Να πω την αλήθεια,αυτή η καραντίνα κουτί μου ήρθε.Δεν μου αρέσει να βγαίνω έξω,δεν θέλω να έχω επαφές με άλλους ανθρώπους,δε συμπαθώ τον καιρό όταν "ανοίγει" και μεγαλώνει η μέρα,μου αρέσει να κάθομαι σπίτι και να φτάνω στα όρια της κατάθλιψης.Οπότε ναι,όταν το "έξω" μοιάζει λίγο(έστω ελάχιστα)αποκαλυπτικό εγώ είμαι αρκετά ισορροπημένος!
Τρίτη 31 Μαρτίου 2020
Ψυχολογία καραντίνας !
Να πω την αλήθεια,αυτή η καραντίνα κουτί μου ήρθε.Δεν μου αρέσει να βγαίνω έξω,δεν θέλω να έχω επαφές με άλλους ανθρώπους,δε συμπαθώ τον καιρό όταν "ανοίγει" και μεγαλώνει η μέρα,μου αρέσει να κάθομαι σπίτι και να φτάνω στα όρια της κατάθλιψης.Οπότε ναι,όταν το "έξω" μοιάζει λίγο(έστω ελάχιστα)αποκαλυπτικό εγώ είμαι αρκετά ισορροπημένος!
Για τον Γλέζο...
Θυμάμαι,πριν πολλά χρόνια,όταν ο Μανώλης Γλέζος κατέβαινε υποψήφιος νομάρχης Αττικής με τον Συνασπισμό τότε,αποφάσισα να τον ψηφίσω.Μιλούσα στο τηλέφωνο με μια φίλη μου και ο πατέρας της, ακούγοντας πως θα ψήφιζα τον Μ.Γλέζο σχολίασε με κάπως κυνικό-σκωπτικό ύφος πως "το μόνο που έχει κάνει στη ζωή του αυτός,ήταν πως κατέβασε τη ναζιστική σημαία".Αντείπα πως αν υπήρχε ένας υποψήφιος που να έχει κάνει κάτι παραπάνω για την Ελλάδα θα πάω να ψηφίσω αυτόν και όχι τον Γλέζο.Απάντηση δεν πήρα καμία και ο Γλέζος κέρδισε μία από τις ψήφους που συγκέντρωσε τότε.
Μπράβο και πάλι
Ένα μπράβο και στον όμιλο Μασούτη που αποφάσισε να μοιράσει,στο τέλος του χρόνου,το 30% των καθαρών κερδών του στους υπαλλήλους του(https://www.newsit.gr/ellada/o-masoutis-moirazei-to-30-ton-etision-katharon-kerdon-tou-os-eyxaristo-stous-ypallilous-tou/3004381/).Τα έχω ξαναγράψει πολλές φορές για τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί και που βρίσκονται ξαφνικά στην πρώτη γραμμή χωρίς να έχουν επιλέξει ένα επάγγελμα που τον έχει αυτόν τον κίνδυνο(ιατρικά-νοσηλευτικά επαγγέλματα,σώματα ασφαλείας κλπ)οπότε μην τα ξαναγράφω,δε χρειάζεται.
Ο Κισάμου και Σελίνου έκανε αυτό που πρέπει
Ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου προφέρει ολόκληρο τον μισθό του στο Αννουσάκειο Ίδρυμα(https://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-kritis/36206-ton-mistho-tou-sto-annousakeio-prosefere-o-mitropolitis-kisamou) και βεβαίως του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.Αυτή είναι η επανάσταση που μου αρέσει.Μια επανάσταση που ξεβολεύει,λίγο θα πουν κάποιοι,έστω λίγο,μια επανάσταση που βοηθά,που δίνει ένα μήνυμα πραγματικής αλλαγής.Τις άλλες με τα φλάμπουρα και τα λάβαρα,καθώς και αυτούς που τα κραδαίνουν,τις βλέπω με μια κάποια καχυποψία.
Συμπεριφερόμενοι κατά τρόπον απερίσκεπτο και επιπόλαιο μπορούμε να γίνουμε ακούσιοι φονείς
“Ψεύδονται ἐν γνώσει ή αγνοία όσοι ισχυρίζονται ότι είναι αδύνατο να μολυνθεί κανείς σε Ναούς και Μονές. Είναι ασεβείς, διότι το ψεύδος είναι ασέβεια. Αρκεί να επαναφέρουμε στη μνήμη μας, την ιστορία της περιοχής του Πσκοφ με επανειλημμένες στο διάβα των αιώνων επιδημίες της πανώλης (το 1352 και το 1420). Το 1654 η πανώλη μαινόταν στη Μόσχα με θύματα πάρα πολλούς ανθρώπους. Τότε άδειασαν ολόκληρες οι Μοσχοβίτικες Μονές…”
“Η αρρώστια δεν λυπάται κανένα. Είναι μία κοινή δοκιμασία. Δεν είναι θέμα συζητήσεως να τηρούμε ή να μην τηρούμε υποχρεωτικά τα υγειονομικά μέτρα, τα οποία θα πρέπει να γίνουν ακριβώς οι υποχρεώσεις του καθένα, ενώ μερικοί λένε ότι ο Θεός θα τα οικονομήσει. Αυτή η νόσος έγινε κατά παραχώρηση του Θεού…Ο καθένας, παρόλο που αισθάνεται υγιής, μπορεί να είναι φορέας της νόσου αυτής. Συμπεριφερόμενοι κατά τρόπον απερίσκεπτο και επιπόλαιο μπορούμε να γίνουμε ακούσιοι φονείς”
Τύχων,Μητροπολίτης Πσκοφ(https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/36200-pskof-tuxon-pseutes-kai-asebeis-osoi-lene-den-tha-moluntho-stin-ekklisia)
Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020
Πανδημία και οι λάθος εκτιμήσεις μας
Pieter Bruegel the Elder, “The Triumph of Death* (1562), Πίτερ Μπρίγκελ ο πρεσβύτερος ο “Θρίαμβος του Θανάτου”, Μουσείο του Πράδο Μαδρίτη.
https://www.pemptousia.gr/2020/03/pandimia-ta-anapofefkta-oria-tis-dikeodosias-mas/
Παναγιώτης Σωτηρόπουλος, European School of Brussels III
1. Η αόρατη απειλή
Στο κατώφλι της τρίτης χιλιετίας, η ανθρώπινη φυλή είναι πιο ευάλωτη στις μαζικές επιδημίες σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη εποχή της ιστορίας, υποστηρίζει ο Robert Baker στο βιβλίο του «Epidemic – The Past, Present and Future of the Diseases that Made Us, (έκδοση 2008). Ο συγγραφέας επισημαίνει ακόμη ότι οι περιπτώσεις της γρίπης των πτηνών, του MRSA, άλλων μορφών γρίπης και της βιοτρομοκρατίας δεν ήταν ποτέ υψηλότερες.
Οι σημαντικές αλλαγές στην κυκλοφορία και στην κοινωνική συμπεριφορά διευκολύνουν την ευρεία εξάπλωση και ορισμένοι μολυσματικοί παράγοντες – συμπεριλαμβανομένης της φυματίωσης και του HIV – καθίστανται ανθεκτικοί σε μεγάλο φάσμα των διαθέσιμων αντιβιοτικών.
Με τις αλλαγές στο κλίμα, οι ασθένειες είτε περιγράφονται για πρώτη φορά, είτε μάλιστα εμφανίζονται σε περιοχές που δεν επηρεάστηκαν προηγουμένως. Δεν είναι παράδοξο να ισχυρισθεί κανείς, καταλήγει ο Baker, ότι στο ρου της ιστορίας οι άνθρωποι διαμορφώθηκαν από τις επιπτώσεις της νόσου για να διατυπώσει, αφοριστικά ίσως το πιο ανησυχητικό από όλα, πως η ανθρώπινη φυλή είναι η πιο καταστροφική επιδημία στον πλανήτη.
Λοιμός
Στο δικό μας πλανήτη δε θα βρής
τίποτε πιο αξιόλογο από τάφους.
Έχομε τη μεγαλύτερη ποικιλία τάφων
απ’ όλους τους αστερισμούς του Κυρίου Σου.
Μα αγαπούμε τους τάφους μας και τους δείχνουμε·
τάφοι είναι τα διαπιστευτήρια της γης.
Δεν σε πληροφόρησαν στη χώρα του φωτός, πως τούτος ο τόπος
είναι η πρώτη θυγατέρα της οδύνης;
Τα δάκρυα του ανθρώπου ελάξευσαν
τέτοιας λογής την αντίσταση της πέτρας,
που τα μνήματα έγιναν τα πρώτα μνημεία μας.
Η σιωπή του ανθρώπου έκαμε τους τάφους την πιο ιερή Εκκλησία.
Σ’ αυτήν θα βρής το πυκνότερο πλήρωμα,
την κατανυκτικότερη λατρεία του Κυρίου Σου, Αρχάγγελε Μιχαήλ.…
Στυλιανός Χαρκιανάκις (1935-2019), «Ξενάγησις Αρχαγγέλου»*
Αυτή την ώρα «ο χλωρός καβαλάρης»** είναι, πάλι, εδώ. Έχει πάρει τη μορφή μιας πανδημίας λόγω μετάλλαξης ενός ιού, που επειδή δεν κατέστη δυνατόν, από αβελτηρία ή άλλους λόγους, να περιοριστεί στην πόλη Γιουχάν (ή Ουχάν) της επαρχίας Χουπέι της Κίνας, όπου έκανε την πρώτη εμφάνισή του, τώρα πια διασπείρεται με ρυθμούς, πιθανόν, γεωμετρικής προόδου στο σύνολο της ανθρωπότητας.
