Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019

Διοικητικά μαθήματα

pope ounites

Γράφει ο Αλέξανδρος Ντελόπουλος στην Romfea.gr

Με μεγάλη λύπη όλοι οι Ορθόδοξοι παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της έκρηξης της πληροφόρησης μέσω ίντερνετ, την Ορθόδοξη Εκκλησία να χρησιμοποιείται από την πολιτική και να ζημιώνεται φοβερά.

Ο εθνοφυλετισμός, παρόλο που καταδικάστηκε από τη Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης το 1872, συνεχίζει να διαβρώνει το σώμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας με σταθερούς και γοργούς ρυθμούς όπως ο καρκίνος σιγά σιγά εξουθενώσει τον ασθενή μέχρι να τον οδηγήσει στον θάνατο.

Οι Έλληνες, με την υπεροψία που μερικές φορές μας χαρακτηρίζει λόγω της μεγάλης μας ιστορίας, σε κάθε ευκαιρία υπενθυμίζουμε ότι η γλώσσα μας και η φιλοσοφία μας είναι η βάση της χριστιανικής θεολογίας, υποτιμώντας εύκολα άλλους ορθοδόξους λαούς.

Οι Ρώσοι από την άλλη μεριά, δεν χάνουν ευκαιρία να αναφέρονται στην «Αγία Ρωσία» και να παρασύρονται από την αριθμητική θεολογία, εκτιμώντας την Εκκλησία με βάση κοσμικά κριτήρια.
Οι Σέρβοι, οι Ρουμάνοι, οι Άραβες, όλοι έχουν προβλήματα μεταξύ τους και παρασυρόμαστε από εθνικιστικά πάθη, που ουδεμία σχέση έχουν με την ορθόδοξη πνευματικότητα και μακραίωνη παράδοσή μας.

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, που εύκολα πολλοί από εμάς κατηγορούμε για την οργανωτική δομή της και τη θέση του Πάπα ως ηγέτη του κράτους του Βατικανού, έχει αποδείξει σε βάθος χρόνου ότι έχει προσπεράσει όλα αυτά τα προβλήματα με μεγάλη επιτυχία.
Βέβαια μαστίζεται από άλλα προβλήματα αλλά όχι από εθνοφυλετισμό, πολλαπλά σχίσματα και αυτοκεφαλίες ή αυτονομίες.
Διοικητικά τουλάχιστον, το μοντέλο που ακολουθεί διασφαλίζει την παγκόσμια ενότητα δια της πειθαρχίας, παρόλο που απαριθμεί 1.4 δισεκατομμύρια πιστούς σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Αφορμή για αυτό το σχόλιο στάθηκε η χθεσινή συνάντηση που είχε ο Ποντίφικας με της Ουκρανική Ελληνοκαθολική Εκκλησία (ή αλλιώς Ελληνόρυθμη ή Βυζαντινή Καθολική Εκκλησία).

Ο Πάπας Φραγκίσκος προειδοποίησε με αυστηρότητα την Ελληνοκαθολική Εκκλησία της Ουκρανίας να μην συνδέεται με «εκκλησιαστικά, εθνικιστικά ή πολιτικά συμφέροντα».

Οι Ρωμαιοκαθολικοί Λατινικού Τυπικού είναι δεδομένο ότι ποτέ δεν εμπλέκονται σε εθνικιστικές παγίδες και τοποθετούν την Εκκλησίας πάνω από την εθνική τους ταυτότητα.
Ακόμα όμως και οι Ελληνοκαθολικοί (Ουνίτες), παρόλο που είναι κατά τα πάντα ίδιοι με εμάς, είναι εξίσου πειθαρχημένοι και αντιλαμβάνονται την Εκκλησία ως κάτι πέρα και έξω από την εθνική τους συνείδηση.

Μήπως τελικά αυτό που εμείς οι Ορθόδοξοι έχουμε ιεροποιήσει, δηλαδή η σύνδεση της πίστης μας με την πατρίδα, τελικά οδηγεί στη ζημίωση της πρώτης;
Στη σύνοδο κορυφής λοιπόν στο Βατικανό με της Ελληνοκαθολική Εκκλησία της Ουκρανίας, στις 5 και 6 Ιουλίου, ο Πάπας υπενθύμισε τους μακροχρόνιους δεσμούς της Ρώμης με τους Ουκρανούς Βυζαντινούς Καθολικούς, ενώ προειδοποίησε ότι απαγορεύεται αυστηρά η οποιαδήποτε πολιτική ανάμιξη στην πολιτική ζωή της Ουκρανίας.

Ο Πάπας επεσήμανε πώς «τραυματίστηκε» η Ουκρανία από τη σύγκρουσή της με τη Ρωσία, όπου «οι αδύναμοι και μικρότεροι πληρώνουν την υψηλότερη τιμή».
Τραυματίστηκε από την οργανωμένη προπαγάνδα των ΜΜΕ που εμπλέκουν τη θρησκεία, η οποία εκ των πραγμάτων και σύμφωνα με την παράδοση δύο χιλιετιών της Εκκλησίας, δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική.

Κάλεσε τους Ελληνοκαθολικούς να επικεντρωθούν εκ νέου στην πνευματική και κοινωνική τους αποστολή.
Να παρηγορούν όσους έχασαν την εν Χριστώ αγάπη λόγω των πολέμων, εκείνων που φέρουν τις πληγές στο σώμα και στο μυαλό, εκείνων που έπρεπε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να εργαστούν.

«Σε μια αντιπαράθεση που χαρακτηρίζεται από μια σειρά πολιτικών και εκκλησιαστικών διαδικασιών, πολύ ευρύτερων από εκείνες που μας αφορούν», ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος είχε συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την προηγούμενη ημέρα, κατέστησε σαφές ότι σκοπεύει να παραμείνει αυστηρά ουδέτερη η Ρωμαιοκαθολική και Ελληνοκαθολική Εκκλησία, προσέχοντας να μην δώσει την εντύπωση ότι ευνοεί είτε τη Μόσχα είτε την Κωνσταντινούπολη.

Παράλληλα, ενώ υπήρξε κάποια ένταση όταν η Ελληνοκαθολική Εκκλησία ζήτησε να λειτουργήσει στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας, την καρδιά της Ορθοδοξίας της Ουκρανίας, ο Πάπας Ρώμης επέμενε στις «αδελφικές σχέσεις με άλλες Εκκλησίες» και προειδοποίησε να μην υπάρξει καμία προσκόλληση σε εκκλησιαστικά, εθνικιστικά ή πολιτικά συμφέροντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διακλαδώσεις

  Όταν κάποιος καλείται να κάνει μία επιλογή στη ζωή του, αυτομάτως σκοτώνει όλες τις άλλες ζωές που θα είχαν προκύψει αν είχε επιλέξει διαφ...