Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Ιβάν ο Τρομερός:Ο πρώτος Τσάρος της Ρωσίας


russia-insider

Ήταν ο πρώτος Ρώσος τσάρος

Μόλις έφτασε στην ενηλικίωση το 1547, ο Ιβάν στέφθηκε τσάρος πασών των Ρωσιών. Όλοι οι κυβερνήτες της Μοσχοβίας πριν από αυτόν ήταν Μεγάλοι Πρίγκηπες.Ο Ιβάν ήταν ο πρώτος που ονόμασε τον εαυτό του «τσάρο» ή «Καίσαρα»,στην ευρωπαϊκή παράδοση του «αυτοκράτορα», του οποίου η εξουσία ήρθε άμεσα από το Θεό.

Ο τίτλος έδωσε στη Ρωσία και τον κυβερνήτη σημαντικό βάρος στα μάτια των σύγχρονων ευρωπαϊκών μοναρχιών. Ο Ιβάν ο Τρομερός  αναγνωρίστηκε αυτοκράτορας από τη βασίλισσα Ελισάβετ Α ', από τον Αυτοκράτορα της Αγίας Ρώμης  Μαξιμιλιανό ΙΙ από τον Οίκο των Αψβούργων και άλλους. Ο Ιβάν διατήρησε μια μακρά αλληλογραφία με την Ελισάβετ  I και, σύμφωνα με το μύθο, ζήτησε ακόμα και το χέρι της. Αρνήθηκε την πρόταση, αλλά ήταν τότε που η Ρωσία και η Αγγλία ξεκίνησαν τις μεταξύ τους συναλλαγές.



Ξεκίνησε ως μεταρρυθμιστής


Ως ναρός ο Ιβάν IV προσπάθησε να κυβερνήσει με προοδευτικό τρόπο. Στα 1549-1560 κυβέρνησε τη χώρα μαζί με μια άτυπη κυβέρνηση που ονομαζόταν Εκλεγμένη Ράντα(ένας κύκλος έμπιστων,  νέων εκπροσώπων της αριστοκρατίας και κληρικών).

Η Ράντα εφάρμοσε μια σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων, συγκεντρώνοντας δύναμη στα χέρια του τσάρου και περιορίζοντας του βογιάρους.Ο Ιβάν διέλυσε αργότερα το σώμα και άρχισε να κυβερνά μόνος του.
Πρώτη μαζική καταπίεση στη Ρωσία

Μετά την Εκλεγμένη Ράντα, ήρθε η Οπρίτσνινα, σε μια εποχή σκληρής καταστολής το 1565. Ο τσάρος χώρισε τη Ρωσία στην Zemschina (ή περιοχές) όπου οι βογιάροι διατηρούσαν το κύρος τους, και την Οπρίτσνινα, την οποία ο Ιβάν κυβερνούσε άμεσα με τη βοήθεια των oprichniki του ( σωματοφύλακες που αποτελούσαν την Εθνική Φρουρά).

Ο πυρήνας της «οπρίτσνινα», σύμφωνα με τους σύγχρονους Γερμανούς αριστοκράτες Taube και Krause, αποτελούνταν από μια ορισμένη «εκκλησιαστικό τάγμα », με επικεφαλής προσωπικά τον τσάρο Ιβάν. Τα μέλη του τάγματος ήταν ντυμένα σαν μοναχοί και προσεύχονταν   μαζί με τον τσάρο. Σύμβολά τους ήταν το κεφάλι ενός σκύλου και μια σκούπα. «Αυτό σημαίνει ότι πρώτα θα δαγκώσουν σαν τα σκυλιά και στη συνέχεια θα σαρώσουν οτιδήποτε περιττό από τη χώρα», έγραψαν οι Taube και Krause.
Μέχρι το 1572, οι  oprichniki τρομοκρατούσαν τους βογιάρους και τους υποστηρικτές τους, εξαλείφοντας ολόκληρες οικογένειες. «Ακόμα και γυναίκες και παιδιά έχασαν τη ζωή τους, οι γυναίκες που είχαν κατηγορηθεί για απιστία κακοποιούνταν χλευαστικά και άνθρωποι βασανίστηκαν δημοσίως με τους πιο σκληρούς  τρόπους», έγραψε ο ιστορικός Ντμίτρι Volodikhin. Στο τέλος αυτής της περιόδου, ακόμη και ο μεγαλύτερος των oprichniki σκοτώθηκε. Οι ιστορικοί εκτιμούν ότι τουλάχιστον 4.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αυτές τις εκκαθαρίσεις - ένας μεγάλος αριθμός για εκείνη την εποχή.


Διεξήγαγε πολέμους

Ιβάν πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της βασιλείας του σε πόλεμο, προσπαθώντας να επεκτείνει την επικράτεια της χώρας. Νίκησε τα χανάτα του Καζάν και του Αστραχάν, ενώνοντάς τα με τη Ρωσία. Επίσης προσάρτησε το Βόλγα και τα Ουράλια και άρχισε να εξερευνεί τις τεράστιες εκτάσεις της Σιβηρίας.


