Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017
Ο σπαθοποιός της Γάζας
Πόλη της Γάζας, στη Λωρίδα της Γάζας - Στη νοτιοανατολική πόλη της Γάζας, στην περιοχή Zeitoun , η οικογένεια του Αμπού Wadi διατηρεί την παράδοση της σπαθοποιίας, αν και οι πελάτες τους λιγοστεύουν.
Το μικρό εργαστήριο της οικογένειας είναι επιπλωμένο το ίδιο όπως όταν άνοιξε για πρώτη φορά πριν από 60 χρόνια.Η σπαθοποιία ήταν η οικογενειακή επιχείρηση εδώ και εκατοντάδες χρόνια, ακόμη και κατά τη διάρκεια των ετών που τα μέλη της ζούσαν στην πόλη της Beersheba μετά τη μετανάστευσή τους μετά τη Νάκμπα , ή την «καταστροφή», την αναγκαστική απομάκρυνση περισσότερων από 750.000 Παλαιστινίων από τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του κράτους του Ισραήλ κατά το 1947-49.
Ο Moeen Αμπού Wadi, 48 ετών, είναι ο μόνος σπαθοποιός στη Λωρίδα της Γάζας, γνωστός μεταξύ των ανθρώπων ως «ο σπαθοποιός της Γάζας.» Στο εργαστήρι του υπάρχουν αρχαία ξίφη, μερικά από τα οποία είναι πάνω από 300 ετών, και αραβικά μαχαίρια κρέμονται στους τοίχους.
Δικαίωση για φυλή κυνηγών-τροφοσυλλεκτών
Το Αφρικανικό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα και Λαϊκά Δικαιώματα αποφάσισε ότι η κυβέρνηση της Κένυας παραβίασε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών Ogiek με το να τους διώξει από τη γη των προγόνων τους.
Το δικαστήριο διέταξε την κυβέρνηση «να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να διορθώσει όλες τις παραβάσεις που έγιναν και να ενημερώσει το δικαστήριο για τα μέτρα που λαμβάνονται εντός έξι μηνών από την ημερομηνία της παρούσας απόφασης».
Οι Ogiek, ένας από τους τελευταίους εναπομείναντες λαούς κυνηγών-συλλεκτών της ανατολικής Αφρικής, ζουν στο δασικό σύμπλεγμα Μάου στην κοιλάδα Rift.
Ο Ρώσος στρατιώτης του μέλλοντος
Η νέα στολή μάχης του Ρωσικού στρατού αποκαλύφθηκε στην έκθεση "10 Αντικείμενα του Μέλλοντος" που άνοιξε στη Μόσχα στις 29 Ιουνίου.
Οι Άγιοι Ανάργυροι
Ρένος Κωνσταντίνου, θεολόγος
Οι Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός ήταν αδέρφια και κατάγονταν από τη Ρώμη και έζησαν την εποχή που αυτοκράτορας των Ρωμαίων ήταν ο Καρίνος (3ος αιώνας μ.Χ.). Σπούδασαν και οι δύο την ιατρική και εξάσκησαν αυτή όχι σαν επικερδές επάγγελμα, αλλά ως φιλανθρωπική διακονία. Χρήματα δε δέχονταν, ούτε από φτωχό αλλά ούτε και από πλούσιο. Κυρίως, έτρεχαν και πρόσφεραν πρόθυμα τις υπηρεσίες τους στους φτωχούς και αναξιοπαθούντες. Διότι όπως έλεγαν, μια καλύβα έχει περισσότερη ανάγκη από ένα παλάτι. Αλλά και όταν θεράπευαν κάποιον ασθενή πλούσιο και αυτός με τη βία τους ανάγκαζε να δεχθούν αμοιβή, αυτοί του σημείωναν το όνομα ενός φτωχού ασθενούς και τον προέτρεπαν σ’ αυτόν να δώσει την αμοιβή τους. Ο Θεός, ένεκα της φιλανθρωπίας και αγιότητάς τους, ευλόγησε την ιατρική τους και με θαυματουργική δύναμη.
Η "Πορεία Δικαιοσύνης" εκνευρίζει τον Ερντογάν
ardin-rixi
Του Κώστα Ράπτη από το capital.gr
Το ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας Kemal Kılıçdaroğlu έχει ήδη καλύψει μέσα σε δέκα ημέρες το ένα τρίτο των 432 χιλιομέτρων της «Πορείας Δικαιοσύνης” που ξεκίνησε, επικεφαλής χιλιάδων ανθρώπων, στις 15 Ιουνίου, από την Άγκυρα προς την Κωνσταντινούπολη, είναι οπωσδήποτε κάτι το ασυνήθιστο. Αλλά βέβαια δεν είναι συνηθισμένο και το γεγονός ότι στην Τουρκία μπορεί να φυλακιστεί ένας βουλευτής του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης με την κατηγορία της κατασκοπείας.
Η καταδίκη στις 14 Ιουνίου του βουλευτή του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Enis Berberoğlu σε 25ετή κάθειρξη και ο άμεσος εγκλεισμός του στις φυλακές του Maltepe στην Κωνσταντινούπολη ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Ήδη οι συμπρόεδροι του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Selahattin Demirtaş και Figen Yüksekdağ και καμιά δεκαριά βουλευτές του βρίσκονται στην φυλακή, μετά την άρση την άνοιξη του 2016 της ασυλίας όλων των βουλευτών για τους οποίους εκκρεμούσαν διώξεις. Το γεγονός μάλιστα ότι το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου διεξήχθη με το HDP σε κατάσταση ημι-παρανομίας αποτέλεσε, κατά πολλούς, καθοριστικό παράγοντα για την οριακή επικράτηση του «Ναι” στη συνταγματική μεταρρύθμιση. Όμως η καταστολή του κουρδικού κινήματος αποτελεί μία «παράδοση” της τουρκικής δημόσιας ζωής. Η αξιοποίηση αντίστοιχων μεθόδων εναντίον του κόμματος που ίδρυσε ο Kemal Atatürk αποτελεί παραβίαση κόκκινης γραμμής.
Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017
Η καλή λειτουργία μιας χώρας εξαρτάται...
"Μην ανησυχείτε για το αύριο".Αυτή είναι η εντολή του Θεού,της οποίας την ηχώ συναντάμε σχεδόν σε όλες τις θρησκείες του κόσμου.Η εξασφάλιση της επιβίωσης σε μια καλά οργανωμένη κοινωνία πρέπει να είναι,και είναι στ'αλήθεια,το πιο απλό πράγμα στον κόσμο.Στην πραγματικότητα,το κριτήριο που μας επιτρέπει να επαληθεύσουμε την καλή λειτουργία μιας χώρας δεν είναι ο αριθμός των εκατομμυριούχων που ζουν σ' αυτήν,αλλά το γεγονός ότι κανένας από τους κατοίκους της δεν υποφέρει από την πείνα.