Έφυγε ο Μανώλης Γλέζος
Έφυγε σήμερα από την ζωή σε ηλικία 98 ετών, ο Μανώλης Γλέζος, ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με την αντίσταση απέναντι στην ναζιστική κατοχή.
Προ τριετίας ο Μανώλης Γλέζος είχε συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμο, στον οποίο είχε εκφράσει την επιθυμία του να ταφεί με θρησκευτική κηδεία.
Ο Μανώλης Γλέζος ήταν Έλληνας πολιτικός, ήρωας της Εθνικής Αντίστασης, δημοσιογράφος και συγγραφέας. Μαζί με τον Λάκη Σάντα υπήρξαν οι πρωταγωνιστές μίας εκ των πρώτων αντιστασιακών πράξεων στην κατεχόμενη Ελλάδα την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, κατεβάζοντας τη νύχτα της 30ής προς 31ης Μαΐου 1941 τη σημαία της Ναζιστικής Γερμανίας από τον ιστό του βράχου της Ακρόπολης, στην Αθήνα.
Σέρβος επίσκοπος έχασε την μάχη με τον COVID 19
Ο πρώτος ορθόδοξος Ιεράρχης που χάνει τη ζωή του εξαιτίας του κορονοϊού προέρχεται απο την Εκκλησία της Σερβίας. Πρόκειται για τον επίσκοπο Βαλιέβου Μίλουτιν, ο οποίος έχασε την μάχη με τον COVID 19 εξαιτίας υποκείμενων νοσημάτων.
Με μεγάλη θλίψη και πίστη στην Ανάσταση στη Βασιλεία των Ουρανών, ενημερώνουμε το κοινό ότι την περασμένη νύχτα, ο αγαπητός μας πνευματικός πατέρας, ο Άγιος Επίσκοπος Βαλιέβου Μιλουτιν εκοιμήθη, μετά από σύντομη ασθένεια που προκλήθηκε από ιό corona, αναφέρεται στη λιτή ανακοίνωση της επισκοπής.
Πρέπει να προετοιμαστούμε και να αντιδράσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο
http://ardin-rixi.gr/archives/216567
Του Κέβιν Μπέργκερ, 12 Μαρτίου 2020
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Μαυρίδης
Ο Ντένις Κάρολ δεν είναι κυνικός όταν λέει ότι το ξέσπασμα του κορωνοϊού ήταν προβλέψιμο. Αντιθέτως, δείχνει να καταλαβαίνει τους ανθρώπους που έχουν τρομοκρατηθεί από την επιδημία. Έχει υπάρξει, πολλάκις, αυτόπτης μάρτυρας δύσκολων καταστάσεων σε διάφορα μέρη του κόσμου που δοκιμάστηκαν από παρόμοιους ιούς. Πάνω απ’ όλα, ο Κάρολ είναι αυθεντία επί του θέματος κι αυτό είναι εμφανές από την πρώτη στιγμή.
Για δεκαετίες, ο Κάρολ υπήρξε ο βασικός ερευνητής που προειδοποιούσε για την απειλή της εξάπλωσης των ζωονοσογόνων ασθενειών, της μετάδοσης δηλαδή παθογόνων ιών από τα ζώα στους ανθρώπους…
Γιατί, λοιπόν, δεν το κάνουν αυτό οι κυβερνήσεις και οι υπεύθυνοι κατάρτισης των πολιτικών αντιμετώπισης των πανδημιών;
Κυριακή 29 Μαρτίου 2020
Ισορροπία
Δεν δικαιολογώ τα μέτρα του κράτους,δεν διεκδικώ το "στέφανο" του υπερορθοδόξου,δεν χτίζω καριέρα για την επόμενη ημέρα.Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να περάσει αυτή κατάρα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και πιο ανώδυνα.Μετά ας κάνουμε τον απολογισμό.Δεν έχω στήσει ολόκληρη κοσμοθεωρία σε βεβαιότητες και έτσι δεν κινδυνεύει να γκρεμιστεί το σύμπαν γύρω μου.Αυτή είναι και η μόνη συμβουλή που δίνω σε όποιον με ρωτάει.Κρατήστε την ισορροπία σας για να μπορέσουμε αύριο,όσοι θα είμαστε εδώ,να χτίσουμε κάτι πιο όμορφο από αυτό που υπήρχε πριν.
Η οπτική του κράτους
Όταν δεν μπορείς να καταλάβεις ότι τα super market δεν μπορούν να κλείσουν γιατί οι άνθρωποι δεν θα έχουν να φάνε,ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να κλείσουν γιατί θα καταρρεύσει όλο το σύστημα και θα επικρατήσει πλήρες χάος,ότι τα pet shop δεν πουλάνε πλέον (μόνο) ζωάκια αλλά και κτηνιατρικά προϊόντα απαραίτητα για να μην αρρωστήσουν τα κατοικίδια και μεταφέρουν καμιά αρρώστια στους ιδιοκτήτες(το τελευταίο που χρειάζεται το σύστημα υγείας) και άλλα παρόμοια και αν δεν μπορείς να καταλάβεις πως στα μάτια του κράτους οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν χωρίς ακολουθίες,λειτουργίες κλπ,διότι το κράτος δεν έχει και δεν μπορεί να έχει,θεολογική θεώρηση του κόσμου,τότε τι να συζητήσει κανείς;Ας συντονιστούμε με την πραγματικότητα και την πρακτική του πράγματος και ξανασυζητάμε μετά.
Ολιγόπιστος
Εγώ είμαι ολιγόπιστος,το παραδέχομαι.Και μια χαρά έτρεμε το φυλλοκάρδι μου όταν έμπαινα σε λεωφορείο πριν την απαγόρευση και ανησυχούσα όταν μοίραζα αντίδωρο και μου φιλούσαν το χέρι.Μπορεί να είμαι και τεμπέλης,ποιος ξέρει.Μπορεί και τα δυο μαζί.Πάντως το βάρος να αρρωστήσει κάποιος ερχόμενος σε μια ακολουθία ή να κολλήσω κάποιον εγώ,δεν μπορώ να το σηκώσω.Αυτοί που μπορούν,μπράβο τους.
Τι λέγαμε;
Η περίπτωση του γιου εφοπλιστή που έκρινε σκόπιμο να πάει στην Ικαρία με την παρέα του αμέσως μόλις ήρθε από την Αγγλία αντί να μείνει σε καραντίνα στο σπίτι του,είναι ο ορισμός αυτής της γαϊδουριάς που λέγαμε πριν λίγο καιρό.Έτσι,καθαρός αέρας,πιο εύκολη απομόνωση και όλες οι άλλες δικαιολογίες που επικαλούνταν ο κάθε παρτάκιας στη χώρα, ίσχυαν και στην περίπτωση αυτή.Και τώρα έχουμε ένα νησί στα κάρβουνα.Ελπίζω να γίνουν τα απαραίτητα από πλευράς δικαιοσύνης.
Ανόητοι
Όλοι αυτοί οι στρατηλάτες,ηγέτες,δικτάτορες,πολέμαρχοι που προσπάθησαν να κατακτήσουν τον κόσμο,από την αρχαιότητα ως τις ημέρες μας,θα πρέπει να αισθάνονται πολύ ηλίθιοι αν βλέπουν τη σημερινή κατάσταση από το καζάνι στο οποίο βράζουν.Ξόδεψαν ένα σωρό χρήματα,ανακάλυψαν όπλα και στρατηγικές φοβερές και στο τέλος πήραν μια χούφτα γης όπου και θάφτηκαν.Ενώ ο κορωνοϊός το μόνο που χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει για να κατακτήσει τον κόσμο ήταν ένα βήξιμο και μια χειραψία...
Σάββατο 28 Μαρτίου 2020
Σκέψεις πανδημικές
-Αν μετά την πανδημία έχουμε αλλάξει,έστω ελάχιστα,προς το καλύτερο,τότε κανένας θάνατος δεν πήγε χαμένος.Έχουμε υποχρέωση σε όλους αυτούς που πέθαναν και θα πεθάνουν να γίνουμε καλύτεροι.Τότε πραγματικά θα έχει τελεστεί μια μεγαλειώδης Θεία Λειτουργία όλον αυτόν τον καιρό.Αυτό δεν μπορούν να καταλάβουν οι ιδεολόγοι και οι νομικοί της θρησκείας.
-Αντί να χαλάμε χρόνο και φαιά ουσία,όλοι όσοι ανήκουμε στην Εκκλησία,για να επιχειρηματολογούμε για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να είναι ανοικτοί οι ναοί(στο κάτω κάτω ουδείς μας ρώτησε),καλό θα ήταν να επικεντρωνόμασταν στο πως μπορούμε να βοηθήσουμε σε αυτή την κατάσταση,με χρήματα,εθελοντές ή κάποιο άλλο τρόπο.
Η μοναξιά του Ποντίφηκα
Ο Πάπας Φραγκίσκος, μόνος στην τεράστια και άδεια πλατεία του Αγίου Πέτρου. Εκεί όπου τις μέρες πριν τον… κορονοϊό χιλιάδες πιστοί συγκεντρώνονταν είτε για να τον ακούσουν, είτε για να προσευχηθούν.
Οι εικόνες από την προσευχή στην άδεια πλατεία του Αγίου Πέτρου, με τον Πάπα να προσκυνά τον Εσταυρωμένο, είναι συγκλονιστικές, είτε κανείς πιστεύει είτε όχι. Ένας άνθρωπος που στρέφεται σε μια ανώτερη δύναμη για να παρακαλέσει να σταματήσει το κακό.
Τοῦ Ἁγίου Ἰωάννη τῆς Κλίμακος
https://www.agiazoni.gr/article.php?id=25167119636601934334
Anthony Bloom (Metropolitan of Sourozh (1914- 2003))
Εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος.
