Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Ο πόλεμος των Cristeros-Πόλεμος για το δικαίωμα στην πίστη στο Μεξικό του 1926-29



storify

Το 1926, ο πρόεδρος του Μεξικού Plutarco Elias Calles «επέβαλε αυστηρούς κανονισμούς για την εκκλησία, συμπεριλαμβανομένων της απαιτούμενης καταγραφής των ιερέων και το κλείσιμο των σχολείων  της εκκλησίας » (Britton). Ως αποτέλεσμα, οι Μεξικανοί οδηγούμενοι  από τον «El Maestro», Anacleto Γκονζάλες Φλόρες ξεκινήσαν να απεργούν και να μποϊκοτάρουν τις δημόσιες υπηρεσίες και προϊόντα σε διάφορες περιοχές του Μεξικού (Tuck, 23). Οι ειρηνικές απεργίες δεν τα κατάφεραν και στις 31 Ιουλίου του 1926 τα μέλη της Μεξικάνικης Εκκλησίας πήραν τα όπλα ενάντια στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, με κοινό στόχο την υπεράσπιση της πίστης τους, φωνάζοντας: «Viva Cristo Rey y la Virgen de Guadalupe (ο Χριστός Βασιλεύς και η  Παναγία της Guadalupe)»(Vazquez, 77). Ως συνέπεια αυτού του συνθήματος ο ομοσπονδιακός στρατός του Μεξικού άρχισε να αποκαλεί αυτούς τους ανθρώπους «Cristoreyes»· όρος που μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου αποκαλώντας τους Cristeros (Krauze). Ο όρος αυτός έγινε συμβολικός για τους  Μεξικανούς για την υπεράσπιση του Χριστιανισμού. Από το 1926 έως το 1929, 90.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ως συνέπεια αυτού του πολέμου (Young). Αυτή η σύγκρουση κράτους και εκκλησίας είναι γνωστή ως ο Πόλεμος Cristero.



      Σε αυτή την εργασία, θα αποκαλύψω, όπως αναφέρεται από τον  Angel Arias στη διατριβή του, ένα ξεχασμένο γεγονός που αποσιωπήθηκε  από  ιστορικούς, πολιτικούς και κληρικούς για πολλά χρόνια. Χρησιμοποιώντας τη βάση δεδομένων της βιβλιοθήκης SDSU θα διερευνήσω την πιο σημαντική συμβολή των Μεξικανών σε αυτή τη σύγκρουση, προκειμένου να παρουσιάσω μια ιστορική έρευνα με αυθεντικά στοιχεία. Ο σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να αποκαλύψει πώς αυτοί οι άνθρωποι έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την χριστιανική τους πίστη. Χρησιμοποιώντας την έρευνα για να υποστηρίξω το θέμα, η έκθεση θα αποκαλύψει ξεχασμένα γεγονότα για τον πόλεμο Cristero. Στη συνέχεια θα περιγράψω τα γεγονότα που οδήγησαν σε αυτή τη μάχη, τη μεγάλη μετανάστευση των Μεξικανών προς τις ΗΠΑ και τη συμβολή τους στον αγώνα, και το ζωτικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι γυναίκες σε αυτόν τον πόλεμο. Επιπλέον, θα ολοκληρώσω με το πώς αυτός ο πόλεμος έφτασε στο τέλος του και αναγνώρισε την αιτία αυτής της βίαιης σύγκρουσης στην ιστορία του Μεξικού.
Πριν τον Πόλεμο Cristero 