Γκάντι,Θρησκεία και Αλήθεια/Οικονομία και Ηθική,εκδ.Ροές
Η Σκομπτσόβα για τις μοναστικές κοινότητες που επισκέφθηκε
"Σίγουρα διακρίνονται από μεγάλη προσωπική ευσέβεια και η κάθε μοναχή προσπαθεί να βρει τον Θεό,ίσως ακόμη και την αγιότητα.Αλλά ως αυθεντικοί οργανισμοί ως ολότητες[...]είναι απλώς ανύπαρκτες.Η σημασία αυτών των παραμεθόριων μονών είναι αναμφισβήτητη:διασφαλίζουν ηθικές αρχές,συντηρούν τη μεγάλη κληρονομιά του παρελθόντος,το πολύτιμο θησαυροφυλάκιο της τελετουργικής μεγαλοπρέπειας και της παράδοσης.Θα περίμενε κανείς να διαφυλάξουν τα στοιχεία αυτά ως το τέλος.Αλλά αυτό είναι το περισσότερο που μπορεί να περιμένει κανείς.
Χριστιανική αλήθεια και ανθρώπινη φύση
Η ανθρώπινη φύση με δυσκολία ενστερνίζεται το πλήρωμα της χριστιανικής αλήθειας,την αγάπη του Χριστού,την ελευθερία Του,εξού και η ανεπιείκεια,ο φανατισμός,η σκληρότητα που εμφανίζουν συχνά οι χριστιανοί στην ιστορία.Ο άνθρωπος αφομοιώνει μέρος της αλήθειας και μένει ευχαριστημένος.Το πλήρωμα του φωτός ελάχιστοι το προσεγγίζουν.
Πτυχίο στα 97!
Ποτέ δεν είναι αργά για να πάρεις το πτυχίο σου... σύμφωνα με τον 97χρονο από τη Κύπρο που έγινε ο γηραιότερος πτυχιούχος του πανεπιστημίου.
Τρία χρόνια πριν συμπληρώσει ένα αιώνα ζωής, ο 97χρονος Κωνσταντίνος Γεωργιάδης, από την Κοκκινοτριμιθιά της Λευκωσίας, έκανε πραγματικότητα το όνειρο μιας ζωής.
Ο κ. Γεωργιάδης αποφάσισε στα 93 του να ξεκινήσει τις σπουδές του στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, έργο που κατάφερε να ολοκληρώσει με μεγάλη επιτυχία, αφού παρέλαβε, καταχειροκροτούμενος, το πτυχίο του στην τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Των Δώδεκα Αποστόλων
Οι Απόστολοι και μαθητές του Κυρίου υπήρξαν συνεχιστές του σωτηριώδους έργου του Χριστού και άλλαξαν ουσιαστικά τη μορφή του κόσμου. Χάρη στο δικό τους αίμα και τιτάνιο αγώνα θεμελιώθηκε η Εκκλησία μέσα σε ένα εξαιρετικά εχθρικό περιβάλλον για τους τότε χριστιανούς.
Οι πρώτοι δώδεκα μαθητές του Χριστού είναι καταγεγραμμένοι στο κατά Ματθαίον 10,2-4: «Τα ονόματα των δώδεκα αποστόλων του Ιησού είναι τα εξής: Πρώτος ο Σίμων, που λέγεται Πέτρος, κι ο αδερφός του ο Ανδρέας, ο Ιάκωβος, γιος του Ζεβεδαίου, κι ο αδερφός του ο Ιωάννης, ο Φίλιππος κι ο Βαρθολομαίος, ο Θωμάς κι ο Ματθαίος ο τελώνης, ο Ιάκωβος, γιος του Αλφαίου, και ο Λεββαίος, που επονομάστηκε Θαδδαίος, ο Σίμων ο Κανανίτης κι ο Ιούδας ο Ισκαριώτης, αυτός που τον πρόδωσε». Η Αγία Γραφή αναφέρει επίσης τα ονόματα των δώδεκα Αποστόλων στο Κατά Μάρκον 3,16-19 και στο Κατά Λουκά 6,13-16. Στη σύγκριση των τριών περικοπών, υπάρχουν μερικές ελάχιστες διαφορές στα ονόματα. Φαίνεται πως ο Θαδδαίος ήταν επίσης γνωστός ως «Ιούδας, γιος του Ιακώβου» (Λουκ. 6,16) και ο Λεββαίος (Ματθ. 10,3). Ο Σίμων ο Ζηλωτής ήταν επίσης γνωστός ως Σίμων ο Κανανίτης (Μάρκ. 3,18). Ο Ιούδας ο Ισκαριώτης, που πρόδωσε τον Ιησού, αντικαταστάθηκε από τον Ματθία μετά την Πεντηκοστή (Πράξ. 1,20-26).
Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017
Για τον Νίκο Ψαρουδάκη
xristianiki
Στη διημερίδα που διοργάνωσε η «Χριστιανική» στις 6 και 7/5 αφιερωμένη στον ιδρυτή της ,το Νίκο Ψαρουδάκη, που εκοιμήθη εν ειρήνη τον Οκτώβρη του 2006, ήμουν κι εγώ εκεί.
Μου ζητήθηκε να παρέμβω από τον αδερφό Μ. Μηλιαράκη αλλά λόγω της συναισθηματικής μου φόρτισης από τα βιώματα της εκδήλωσης δεν μπόρεσα τελικά να συγκεντρώσω τις σκέψεις μου. Βλέπετε ότι άλλο είναι να επισκέπτεται κάποιος τα πατρογονικά εδάφη, τις ρίζες του, μόνος και άλλο να τα επισκέπτεται παρέα όχι μόνο με τους αγαπημένους εν ζωή συγγενείς αλλά και με τους ευρύτερους ‘’συγγενείς’’, τους αδερφούς του Κινήματος σαν μια μεγάλη χριστιανική οικογένεια. Αντί της παρέμβασής μου λοιπόν ,που τελικά δεν έγινε, θα ήθελα να αφιερώσω αυτά τα ελάχιστα λόγια στον πατέρα μου, Νικόλαο Σ. Ψαρουδάκη.
Κατ’ αρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω πραγματικά εκ βάθους καρδίας τους αδερφούς του κινήματος για την υλοποίηση αυτής της εκδήλωσης, όπως και για την ευλογία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίο που τέλεσε και το μνημόσυνο. Στους σεβαστούς ιερείς που παρευρέθηκαν και όσοι εξ αυτών τραγούδησαν μαντινάδες και βούρκωσαν τα μάτια μου, τους στέλνω την αγάπη μου. Πολλά ευχαριστώ επίσης στέλνω στις τοπικές Αρχές και σε όλους τους ομιλητές που τόσο τον τίμησαν με τα λόγια, τις παρεμβάσεις ,αλλά και τη φυσική τους παρουσία.
Πέτρου και Παύλου
..Ο απόστολος Παύλος ήταν διώκτης, αλλά και μάρτυρας για τον Χριστό και, μάλιστα, μάρτυρας για κάτι πολύ σημαντικό: για το γεγονός, ότι ένας άνθρωπος που πρώτα δεν πίστευε στο Χριστό, που Τον μισούσε, Τον καταδίωκε, μπορεί να βρεθεί ξαφνικά, πρόσωπο με πρόσωπο, μπροστά στον αναστημένο Χριστό!“ – από μια ομιλία του Μητροπολίτη Αντωνίου Σούροζ (Μπλουμ) για τη γιορτή του Πέτρου και Παύλου.Σήμερα γιορτάζουμε τους αγίους αποστόλους Πέτρο και Παύλο. Η διαφορά μεταξύ τους είναι τεράστια. Ο απόστολος Πέτρος ήταν από την αρχή πιστός μαθητής του Χριστού. Ήταν μάρτυρας σε όλα όσα είχαν συμβεί γύρω από τον Χριστό, από την πρώτη στιγμή του κηρύγματός Του.