Ἡ Τεσσαρακοστὴ εἶναι μιὰ περίοδος μετάνοιας, μιὰ περίοδος ὅπου ἡ πέτρινη καρδιά μας μὲ τὴν δύναμη τοῦ Θεοῦ, πρέπει ἀπὸ πέτρινη νὰ γίνει ἀνθρώπινη, ἀπὸ ἀναίσθητη ν΄ ἀρχίσει νὰ συναισθάνεται, ἀπὸ ψυχρή καὶ σκληρή νὰ γίνει ζεστή καὶ ἀνοιχτή στοὺς ἄλλους, καὶ στὸν ἴδιο τὸν Θεό.
Ἡ Σαρακοστή εἶναι μιὰ περίοδος ἀνανέωσης, ὅπου ὅλα γίνονται ξανὰ καινούργια, ὅπως στὴν ἄνοιξη· ὅπου ἡ ζωή μας ἀπὸ τὸ ἁμυδρὸ φῶς ποὺ βρισκόταν, ζωντανεύει μ’ ὅλη τὴν ἔνταση ποὺ ὁ Θεὸς μπορεῖ νὰ κοινωνήσει σ’ ἐμᾶς τοὺς ἀνθρώπους, κάνοντάς μας μέτοχους τοῦ Ἁγίου Του Πνεύματος, καὶ μέσα ἀπὸ τὰ Ἱερὰ Μυστήρια καὶ τοῦ δώρου τοῦ Θεοῦ σ’ ἐμᾶς, τῆς ΘεϊκῆςΤου φύσης.
Η μάσκα είχε τη δική της ιστορία
Το Χάκνεϊ στην Αγγλία δεν ρίσκαρε εν μέσω πολέμου να πληγεί από τις αεροπορικές επιδρομές. Ο μπόμπιρας κοιτάει μέσα από τη μάσκα της φίλης του για να βεβαιωθεί πως είναι αυτή. Λονδίνο,26 Ιουνίου 1938.
Η μάσκα έχει γίνει το «πρόσωπο» της χρονιάς καθώς το 2020 βρήκε την παγκόσμια κοινότητα να μάχεται την πανδημία του κορονοϊού.
Ελλείψεις σε μάσκες αντιμετωπίζουν πολλές χώρες εν μέσω της πανδημία του COVID-19 που ξέσπασε στις αρχές του χρόνου.
Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που η μάσκα γίνεται το πλέον περιζήτητο αντικείμενο σε εποχές κρίσεων.
Σήμερα η ζήτησή τους είναι μεγάλη λόγω του κορονοϊού.
Στο παρελθόν - και συγκεκριμένα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο - η αντιασφυξιογόνα μάσκα ήταν απαραίτητη από τους κατοίκους των ευρωπαϊκών μητροπόλεων όπως το Λονδίνο.
Θα συνειδητοποιήσει επιτέλους ο κόσμος την απειλή των ζωονοσογόνων ασθενειών;
http://ardin-rixi.gr/archives/216561
Του Κέβιν Μπέργκερ, 12 Μαρτίου 2020
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Μαυρίδης
Ο Ντένις Κάρολ δεν είναι κυνικός όταν λέει ότι το ξέσπασμα του κορωνοϊού ήταν προβλέψιμο. Αντιθέτως, δείχνει να καταλαβαίνει τους ανθρώπους που έχουν τρομοκρατηθεί από την επιδημία. Έχει υπάρξει, πολλάκις, αυτόπτης μάρτυρας δύσκολων καταστάσεων σε διάφορα μέρη του κόσμου που δοκιμάστηκαν από παρόμοιους ιούς. Πάνω απ’ όλα, ο Κάρολ είναι αυθεντία επί του θέματος κι αυτό είναι εμφανές από την πρώτη στιγμή.
Για δεκαετίες, ο Κάρολ υπήρξε ο βασικός ερευνητής που προειδοποιούσε για την απειλή της εξάπλωσης των ζωονοσογόνων ασθενειών, της μετάδοσης δηλαδή παθογόνων ιών από τα ζώα στους ανθρώπους. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η σημερινή επιδημία, η οποία ξεκίνησε από τη ΓουΧαν της Κίνας, προήλθε από έναν ιό που φέρουν οι νυχτερίδες. Το 2009, μετά από χρόνια μελέτης των μεταδοτικών ασθενειών στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών και στην Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID), ο Κάρολ ηγήθηκε ενός προγράμματος με την επωνυμία PREDICT, που ερεύνησε με πρωτοποριακές τεχνικές διάφορους ιούς, που έχουν ως ξενιστές ποικίλα ζώα ανά τον κόσμο, με την δυνατότητα να μεταπηδήσουν στους ανθρώπους.
Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020
Το σπουργίτι-Συμβολισμός,λαογραφία,οικολογία
Το σπουργίτι είναι ένα συνηθισμένο μικρό πουλί και είναι ευρέως διαδεδομένο σε όλη τη Βρετανία και την Ιρλανδία (με την πιθανή εξαίρεση των ορεινών και βόρειων περιοχών). Είναι επίσης διαδεδομένο σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, και χάρη στις εισαγωγές από εποίκους, ευημερούν στη Βόρεια και Νότια Αμερική και την Αυστραλία.
Τα τελευταία χρόνια οι αριθμοί έχουν υποχωρήσει και τώρα είναι λιγότερο συνηθισμένο να βλέπουμε σμήνη να τρώνε ή να τιτιβίζουν στις στέγες, αν και δεν πρέπει να είναι δύσκολο να εντοπίσετε ένα οικιακό σπουργίτι, ειδικά σε αστικά πάρκα όπου ο κόσμος τα ταΐζει.
Τα ύστερα του κόσμου !
https://www.romfea.gr/diafora/36126-i-katara-tis-soragias
Tου Μητροπολίτου Αργολίδος Νεκταρίου
«Ἤθελον τοῦ σιωπᾶν εἴθε καί ἐδυνάμην».
Ὅσες φορές, λίγες εὐτυχῶς, κατέθεσα κάποιες σκέψεις ἤ θέσεις γιά θέματα τῆς ἐπικαιρότητας, κάποιοι ἀδελφοί ἄρχιζαν τόν ἀντίλογο μέ βολές κατά ριπάς καί τίς γνωστές κατηγορίες τοῦ οἰκουμενιστῆ, τοῦ φιλοπαπικοῦ, τοῦ αἱρετικοῦ καί παρόμοια.
Συνήθως δέν ἀπαντῶ γιατί δέν ἔχει νόημα. Προτιμῶ τή σιωπή. Νιώθω ὅτι οἱ ἄνθρωποι αὐτοί εἶναι τόσο προσκολλημένοι στίς μονομανιακές σκέψεις τους, πού εἶναι ἀδύνατος ὁ διάλογος μαζί τους. Ἔχω τήν αἴσθηση ὅτι ἄν τούς γκρεμίσεις τόν μύθο, θά χάσουν τό ἔδαφος κάτω ἀπό τά πόδια τους. Πολύ σωστά ἔλεγε ὁ Ἄρθουρ Καῖστλερ, «τίποτα δέν εἶναι πιό ὀδυνηρό ἀπό τό γκρέμισμα ἑνός μύθου».
Και οι άστεγοι;
https://sputniknews.gr/ellada/202003256827391-koronoios-kapoioi-den-menoun-spiti-giati-den-ehoun-spiti---ti-ginetai-me-tous-astegous/
Δεκάδες είναι οι άστεγοι στους δρόμους της Αθήνας, καθώς και στις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας μας. Εθελοντές σπεύδουν στους δρόμους για να τους βοηθήσουν.
Όλοι μένουμε σπίτι για να αποτρέψουμε την διάδοση του νέου ιού. Οι άστεγοι όμως πού μένουν;
Στο ερώτημα αυτό προσπαθεί να απαντήσει ο πρόεδρος του ελληνικού τμήματος των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης, ο οποίος, μαζί με εθελοντές γιατρούς, βρίσκεται καθημερινά στους δρόμους της Αθήνας, ώστε οι άστεγοι να έχουν την πρέπουσα φροντίδα.
Ο κορωνοϊός θα μας αναγκάσει να αναθεωρήσουμε όλη τη ζωή μας
Παρακολουθώ τα γενόμενα και όλο και περισσότερο αντιλαμβάνομαι ότι η ανθρωπότητα είχε ανάγκη να ταρακουνηθεί έτσι!!!
Σκεφτείτε: πώς ζούσαμε τελευταίες δεκαετίες; Ο κορωνοϊός θα μας αναγκάσει να αναθεωρήσουμε όλη τη ζωή μας! Όλη η ανθρωπότητα, εφόσον καταπολεμηθεί ο κορωνοϊός, θα έχει εντελώς άλλη ζωή!
Η Φύση και ο Κύριος βαρέθηκαν την περιφρονητική στάση μας στην υγεία και στην οικολογία! Πάψαμε να είμαστε άνθρωποι! Η υπερηφάνεια θόλωσε το μυαλό μας και αισθανθήκαμε αφεντικά στον κόσμο, αλλά ένας μικρός ιός μας έβαλε στη θέση μας!
Μήνυμα από μια εργαζόμενη σε σούπερ μάρκετ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΕΡΕΤΗ
Τις τελευταίες ημέρες με όποιον μιλάω στο τηλέφωνο, είτε είναι συγγενής, είτε είναι φίλος είτε είναι για την δουλειά – κάποιος που μπορεί να μην γνωρίζω δηλαδή – το τηλεφώνημα καταλήγει ως εξής: «Να είμαστε καλά!» ή «Εύχομαι τα καλύτερα για εσάς και την οικογένειά σας».
