Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Χάρρυ Κλυνν,αυλαία

pontos-news

Το ευρύ κοινό τον γνώρισε ως σατιρικό καλλιτέχνη με αιχμηρές ατάκες που έσπαγαν κόκαλα. Ο Χάρρυ Κλυνν, όμως, ο δημοφιλής κωμικός και σατιρικός ηθοποιός ήταν κάτι παραπάνω: ένας ένθερμος Πόντιος με βαθιά πολιτική σκέψη. Γεννήθηκε στις 7 Μαΐου 1940 στην Καλαμαριά, την οποία πάντα κουβαλούσε μέσα του. Ο κατά κόσμον Βασίλης Τριανταφυλλίδης, γιος του Νίκου και της Κυριακής, αναγκάστηκε να βγει στο μεροκάματο από την ηλικία των πέντε ετών καθώς η προσφυγική οικογένεια τα έβγαζε δύσκολα πέρα. Παράλληλα πήγαινε στο σχολείο· αποφοίτησε από το Πέμπτο Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης.



Η ζωή του άλλαξε όταν κέρδισε το βραβείο σε μια βραδιά ταλέντων του Γιώργου Οικονομίδη, ο οποίος του πρότεινε να τον ακολουθήσει στην Αθήνα. Για τρία χρόνια υπήρξε ο δάσκαλος και καθοδηγητής του.

Εκείνη την εποχή ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης, παράλληλα με τις σπουδές στη δραματική σχολή του Πέλλου Κατσέλη, εμφανιζόταν περιστασιακά σε κοσμικά κέντρα. Στη συνέχεια, και για περίπου τρία χρόνια, δούλεψε ως πρώτος νουμερίστας και παρουσιαστής προγράμματος σε ταβέρνες, αναψυκτήρια και καμπαρέ.


Σημαντική ώθηση στην καριέρα του έδωσαν οι δύο ταινίες που συμμετείχε στις αρχές της δεκαετίας του 1960, το Γάμος αλά ελληνικά και Τα 201 καναρίνια, αλλά και οι συμμετοχές του σε παραστάσεις στο «Ακροπόλ» και στο «Χατζηχρήστου». Το 1964 ταξίδεψε για μερικές εμφανίσεις στο Μόντρεαλ, ωστόσο έμελλε να μείνει για δέκα χρόνια στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αμερική δούλεψε και ως stand up κωμικός, είδος σάτιρας που έφερε στην Ελλάδα, και ως ηθοποιός σε underground παραστάσεις, και ως συγγραφέας σατιρικών κειμένων σε περιοδικά της εποχής.



Στο Σικάγο παντρεύτηκε τη Χαρίκλεια με την οποία απέκτησε τρία παιδιά, τον Νίκο, τον Αποστόλη και την Κορίνα. Στην Ελλάδα η οικογένεια επέστρεψε το 1974 και ο Χάρρυ Κλυνν άρχισε να εργάζεται σε μπουάτ της Πλάκας και αργότερα σε νυχτερινά κέντρα. Ο πρώτος του δίσκος Για δέσιμο κυκλοφόρησε από την Columbia το 1978, ενώ οι δίσκοι που κυκλοφόρησε στη συνέχεια ήταν στις πρώτες θέσεις των charts.

Τον Δεκέμβριο του 1997 συμμετείχε και στο δίσκο Ποντιακή Ραψωδία που κυκλοφόρησε από τη ΒΑΣΙΠΑΠ προκειμένου να στηριχθεί ο Σύλλογος Ποντίων Παλιννοστούντων. «Μετρώ» τραγούδησε στα ποντιακά, αλλά και τα «Τρακόσια κοπρομούμουλα», τραγούδι με ευθεία αναφορά στη Βουλή.



Οι εμφανίσεις του στην τηλεόραση του χάρισαν τον τίτλο του «Εμπορικότερου καλλιτέχνη της χιλιετίας» σύμφωνα με την AGB, ενώ οι παραστάσεις του έσπαγαν κάθε εισπρακτικό ρεκόρ. Το 1998 παρουσίασε την πρώτη του ζωγραφική έκθεση στον «Εικαστικό Κύκλο». Και μπορεί στο ευρύ κοινό έμεινε και ως «Τραμπάκουλας» (από το ρόλο σε τηλεοπτικά σατιρικά σκετς και τηλεταινίες), ωστόσο ήταν πολυσχιδής προσωπικότητα με παρουσία στον καλλιτεχνικό αλλά και στον κοινωνικό και πολιτικό χώρο. Τα τελευταία χρόνια τα κείμενα που ανέβαζε στην προσωπική του ιστοσελίδα που δημιούργησε το 1999 κατάφερναν να προκαλούν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.