Αντίθετο, ο απόστολος Παύλος ήταν πρώτα εχθρός του Χριστού, ήταν ένος αντίπαλος που δεν πίστευε σ΄ Αυτόν ως Μεσσία. Τον θεωρούσε ψευδοπροφήτη. Δεν βγήκε να διακηρύξει το Ευαγγέλιο, αλλά να καταδιώξει τους χριστιανούς. Λοιπόν, τί έγινε με το έναν και τί με τον άλλον;
Μιλάμε...
Στην πραγματικότητα,μιλάμε μόνο στον εαυτό μας,αλλά κάποιες φορές μιλάμε πιο δυνατά,για να μας ακούν κι οι άλλοι.
Χαλίλ Γκιμπράν,Άμμος και Αφρός,εκδ PRiNTA
Ο Εσπερινός του Άρη
isagiastriados
Βρισκόμαστε γύρω στο 1930. Η Γερόντισσα Ευπραξία, αφού εγκατέλειψε τη μετάνοιά της για να βρεθεί όπου την οδηγήσει ο Θεός, βρίσκεται ηγουμένη στην Ιερά Μονή του Καλάμου με μερικές υποτακτικές.
Πριν πάει η ίδια στη Μονή αυτή οι βοσκοί της περιοχής καταπατούσαν τα χωράφια και τους χώρους της Μονής. Η Γερόντισσα ζήτησε από αυτούς να απομακρυνθούν και όπως ήταν φυσικό αντέδρασαν και μίλησαν άσχημα στη Γερόντισσα και κάποια ένας από αυτούς ήλθε στη Μονή οπλισμένος θέλοντας να τη σκοτώσει.
Σήκωσε το όπλο και τη σημάδεψε, την ώρα που εκείνη προσευχόταν στον καλό Θεό να τη σώσει. Πριν όμως προλάβει να πατήσει τη σκανδάλη παρέλυσε το χέρι του, το όπλο έπεσε καταγής και ο βοσκός γύρισε στο χωριό και στο σπίτι του παράλυτος.
Τρίτη 27 Ιουνίου 2017
Η Γενοκτονία των Γεζίντι
ardin-rixi
του Βικέν Τσετεριάν* δημοσιεύτηκε στο Άρδην τ. 106
Ενώ η μάχη για την ανακατάληψη της Μοσούλης φαίνεται να τελματώνει, οι Γεζίντι, που έχουν εγκαταλείψει τα βορειοδυτικά του Ιράκ το 2014, διστάζουν να επιστρέψουν στη γενέτειρά τους. Διωκόμενοι από την Οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους (ΟΙΚ), το οποίο θεωρεί τα μέλη αυτής της κουρδικής μειονότητας αιρετικούς, που πρέπει να υποταχθούν ή να θανατωθούν, κατηγορούν τους Πεσμεργκά (1) ότι τους έχουν εγκαταλείψει στην τύχη τους.
Το Σινζάρ, στο βορειοδυτικό Ιράκ, εξακολουθεί να είναι μια σχεδόν έρημη πόλη. Ενώ 80.000 άτομα έχουν φύγει μετά την άφιξη της Οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους (OΙΚ), τον Αύγουστο του 2014, μόλις πενήντα οικογένειες έχουν επιστρέψει μετά την ανακατάληψη της πόλης από τις κουρδικές δυνάμεις, στις 13 Νοεμβρίου 2015. Μια μικρή ομάδα μαχητών προχωρά περπατώντας αργά, κάτω από τον ήλιο του μεσημεριού. Καθώς ο άνεμος σφυροκοπά ό, τι έχει απομείνει από τα μεταλλικά ρολά των καταστημάτων, που έχουν κουρελιαστεί από τους βομβαρδισμούς, μια κραυγή υψώνεται, θαρρείς και βασανισμένα πνεύματα στοιχειώνουν την πόλη. Ένοπλοι άνδρες μπαίνουν και βγαίνουν από ένα σχολείο που έχει μετατραπεί σε στρατηγείο, ή κάθονται περιμένοντας διαταγές. «Υπήρξαμε θύματα σφαγών και στο παρελθόν, αλλά αυτό το νέο μακελειό συμβαίνει στην εποχή της προηγμένης τεχνολογίας! Θρηνούμε χιλιάδες θύματα· χιλιάδες αδελφές μας βρίσκονται ακόμη στα χέρια του OΙΚ», λέει με βροντερή φωνή ο κ. Κασίμ Σάσο, ο διοικητής των Πεσμεργκά του Σινζάρ, που πρόσκεινται στο Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΔΚΚ) και ανήκουν στους Γεζίντι.
Φιλοδοξία
Εάν ανάψεις όλες τις αρετές μέσα σου σαν τα κεριά,καλά θα κάνεις,όμως εάν ταυτόχρονα κρατήσεις τη φιλοδοξία,εκείνη σαν τον ισχυρό άνεμο γρήγορα θα σβήσει όλα τα αναμμένα κεριά.Εσύ ίσως θα τα ανάψεις ξανά,όμως ο άνεμος θα τα σβήσει πάλι.
Γι'αυτό πρώτα σταμάτησε τον άνεμο.
Αγ.Νικολάου Βελιμίροβιτς-Σοχασμοί περί καλού και κακού,εκδ.Εν Πλω
Η σατανικότητα της εξουσίας
[…] ἡ κυριαρχικότητα τῶν ἀλαζόνων, δηλαδὴ τῶν ἐξουσιομανῶν, κατασκευάζει ἐφιαλτικοὺς κόσμους, ὅπως τοὺς περιγράφουν, λόγου χάρη, ὁ F. Kafka, ὁ A. Huxley καὶ ὁ G. Orwell. Πολλὲς φορὲς ἡ πολιτικὴ τῆς δύναμης, τυφλὴ καὶ παράφορη, γιὰ μεγάλα ἀλλὰ φτηνὰ συμφέροντα σωριάζει ἐρειπιῶνες, ὅπως οἱ γίγαντες τῆς μυθολογίας ὄρη ἐπὶ ὀρέων. Στὶς μέρες μας, μὲ τὴ βοήθεια τῆς τεχνολογίας καὶ τῆς πολύπλοκης ὀργάνωσης διωκτικῶν καὶ πολεμικῶν συστημάτων, τὸ κακὸ γίνεται ὁλοένα καὶ περισσότερο ἀόρατο, καὶ ἑπομένως δριμύτερα σατανικό. Ὅσο πιὸ ἀόρατο γίνεται τὸ κακό, τόσο ὀξύνεται περισσότερο ἢ καλύτερα γίνεται σατανικὸ στὸ ἔπακρο. Ἡ ὑβριστικὴ ἢ ἡ ἀλαζονικὴ αὐτὴ συμπεριφορὰ εἶναι συνυφασμένη μὲ τὸ πάθος τῆς κατοχῆς καὶ τῆς πλεονεξίας. Ἡ πλεονεξία, ὡς πάθος διαβρωτικό, ἐνίοτε ἐκτρέπει ἀκόμη καὶ γενναία φρονήματα· ξεπερνάει κανεὶς πιέσεις, πόνους καὶ ταλαιπωρίες, ἐνῶ εὔκολα δελεάζεται σὲ πειρασμούς.
