Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Μπορούν να επανακατοικηθούν τα Αντικύθηρα;

Αποτέλεσμα εικόνας για αντικυθηρα

Πριν από λίγες ημέρες είδε το φως της δημοσιότητας μια ενδιαφέρουσα είδηση.Αρχιμανδρίτης από το Λίβανο ήρθε για να δει από κοντά τα Αντικύθηρα ώστε να διαπιστώσει αν μπορούν να εγκατασταθούν οικογένειες Λιβανέζων Ορθοδόξων(εδώ).

Να πω την αλήθεια,σαν ιδέα μου αρέσει.Εκτιμώ πολύ τον Λιβανέζικο λαό,ένα λαό ολιγάριθμο,πολυβασανισμένο που έχει προσφέρει πολύ σημαντικές μορφές στις τέχνες και τα γράμματα.

Μου αρέσει σαν ιδέα.Είναι ρηξικέλευθη και λίγο τολμηρή.Δεν τη περίμενα από τον Μητροπολίτη.Με αιφνιδίασε.Να ξέρετε ότι σε γενικές γραμμές ο ρατσισμός στα Κύθηρα είναι υπαρκτός και δυνατός.

Από εκεί και πέρα,ενώ σαν ιδέα είναι όμορφη πιστεύω πως είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.Δεν ξέρω πως το σκέφτονται οι υπόλοιποι φορείς και τι σχεδιάζουν,αν σχεδιάζουν τίποτα.Ο Κυθήρων ξέρω πως σκέφτεται.Θα έρθουν εδώ οι άνθρωποι,θα εγκατασταθούν στα Αντικύθηρα και τα άλλα θα τα αναλάβει ο Θεός.



Μιλάμε όμως για οικογένειες.Πιθανόν με παιδιά.Τα οποία πρέπει να πάνε σχολείο.Ξέρετε που πάνε σχολείο τα παιδιά των Αντικυθήριων;Στην Κρήτη.Φέρνουμε λοιπόν ανθρώπους από το Λίβανο τους εγκαθιστούμε και τους λέμε "νοικιάστε κι ένα σπίτι στη Κρήτη για να πάνε τα παιδιά σας σχολείο".

Κάτι άλλο,οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε.Για να φάνε πρέπει να δουλεύουν.Τι ακριβώς δουλειά θα κάνουν στα Αντικύθηρα;Αγρότες;Έχουν επαφή με τα αγροτικά;Έχουν διάθεση,ταλέντο για να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα;Γιατί δεν είναι για όλους αυτή η δουλειά.Και που θα τα πουλάνε αυτά που θα βγάζουν;Ή θα παράγουν για να τρώνε;Και το ρεύμα και το νερό(θα έχουν;)πώς θα τα πληρώνουν;

Σημαντικό κομμάτι είναι και η επαφή με άλλους ανθρώπους.Ξέρουμε τι υπόβαθρο έχουν αυτοί οι άνθρωποι;Μπορούν να συνδεθούν με την τοπική κοινότητα;Θεωρούμε δεδομένο ότι οι ντόπιοι θα τους υποδεχτούν ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας τους.Που κι αυτό δεν είναι σίγουρο.

Και άντε και λύνονται όλα αυτά τα θέματα.Τι έχει να προσφέρει το νησάκι αυτό ώστε να τους κρατήσει μόνιμα;Εδώ στα Κύθηρα και έρχονται ώρες που θες να πάρεις φόρα και να καρφωθείς σε τοίχο με το κεφάλι σου.Ειδικά το χειμώνα.Πόσο μάλλον τα Αντικύθηρα.Για ποιο λόγο να μην σηκωθούν να φύγουν τον πρώτο κιόλας χειμώνα για Αθήνα ή άλλη πόλη της Ελλάδας;Τα Αντικύθηρα όπως και άλλα μέρη της Ελλάδας δεν ερημώθηκαν για πλάκα.Ερημώθηκαν λόγω κοινωνικών,οικονομικών και άλλων συνθηκών.Και κάποιος που έφυγε από τη χώρα του δεν θα δυσκολευτεί να φύγει από το μέρος που θα εγκατασταθεί.Και θα έχει και δίκιο.

Εν κατακλείδι θεωρώ πως όσο όμορφη είναι αυτή η ιδέα άλλο τόσο είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.Είδωμεν.