     Για να κατανοήσουμε τον πόλεμο Cristero είναι απαραίτητο να πάμε πίσω στο χρόνο και να επιστρέψουμε στο Μεξικό το 1910. Το 1910, αφού προηγουμένως βρισκόταν στην εξουσία εδώ και 34 χρόνια ο Μεξιανός δικτάτορας, Πορφίριο Ντίαζ οδηγήθηκε σε εξορία στη Γαλλία μετά την ένοπλη εξέγερση με επικεφαλής τον Francisco I . Madero. Κύριος στόχος του Madero στη Μεξικανική Επανάσταση ήταν « μεγαλύτερη ισότητα στην ιδιοκτησία γης, ενίσχυση των εργατικών ενώσεων και μείωση της επιρροής της Καθολικής Εκκλησίας» (Εγκυκλοπαίδεια του Φιλίππου).Ο Madero πίστευε ότι η Καθολική Εκκλησία είχε σημαντική επίδραση στη μεξικανική πολιτική, και ότι ήταν απαραίτητη μια αλλαγή στην κρατική εκκλησιαστική πολιτική. Το γεγονός αυτό είναι περισσότερο γνωστό ως η Μεξικανική Επανάσταση. Μετά από επτά χρόνια αγώνα, στις 5 Φεβρουαρίου του 1917, το νέο Σύνταγμα επικυρώθηκε στη μεξικανική πολιτεία της Κερετάρο. Σε αυτό το νέο έγγραφο, τα άρθρα 3, 5, 24, 27, και 130 της Magna Carta υποδείκνυαν ότι οι θρησκευτικές οργανώσεις θα πρέπει να είναι υπό την εποπτεία του κράτους. (Vaca, 29). Τα νέα άρθρα του Συντάγματος απαγόρευαν τη θρησκευτική διδασκαλία σε όλα τα επίπεδα, απαγόρευαν τη διοίκηση της εκκλησίας και την απόκτηση  περιουσίας, δήλωναν ως εθνική περιουσία όλα τα κτίρια των εκκλησιών, μείωναν τον αριθμό των ιερέων σε κάθε πολιτεία, εισήγαγαν  νέους νόμους για τους  ιερείς, και κήρυττε παράνομη τη σύναψη εκκλησιαστικού  γάμου (Vaca, 30). Όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις εξόργισαν το θρησκευόμενο πληθυσμό και οι Μεξικανοί διαμαρτυρήθηκαν με το μποϊκοτάρισμα. Όλοι αυτοί οι νέοι νόμοι δεν τέθηκαν σε ισχύ μέχρι που ανέλαβε την εξουσία ο Πρόεδρος Plutarco Ηλίας Calles επειδή ο προηγούμενος πρόεδρος Venustiano Carranza δεν επέβαλλε το Σύνταγμα του Μεξικού (Vazquez, 31) Ο πόλεμος Cristero ήταν συνέπεια του νέου Συντάγματος του Μεξικού του 1917. 
«Cristero της Διασποράς»

     Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης Cristero ένας μεγάλος αριθμός του Μεξικανικού πληθυσμού μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Τζούλια Γιανγκ περιγράφει ότι «Μεταξύ 1926 και 1929 έως 2500 του Μεξικανοί θρησκευτικοί πρόσφυγες- ιερείς, μοναχές, μοναχοί, ιεροσπουδαστές, επίσκοποι και αρχιεπίσκοποι» αναγκάστηκαν να φύγουν. Αυτοί οι θρησκευτικοί ηγέτες αναγκάστηκαν να φύγουν από τον Πρόεδρο Plutarco Ηλία Calles. Άλλα θρησκευόμενα μέλη εκτελέστηκαν ή φυλακίστηκαν επειδή τελούσαν λειτουργίες. Επιπλέον, άλλοι άμαχοι έφυγαν από το Μεξικό μετά την «εκστρατεία συγκέντρωσης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης» στην οποία ο στρατός κατέστρεψε τις μικρές πόλεις, επειδή πίστευαν ότι οι άμαχοι βοηθούσαν  την κίνηση Cristero με την παροχή τροφής και στέγης (Vazquez, 132).Η Young υποστηρίζει ότι αυτό οδήγησε στην ανεργία στον αγροτικό τομέα: «Η φτώχεια και η εκτεταμένη δυστυχία δημιουργούσε συνεχώς νέα κύματα μετανάστευσης.» Πρώτα αυτοί οι άνθρωποι άρχισαν να μεταναστεύουν σε κράτη όπου υπήρχε ένας μεξικάνικος πληθυσμός. Αυτοί οι Μεξικάνοι μετανάστες έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στο κίνημα Cristero επειδή είχαν «αρχίσει να εκφράζουν δημόσια υποστήριξη για τον αγώνα των  Cristero» (Young). Αυτοί οι άνθρωποι «συμμετείχαν σε δημόσιες και ιδιωτικές δραστηριότητες που περιλάμβαναν θρησκευτικές τελετές και εκδηλώσεις , πολιτικές διαδηλώσεις και πορείες» (Young). Για παράδειγμα, στο Ελ Πάσο, στο Τέξας περίπου 35.000 ανθρώποι «ακολουθούσαν Μεξικάνους και Αμερικάνους ιερείς σε μια μεγάλη θρησκευτική πομπή μέσα στην πόλη» (Young). Παρά το γεγονός ότι πολλοί Μεξικανοί μετανάστες τάχθηκαν υπέρ του κινήματος Cristero, άλλοι ήταν εναντίον του. Η μεγάλη πλειοψηφία των «Μεξικανών στις Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις αντικληρικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης του Μεξικού, ενώ πολλές χιλιάδες άλλοι παρέμειναν αμέτοχοι» (Young).
     Επιπλέον, η πρώτη ασχολία των θρησκευτικών προσφύγων στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν να βρουν τρόπους για να επιβιώσουν. Για παράδειγμα, «Οι αδελφές της Αέναης Προσκύνησης άνοιξαν ένα αρτοποιείο στο Ελ Πάσο» (Young) και 50% των ιερέων προσφύγων έγιναν δάσκαλοι. Αυτό οδήγησε στη δημιουργία περισσότερων  καθολικών σχολείων στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ Συμπερασματικά η κίνηση Cristero έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μετανάστευση των Μεξικανών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια του 1920. Με τον ίδιο τρόπο οι Μεξικανοί μετανάστες στις Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν τον πόλεμο Cristero κάνοντας αυτόν τον πόλεμο γνωστό στον κόσμο. 
Ο ρόλος των γυναικών στον Πόλεμο  Cristero 