Ξανά στη φυλακή ο αγωνιστής πάστορας
Ο αγωνιστής πάστορας από τη Ζιμπάμπουε και ηγέτης της κίνησης πολιτών ThisFlag, Evan Mawarire συνελήφθη ξανά από την αστυνομία τη Δευτέρα, ενώ «προσευχόταν» με διαμαρτυρόμενους φοιτητές ιατρικής του Πανεπιστήμιου της Ζιμπάμπουε.
Είχε ενταχθεί μεταξύ των φοιτητών οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την αύξηση των διδάκτρων από $ 450 σε $ 900 και για την επέκταση του εξαμήνου τους σε 15 εβδομάδες.
Η εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας Charity Charamba επιβεβαίωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι ο Mawarire έχει συλληφθεί και θα εμφανιστεί στο δικαστήριο την Τρίτη.
«Ο Evan Mawarire χθες συνελήφθη μετά από υποκίνηση των φοιτητών του Πανεπιστημίου της Ζιμπάμπουε να διαδηλώσουν ... Θα εμφανιστεί σήμερα στο δικαστήριο», είπε.
Η φιλοξενία στην Ορθόδοξη Παράδοση
π. Χρήστου Ηρακλέους
Η έννοια του «ξένου» και η φιλάνθρωπη στάση προς αυτόν υπήρξε διαχρονικά βασικό γνώρισμα του ελληνικού πολιτισμού. Κατά τα ομηρικά χρόνια οι άνθρωποι έδιναν εξαιρετική σημασία στην αγάπη των ξένων, ανάγοντας τη φιλοξενία σε μια ηθική αρετή. Η ιερότητα της φιλοξενίας ήταν τόσο διαδεδομένη, γεγονός που την καθιστούσε αναπόσπαστο μέρος της ευλάβειας και του φόβου προς τους θεούς. Άνθρωποι ή λαοί που δεν ήταν φιλόξενοι δεν μπορούσαν να είναι ούτε δίκαιοι ούτε ευσεβείς.
Ο θεσμός αυτός της φιλοξενίας διατηρήθηκε αναλλοίωτος και απαράλλαχτος στους χριστιανικούς χρόνους και καλλιεργήθηκε με φιλάδελφο τρόπο στην ελληνική ανατολή. Η σπουδή της εκκλησιαστικής παράδοσης μπορεί να αποκαλύψει ότι η έγνοια για τον «άλλο», τον «ξένο», όχι μόνο δεν συνιστά εξαίρεση, αλλά αποτελεί βασικό άξονά της, ο οποίος μπορεί να μας τροφοδοτήσει σήμερα με σημαντικά κριτήρια για μια στάση αλληλεγγύης και κοινωνικής κριτικής.
Κάτω από το φως της αγιογραφικής και πατερικής διδασκαλίας η φιλοξενία θα πάρει μια ιδιαίτερη χροιά στην ἐν Χριστῷ εφαρμογή της· η αντιμετώπιση του «ξένου» και η φιλοξενία που οφείλει να παρέχει ο Χριστιανός απέναντί του, συνίσταται στην κένωση του εαυτού του και στην υποδοχή του «ξένου», η οποία αποτελεί αρχικό στάδιο στη συμμετοχή στο σχέδιο της απροϋπόθετης αγάπης του Θεού. Θεωρείται μια άσκηση πνευματική, μια ευκαιρία, για να φανερωθεί έμπρακτα στον Θεό η γνησιότητα της πίστης και της αγάπης που υπάρχει μέσα στην ανθρώπινη ύπαρξη.
Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017
Kickboxing προγραμματάκι
Έχει οδηγίες στην αρχή,παρακολουθήστε προσεκτικά!
Ρομά:Θρύλοι για την καταγωγή τους,η παρουσία τους στο Βυζάντιο και το ολοκαύτωμα από τους Ναζί
Αποφασίσαμε, μετά από αρκετή σκέψη, να γράψουμε ένα ακόμα άρθρο για τους Ρομά (ή Τσιγγάνους ή Γύφτους) καθώς είναι σχεδόν κάθε μέρα στο προσκήνιο, κυρίως λόγω της παραβατικής τους συμπεριφοράς.
Επίσης, ανακαλύψαμε καινούργια στοιχεία για μια φυλή που έχει απασχολήσει για πολλούς αιώνες, από ηγεμόνες κι επιστήμονες μέχρι απλούς ανθρώπους του λαού. Πιστεύουμε ότι προσφέρουμε κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τους αναγνώστες του protothema.gr .Θα ξεκινήσουμε με μερικά ιστορικά στοιχεία.
Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΡΟΜΑ – ΤΙ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ;
Όπως έχουμε γράψει στα προηγούμενα άρθρα μας, οι Ρομά έχουν πιθανότατα ινδική καταγωγή και κατοικούσαν μέχρι πριν από 1.000 χρόνια στο ΒΔ τμήμα της Ινδίας σε μια έκταση όπου ακόμα και σήμερα συγγενικοί τους πληθυσμοί μιλούν συγγενικά γλωσσικά ιδιώματα.
Αλήθεια, τι πιστεύουν και τι ισχυρίζονται οι ίδιοι οι Ρομά για την καταγωγή τους; Ας δούμε συνοπτικά τις δικές τους θεωρίες (ή μύθους…).
Μια θεωρία-μύθος αναφέρει ότι κατάγονται από τον Αδάμ, όχι όμως κι από την Εύα, αλλά από μια άλλη γυναίκα που προϋπήρχε της Εύας (!) γι' αυτό και δεν "κουβαλάνε" το προπατορικό αμάρτημα. Έτσι, πάντα κατά τους ισχυρισμούς τους, δεν είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται και να υφίστανται άλλες επίγειες τιμωρίες του Θεού όπως οι άλλοι λαοί.
Υπήρχαν όμως άλλοι άνθρωποι πριν τον Αδάμ και την Εύα; Στην Εδέμ, κατά την Παλαιά Διαθήκη, στη γη Νωδ, ανατολικά της Εδέμ, όπου κατέφυγε ο Κάιν μετά τη δολοφονία του Άβελ, υπήρχαν και δεν είχαν καμία σχέση με το γενεαλογικό δέντρο του Αδάμ. Εκεί, στη γη Νωδ, ο Κάιν βρήκε τη γυναίκα του, με την οποία απέκτησε τον Ενώχ (Γένεσις, Δ 16,17).