Η μόνη ευχή που δίνουμε πια ο ένας στον άλλον και είναι απόλυτα φυσιολογικό με αυτό που ζούμε είναι να είμαστε καλά. Και η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι γύρω μου – με κάποιες εξαιρέσεις φυσικά – προσέχουν. Προσέχουν για να ξαναβρεθούμε κάποια στιγμή και να αγκαλιαστούμε και να φιληθούμε και να τσακωθούμε και να επιστρέψουμε στην καθημερινότητα που τόσο πλέον λείπει σε όλους μας.
Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020
Σύναξη Αρχαγγέλου Γαβριήλ
https://www.pemptousia.gr/2014/03/sinaxis-archangelou-gavriil-26-martiou/
ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΙΟΥ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ
ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ
ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ
Αλλά τί λέγει σ’ αυτήν ο άγγελος; Την άφησε άραγε να ταράσσεται από τις αντίθετες σκέψεις; Την άφησε άραγε να κλυδωνίζεται από τα κύματα των αποριών; Και πώς δεν θα αποδεικνυόταν ανάξιος υπηρέτης της προσταγής; Και πώς δεν θα τιμωρούνταν δίκαια αν άφηνε την Παρθένο ταραγμένη; Αλλά τί της λέγει; «Μη φοβάσαι, Μαριάμ»˙ Δεν ήρθα να σε εξαπατήσω, αλλά να αναγγείλω την αναίρεση της απάτης˙ δεν ήρθα για να σε παραπλανήσω, αλλά να διαβεβαιώσω τη λύτρωση από την πλάνη˙ δεν ήρθα για να συλήσω την ασύλητη παρθενία σου, αλλά να φέρω το χαρμόσυνο μήνυμα της ενοίκησης μέσα σου του πλάστη της παρθενίας και φύλακά της. «Μη φοβάσαι, Μαριάμ»˙ δεν είμαι υπηρέτης της πονηρίας του φιδιού, αλλά απεσταλμένος εκείνου που καταργεί το φίδι.
Διάκριση
Μια από τις μεγαλύτερες δωρεές του Αγίου Πνεύματος στον άνθρωπο είναι η διάκριση. Να μπορεί δηλαδή να διακρίνει καταστάσεις και αναλόγως να αποφασίζει και να ενεργεί. Αυτή όμως η μεγάλη αρετή φαίνεται ότι είναι άγνωστη σε ένα μεγάλο ποσοστό των θρησκευομένων.
Το λέω αυτό διότι αυτές τις ημέρες μέσα στα πολλά απίθανα μηνύματα που έχω δεχθεί (συνωμοσιολογικά, «προφητολογικά», καταστροφικά, παρανοϊκά), και ό, τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί, φάνηκε στο inbox μου και ένα ερώτημα που ζητάει να απαντήσω περί του τι λένε οι «Γεροντάδες», για το θέμα το Κορωναϊου.
Κοιτάξτε δεν ξέρω πώς βλέπετε εσείς την εκκλησία, το Χριστό και τους αγίους, αλλά για μένα είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι δεν είναι ούτε επιδημιολόγοι, ούτε λοιμωξιολόγοι και ούτε δουλεύουν στο ινστιτούτο «Παστέρ». Πολλώ δε μάλλον δεν είναι πράκτορες της ΚΥΠ, ΜΙΤ και CIA.
Πλεύση ... αλληλεγγύης
ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Μπροστά στη μεγαλύτερη δοκιμασία που έχουν ζήσει οι σημερινές γενιές,
Στις εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές που χάνονται καθημερινά, απώλειες ενός αόρατου πολέμου,
Μπροστά στον αδιάκοπο μόχθο όλων εκείνων που μάχονται για να σώσουν κάθε ζωή που κινδυνεύει, αλλά και για να κρατήσουν τον κίνδυνο μακριά από τους υπόλοιπους
Στον κόπο εκείνων που, από θέση πρώτης γραμμής, δίνουν αυτή τη στιγμή μια μάχη άνιση, με το χρόνο, με τις ελλείψεις, με έναν μη αποκωδικοποιημένο ακόμη ιό,
Μπροστά στην αδιαμφισβήτητη και συντεταγμένη προσπάθεια εκείνων που σήμερα, στην Ελλάδα, από διαφορετικές θέσεις ευθύνης, πολιτικής, επιτελικής, επιστημονικής, σχεδιάζουν, προβλέπουν, οργανώνουν, αξιολογούν, αναθεωρούν και αναλαμβάνουν το βάρος των αποφάσεων,
Κλειστός και ο Πανάγιος Τάφος
Κλειστός είναι από χθες και για τουλάχιστον μία εβδομάδα ο Πανάγιος Τάφος , στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται προληπτικά στο Ισραήλ, για να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.
Την είδηση αυτή μετέδωσαν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και το πρακτορείο Reuters ενώ φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι είδε τις αρχές να κλείνουν τον ναό στις 5 χθες το απόγευμα.
H Χεζμπολάχ στη μάχη κατά της πανδημίας
https://www.iefimerida.gr/kosmos/i-hezmpolah-kata-toy-koronoioy
Η παραστρατιωτική οργάνωση Χεζμπολάχ στο Λίβανο κινητοποιεί περίπου 25.000 ανθρώπους, μεταξύ αυτών και ιατρικό προσωπικό πρώτης γραμμής, ενώ προετοιμάζει και νοσοκομεία, στο πλαίσιο υλοποίησης ενός σχεδίου για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού στο Λίβανο, όπως ανακοίνωσε χθες η ίδια.
Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020
Το άλμπουμ της ημέρας : Marauder-1821
Ένας δίσκος που είχε γίνει δεκτός με ενθουσιασμό από τους οπαδούς του συγκροτήματος και είχε συγκεντρώσει τα πυρά του τότε ΣΥΡΙΖΑ και της ΕφΣυν(ή Ελευθεροτυπίας,δε θυμάμαι πως την έλεγαν τότε)ως εθνικιστικό.Δεν έλεγε για ελληνοτουρκικές συμβιώσεις,βόλτες στα παράλια της Μ.Ασίας όπου συνέβησαν κάποια ατυχήματα και άλλα εκσυγχρονιστικά...
Μαντώ Μαυρογένους
https://www.pemptousia.gr/2020/03/manto-mavrogenous-i-aparamilli-iroida-tis-ethnegersias-tou-21/#1
Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
Μέσα απο την ηθική έξαρση, τον ηρωισμό, την αυταπάρνηση για την πατρίδα και το μεγαλείο της επανάστασης ΄21, αναδύεται η δαφνοστεφανωμένη μορφή της ακατάβλητης ηρωίδας Μαντούς (Μαγδαληνής) Μαυρογένους. Υπήρξε πρότυπο αυτοθυσίας, ανιδιοτέλειας, αγάπης για την πατρίδα και ενέπνευσε με το αδαμάντινο και ιδεοφόρο παράδειγμά της, στην παλιγγενεσία του έθνους, όχι μόνο τις ελληνίδες, αλλά και τις φιλέλληνες διανοούμενες της Ευρώπης. Η Μαντώ θυσίασε στον αγώνα για τον εξοπλισμό του στόλου μας, αλλά και την δημιουργία τμήματος πεζικού, την πελώρια περιουσία της απο χρυσά νομίσματα και ακίνητα της εποχής, μα πάνω απο όλα τα δροσερά της νιάτα, αφού πάνω στις πολιτικές ίντριγκες των μικροπολιτικών της επανάστασης, προσέκρουσε και εθραύσθη η λεπταίσθητη υγεία της. Για να λάβει τελικά άδικη αμοιβή απο την πατρίδα και να πεθάνει πάμπτωχη και λησμονημένη, αυτή η μεγάλη Ελληνίδα αρχοντοπούλα, που το εμπνευστικό παράδειγμά της συνήγειρε ηθικά όλο τον πολιτισμένο κόσμο της εποχής και η έξοχη με την αχλή της δόξας μορφή της, είχε περιβληθεί στις 24 πιο προβεβλημένες φυσιογνωμίες των επισημοτέρων αρχηγών της επανάστασης. Πως έχει όμως ο σύντομος, αλλά τόσο μεστός εθνικής ευπραξίας βίος της λαμπρής Ελληνίδας;
Ένας άγνωστος πολεμιστής
Ιωάννης Παγουλάτος
Όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση της Ελλάδας, το 1828, ο Ιωάννης Καποδίστριας συνέστησε κάποια δημόσια όργανα, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να οργανώσει τον κρατικό μηχανισμό της χώρας. Ένα από αυτά ήταν και το «Γενικόν Φροντιστήριον», το οποίο ασκούσε οικονομικό έλεγχο στις ένοπλες δυνάμεις, δρώντας ως επιμελητεία του ελληνικού στρατού. Μια επιστολή από τα αρχεία του συγκεκριμένου οργάνου αναφέρεται σε έναν άνδρα, που παρέμεινε αφανής και κυριολεκτικά ανώνυμος, παρά την θέση που κατείχε και την προσφορά του στην Ελληνική Επανάσταση: ήταν ο σημαιοφόρος του στρατάρχη Γεώργιου Καραϊσκάκη. Το έγγραφο έχει ημερομηνία 27 Σεπτεμβρίου 1829, δύο χρόνια ακριβώς πριν την δολοφονία του Καποδίστρια.
