Κυριακή 14 Μαΐου 2017

Χιλιάδες Τυνήσιοι διαδήλωσαν κατά της διαφθοράς

Χιλιάδες Τυνήσιοι πορεία κατά της διαφθοράς
africanews
Αρκετές χιλιάδες Τυνήσιοι διαδήλωσαν στη κεντρική Τύνιδα το Σάββατο για να διαμαρτυρηθούν ενάντια σε ένα νομοσχέδιο που θα χορηγήσει αμνηστία σε επιχειρηματίες που κατηγορούνται για διαφθορά, όταν ο μονάρχης Zine El-Αμπιντίν Μπεν Αλί ήταν στην εξουσία.

Οι επικριτές του νομοσχεδίου Οικονομικής Συμφιλίωσης λένε ότι είναι ένα βήμα πίσω από το πνεύμα της επανάστασης του 2011 της Τυνησίας για την εκδίωξη του Μπεν Αλί, αλλά κυβερνητικοί αξιωματούχοι λένε ότι είναι ένας τρόπος για να κάνουν τους επιχειρηματίες να εισφέρουν ορισμένα από τα παράνομα μετρητά τους στην οικονομία.

Το σχέδιο νόμου επιτρέπει σε επιχειρηματίες να αποκαλύψουν τα κλεμμένα κεφάλαια και να τα αποπληρώσουν. Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για το ύψος της διαφθοράς κατάτην εποχή του Μπεν Αλί , αλλά με βάση προηγούμενες έρευνες, σύμφωνα με αξιωματούχους περίπου 3 δισεκατομμύρια $ θα μπορούσαν να επιστραφούν αρχικά σύμφωνα με το νόμο.



Ανεμίζοντας σημαίες και πανό που έλεγαν «Όχι στη συγχώρεση» και «Αρκετά με τη διαφθορά», περίπου 5.000 άνθρωποι συνοδευόμενοι από τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ακτιβιστές διαδήλωσαν στη κεντρική λεωφόρο Χαμπίμπ Μπουργκίμπα της πρωτεύουσας.

Έξι χρόνια μετά την εξέγερση κατά του Μπεν Αλί, η Τυνησία έχει επαινεθεί ως ένα πρότυπο δημοκρατικής μετάβασης, αλλά εξακολουθεί να μάχεται με τη διαφθορά,την οικονομική δυσπραγία και τις απογοητεύσεις των νέων που βοήθησαν στην πυροδότηση της εξέγερσης.

Για πολλούς επικριτές  ο νόμος - που έχει κολλήσει στο κοινοβούλιο για δύο χρόνια από τότε που ο Πρόεδρος Beji Caid Essebsi τον πρότεινε - είναι απλά μια αμνηστία για τους εγκληματίες και ένας τρόπος για την αποκατάσταση των συμμάχων του Μπεν Αλί στην τυνησιακή κοινωνία.

«Είμαστε εδώ για να πούμε στον Essebsi και τις ομάδες του ότι ο νόμος θα πέσει στο δρόμο, όπως σε όλες τις δημοκρατίες,» είπε ο αρχηγός του κόμματος  της αντιπολίτευσης Λαϊκό Μέτωπο Ammar Amroussia στο Reuters. «Θέλει να περάσει αυτό το διεφθαρμένο νόμο, αλλά αυτές οι διαδηλώσεις δείχνουν ότι λέμε όχι».

Ο Essebsi, ο ίδιος ο πρώην αξιωματούχος του Μπεν Αλί, έστειλε το νόμο στο κοινοβούλιο το 2015 και αν και το νομοσχέδιο καθυστέρησε μετά την κριτική επωφελήθηκαν  οι ελίτ των επιχειρήσεων που συνδέονται με την κυβέρνηση.Τώρα συζητείται στην επιτροπή και στη συνέχεια πηγαίνει στην ολομέλεια.

Παρά τη συναίνεση μεταξύ κοσμικών και ισλαμικών κομμάτων που συμβάλει στη διατήρηση της Τυνησίας σε σταθερότητα  μετά την εξέγερση, το νομοσχέδιο έχει διχάσει τους Τυνήσιους μεταξύ εκείνων που θέλουν να κλείσουν την πόρτα στο παρελθόν και αυτούς που λένε ότι δεν μπορούν να ανεχθούν τη διαφθορά.

Οι διαμαρτυρίες ενάντια στο νόμο, και άλλες στο νότιο τμήμα της Τυνησίας αυτό το μήνα για τις  θέσεις εργασίας, έρχονται σε μια ευαίσθητη στιγμή για τον πρωθυπουργό Γιούσεφ Chahed ο οποίος αγωνίζεται για να περάσει μέτρα λιτότητας και ι μεταρρυθμίσεις των δημοσίων δαπανών για να βοηθήσει την οικονομική ανάπτυξη.

Παρά τη δημοκρατική πρόοδο της, τις ελεύθερες εκλογές και το νέο Σύνταγμα, η Τυνησία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει  κοινωνική αναταραχή με πολλούς νέους ανέργους που αισθάνονται ότι η  επανάσταση ενάντια των καταχρήσεων των αξιωματούχων  και της διαφθοράς δεν έφερε  οικονομικές ευκαιρίες.

«Σήμερα λέμε ότι οι υπερασπιστές της επανάστασης είναι ακόμα εδώ», δήλωσε η διαδηλώτρια  Sambra  Chrifa, φορώντας ένα T-Shirt με το σύνθημα «Όχι Συγχώρεση». «Δεν μπορούμε να δεχτούμε κάτι που εξωραΐζει τη διαφθορά όπως αυτό.»

Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτομάρτυρας και Αρχιδιάκονος Στέφανος

Όταν πλήθυναν οι μαθητές των Αποστόλων και υπήρξε πρόβλημα στη διανομή των τροφίμων, ιδιαίτερα στις χήρες των Ελληνόφωνων, οι Απόστολοι εξέλ...