Ένας άλλος τσιγγάνικος μύθος εμφανίζει τους προγόνους των Ρομά, μια φυλή έξυπνων και γενναίων ανθρώπων, που κάποτε προσπάθησαν να αποδείξουν τα χαρίσματά τους στους άλλους λαούς. Γι' αυτό ξεκίνησαν πόλεμο εναντίον όλων. Στη διάρκεια της εκστρατείας τους, ήταν υποχρεωμένοι να διασχίσουν τη γειτονική αλμυρή θάλασσα Porsaida (Πορσάιντα) τα νερά της οποίας άνοιξαν μετά από διαταγή του αρχηγού τους αλλά όταν έφτασαν στη μέση της, εγκλωβίστηκαν! Όσοι δεν πνίγηκαν, καταδικάστηκαν από τον Θεό σε περιπλανώμενη ζωή (J.-P. Liegeois, "Tsiganes", σελ. 22).
Τρίτη εκδοχή, τσιγγάνικος μύθος καλύτερα, αναφέρεται σε κάποιον Φαραώ της Μικράς Αιγύπτου, που, αφού κατέκτησε όλους τους λαούς του κόσμου, τόλμησε να τα βάλει με τον Θεό! Ο Θεός αρκέστηκε να ανοίξει μια μεγάλη σπηλιά στην οποία κατέφυγαν οι στρατιώτες του Φαραώ για να προστατευθούν από τον κατακλυσμό που ξέσπασε από την οργή του Θεού. Οι βασιλιάδες-Φαραώ των γειτονικών βασιλείων ξεσηκώθηκαν εναντίον του αλαζόνα Φαραώ και του λαού του, ο οποίος από τότε, κυνηγημένος από τη Μικρά Αίγυπτο, διασκορπίστηκε σε άλλες χώρες, μετακινούμενος και διωκόμενος συνεχώς (J.-P. Liegeois, "Tsiganes").
Τέλος, ένας άλλος μύθος, όχι τσιγγάνικος όμως, αποδίδει τον πλάνητα βίο των Ρομά στο ότι τους καταράστηκε ο Χριστός από τον Σταυρό επειδή κατασκεύασαν τις πρόκες και τα τεράστια καρφιά με τα οποία Τον σταύρωσαν οι Εβραίοι: "Να μην στεριώσετε πουθενά και σε κανέναν τόπο μην βρείτε αναπαμό".
Αλβανία:Νικητής ο Ράμα εν μέσω καταγγελιών για νοθεία και επεισοδίων
O Έντι Ραμα είναι ο νικητής των πλέον πολωμένων εκλογών στην Αλβανία όπου κατεγράφησαν σοβαρά επεισόδια, καταγγελίες για νοθεία αλλά και ιστορική αποχή, αποδεικνύοντας πως η χώρα έχει ακόμα να διαβεί πολύ δρόμο για να έχει ευρωπαϊκή προοπτική.
Οι εκλογές διεξήχθησαν σε ένα πρωτοφανές κλίμα που δεν συναντάται σε πολιτισμένες χώρες, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα να αναφέρεται στον Ραμα ως «αρχισαδιστή» και κατήγγειλε τον πρωθυπουργό ότι επιχειρεί μαζική εξαγορά ψήφων του κόμματός του με χρήματα προερχόμενα από την διακίνηση ναρκωτικών και γενικότερα λαθρεμπορίου.
Τουρκάλα Ακαδημαϊκός,απεργός πείνας:Η πείνα μας,φωνή για δικαιοσύνη!
Την 109η ημέρα απεργίας πείνας της, η απολυμένη Τουρκάλα ακαδημαϊκός Τουρκίας η οποία είχε φυλακιστεί για περισσότερο από ένα μήνα κυκλοφόρησε ένα e-mail, όπου είπε «Αν η ανησυχία είναι για την πείνα μας, τότε, δεν θα πρέπει καν να το αναφέρουμε σε έναν κόσμο όπου τα παιδιά ξυπνούν τα πρωινά των γιορτών πεινώντας!»
Η Ακαδημαϊκός Nuriye Gülmen και ο δάσκαλος δημοτικού σχολείου Semih Özakça είναι δύο εκπαιδευτικοί στην Τουρκία - ανάμεσα σε χιλιάδες - που έχουν απολυθεί με εντολή ενός έκτακτου διατάγματος. Ενώ η απεργία πείνας τους, την οποία άρχισαν για να ζητήσουν τις δουλειές τους πίσω, έχει ήδη φτάσει την 100η ημέρα της, έχουν επίσης περάσει περισσότερο από ένα μήνα αυτής της περιόδου στη φυλακή, από το πρωί της 22ης Μαΐου, όταν τα σπίτια τους δέχθηκαν επιδρομή από την αστυνομία σε μια πρωινή επιχείρηση.
Αν και ο αγώνας τους έχει προξενήσει μεγάλη ανησυχία τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Τουρκίας δεν έχουν δώσει μεγάλη προσοχή, αν έχουν δώσει καθόλου.
Δολοφονήθηκε ιμάμης στην Αίγυπτο-Ήταν θερμός επικριτής της τρομοκρατίας
O Reda Mohamed, ιμάμης του τζαμιού της Αλ-Αρίς πυροβολήθηκε μέχρι θανάτου στους δρόμους της πόλης από στοιχεία της τρομοκρατικής ομάδας Bait Al-Maqdis .
Απήχθη πριν από δύο ημέρες, πριν δύο μασκοφόροι άνδρες τον ρίξουν από ένα αυτοκίνητο και τον πυροβολήσουν και τον σκοτώσουν στο δρόμο.
Ο Ιμάμης ήταν γνωστός για την υποστήριξη του στη κυβέρνηση και για την επίθεση κατά των τρομοκρατών στις ομιλίες του.
Οι ηγέτες του κόσμου ως πρόσφυγες
Η σειρά ευπάθεια είναι μια έκθεση του Σύρου καλλιτέχνη Abdulla Al-Omari στα
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Απεικονίζει τους ηγέτες του κόσμου διαφορετικά. Τους βγάζει τα ακριβά κοστούμια τους και τους ζωγραφίζει ως πρόσφυγες, αναφέρει το Euronews.
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Απεικονίζει τους ηγέτες του κόσμου διαφορετικά. Τους βγάζει τα ακριβά κοστούμια τους και τους ζωγραφίζει ως πρόσφυγες, αναφέρει το Euronews.
Ο Al-Omari λέει ότι έκθεση του είναι μια αντίδραση στη σοβαρότητα της κατάστασής του ως πρόσφυγα: «Ήθελα να φανταστώ πώς θα έμοιαζαν όλοι αυτοί οι ισχυροί ηγέτες του κόσμου αν ήταν στη θέση μας.
Ο ζωγράφος λέει ότι ήθελε να «αφοπλίσει» τους ηγέτες του απεικονίζοντάς τους χωρίς την εξουσία τους.
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, λέει, επικεντρώνονται στον αριθμό των προσφύγων, αλλά παραμελούν τις προσωπικές ιστορίες πίσω από αυτά τα στοιχεία.
«Όταν ξέρεις την προσωπική ιστορία κάποιου, μπορείς να συνδεθείτε με τους», λέει ο Αλ-Omari.