Απευθυνόμενο προς τον Δημήτριο Υψηλάντη, αρχηγό του στρατού της ανατολικής Ελλάδας, το «Γενικόν Φροντιστήριον» γνωστοποιεί με την επιστολή του την άθλια κατάσταση στην οποία βρισκόταν η υγεία αλλά και τα οικονομικά του σημαιοφόρου. Στην εισαγωγή του εγγράφου, πιστοποιείται και εγκωμιάζεται η γενναιότητα του παλαίμαχου αγωνιστή, ο οποίος είχε λάβει μέρος σε πολλές μάχες, πολεμώντας πλάι στον αρχηγό του, Γεώργιο Καραϊσκάκη. Ως δε απόδειξη της μαχητικότητας του σημαιοφόρου παρατίθεται η πληροφορία ότι στο σώμα του έφερε πάνω από 12 πληγές. Ο τραυματισμός όμως που υπέστη κατά την, καταστροφική για τους Έλληνες, μάχη του Ανάλατου, τον Απρίλιο του 1827, φαίνεται πως ήταν ο σοβαρότερος, καθώς του προκάλεσε μόνιμα προβλήματα υγείας.
Οι επιδημίες κατά την Επανάσταση: Όταν ο Καποδίστριας απαγόρευσε κάθε θρησκευτική τελετή
http://ardin-rixi.gr/archives/216632
Του Γιώργου Καραμπελιά, πρωτοδημοσιεύτηκε στο liberal.gr
Αν η σημερινή ελληνική κοινωνία μοιάζει να έχει μείνει κυριολεκτικώς αποσβολωμένη και άφωνη μπροστά σε μία κρίση που ξεπερνάει την ίδια τη δυνατότητά της να τη συλλάβει, εν τούτοις οι πρόγονοί μας στο παρελθόν έζησαν στενά δεμένοι με την επιδημία, την καραντίνα και τον θάνατο. Έτσι, σε όλη τη διάρκεια του 18ου αιώνα, μόνο για δώδεκα χρόνια δεν αναφέρονται θάνατοι από κάποια επιδημία στον ελληνικό κόσμο. Η πανώλης (πανούκλα, θανατικό ή λοιμός) ήταν συχνότερη και φονικότερη, συνοδευόμενη όμως από τον τύφο, την ευλογιά, τη χολέρα, τη λέπρα.
Η πρώτη ελληνική αναφορά στην πανούκλα ήταν αυτή της Τραπεζούντας, το 1346. Και ακολούθησαν αναρίθμητες επιδημίες στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Ιδιαίτερα φονικές δε υπήρξαν εκείνες της Θεσσαλονίκης, με 500 νεκρούς ημερησίως, το 1741, της Ναύπακτου και της Λευκάδας, το 1743. Το 1751, ξέσπασε μια τρομακτική επιδημία στην Κωνσταντινούπολη την οποία ο, εγκατεστημένος στην περιοχή, Άγγλος γιατρός, Mordach Mackenzie, θεωρεί «ως την αγριότερη πανώλη» της εποχής από την οποία «οι Έλληνες και οι Αρμένιοι υποφέρουν περισσότερο»– και ανεβάζει τους νεκρούς σε 150.000, σημειώνει δε ότι πολλοί «καταφεύγουν στην Προύσα, τη Νικομήδεια, την Αδριανούπολη, τα νησιά», ενώ και ο Άγγλος πρέσβης, Τζέιμς Πόρτερ, «εκτιμά, ότι η πανώλης του 1751 εξόντωσε 60.000 άτομα». Ο γνωστός λόγιος και «τυχοδιώκτης» Καισάριος Δαπόντες γράφει στον περιβόητο Καθρέπτη γυναικών για το ταξίδι του στον Όσιο Αυξέντιο, στη Νικομήδεια:
Ιερέας στην Ιταλία θυσιάστηκε για συνάνθρωπό του
https://www.newsit.gr/kosmos/iereas-edose-tin-zoi-tou-gia-na-sothei-neoteros-asthenis-me-koronoio/3000075/?utm_source=projectagora&utm_medium=contentdiscovery
Συγκινεί την πόλη του Μπέργκαμο και όλη την Ιταλία η αυτοθυσία του 72χρονου ιερέα δον Τζουζέπε Μπεραρντέλι, ο οποίος προκειμένου να σωθεί ένας νεότερος από εκείνον, θύμα επίσης του κορονοϊού, αρνήθηκε να φορέσει τον ειδικό αναπνευστήρα με αποτέλεσμα να φύγει από την ζωή.
Ο 72χρονος ιερέας είναι ένα από χιλιάδες θύματα του κορονοϊού στη γειτονική χώρα και ένας από τους 30 μέχρι ώρας ιερείς που έφυγαν από την ζωή χτυπημένοι από τον φονικό ιό.
Ο δον Τζουζέπε Μπεραρντέλι σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, νοσηλευόταν σε νοσοκομείο του Μπέργκαμο, καθώς μετά από το ειδικό τεστ εξαιτίας συμπτωμάτων που παρουσίασε βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.
Τρίτη 24 Μαρτίου 2020
Η εποχή της δεκαοχτούρας
Το έργο του Έντγκαρ Άλαν Πόε του μεγάλου συγγραφέα γοτθικής λογοτεχνίας έχει σύμβολο το κοράκι.Όχι μόνο για το ομώνυμο ποίημα του αλλά κι επειδή αυτό το πουλί εκφράζει πλήρως όλο αυτό το γλυκό σκοτάδι του συγγραφικού έργου του Πόε.Από εκεί και πέρα το σύμβολο ξεπέρασε ακόμα και αυτό το ίδιο το έργο που συμβόλιζε και σκέπασε με τις φτερούγες του ολόκληρη την γοτθική κουλτούρα σε όλες τις εκφάνσεις της.
Σκέφτομαι με βάση τα παραπάνω,πως το κατάλληλο πτηνό για να συμβολίσει την εποχή μας είναι η δεκαοχτούρα.Αυτό το περίεργο και με μεγάλη εξάπλωση συγγενικό του περιστεριού είδος.Το γκρίζο χρώμα των φτερών της μπορεί να παραλληλιστεί με το αίσθημα ανασφάλειας και άγχους που επικρατεί ανά τον κόσμο.Σίγουρα δεν μπορούμε να μιλάμε για φόβο ή τρόμο,τουλάχιστον με αυτά που βλέπουμε.Δεν κυριαρχεί ,ακόμα, το μαύρο(με την εξαίρεση της Ιταλίας,όπως ακριβώς το μαύρο κολάρο στο σβέρκο της δεκαοχτούρας)αλλά αυτό το γκρι.
Σχολιασμός επί κορωνοϊού
- Μια καλή ιδέα, άλλος μου την είπε και τη μεταφέρω,θα ήταν η Εκκλησία της Ελλάδος να κάνει μια δωρεά στο σύστημα υγείας ή σε κάποιο νοσοκομείο,όπως έχει ήδη κάνει ο Μητροπολίτης Χίου(https://orthodoxia.info/news/%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%B5%CE%AC-20-000-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CF%84%CE%B7-%CF%87%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%83/).Πέρα από τις προσευχές και μια κάποια υλική στήριξη ενδείκνυται.Να κοπεί η όρεξη αυτών που θέλουν να την τραβήξουν σε μια κόντρα με την επιστήμη η οποία είναι εντελώς ανούσια και έξω από τη λογική της Ανατολικής Εκκλησίας.
-Ο ορισμός της κακομαθημενιάς ήταν αυτό το θέμα που παρουσιάστηκε με τους φοιτητές από την Ισπανία.Ήρθαν από μια χώρα με πάρα πολλά κρούσματα και μπήκαν καραντίνα.Τι περίμεναν δηλαδή;Να τους αφήσουν να πάνε σε κανένα πάρτυ;Αλλά είπαμε,τα κακομαθημένα παιδιά,γίνονται και κακομαθημένοι πολίτες.Αφήνω έξω το πόσο στοίχισε η όλη επιχείρηση,αφήνω έξω και το γεγονός πως βρέθηκαν 21 κρούσματα τελικά που ήθελαν να κυκλοφορήσουν χύμα στη χώρα...
-Ας σταματήσουμε τις υπερβολές και τις βαρύγδουπες δηλώσεις ενδοεκκλησιαστικώς.Ούτε ως προδότες της πίστεως πρέπει να αντιμετωπίζονται οι μεν ούτε ως παράφρονες οι δε.Δεν μπορεί να "λιθοβολείται" από "εκκλησιαστικούς κύκλους" ένας τίμιος μητροπολίτης όπως ο Κυθήρων και δε χρειαζόμαστε ήρωες που θα μας "ξεσηκώσουν σε επανάσταση" εκ του μακρόθεν.Ας σταματήσουμε όλοι αυτό το βιολί.Βάζω και τον εαυτό μου μέσα.Ας πορευθεί ο καθένας σύμφωνα με τη συνείδηση και τη λογική του.Κουράσαμε και κουραστήκαμε.
-Μια ιδιαίτερη αναφορά και στα παιδιά στα σώματα ασφαλείας που τρώνε χοντρό πακέτο με τον κάθε λογής βλάκα και ηλίθιο που κυκλοφορεί εκεί έξω.Αξίζει και αυτοί να έχουν ένα έξτρα επίδομα.Και μια απορία.Αν δεν είναι οι νοσηλευτές στα βαρέα και ανθυγιεινά τότε ποιος είναι;
-Και μια ταινιοπρόταση κατάλληλη για την εποχή https://www.youtube.com/watch?v=xsq9J1TO4jI.Νοσφεράτου, Μια Συμφωνία Τρόμου,του 1922
Ο Ευαγγελισμός
http://www.imconstantias.org.cy/55060-3/
Ρένος Κωνσταντίνου, Θεολόγος
Η Εκκλησία μας εορτάζει στις 25 Μαρτίου τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Για τους Έλληνες είναι διπλή γιορτή, αφού την μέρα αυτή άρχισε η ελληνική επανάσταση του 1821. Εμείς θα σταθούμε μόνο στη θρησκευτική εορτή, του Ευαγγελισμού. Ο Ευαγγελισμός είναι το χαρμόσυνο μήνυμα της θείας ενσάρκωσης, πού με τόσο σαφή τρόπο μας το παρουσιάζει ο ευαγγελιστής Λουκάς στο Ευαγγέλιο του (κεφ. Α’ στίχ. 26-38). Την ήμερα αυτή, ο θεόσταλτος αρχάγγελος Γαβριήλ παρουσιάζεται στην Παρθένο Μαριάμ και της αναγγέλλει ότι θα γεννήσει υιό, τον Ιησού, το Σωτήρα και Λυτρωτή του κόσμου. Η σύλληψη στα σπλάγχνα της Θεοτόκου του Λόγου του Θεού θα γίνει, όπως εξηγεί ο Αρχάγγελος του Θεού, με τρόπο υπερφυσικό, με τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος. Η Παναγία υπακούει στη θεϊκή εντολή και δίνει τη συγκατάθεσή της: «Ιδού η δούλη Κυρίου, γένοιτο μοι κατά το ρήμα σου».
