναι μόνο σημαντική για τις τρεις χώρες και την Ιταλία, αλλά και την «Ευρώπη η οποία επιθυμεί να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές πηγές». Αναφορά έκανε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ και στο έργο του ηλεκτρικού καλωδίου, που θα ενώνει Ισραήλ, Κύπρο, Ελλάδα και υπόλοιπη Ευρώπη, το EuroAsiaInterconnector, καθώς και στη συμπερίληψη οπτικών ινών. Σε ότι αφορά τον τουρισμό, σημείωσε ότι ένα τέταρτο του εκατομμυρίου Ισραηλινών επισκέπτονται την Κύπρο και ότι σε κάθε συνάντηση που γίνεται «ο αριθμός μεγαλώνει». Ο κ. Νετανιάχου ανακοίνωσε επίσης ότι η επόμενη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Μπερσέμπα, στο Ισραήλ. 

Τσίπρας: Έργο υψίστης γεωπολιτικής σημασίας ο EastMed 

«Πλέον παίρνει σάρκα και οστά μια στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στις τρεις χώρες» είπε από την πλευρά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σημείωσε παράλληλα ότι οι τρεις χώρες έχουν μια κοινή αντίληψη για την ανάγκη εμβάθυνσης της συνεργασίας τους, αλλά και για την ανάγκη εξεύρεσης τρόπων για την ασφαλή μεταφορά των ενεργειακών πηγών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου προς τον ευρωπαϊκό χώρο.

 Αναφερόμενος στον αγωγό EastMed, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αποτέλεσε το κύριο θέμα της συνάντησης στη Λευκωσία, ενώ πρόσθεσε ότι συζητήθηκε και το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των τριών χωρών μέσω καλωδίου, γνωστό ως EuroAsiaInterconnector, φέροντας παράλληλα οπτικές ίνες. Μιλάμε για ένα «κορυφαίο έργο διασυνδεσιμότητας ανάμεσα στις τρεις χώρες» αλλά και για τους ενεργειακούς και τηλεπικοινωνιακούς δρόμους του μέλλοντος για την ευρύτερη περιοχή και την Ευρώπη, είπε. Ο EastMed «δεν είναι μόνο ενεργειακό έργο, είναι ένα έργο ύψιστης γεωπολιτικής σημασίας» είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Το γεγονός ότι συμφωνήσαμε να υπογράψουμε τη διακρατική συμφωνία το συντομότερο δυνατό, εντός του 2018, χαρακτηρίζει τη σημερινή συνάντηση ως εξόχως εποικοδομητική, σημείωσε. Για το Κυπριακό, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε στήριξη στις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση προς όφελος ολόκληρου του κυπριακού λαού, η οποία θα εδράζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και θα συνάδει με την ιδιότητα της Κύπρου ως μέλους της ΕΕ «με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση του κατοχικού στρατού». «Τονίσαμε ότι στηρίζουμε την επανέναρξη των συνομιλιών, πάντοτε στη βάση των παραμέτρων που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ», σημείωσε. 

Εξέφρασε παράλληλα ανησυχία για την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο, τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ. «Η Τουρκία οφείλει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων της, όπως αυτά πηγάζουν από τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο», είπε. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε συναφώς ότι πρέπει να ενταθεί η συνεργασία «ώστε όλες οι γειτονικές χώρες να μπούνε σε μια λογική σεβασμού του διεθνούς δικαίου, αλλά και της καλής γειτονίας».

 Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε από την πλευρά του στον τουρισμό, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το σχεδόν μισό εκ. τουριστών από το Ισραήλ που επισκέπτονται ετησίως την Ελλάδα. Εξέφρασε ακόμη τη σταθερή πεποίθηση της Αθήνας ότι είναι αναγκαία η προσπάθεια για την επανέναρξη άμεσων και ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για μια βιώσιμη λύση δύο κρατών, που θα διασφαλίζει συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας, τόσο για τους Ισραηλινούς, όσο και για τους Παλαιστίνιους. Ακόμα, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ θα συμβάλουν με ουσιαστικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, καταθέτοντας συγκεκριμένο σχέδιο. Αναφέρθηκε και στην κατάσταση στη Συρία, λέγοντας ότι πρέπει να διατηρηθεί η εδαφική της ακεραιότητα και να επιτευχθεί μόνιμη εκεχειρία που να θέτει τις βάσεις για συμφιλίωση. Σήμερα φεύγω περισσότερο αισιόδοξος ότι η συνεργασία μας προχωράει, έχει στρατηγικό βάθος και μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία νέων θετικών δεδομένων στην περιοχή, κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

 Εξέφρασε τέλος τα συλλυπητήρια του προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την απώλεια της μητέρας του, κάτι που έπραξε νωρίτερα και ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου. 

Στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνάντησης, Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης στους τομείς των τεχνολογιών του διαστήματος, τις δορυφορικές επιχειρήσεις και εφαρμογές καθώς και Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, των πληροφοριών και των τεχνολογιών επικοινωνίας. Υπογράφηκε επίσης εφαρμοστική συμφωνία μεταξύ των τριών χωρών για το έκτακτο σχέδιο αντιμετώπισης υπο-περιφερειακής θαλάσσιας ρύπανσης, αλλά και ένα Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των Εμπορικών Επιμελητηρίων των τριών χωρών. Επίσης, Κύπρος και Ισραήλ υπέγραψαν διμερή συμφωνία στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας και για τη συμπαραγωγή ταινιών, ενώ Ισραήλ και Ελλάδα υπέγραψαν τροποποιητικό πρωτόκολλο του Μνημονίου Συναντίληψης για τη μείωση των τελών περιαγωγής.  
Πηγή: Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρά ο EastMed: Μέσα στο 2018 υπογράφονται οι συμφωνίες https://hellasjournal.com/2018/05/me-tachytatous-rythmous-prochora-o-eastmed-mesa-sto-2018-ypografonte-i-symfonies/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διακλαδώσεις

  Όταν κάποιος καλείται να κάνει μία επιλογή στη ζωή του, αυτομάτως σκοτώνει όλες τις άλλες ζωές που θα είχαν προκύψει αν είχε επιλέξει διαφ...