Ντόναλντ Τραμπ
Βλαντιμίρ Πούτιν
Αποκάλυψη
Freeman Stephen, Fr
Λίγες διδαχὲς τῆς Χριστιανικῆς πίστης ἔχουν τόσο εὔκολα παρερμηνευτεῖ καὶ ἐφαρμοστεῖ τόσο ἐσφαλμένα ὅσο αὐτὲς ποὺ ἀναφέρονται στὸ «Τέλος τοῦ Κόσμου». Ἡ Χριστιανικὴ ἱστορία, τόσο τῆς Ἀνατολῆς ὅσο καὶ τῆς Δύσης, μπορεῖ νὰ παρουσιάσει πολλὰ παραδείγματα τέτοιων παρερμηνειῶν- κάποιες ἀπὸ τὶς ὁποῖες ὁδήγησαν μάλιστα καὶ σὲ λουτρὰ αἵματος κατὰ τὶς χειρότερες περιόδους τῆς ἱστορίας τῆς Ἐκκλησίας. Γιὰ τὸν ἴδιο λόγο ὁ «ἀποκαλυπτισμός», δηλαδὴ ἡ πίστη στὸ τέλος τῆς ἱστορίας, ἐπέδρασε πολὺ δυναμικὰ στοὺς πολιτισμοὺς ὅπου ξαπλώθηκε ἡ Χριστιανοσύνη. Ἀρκετὲς οὐτοπίες (Μαρξισμός, Ναζισμός, Σεκταριστικὸς Χιλιασμὸς κλπ.) εἶναι ὅλες παράγωγά τῆς παρερμηνευμένης Χριστιανικῆς ἰδέας.
Ἡ εἰκόνα γιὰ τὸ τέλος τοῦ κόσμου μπορεῖ νὰ κατανοηθεῖ μὲ δύο τρόπους. Καὶ στὶς δύο περιπτώσεις τὰ χειρότερα ἀποτελέσματα τὰ βρίσκουμε στὶς ὁμάδες ποὺ ὄχι μόνο πιστεύουν σὲ κάποιο εἶδος «ἀποκαλυπτισμοῦ» ἀλλὰ καὶ στὸ ὅτι οἱ δικές τους ἐνέργειες μποροῦν νὰ ἐπιφέρουν ἕνα ἄμεσο ἀποτέλεσμα στὸν ἐρχομὸ τοῦ τέλους.
Ἀναρίθμητες σέκτες ἀποκαλυπτισμοῦ ἔχουν ἀναφυεῖ μέσα σὲ διάφορες Χριστιανικὲς αἱρέσεις ἀνὰ τοὺς αἰῶνες, πολλὲς ἀπὸ αὐτὲς σὲ Ἀμερικανικὸ ἔδαφος, μιᾶς χώρας ὅπου οἱ πρῶτοι Εὐρωπαῖοι ἄποικοι εἶχαν μιὰ ἀναμφισβήτητα ἀποκαλυπτικὴ ἰδέα γιὰ τὸν κόσμο. Ἀκόμα καὶ ὁ Ἰσλαμισμός, ποὺ κάποτε περιγράφεται ἀπὸ τοὺς Ὀρθόδοξους Πατέρες ὡς «αἵρεση» ἀντὶ ὡς «νέα θρησκεία», διαθέτει τὸ ἀποκαλυπτικό του στοιχεῖο, ἰδιαίτερα ἀνάμεσα σὲ ἐξτρεμιστικὲς ὁμάδες.
Η τιμή της αλήθειας
"Αν θέλετε την αλήθεια",είπε ο Νασρεντίν σε μια ομάδα αναζητητών που είχαν έρθει να ακούσουν τη διδασκαλία του,"θα πρέπει να πληρώσετε γι'αυτήν".
"Μα γιατί πρέπει να πληρώσουμε για κάτι όπως η αλήθεια;" ρώτησε ένας από τη συντροφιά.
"Δεν έχετε παρατηρήσει ότι η σπανιότητα ενός πράγματος είναι που καθορίζει την αξία του;"είπε ο Νασρεντίν
Ίντρις Σαχ,Οι απίστευτες ιστορίες του Μουλλά Νασρεντίν,εκδ.Πυρ. Κόσμος
Κυριακή 25 Ιουνίου 2017
Blue Jean και αγιότητα
plibyos
Ας αφήσουμε τον Θεό να μας εκπλήξει, ας του επιτρέψουμε να ακυρώσει και τρελάνει την λογική μας. Το έχω γράψει πολλές φορές κι άλλες τόσες έχω αναφέρει σε ομιλίες, ότι στις μέρες μας, οι σύγχρονοι Χριστιανοί έχουν περιορίσει την αγιότητα πάρα πολύ. Έχουν στενεύσει ότι πιο πλατύ και ευρύχωρο, ανοιχτό και φιλάνθρωπο υπάρχει, την αγκαλιά της παρουσίας του Θεού. Όταν πιστεύεις ότι οι άγιοι είναι μονάχα ασκητές, μοναχοί και μάλιστα με οργιές από γένια και μαλλιά, αφήνοντας εκτός αγιότητας τόσες ψυχές που ζούν και αναπνέουν την χάρι του Θεού, τότε έχεις καταστρέψει ότι πιο σημαντικό έχει αυτή η ζωή την έκπληξη και ανατροπή
Όχι άγιοι δεν είναι μόνο μοναχοί και ιερείς με μακριά γένια, τριμμένα ράσα και απόμακρες συμπεριφορές. Είναι και κάτι άγιοι σταυρωμένοι αλλά χαρούμενοι με φιλάνθρωπες καρδιές που ζουν στην ενορία μας, στο χωριό και πόλη μας, εκεί στο διπλανό δωμάτιο της πολυκατοικίας μας, του νοσοκομείου, της φυλακής ή του ψυχιατρείου.
Παρέλαση φιδιών στη Λάρισα
Δε λέει να κοπάσει ο θόρυβος που έχει ξεσπάσει στη Λάρισα εδώ και εβδομάδες, από τα αλλεπάλληλα κρούσματα εμφάνισης φιδιών, ακόμη και στο κέντρο της πόλης!
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καλά κρατεί η κουβέντα για τα αίτια του πρωτοφανούς – για τα τοπικά δεδομένα – φαινομένου, με τις ακραίες απόψεις να δίνουν και να παίρνουν.
Τι λέει όμως ο καθ' ύλην αρμόδιος δήμος Λαρισαίων για το θέμα και τι απαντά σε όσους τον κατηγορούν πως δεν έχει μεριμνήσει για την απομάκρυνση των χόρτων που ευνοούν και στην εμφάνιση ερπετών;
Η μη-αντίσταση που διδάσκει ο Ιησούς
Η μη-αντίσταση,της οποίας ο Ιησούς δίνει το παράδειγμα,δεν είναι αποδοχή του κακού ή καθαρή παθητικότης.Είναι θετική αντίδραση.Απάντηση την οποία η αγάπη,αυτή η αγάπη που ενσαρκώνει ο Ιησούς,αντιθέτει τις επιθέσεις των κακών. Ως άμεσο αποτέλεσμα φαίνεται η νίκη του κακού.Μα στη μακρά συνέχεια η δύναμη της αγάπης είναι η πιο ισχυρή.Η Ανάσταση ακολούθησε το Πάθος.Η μη-αντίσταση των μαρτύρων έκαμψε και σαγήνευσε τους διώκτες.Το αίμα που χύθηκε εξασφάλισε τη διάδοση του Ευαγγελίου.Ειρηνιστική κίνηση αδύναμη και γεμάτη αοριστία;Όχι!Φλόγα που καίει και νικά.Εάν ο Ιησούς στη Γεσθημανή είχε ζητήσει από τον Πατέρα τη βοήθεια δώδεκα λεγεώνων αγγέλων,δεν θα υπήρχε ούτε Πάσχα ούτε Πεντηκοστή.