Θεόφιλος
Υπήρξε πάντα φτωχός. Τον περιγελούσαν και τον περιφρονούσαν επειδή τραύλιζε –το κατάλοιπο που του άφησε μια άγνωστη αρρώστια- , επειδή φόραγε φουστανέλα και επειδή ήταν αριστερόχειρας, δηλαδή ζερβός, μια λέξη που ετυμολογικά συγγενεύει με τον ζαβό, τον στρεβλό, τον λοξό, τον ανάπηρο… (Οι αναπηρίες της καρδιάς του ανθρώπου, ενίοτε αποτυπώνονται στη γλώσσα του).
Συνήθιζε να ζωγραφίζει σε τοίχους. Κάποτε καθώς ανεβασμένος πάνω σε μια σκάλα, εξασκούσε στην πρόσοψη του τοίχου ενός μαγαζιού -όπως πάντα, με περισσή προσοχή και αγάπη- την τέχνη του, κάποιος έτσι «για πλάκα», τράβηξε τη σκάλα και τον έριξε κάτω. Οι παρευρισκόμενοι γέλασαν. Εκείνος, με το σώμα χτυπημένο, το πρόσωπο και τα χέρια ματωμένα, με την «ψυχή κομμάτια», ορθώθηκε κι έφυγε αμίλητος. Δεν το συνήθιζε να μιλάει. Μόνο καμιά φορά χαμογελούσε στα μωρά, εκείνος που ως «άνθρωπον μωρόν» τον αντιμετώπιζαν οι συνάνθρωποί του.
Μετά την πανδημία, σε τι κόσμο θα ζούμε;
Yuval Noah Harari
Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει τώρα μια παγκόσμια κρίση. Ίσως η μεγαλύτερη κρίση της γενιάς μας. Οι αποφάσεις που λαμβάνουν οι πολίτες και οι κυβερνήσεις, τις επόμενες εβδομάδες θα διαμορφώσουν πιθανώς τον κόσμο για τα επόμενα χρόνια. Θα διαμορφώσουν όχι μόνο τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης αλλά και την οικονομία, την πολιτική και τον πολιτισμό μας. Πρέπει να δράσουμε γρήγορα και αποφασιστικά. Πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των ενεργειών μας.
Όταν επιλέγουμε εναλλακτικές λύσεις, πρέπει να αναρωτηθούμε όχι μόνο πώς να ξεπεράσουμε την άμεση απειλή, αλλά και το είδος του κόσμου που θα κατοικήσουμε όταν περάσει η καταιγίδα. Ναι, η καταιγίδα θα περάσει, η ανθρωπότητα θα επιζήσει, οι περισσότεροι από εμάς θα είναι ακόμα ζωντανοί, αλλά θα κατοικήσουμε σε έναν διαφορετικό κόσμο. Πολλά βραχυπρόθεσμα μέτρα έκτακτης ανάγκης θα αποτελέσουν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής. Αυτός είναι ο χαρακτήρας των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Προχωρούν γρήγορα τις ιστορικές διαδικασίες. Οι αποφάσεις που σε κανονικούς καιρούς θα χρειαζόταν χρόνια συζήτησης παίρνονται μέσα σε λίγες ώρες. Ανώριμες γνώσεις και τεχνογνωσία χρησιμοποιούνται και εφαρμόζονται υπό την πίεση κινδύνου, επειδή οι κίνδυνοι να μην κάνεις τίποτα είναι μεγαλύτεροι. Όλες οι χώρες χρησιμεύουν ως ινδικά χοιρίδια σε μεγάλης κλίμακας κοινωνικά πειράματα. Τι συμβαίνει όταν όλοι εργάζονται από το σπίτι και επικοινωνούν μόνο σε απόσταση; Τι συμβαίνει όταν ολόκληρα σχολεία και πανεπιστήμια ¨διδάσκουν¨ στο διαδίκτυο; Σε κανονικές περιόδους, οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και τα εκπαιδευτικά συμβούλια δεν θα συμφωνούσαν ποτέ να διεξάγουν τέτοιου είδους πειράματα. Αλλά αυτοί δεν είναι κανονικοί καιροί.
Όταν επιλέγουμε εναλλακτικές λύσεις, πρέπει να αναρωτηθούμε όχι μόνο πώς να ξεπεράσουμε την άμεση απειλή, αλλά και το είδος του κόσμου που θα κατοικήσουμε όταν περάσει η καταιγίδα. Ναι, η καταιγίδα θα περάσει, η ανθρωπότητα θα επιζήσει, οι περισσότεροι από εμάς θα είναι ακόμα ζωντανοί, αλλά θα κατοικήσουμε σε έναν διαφορετικό κόσμο. Πολλά βραχυπρόθεσμα μέτρα έκτακτης ανάγκης θα αποτελέσουν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής. Αυτός είναι ο χαρακτήρας των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Προχωρούν γρήγορα τις ιστορικές διαδικασίες. Οι αποφάσεις που σε κανονικούς καιρούς θα χρειαζόταν χρόνια συζήτησης παίρνονται μέσα σε λίγες ώρες. Ανώριμες γνώσεις και τεχνογνωσία χρησιμοποιούνται και εφαρμόζονται υπό την πίεση κινδύνου, επειδή οι κίνδυνοι να μην κάνεις τίποτα είναι μεγαλύτεροι. Όλες οι χώρες χρησιμεύουν ως ινδικά χοιρίδια σε μεγάλης κλίμακας κοινωνικά πειράματα. Τι συμβαίνει όταν όλοι εργάζονται από το σπίτι και επικοινωνούν μόνο σε απόσταση; Τι συμβαίνει όταν ολόκληρα σχολεία και πανεπιστήμια ¨διδάσκουν¨ στο διαδίκτυο; Σε κανονικές περιόδους, οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και τα εκπαιδευτικά συμβούλια δεν θα συμφωνούσαν ποτέ να διεξάγουν τέτοιου είδους πειράματα. Αλλά αυτοί δεν είναι κανονικοί καιροί.
Θυσία προς τους αδερφούς μας
Του Αρχιμ. Βασιλείου Μπακογιάννη στην Romfea.gr
https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/36069-tha-meinoume-aleitourgitoi
"Θα μείνουμε αλειτούργητοι χρονιάρες μέρες, του Ευαγγελισμού, το Πάσχα κ.λ.π.", διερωτώνται στις ημέρες μας πολλοί χριστιανοί.
Το παρακάτω σχετικό περαστικό είναι εξόχως αποκαλυπτικό, αλλά και διδακτικό.
Έχει σχέση με τον Όσιο Ιάκωβο τον Τσαλίκη, στην εποχή (1947-49), που υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στον Πειραιά, στο Κέντρο Εφοδιασμού και Μεταφορών. (Από το βιβλίο:Ένας σύγχρονος Άγιος. Ο Όσιος Ιάκωβος. Έκδοση Ι. Μ. Οσίου Δαυίδ, 2018, σελ. 52-58).
Ήταν Μεγάλη Εβδομάδα. Ο Διοικητής του, Πολύκαρπος Ζώης, του είπε: "Εσύ, Ιάκωβε θα πας όλη τη Μ. Εβδομάδα στις εκκλησίες, για να προσεύχεσαι για μας".
Κυριακή 22 Μαρτίου 2020
Σχολιασμός πανδημικός
- Η αμετροέπεια είναι κακός σύμβουλος.Μετά πρέπει να μαζέψεις αυτά που άπλωσες.Είναι πολλή οδυνηρή διαδικασία.
- Να το ξαναγράψω για να το καταλάβουν καλύτερα: Ο Θεός μας συνετίζει.Οι εκκλησίες έκλεισαν διότι δεν αντέχεται η υποκρισία μας.Η προσκόλληση στις εξουσίες.Η αυτοπροβολή μας.Αυτά για τους κληρικούς.Για τον υπόλοιπο κόσμο εντός και εκτός της Εκκλησίας το πράγμα είναι πασιφανές.Ο άνθρωπος διακήρυξε(ιδιαίτερα με τη βλακεία περί "νομικού-κοινωνικού" φύλου) πως μπορεί να κάνει ό,τι του κατέβει στον κόσμο και να αλλάξει και αυτά που δεν αλλάζουν.Ε,είδαμε πως πήγε αυτό...
Ο κορωνοϊός καθαρίζει την ατμόσφαιρα της Αθήνας
Σημαντική μείωση των τιμών της ρύπανσης της ατμόσφαιρας παρατηρείται στην Αθήνα, ύστερα από τη λήψη των προληπτικών μέτρων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Αυτό σύμφωνα με τα στοιχεία της διεύθυνσης Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας της Ατμόσφαιρας (ΚΑΠΑ) τα οποία παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΑΠΑ, γίνεται φανερό ότι οι τιμές των συγκεντρώσεων των ρύπων εμφάνισαν μείωση από την περασμένη Τετάρτη, ενώ επηρεάστηκαν σημαντικά, ιδιαίτερα τις τελευταίες τρεις ημέρες 16, 17 & 18 Μαρτίου, οπότε και υπήρξε η κλιμάκωση των μέτρων.