     Κατά τη διάρκεια του πολέμου Cristero, οι γυναίκες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη του κινήματος· Όπως αναφέρει ο Bowskill, οι γυναίκες ενθάρρυναν τους άνδρες να πολεμήσουν σε αυτόν τον πόλεμο, προκειμένου να υπερασπιστούν την ελευθερία τους να πρεσβεύουν την πίστη τους. Επιπλέον, οι γυναίκες οργανώθηκαν και δημιούργησαν διάφορες ομάδες υπέρ της θρησκείας για την υποστήριξη των Cristeros. Για παράδειγμα,η Barbara Miller αναφέρει, «Το 1920 η Ένωση de Damas Catolicas de Mexico (Damas) οργανώθηκε και άρχισε να δημοσιεύει τη La Dama Catolica σε μια προσπάθεια να προσεγγίσουν περισσότερες γυναίκες.» Ο στόχος της Damas ήταν η προώθηση της υποστήριξης για τους Cristeros. Αυτή η ομάδα ήταν επιτυχής που «το 1922 διεξήγαγαν το πρώτο εθνικό συνέδριο» (Miller). Επιπλέον, μαθεύτηκε το νέο  ότι το 1925 η συμμετοχή στην Γκουανταλαχάρα αυξήθηκε σε 800 γυναίκες (Bowskill). Υπήρχαν τρεις τύποι γυναικών που συνέβαλαν στον πόλεμο: «Las señoras, religiosas las, και jovenes las» (Miller). Las señoras ήταν ανώτερης και μεσαίας τάξης γυναίκες, οι οποίες υποστήριζαν τους Cristeros παρέχοντας γεύματα, ηθική υποστήριξη και ενθάρρυνση στο πεδίο της μάχης. Εκτός από αυτό οι γυναίκες ήταν οι διοργανώτριες των Las Damas (Miller). Las religiosas ήταν θρησκευόμενες ηλικιωμένες γυναίκες που ήταν υπεύθυνες για παράνομες λειτουργίες σε σπίτια. Επιπλέον,ο Miller αναφέρει ότι ο Πατέρας Ραμίρεζ δήλωσε ότι « η μεγαλύτερη αποστολή των  las religiosas ήταν να διατηρηθεί το ηθικό  των στρατιωτών »(Miller). Las jovenes ήταν νέες, επαναστατημένες κυρίες που βοήθησαν άμεσα στον  πόλεμο. Αυτές οι νεαρές κυρίες, τον Ιούνιο του 1927 σχημάτισαν τις Brigadas Femeninas με τις οποίες οργάνωσαν την υποστήριξη των Cristeros. Ενεπλάκησαν  στη νοσηλευτική (Vaca, 96). Επιπλέον, οι  Bigradas Femeninas ενεπλάκησαν σε «μεταφορά πυρομαχικών και εξοπλισμού για τους στρατιώτες στο πεδίο» (Miller). Αυτές οι γυναίκες μετέφεραν πυρομαχικά από πόλη σε πόλη κάτω από τα ρούχα τους, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους σε σημεία ελέγχου των αναθεωρητών Ομοσπονδιακών. Εν κατακλείδι αυτές οι γενναίες γυναίκες ήταν ζωτικής σημασίας για την νίκη των Cristeros επειδή υποστήριζαν πάντα τους ιερείς, τους συζύγους και τους γιους.Οι  Cristeros κέρδισαν τον πόλεμο, επειδή είχαν όπλα και ηθική στήριξη από τις συζύγους τους,τις κόρες τους, και τις μοναχές. 
Επίλογος