Λεβ Ζιλέ,Ιησούς,εκδ.Δόμος
Ανθρώπους,όχι καθάρματα
Ο Διογένης βγήκε μια μέρα στην αγορά και άρχισε να φωνάζει:"Ε,άνθρωποι,πού είστε;".Σαν μαζεύτηκαν κάμποσοι,τους πλάκωσε με τη μαγκούρα,λέγοντάς τους:"Ανθρώπους κάλεσα,όχι καθάρματα".
Διογένης ο Κυνικός,Ρήσεις και αντιρρήσεις,εκδ.Επίκουρος
Πόσοι πλανήτες υπάρχουν στο ηλιακό μας σύστημα;
Πάνε κι έρχονται οι θεωρίες για το αν υπάρχουν και πόσοι ακόμη πλανήτες πέρα από τους ήδη οκτώ γνωστούς στο ηλιακό μας σύστημα. Μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη θεωρεί πιθανή την ύπαρξη ενός πιο κοντινού «Πλανήτη 10», αν υποτεθεί ότι υπάρχει ένας πιο μακρινός «Πλανήτης 9», καθώς μία άλλη καναδική έρευνα θεωρεί μάλλον απίθανη την ύπαρξη του τελευταίου.
Όσον αφορά τον «Πλανήτη 10», οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Αριζόνα Κάθριν Φολκ και Ρενού Μαλχότρα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας "The Astronomical Journal", μελέτησαν την κίνηση άνω των 600 παγωμένων μακρινών σωμάτων στη Ζώνη Κάιπερ, σε απόσταση άνω των 50 αστρονομικών μονάδων (μία τέτοια μονάδα είναι η μέση απόσταση Γης-Ήλιου, δηλαδή περίπου 150 εκατ. χλμ.).
Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κάτι φαίνεται να διαταράσσει τις τροχιές των σωμάτων αυτών και αυτό το «κάτι», όπως υποστηρίζουν, πιθανότατα είναι ένας πλανήτης με μάζα παρόμοια με του 'Αρη, ο οποίος εκτιμάται ότι κινείται σε απόσταση περίπου 60 αστρονομικών μονάδων. Η Ζώνη Κάιπερ, που αρχίζει μετά τον Ποσειδώνα (ο οποίος απέχει περίπου 30 αστρονομικές μονάδες), όπως συμβαίνει και με τη ζώνη αστεροειδών μεταξύ 'Αρη-Δία, φιλοξενεί έναν τεράστιο αριθμό σωμάτων, μεταξύ των οποίων νάνους πλανήτες, αστεροειδείς και κομήτες. Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί σε αυτήν περίπου 2.000 σώματα και, από αυτά, τουλάχιστον τα 12 έχουν μέγεθος ανάλογο του Πλούτωνα (γι' αυτό, άλλωστε, ο τελευταίος έπαψε να θεωρείται κανονικός πλανήτης και υποβαθμίσθηκε σε νάνο πλανήτη).
Η μουσική δια μέσου των αιώνων
Στέλιου Πισή
Η μουσική, σαν τέχνη, είναι ίσως η αρχαιότερη από τις καλές τέχνες -γλυπτική, ζωγραφική, αρχιτεκτονική κ.λπ., αφού φαίνεται να προϋπήρχε κι αυτής ακόμα της ανθρωπότητας. Πριν από τη δημιουργία του ορατού υλικού κόσμου, σύμφωνα με την παράδοση του Χριστιανισμού, ο Θεός δημιούργησε τους αγγέλους.
Πρωταρχικό λειτούργημα των αγγέλων ήταν και είναι να δοξολογούν τον Θεό με υπερκόσμιες ψαλμωδίες. Στην Παλαιά Διαθήκη, στο βιβλίο του Ιώβ, ο Θεός Δημιουργός λέει: «Ὅτε ἐγενήθησαν ἄστρα, ᾔνεσάν με φωνὴ μεγάλη πάντες ἄγγελοί μου» (Ἰωβ 38, 7). Όταν δημιουργήθηκαν τα άστρα, οι άγγελοί μου με δοξολόγησαν με δυνατή φωνή.
Θα μπορούσαμε να πούμε πως η μουσική εκτός του ότι έρχεται από τα βάθη των αιώνων είναι και η τέχνη, που συνυπάρχει στον πνευματικό και στον υλικό κόσμο. Στην Καινή Διαθήκη ο ευαγγελιστής Λουκάς αναφερόμενος στα γεγονότα που εκτυλίχθησαν κατά τη γέννηση του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού, λέει: «καὶ ἐξαίφνης ἐγένετο σὺν τῷ ἀγγέλῳ πλῆθος στρατιᾶς οὐρανίου αἰνούντων τὸν Θεὸν καὶ λεγόντων· Δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῷ καὶ ἐπὶ γῆς εἰρήνη ἐν ἀνθρώποις εὐδοκία.» (Λουκ. 2, 13-14). Επίσης στη Βυζαντινή Υμνολογία των Χριστουγέννων ακούμε τον υπέροχο ύμνο: «Δεῦτε ἴδωμεν, πιστοί, ποὺ ἐγεννήθη ὁ Χριστός• ἀκολουθήσωμεν λοιπὸν ἔνθα ὀδεύει ὁ ἀστήρ, μετὰ τῶν μάγων ἀνατολῆς τῶν βασιλέων. Ἄγγελοι ὑμνούσιν ἀκαταπαύστως ἐκεῖ. Ποιμένες ἀγραυλούσιν ᾠδὴν ἐπάξιον. Δόξα ἐν Ὑψίστοις λέγοντες, τῷ σήμερον ἐν σπηλαίῳ τεχθέντι ἐκ τῆς Παρθένου καὶ Θεοτόκου ἐν Βηθλεὲμ τῆς Ἰουδαίας».
Σάββατο 24 Ιουνίου 2017
Κυριακή Γ' Μτθ.-Αποστολικό Ανάγνωσμα
Ποιος μπορεί να σωθεί;Μπορώ εγώ να σωθώ;Μπορούν τα μέλη της οικογένειάς μου,οι φίλοι μου,οι γνωστοί μου;Και με τόσα πάθη και με αδυναμίες που μας ταλαιπωρούν;
Ο Απόστολος Παύλος είναι ξεκάθαρος σήμερα απευθυνόμενος στους Χριστιανούς όλων των εποχών.Όποιος πιστεύει πραγματικά μπορεί να σωθεί.Ο άνθρωπος κατέληξε να είναι εχθρός του Θεού.