Μείωση ρύπανσης της τάξης του 11,4% με το κλείσιμο των σχολείων
Το εισπηδητικό μαρτύριο
https://www.evenizelos.gr/mme/articlesinthepress/435-articles2020/6215-vima-ev-venizelos-theologia-istoria-viologia.html
Άρθρο Ευάγγελου Βενιζέλου στο Βήμα της Κυριακής
Θεολογία, Ιστορία, Βιολογία
Στο βιβλίο του «Η εξάπλωση του Χριστιανισμού» που κυκλοφόρησε σε ελληνική μετάφραση το 2005 από τις εκδόσεις του ιδρύματος «Άρτος Ζωής», ο Rodney Stark, εξηγεί ότι ένας κρίσιμος παράγοντας για την εξάπλωση του Χριστιανισμού ήταν το υψηλό ποσοστό επιβίωσης των μελών των χριστιανικών κοινοτήτων κατά τη διάρκεια των μεγάλων και θανατηφόρων επιδημιών της εποχής. Αυτό οφειλόταν στο αίσθημα αλληλεγγύης και κυρίως στην έμπρακτη βοήθεια που προσέφεραν στα μέλη τους, με τη μορφή της περίθαλψης των ασθενών, οι χριστιανικές κοινότητες. Κατά τον τρόπο αυτό αυξανόταν εκθετικά το ποσοστό των χριστιανών σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό που εμφάνιζε πολύ υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.
Πανδημία OST 3
Pink Floyd - Marooned.Γιατί η αίσθηση του αποκλεισμού μπορεί να έχει και μια καλλιτεχνική αρτιότητα
Danzig - Pyre of Souls: Seasons of Pain.Ε,δεν μπορεί να λείπει ο "σκοτεινός Elvis" από συλλογές για μια τέτοια περίοδο.Οι καιροί του πόνου το τραγούδι,απολαύστε τον ζουμπά!
Ο ιεροψάλτης κος Τσιόδρας
https://www.newsit.gr/ellada/o-sotiris-tsiodras-epsalle-sti-theia-lei/2998582/
Από νεαρή ηλικία ο Σωτήρης Τσιόδρας συνηθίζει να ψάλλει στις Λειτουργίες.
Σήμερα, Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας βρέθηκε στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Χριστού Σπάτων, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικαλάου.
Νηφαλιότητα
https://www.romfea.gr/ekklisies-ts/ekklisia-albanias/36024-albanias-anastasios-antistasi-stin-pandimia
Προσφιλείς μου αδελφοί και αδελφές,
Όλοι έχουμε αιφνιδιαστεί, σαν να έχει κηρυχθεί νέος Παγκόσμιος Πόλεμος από έναν αθέατο εχθρό, τον κορωνοϊό.
Όλοι στέκουμε αμήχανοι μπροστά στις απρόοπτες αλλαγές, που η πρωτόγνωρη αυτή πανδημία έχει φέρει στη ζωή πλούσιων και φτωχών, μορφωμένων και απλών ανθρώπων, στην υγεία, στην οικονομία, στις μετακινήσεις, στις μορφές αναψυχής, στους εορτασμούς.
Επιβάλλεται να αποφύγουμε τον πανικό, την κατάθλιψη και την απόγνωση. Απαιτείται ψυχραιμία, νηφαλιότητα, εντατική προσοχή και πειθαρχία στις υπεύθυνες κυβερνητικές και υγειονομικές οδηγίες.
Σάββατο 21 Μαρτίου 2020
Μητροπολίτης Κυθήρων,δήμαρχος και ιστορίες γι' αγρίους
Άντε,να σας εξηγήσω λίγο τι παίζει στα Κύθηρα.Να πω αρχικά πως δε συμφωνώ με τη "γραμμή" του Κυθήρων.Υπάρχουν νόμοι,υπάρχει έκτακτη κατάσταση και πρέπει να είμαστε προσεκτικότεροι.Αν θέλουμε να βγούμε εκτός νόμου,χάνοντας και τα προνόμια έχει καλώς και να το συζητήσουμε.Αλλιώς φερόμαστε λίγο σαν κακομαθημένα παιδιά.
Ο Μητροπολίτης όμως(μόνο αυτός) είναι άνθρωπος που πιστεύει πραγματικά,πιστεύει αυτά που λέει και κάνει και επίσης είναι αγύριστο κεφάλι.Οπότε δεν τον σταματά τίποτα.Επίσης είναι άμεμπτος οικονομικά και ηθικά (κάτι που δεν γνωρίζω αν ισχύει για το 99.9% αυτών που τον βρίζουν στα κυθηραϊκά σόσιαλ μύδια),δεν είναι φιλόδοξος οπότε δεν μπορούν να του ασκηθούν πιέσεις.
Της Σταυροπροσκυνήσεως
Της Σταυροπροσκυνήσεως αύριο.Οι ναοί θα παραμείνουν κλειστοί.Σιωπηλοί.Πάνε οι τύπου φιέστας πομπώδεις τελετές,πάνε τα μεγαλειώδη-πλην ανιαρά και ανούσια στην πλειοψηφία τους- κηρύγματα,πάνε οι κοσμοσυρροές που έθρεφαν τη ματαιοδοξία μας,πάνε όλα. Θα μείνει μόνο ο Σταυρός.Ο Σταυρός της αυτοκριτικής που -μάλλον μάταια - θα περιμένει να τον σηκώσουμε. Για την ώρα προτιμάμε να γινόμαστε σταυρός του μαρτυρίου ο ένας για τον άλλο.Ας είναι.Ο Σταυρός θα περιμένει όσο χρειαστεί.Μόλις σταματήσουμε να τρωγόμαστε θα είναι ακόμα εκεί.Και θα εκπέμπει το μήνυμά Του,που πιθανότατα ούτε τότε θα λάβει κανείς.Προτιμότερο θεωρεί ο άνθρωπος να τα βάλει με στρατούς και κράτη ολόκληρα παρά με αυτό που κρύβει μέσα του.
Τι σημαίνει να γίνω θυσιαστήριο του Θεού;
http://plibyos.blogspot.com/2020/03/blog-post_18.html
Πάντως καλό θα ήταν αυτές τις μέρες που οι ναοί θα μείνουν κλειστοί, αντί να μαλώνουμε, να γκρινιάζουμε και να βριζόμαστε μεταξύ μας, να φανερώσουμε το πόσο Χριστό κουβαλάμε μέσα μας.
Το πόσο οι Θείες Λειτουργίες στις οποίες τόσα χρόνια συμμετείχαμε έχουν μεταμορφώσει, το νου, τις σκέψεις, την ψυχή και ολάκερη την ζωή μας.
Γιατί ξέρετε κάτι μεταξύ μας; Βαρέθηκα τις μεγάλες δηλώσεις περί Ορθοδοξίας, κουράστηκα από τους μάρτυρες του καναπέ, και τους ομολογητές του πληκτρολογίου. Που φωνάζουν μαλώνουν, βρίζονται, κατηγορούν για προδοσίες, συνωμοσιολογίες και άλλες προφητολογίες αλλά η ζωή τους είναι μέσα στην θλίψη και την μιζέρια, την μαυρίλα και την απαισιοδοξία, την κακία και την ίντριγκα, τα κουτσομπολιά, την κατάκριση και την ανυπακοή. Καιρός λοιπόν να δείξουμε πόσο Χριστό κουβαλάμε μέσα μας.
Το soundtrack της πανδημίας 2
Judas Priest - Pestilence and Plague από το LP Nostradamus.Το πιάσατε,έτσι;
Coroner - Nosferatu.Ένα συγκρότημα που λέγεται Ιατροδικαστής έβγαλε κομμάτι με τίτλο Νοσφεράτου(κατά μία εκδοχή "ο φέρων τη νόσο).Πολύ ταιριαστό !
Φαρισαϊσμός στα Κύθηρα
http://tsirigofm.blogspot.com/2020/03/blog-post_53.html#comment-form
Η αναστολή των λειτουργιών σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας, που ανακοίνωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου ανάσχεσης της εξάπλωσης του κορωνοϊού, μετά την άτολμη απόφαση της Ιεράς Συνόδου, δημιούργησε αντιδράσεις στους κόλπους της εκκλησίας μας. Ένας απ' τους Ιεράρχες που από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την αντίθεσή του σε αυτή την απόφαση, ήταν Σεβασμιώτατος Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ και αυτό ήταν γνωστό σε όλους.
Φτάνουμε λοιπόν στην Παρασκευή 20/3 ημέρα τέλεσης των Χαιρετισμών της Θεοτόκου και ο Μητροπολίτης μας γίνεται θέμα σε δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού πανελλήνιας εμβέλειας, επειδή τέλεσε τους Χαιρετισμούς με ανοιχτές τις πόρτες για τους πιστούς, αγνοώντας το νόμο.
Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παραβαίνει τους νόμους ειδικά οταν αυτοί επιβάλλονται για την προστασία της δημόσιας υγείας και σε αυτό το κομμάτι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, μαζί με κάποιους ιερείς μας, έκαναν μεγάλο κι επικίνδυνο λάθος, ακόμα κι αν γνωρίζουμε όλοι, ότι το έκαναν ορμώμενοι από τη βαθιά κι αγνή πίστη τους.