      Στις 21 Ιουνίου του 1929, ο πρόεδρος του Μεξικού Portes Gil και ο Επίσκοπος Ruiz Flores υπέγραψαν το Arreglos (Tuck, 180). Μετά από τρία χρόνια σιωπής οι καμπάνες στις εκκλησίες χτύπησαν και πάλι. Μετά το θάνατο  90.000 ανθρώπων ο πόλεμος έλαβε τέλος (Young). Αυτοί οι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους υπερασπίζοντας την πίστη τους. Αν και το Βατικανό ποτέ δεν υποστήριξε τον πόλεμο αυτό, σήμερα 25 άγιοι αγιοποιήθηκαν από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία
     Εν κατακλείδι, ο πόλεμος Cristero ήταν ένας πόλεμος στον οποίο ο Μεξικάνικος λαός  εφάρμοσαν αυτό που ο  Αβραάμ Λίνκολν δήλωσε στο λόγο του Gettysburg, ότι «η κυβέρνηση του λαού, από το λαό, για το λαό, δεν πρέπει να χαθεί από τη γη» (Lincoln). Στο Μεξικό αγρότες και κτηματίες αντιστάθηκαν οπλισμένοι, ενωμένοι, όταν η κυβέρνηση αρνήθηκε  τα θεμελιώδη δικαιώματά τους στην εξάσκηση της θρησκείας. Με τον ίδιο τρόπο που στην Ανεξαρτησία του Μεξικού, ο πατέρας Miguel Hidalgo y Costilla ένωσε τους ανθρώπους στις εκκλησιαστικές  κοινότητες για την καταπολέμηση του ισπανικού στρατού· μερικοί ιερείς κινητοποίησαν τους Μεξικανούς για να αντιμετωπίσουν τον Μεξικανικό ομοσπονδιακό στρατό. Είναι απαραίτητο οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι να γνωρίζουν τους πολίτες που  αντιπροσωπεύουν πριν τους κυβερνήσουν, προκειμένου να αποφευχθεί άλλο ένα  καταστροφικό γεγονός, όπως ο πόλεμος Cristero. Η νίκη στον πόλεμο  Cristero ήταν μια μεγάλη προσπάθεια από Μεξικανούς μετανάστες, ιερείς, μοναχές, άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Οι κυβερνήσεις δεν θα πρέπει να αφαιρούν τη κύρια ελευθερία του ανθρώπου  στην εξάσκηση της θρησκείας . Η έρευνα αποκαλύπτει τη σημασία της χριστιανικής πίστης για τον  μεξικανικό πληθυσμό· επιπλέον, την αφοσίωση στον Cristo Rey και la Virgen de Guadalupe. 

Με αφορμή μια ανάρτηση από τον anastasio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χριστούγεννα

  Κάθομαι απέναντι από το χριστουγεννιάτικο δέντρο και κοιτάζω τα λαμπιόνια που αναβοσβήνουν. Και αναρωτιέμαι. Σήμερα, τη μέρα που γιορτάζου...