Από την άλλη πλευρά, όμως, η Ρωσία έχασε τον Λιβονιανό Πόλεμο (1558-1583) κατά της Σουηδίας και της πολωνικής-λιθουανικής Κοινοπολιτεία και δεν μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση στη Βαλτική Θάλασσα. Για δεκαετίες, το κεντρικό τμήμα της Ρωσίας δεχόταν επίθεση από τους Τάταρους της Κριμαίας. Το 1571 θα το έκαναν ακόμα στη Μόσχα καίγοντας τα πάντα εκτός από το Κρεμλίνο. Οι Τάταροι νικήθηκαν, αλλά η Ρωσία υπέστη  οικονομική καταστροφή.

Ήταν αντιφατικός  και καχύποπτος 

Ο Ιβάν πίστευε ειλικρινά στον Θεό και έκανε γενναιόδωρες δωρεές  σε μοναστήρια, ακόμα και αν ιερείς σκοτώθηκαν επίσης με εντολές του. Μορφωμένος και ένας καλός ρήτορας, ο Ιβάν IV ίδρυσε το πρώτο τυπογραφείο στη Ρωσία με τη βοήθεια Δανών εκτυπωτών βιβλίου στη Μόσχα. Οι κληρικοί ήταν υποχρεωμένοι να οργανώσουν τα σχολεία για να διδάξουν τα παιδιά πώς να διαβάζουν και να γράφουν. Κατά τη διάρκεια της εποχής του Ιβάν,  ακόμη και κάτι παρόμοιο με ωδεία εμφανίστηκε στη Μόσχα.

Την ίδια στιγμή, πάντως, ήταν εξαιρετικά σκληρός και εκδικητικήός(ένα χαρακτηριστικό που ιδιαίτερα εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια της οπρίτσνινα), δίνοντας προσωπικά  εντολές για τις πιο εξελιγμένες εκτελέσεις. «Είμαστε ελεύθεροι να θαυμάζουμε τους  σκλάβους μας και είμαστε ελεύθεροι να τους εκτελούμε», δήλωσε ο Ιβάν.
Είχε μια σκληρή παιδική ηλικία


Ο πατέρας του Ιβάν πέθανε το 1533, όταν ο κληρονόμος ήταν μόλις τριών ετών. Εκείνη τη χρονιά ο Ιβάν έγινε επίσημα ο Μέγας Πρίγκηπας της Μοσχοβίας, αν και προφανώς δεν μπορούσε να κυβερνήσει τη χώρα. Βογιάροι με επιρροή, εκπρόσωποι της παλιάς αριστοκρατίας, αγωνίστηκαν για την εξουσία.
Όταν ο Ιβάν ήταν οκτώ, έμεινε εντελώς ορφανός. Οι πρίγκιπες Shuisky , οι οποίοι ήταν οι κηδεμόνες του, τον παραμελούσαν και μάλιστα, σύμφωνα με τον Ιβάν, δεν του έδιναν αρκετή τροφή. Ο ιστορικός Σεργκέι Σολοβιώφ πιστεύει ότι ήταν η σκληρή ανατροφή του Ιβάν που δημιούργησε το σκληρό χαρακτήρα του: «το προσωπικό συμφέρον, η περιφρόνηση για το κοινό καλό, η περιφρόνηση για τη ζωή και την τιμή του γείτονά είναι ό, τι έσπειραν οι  Shuiskys - αυτός είναι ο τρόπος που ο Ιβάν ο Τρομερός μεγάλωσε», δήλωσε ο Solovyov.

Ήταν δυσαρεστημένος στην προσωπική του ζωή

Ο Ιβάν είχε τουλάχιστον έξι συζύγους. Είχε οκτώ παιδιά, τα περισσότερα από τα οποία έχασαν τη ζωή τους κατά τη βρεφική ηλικία. Το μεγαλύτερο παιδί του Ιβάν πέθανε το 1581. Μια σειρά από χρονικά λένε ότι ο τσάρος σκότωσε κατά λάθος τον Τσάρεβιτς, χτυπώντας τον με το σκήπτρο κατά τη διάρκεια μιας διαφωνίας- αν και ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό είναι μύθος, λέγοντας ότι ο  Τσάρεβιτς πέθανε από ασθένεια.


Ένα από τα πιο διάσημα έργα ζωγραφικής στην Πινακοθήκη Τρετιακόφ στη Μόσχα δείχνει αυτό το μύθο: ο Ιβάν ο Τρομερός σκοτώνει τον γιο του από τον Ilya Ρέπιν. Δείχνει τον Ιβάν, γέρο με τρελά διογκωμένα  μάτια,να  αγκαλιάζει τον πεθαμένο  γιο του, αφού συνειδητοποίησε με τρόμο αυτό που μόλις έκανε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παραμονή Χριστουγέννων

  Ακούμε συχνά πως για την περίοδο αυτή πρέπει να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Να μοιράσουμε αγάπη και καλοσύνη στους γύρω μας. Να γίνουμε φι...