Πανδημία,το soundtrack
Headless Cross από Black Sabbath.Το τραγούδι αναφέρεται σε ένα θρύλο-περιστατικό όταν ένα χωριό στην Αγγλία χτυπήθηκε από επιδημία και δεν έμεινε κανένας όρθιος.Ευχάριστο άκουσμα για τις ημέρες αυτές.
Demon- The plague.Αν και η πανούκλα στην οποία αναφέρεται το τραγούδι είναι αλληγορική εντούτοις μπαίνει στη λίστα λόγω τίτλου.
Killing Joke - I am the Virus.Επίσης αλληγορικό,ο ιός είναι ο ιός του ξεσηκωμού,μπαίνει λόγω τίτλου και αυτό !
Dio - The end of the world. Αυτό δεν είναι και τόσο αλληγορικό.Για ένα κόσμο που κυβερνούν ανόητοι.Ε,το βλέπουμε παντού.
Candlemass- Under the oak . Ο θρήνος ενός ανθρώπου που έμεινε ο τελευταίος ζωντανός στον πλανήτη.Εντάξει,απέχουμε ακόμα από τέτοιο σημείο αλλά το κομμάτι είναι καταπληκτικό
Dead Can Dance - Cantara.Ένα συγκρότημα με το όνομα "Οι νεκροί μπορούν να χορέψουν" έχει αυτομάτως θέση σε ένα τέτοιο soundtrack!
Saint Vitus - Let the end begin. Θα μπορούσα να βάλω όλη τη δισκογραφία τους άνετα και να ταιριάζουν όλα τα τραγούδια.Επέλεξα αυτό λόγω τίτλου.
Count Raven - A devastating age. Όλο λιακάδα και αυτοί στη μουσική τους.Ταιριαστοί με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.
Atomic Rooster - Death Walks Behind You.Αν δεν κλείσει η συλλογή για την πανδημία με ένα τέτοιο αισιόδοξο κομμάτι,με ποιο θα κλείσει;Εντάξει,θα μπορούσα να ανεβάζω συνέχεια διάφορα τραγούδια αλλά ας μην το παρακάνουμε.Έχουμε κι άλλες μέρες μπροστά μας.Για την ώρα φτάνουν.Είμαι ανοικτός σε προτάσεις για την επόμενη συλλογή !
Κορώνα
Με παίρνουν τηλέφωνο πολλοί και με ρωτάνε τη γνώμη μου για το κλείσιμο των εκκλησιών.Δεν τους απαντώ με ένα σωστό ή λάθος.Δεν έχουμε ζήσει κάτι παρόμοιο,μια πανδημία που πολλές φορές ο φορέας δεν έχει συμπτώματα,για να ξέρουμε τι και πως.Νομίζω πάντως πως το "κλείσιμο" των ναών είχε πιο πολύ συμβολικό χαρακτήρα ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να πάρει και πιο αυστηρά μέτρα.Φανταστείτε να έπαιρναν όλα αυτά τα μέτρα χωρίς να είχαν κλείσει τις εκκλησίες.Θα ήταν αδύνατο.Εδώ υπάρχουν ένα κάρο ανόητοι που κρίνουν αν θα συμμορφωθούν με τα μέτρα βάσει ιδεολογικής ταυτότητας της κυβέρνησης.
Δεν υπάρχει χώρος για νοσηρή απογοήτευση
Αρχιμανδρίτης Ζαχαρίας Ζάχαρου, Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ Αγγλίας
Εξ αιτίας της απειλής του κορωνοιού που εξαπλώθηκε στην οικουμένη,πολλοί άνθρωποι βρίσκονται σε σύγχυση και άλλοι σε πανικό. Νομίζω όμως ότι δεν θα έπρεπε, διότι όσα κάνει ο Θεός για εμάς, τα κάνει από αγάπη. Ο Θεός των Χριστιανών είναι αγαθός Θεός, είναι Θεός ελέους, οικτιρμών και φιλανθρωπίας.
Ο Θεός μας έπλασε από αγαθότητα για να μοιραστεί τη ζωή, και τη δόξα Του ακόμη, μαζί μας. Όταν πέσαμε στην αμαρτία, επέτρεψε να εισέλθει ο θάνατος στη ζωή μας πάλι από αγαθότητα, για να μην γίνουμε αθάνατοι με την κακία μας, αλλά να εκζητήσουμε οδό σωτηρίας. Παρόλο που πέσαμε, ο Θεός δεν σταμάτησε να προνοεί για εμάς, όχι μόνο υλικά αγαθά για τη συντήρηση του γένους μας, αλλά έστειλε Προφήτες και Δικαίους, ετοιμάζοντας την οδό Του για να έλθει και να λύσει την τραγωδία μας· και έφερε την αιώνια σωτηρία με τον Σταυρό και την Ανάσταση της απερινόητης αγάπης Του. Ήλθε ο Ίδιος, πήρε πάνω Του την κατάρα της αμαρτίας και έδειξε την αγάπη Του μέχρι τέλους: «Αγαπήσας τους ιδίους τους εν τω κόσμω εις τέλος ηγάπησεν αυτούς» (Ιωάν. 13,1). Όλα όσα έκανε ο Θεός, όταν μας δημιούργησε, όταν προνοούσε αγαθά για τη συντήρηση του κόσμου, όταν ετοίμαζε την οδό Του για να έλθει στη γη, όταν ήλθε ο Ίδιος αυτοπροσώπως και εργάσθηκε με φρικτό τρόπο τη σωτηρία μας, όλα τα έκανε από αγαθότητα. Η αγαθότητά Του είναι ατελεύτητη, μας σώζει και μακροθυμεί, ωσότου έλθουμε «εις επίγνωσιν αληθείας» (Α’ Τιμ. 2,4) και προσφέρουμε αληθινή μετάνοια, ώστε να είμαστε μαζί Του αιώνια.
Η δοκιμασία αυτή δεν πρέπει να περάσει έτσι
https://orthodoxia.info/news/%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%81%cf%8c%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%ae%cf%83%ce%b1%ce%b9/
Αρχιμανδρίτης Ιουστίνος Κεφαλούρος
Κι όμως σήμερα δεν μπόρεσα να πάω. Όπως και μερικά εκατομμύρια άλλων Ορθόδοξων Χριστιανών, στην Ελλάδα και όπου αλλού υπάρχουν Ορθόδοξοι. Κι όχι μόνο οι Ορθόδοξοι, αλλά και οι Καθολικοί, και οι Αγγλικανοί και οι Προτεστάντες. Και όχι μόνο οι Χριστιανοί, αλλά και οι Μουσουλμάνοι και οι Βουδιστές κι άλλοι πολλοί σε όποιο Θεό κι αν πιστεύουν.
Δεν ξέρω τελικά ποια είναι μεγαλύτερη δοκιμασία. Αυτή της πανδημίας του κορονοϊού, ή της λειτουργικής μας νηστείας; Ναι, πρέπει να μείνουμε σπίτι για το καλό όλων μας. Η κατάσταση δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε θα γίνει ευκολότερη αν δεν ακολουθήσουμε με θρησκευτική ευλάβεια τα όσα μας επαναλαμβάνουν οι ειδικοί και η Πολιτεία.
Αλλά η δοκιμασία αυτή δεν πρέπει να περάσει έτσι. Πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε. Να σκεφτοῦμε πολύ σοβαρά πώς θα πρέπει να συμπεριφερθούμε την επόμενη μέρα, όταν όλα θα έχουν περάσει κι εμείς θα είμαστε πάλι ελεύθεροι να πηγαίνουμε όπου θέλουμε και να συναντάμε όποιον θέλουμε.
Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020
Τον καιρό του ιού...
-Η πανδημία δεν είναι μια απλή κρίση.Θα πάρει ζωές,πολλές ζωές,θα αφήσει πληγές.Δεν μπορούμε να την αφήσουμε να μας επηρεάσει μόνο σε αυτό τε επίπεδο.Θα είναι ασέβεια για τους νεκρούς και τους πληγωμένους που θα αφήσει πίσω της.Για την ώρα βλέπω να χωριζόμαστε σε στρατόπεδα και να "πυροβολούμε" αδιακρίτως όλους όσους βλέπουμε σαν εχθρούς.
-Αν οι μισοί από αυτούς που σκούζουν για το κλείσιμο των εκκλησιών πήγαιναν στις λειτουργίες,θα είχαμε ανάγκη από νέους ναούς
-Μακριά από εκεί που γίνονται οι μάχες όλοι στρατηγοί γίνονται και μάλιστα άκαμπτοι στις αρχές τους
-Δεν είναι καλή ιδέα αυτή τη στιγμή οι επιστήμονες να μετρήσουν ποιανού η "επιστημοσύνη" είναι μεγαλύτερη ούτε να δείξουν κομματικές προτιμήσεις.Ας μην τυφλώνονται από τα φώτα της δημοσιότητας.Έχουν καιρό να αναλύσουν μετά τι δούλεψε και τι όχι.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)
Το χαμένο ηχητικό
Σας εγγυώμαι ότι το παρακάτω κείμενο δε θα αρέσει σε πολλούς από εσάς που θα το διαβάσετε. Και αφού έχω τη προσοχή σας μπαίνω στο θέμα. Κυ...
-
https://owlcation.com/social-sciences/The-Meaning-of-Sparrows-Identification-and-Folklore Το σπουργίτι είναι ένα συνηθισμένο μικρό πουλ...
-
https://slpress.gr/fotorama/25-chronia-apo-ti-genoktonia-tis-royanta/ Στις 7 Απριλίου του 1994, οι μακρόχρονες εντάσεις μεταξύ της π...
-
Στη σημερινή ευαγγελική περικοπή τέσσερις άνδρες κατεβάζουν τον παράλυτο φίλο τους, μαζί με το...