Ένα σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή του Χάρρυ Κλυνν ήταν ο Απόλλωνας, η ομάδα της Καλαμαριάς στην οποία υπήρξε πρόεδρος τη δεκαετία του 1980. Όταν γύρισε από τις ΗΠΑ βρήκε την ομάδα να παίζει στη Β’ και στη Γ’ Εθνική και τότε μαζί με με άλλους Πόντιους αποφάσισε να ηγηθεί της προσπάθειας για την άνοδο. Σήμερα όλοι αναγνωρίζουν ότι συνέβαλε στην απόκτηση του γηπέδου και στην ανάδειξη του Απόλλωνα σε ομάδα πρότυπο.

Για τρία χρόνια διετέλεσε και πρόεδρος της ΕΠΑΕ και οι προτάσεις του θεωρήθηκαν ότι θα μπορούσαν να αναμορφώσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αποχώρησε από τα διοικητικά στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η αγάπη του για το ποδόσφαιρο, όμως, και ειδικά η λατρεία του για τον Απόλλωνα τον έφερνε συχνά πυκνά στις εξέδρες με την ιδιότητα του φιλάθλου.



Ενεργό συμμετοχή είχε και στον ποντιακό χώρο. Συχνά τον καλούσαν για ομιλίες, παρουσιάσεις και παραστάσεις, ενώ δεν δίσταζε να πάρει δημόσια θέση για ζητήματα όπως τα περί εθνοκάθαρσης του Νίκου Φίλη. Σε μια ομιλία του ο εκδότης-συγγραφέας Σάββας Καλεντερίδης είχε επισημάνει ότι η «βόμβα μεγατόνων» που ακούει στο όνομα Χάρρυ Κλυνν δεν έχανε ευκαιρία μέσω των χορευτικών ή μέσω της μουσικής και της σάτιρας «να καθιερώνει βήμα-βήμα την κουλτούρα των Ποντίων στη συνείδηση του κοινού».

Από το 2006 ζούσε στη γενέτειρά του. Από την Καλαμαριά συνέχιζε να ζωγραφίζει και να εκδίδει ποιητικές συλλογές, ενώ είχε εκλεγεί και δημοτικός σύμβουλος.

Ο Χάρρυ Κλυνν για ένα πολύ μεγάλο διάστημα ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι και αντιμετώπιζε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Ο θάνατος του γιου του Νίκου στις 7 Ιουνίου 2016 έπειτα από μάχη με τον καρκίνο επιδείνωσε ακόμα περισσότερο την υγεία του. Σήμερα το πρωί άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε εσπευσμένα την Κυριακή. Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη στην Καλαμαριά.

2 σχόλια:

  1. Τέλος εποχής. Προ ολίγων χρόνων, αν θυμάμαι καλά, βρισκόμουν σε ένα ετερόκλητο ηλικιακά παρεάκι, όπου, όταν ο τόνος έφτασε στο καλαμπούρι, θέωρησα φυσιολογικό να αναπαράγω έναν αστεϊσμό από τις γνώριμες κασσέτες των 80s συμπληρώνοντάς τον με την επωδό "όπως λέει και ο Χάρρυ Κλυνν". Έκπληκτη, τότε, μια κοπελιά γύρω στα 20 με ρώτησε "ποιος είναι ο Χάρρυ Κλυνν". Τότε σιγομουρμούρισα μέσα μου "μλκ, μεγαλώσαμε"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το έπαθα πρόσφατα όταν ήρθαν στην εκκλησία δυο κοπελιές που άκουγαν metal.Σαν δεινόσαυρος αισθάνθηκα.Όταν πήγε η κουβέντα σε μαγαζιά,αυτά που θυμόμουν ούτε που τα είχαν ακούσει.Εκτός από ένα το οποίο είχε κάποτε ακούσει ο μεγάλος αδερφός της μίας.Γεράματα...

      Διαγραφή

Ποιανού αδερφός είμαι;

  Διαβάζω ξανά την παραβολή του πλούσιου και του φτωχού Λαζάρου και μου κάνει εντύπωση η αδιαφορία του πλούσιου για τον Λάζαρο που σέρνεται ...