8 σχόλια:

  1. Όχι, δεν μπορούν χωρίς σχεδιασμό. Κι αν κάποιος πολιτικός οραματίζεται υψηλότερες θέσεις από τη θέση που έχει στη μικρή κοινωνία των Κυθήρων, αυτός δεν είναι λόγος να ρίξουμε στο πέλαγος του πουθενά κάποιους ανθρώπους. Αλλά και ποιες εξαγγελίες,δήθεν έργων, έχουν γίνει κατόπιν σχεδιασμού σε αυτόν τόπο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και τι σχεδιασμός να γίνει στα Αντικύθηρα;Εδώ τα Κύθηρα και μαραίνονται κάθε χρόνο κι από λίγο.
      Όλοι κάτι οραματίζονται για τους εαυτούς τους.Και πάντα κάτι πολύ μεγαλύτερο από την αξία και τις ικανότητές τους

      Διαγραφή
  2. Για όλα αυτά τα πραγματικά προβλήματα που αναφέρονται μπορούν να υπάρξουν λύσεις, εάν οι άνθρωποι που τους αφορούν (υπάρχοντες κάτοικοι, εποικιστές, Εκκλησία, φορείς και άλλοι πιθανόν) είναι διατεθειμένοι να σκεφτούν την ζωή, έξω από τα δεδομένα πλαίσια που μας επιβάλλονται.
    Το θέμα δεν είναι τα πολλά ή λιγα προβλήματα, αλλά οι άνθρωποι που θα στσθούν απέναντί τους.
    Π.χ, στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής να μην πληρώνουν για ρεύμα, νερό, συγκοινωνίες κλπ.
    Βρίσκω την ιδέα πρωτοποριακή και από τις λίγες αξιόλογες και ουσιαστικές που ακούστηκαν μέσα στα 7 χρόνια της κρίσης .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ιδέα είναι καλή.Η πραγματοποίησή της και ο τρόπος που θα γίνει είναι το ζήτημα.

      Διαγραφή
  3. Ακόμα κι αν αποτύχει το εγχείρημα, η πρόκληση θα έχει τεθεί. Κι αυτή είναι η ουσία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ακόμη κ αν αποτύχει το εγχείρημα είμαστε υπόλογοι απέναντι σε όσους ανθρώπους έχουμε ξεριζώσει κ φυτέψει κάπου αλλού. Ακόμη κ αν λυθούν προβλήματα συγκοινωνίας, παιδείας ..τι γίνεται με την κοινωνική ζωή; Με όλα αυτά που ζητά ο άνθρωπος για να νοιώθει πλήρης; Εύκολα κάποιος χαρακτηρίζει πρωτοποριακή κάποια ιδέα πυροτέχνημα. Μια ιδέα πραγματικά πρωτοποριακή από έναν άνθρωπο που δεν κάνει προτάσεις μακρόθεν αλλά ζει εκεί για μεγάλα διαστήματα. Άρης Τσαραβόπουλος, ο Αρχαιολόγος των Αντικυθήρων.

    http://www.visitkythera.gr/gr/culture/articles/culture_heritage_and_economic_development.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά,δεν τους ξεριζώνει κανείς.Αυτοί θέλουν να φύγουν γιατί βλέπουν ότι πλησιάζει ο πόλεμος στο Λίβανο.Είναι περισσότερο μια περίπτωση αμοιβαίας εξυπηρέτησης.

      Η ιδέα του κ.Τσαραβόπουλου είναι ακόμα πιο δύσκολη στην υλοποίησή της.Μπλέκονται πολλοί φορείς,περιλαμβάνει ιδιωτική γη και τρέχα γύρευε.

      Εγώ πάλι δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο πρέπει να "δώσουμε ζωή" σε ένα τόπο(και τα Αντικύθηρα και τα Κύθηρα τον ίδιο δρόμο ακολουθούν, απλά τα Κύθηρα έχουν περισσότερο κόσμο και τουριστική κίνηση)τον οποίο οι ίδιοι οι άνθρωποι που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εκεί τον έχουν εγκαταλείψει.Ας αφήσουμε τον ασθενή να πεθάνει,να αποσυντεθεί και στη συνέχεια να γεννηθεί (αν γεννηθεί) κάτι καινούριο.Καλό ή κακό.

      Διαγραφή
  5. Νομίζω ότι δεν τίθεται θέμα ξεριζωμού. Αλίμονο!
    Σωστό το ερώτημά σου π. Κώστα. Δεν είναι ο τόπος που χρειάζεται ζωή, αλλά η ζωή που ψάχνει να βρει ένα τόπο.
    Και το ερώτημα που τίθεται -πιθανόν για όλους μας- είναι τι θεωρούμε ζωή και μάλιστα ζωή με πληρότητα, όπως σωστά έγραψε η κ. Νέζη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Φως

  Tο Φως είναι το ζητούμενο. Το αληθινό φως. Γιατί μόνο αυτό μπορεί τελικά να διαλύσει το σκοτάδι. Και δεν είναι τυχαίο που ο άρχοντας του σ...