Ο πόλεμος των Cristeros-Πόλεμος για το δικαίωμα στην πίστη στο Μεξικό του 1926-29
storify
Το 1926, ο πρόεδρος του Μεξικού Plutarco Elias Calles «επέβαλε αυστηρούς κανονισμούς για την εκκλησία, συμπεριλαμβανομένων της απαιτούμενης καταγραφής των ιερέων και το κλείσιμο των σχολείων της εκκλησίας » (Britton). Ως αποτέλεσμα, οι Μεξικανοί οδηγούμενοι από τον «El Maestro», Anacleto Γκονζάλες Φλόρες ξεκινήσαν να απεργούν και να μποϊκοτάρουν τις δημόσιες υπηρεσίες και προϊόντα σε διάφορες περιοχές του Μεξικού (Tuck, 23). Οι ειρηνικές απεργίες δεν τα κατάφεραν και στις 31 Ιουλίου του 1926 τα μέλη της Μεξικάνικης Εκκλησίας πήραν τα όπλα ενάντια στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, με κοινό στόχο την υπεράσπιση της πίστης τους, φωνάζοντας: «Viva Cristo Rey y la Virgen de Guadalupe (ο Χριστός Βασιλεύς και η Παναγία της Guadalupe)»(Vazquez, 77). Ως συνέπεια αυτού του συνθήματος ο ομοσπονδιακός στρατός του Μεξικού άρχισε να αποκαλεί αυτούς τους ανθρώπους «Cristoreyes»· όρος που μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου αποκαλώντας τους Cristeros (Krauze). Ο όρος αυτός έγινε συμβολικός για τους Μεξικανούς για την υπεράσπιση του Χριστιανισμού. Από το 1926 έως το 1929, 90.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ως συνέπεια αυτού του πολέμου (Young). Αυτή η σύγκρουση κράτους και εκκλησίας είναι γνωστή ως ο Πόλεμος Cristero.
Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017
H Γέννηση του Αγ.Ιωάννη του Προδρόμου
imconstantias
Η Εκκλησία μας εορτάζει τα γενέθλια μόνο τριών προσώπων: 1) του Ιωάννη του Βαπτιστή, 2) της Παναγίας και 3) του Ιησού Χριστού. Και αυτό, διότι τα τρία αυτά πρόσωπα διαδραμάτισαν σημαντικότατο ρόλο στο σχέδιο της Θείας Οικονομίας, δηλαδή στο σχέδιο του Θεού για σωτηρία του ανθρώπου. Διαδραμάτισαν δηλαδή σπουδαίο ρόλο στην ιστορία της σωτηρίας.
Ο προφήτης Ησαΐας αιώνες πρίν, είχε αναφερθεί στον Πρόδρομο του Κυρίου, Ιωάννη μετα εξής λόγια: «Φωνή βοώντος εν τη ερήμω, ετοιμάσατε την οδόν Κυρίου, ευθείας ποιείτε τας τρίβους αυτού» (Ησ. 40, 3). Με τα λόγια αυτά ο Ιωάννης ο Βαπτιστής θα καλούσε τους ανθρώπους σε μετάνοια. Θα τους καλούσε να καθαρίσουν τη ψυχή τους, ώστε να υποδεχθούν τον Χριστό, τον Μεσσία.
Αλλά και ο προφήτης Μαλαχίας προανήγγειλε τη βουλή του Θεού για την εμφάνιση του Τιμίου Προδρόμου: «Ιδού εγώ εξαποστέλλω τον άγγελόν μου, και επιβλέψεται οδόν προ προσώπου μου, και έξαίφνης ήξει εις ναόν εαυτού Κύριος, όν υμείς ζητείτε, και ο άγγελος της διαθήκης, όν υμείς θέλετε. Ιδού έρχομαι, λέγει Κύριος Παντοκράτωρ» (Μαλ.3,1).
Ο τόκος
Ρένος Κωνσταντίνου, θεολόγος
Όταν κάποιος δανείζει χρήματα με τόκο σε κάποιον άλλον, τότε έχουμε τοκισμό, «τοκίζειν, δανείζειν χρήματα επί τόκω». Όπως και το ρήμα έτσι και το ουσιαστικό τόκος προέρχονται από το ελληνικό ρήμα «τίκτω, τίκτειν» που σημαίνει τοκετός, γέννα. Η μεταφορική χρήση του όρου σημαίνει «το κέρδος όπερ φέρουσι τα δανεισθέντα χρήματα, κοινώς διάφορο». Ενώ ο Σαίξπηρ περιγράφει τον όρο λέγοντας «take abreed of barren metal», δηλαδή «κάμνω να γεννήση άγονον μέταλλον». [1]
Ο τόκος είναι λοιπόν ένα επιπλέον ποσόν, το οποίο επιστρέφει ο οφειλέτης σε αυτόν που τον δάνεισε. Αφορά συγκεκριμένη ποσότητα χρημάτων, σε συνάρτηση με μια ορισμένη χρονική περίοδο. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους ο τόκος είναι η αμοιβή η οποία δίδεται για την χρήση χρηματικού ποσού, το οποίο κάποιος δανείστηκε.
Οι πρώτες ιστορικές αναφορές χρονολογούνται από το 3.000 π.Χ. και τις συναντάμε στον πολιτισμό των Σουμέριων. Στους πολιτισμούς εκείνων των εποχών, όπως είναι οι πολιτισμοί της Μεσοποταμίας, της Φοινίκης και της Αιγύπτου και πριν την δημιουργία νομίσματος, διαφαίνεται επίσης η ύπαρξη δανείων και η αποπληρωμή με πολύτιμα μέταλλα ή άλλα αγαθά.[2]
Από την λέξη «τόκος» προέρχεται η λέξη «τοκογλυφία», η οποία είναι σύνθετη από τις λέξεις «τόκος» και «γλύφος», που σημαίνει σκάλισμα – χάραγμα, μιας και τα παλαιά χρόνια οι τοκογλύφοι χάραζαν με μια γλυφίδα στο ξύλινο τραπέζι τους τόκους που έπρεπε να πληρώσουν αυτοί στους οποίους δάνειζαν.
Η τοκογλυφία, όταν ο δανειστής λαμβάνει δυσανάλογους τόκους, θεωρείται έγκλημα, διώκεται και τιμωρείται με φυλάκιση.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)
Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως
Φτάσαμε λοιπόν μια ανάσα από τα Χριστούγεννα. Όλοι ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε είτε πιο πνευματικά είτε πιο κοσμικά ανάλογα με το τι πιστ...
-
https://owlcation.com/social-sciences/The-Meaning-of-Sparrows-Identification-and-Folklore Το σπουργίτι είναι ένα συνηθισμένο μικρό πουλ...
-
Στη σημερινή ευαγγελική περικοπή τέσσερις άνδρες κατεβάζουν τον παράλυτο φίλο τους, μαζί με το...
-
https://slpress.gr/fotorama/25-chronia-apo-ti-genoktonia-tis-royanta/ Στις 7 Απριλίου του 1994, οι μακρόχρονες εντάσεις μεταξύ της π...