Σάββατο 13 Ιουλίου 2019

Μία τοπική Εκκλησία, Ορθόδοξη στην πίστη, Ιαπωνική στο πνεύμα

Η απαράμιλλη γοητεία των εκκλησιών της Ιαπωνίας


«Στόχος μου ήταν να δημιουργήσω μία τοπική Εκκλησία, Ορθόδοξη στην πίστη, Ιαπωνική στο πνεύμα», με αυτά τα λόγια ο πατήρ Νικόλαος (ρωσικά Νικολάι) Κασάτκιν, περιέγραφε κατά τον 19ο αιώνα, το όραμά του για την Ορθοδοξία στη μακρινή Ιαπωνία.
Σήμερα στην Ιαπωνία υπάρχουν πανέμορφοι Ορθόδοξοι ναοί και παρά την τελείως διαφορετική κουλτούρα η Ορθοδοξία αναπτύσσεται.
Οι λειτουργίες στις ιαπωνικές ορθόδοξες εκκλησίες τελούνται κυρίως στα ιαπωνικά και οι εκκλησίες είναι ανοιχτές για προσευχή όχι μόνο για τους Ορθοδόξους αλλά και για τα άλλα δόγματα του Χριστιανισμού, όπως γράφουν το Chronicle.info και το fullpicture.ru.


Ο Ιερός Ναός της Αναστάσεως (1891), είναι ο πιο διάσημος Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός της Ιαπωνίας. Βρίσκεται στην καρδιά του Τόκιο ιδρύθηκε από τον ίδιο τον π. Νικολάι Κασατκιν
Ο καθεδρικός ναός υπέστη σοβαρές ζημιές από ισχυρό σεισμό στο Καντ, τον Σεπτέμβριο του 1923.
Η πρώτη Ορθόδοξη εκκλησία που άνοιξε στην Ιαπωνία είναι επίσης ναός αφιερωμένος στην Ανάσταση του Κυρίου (1859).

Ιδρύθηκε ως προξενικό παρεκκλήσι το 1858, ταυτόχρονα με το άνοιγμα του πρώτου Ρωσικού Προξενείου στην Ιαπωνία. Μάλιστα, τότε ο ήχος των καμπάνων του ήταν τόσο ασυνήθιστος για την Ιαπωνία, ώστε οι ντόπιοι άρχισαν να τον αποκαλούν «Gan Gan Dera» ή «η Εκκλησία Ντινγκ Ντονγκ».
Ο καθεδρικός του Ευαγγελισμού στο Κιότο χτίστηκε το 1903.
Το εσωτερικό αυτού του καθεδρικού ναού είναι σχεδόν αμετάβλητο από το 1903 και διαθέτει ένα κομψό λευκό τέμπλο. Στον καθεδρικό ναό βρίσκεται η εικόνα του Αγίου Νικολάου, δωρεά από τους Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου που έμειναν εδώ κατά τη διάρκεια του Ρωσο-Ιαπωνικού πολέμου.

Επίσης, η Εκκλησία της Μεταμόρφωσης στο Σαπόρο (1971).
Αυτή η εκκλησία διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή εικόνων της Ιαπωνέζας ζωγράφου Yamashita Rina (1857-1939) που βαπτίστηκε Ειρήνη. Η Ειρήνη προερχόταν από οικογένεια σαμουράι και ήταν η πρώτη Ιαπωνέζα που σπούδασε στη Ρωσία, όπου είχε πρακτική άσκηση στο εργαστήρι αγιογραφίας στην Αγία Πετρούπολη. Καθ όλη τη διάρκεια της ζωής της δημιούργησε πολυάριθμα έργα, συμπεριλαμβανομένης και της εικόνας, η οποία παρουσιάστηκε στον Τσάρο Νικόλαο με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Ιαπωνία το 1891.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το χαμένο ηχητικό

  Σας εγγυώμαι ότι το παρακάτω κείμενο δε θα αρέσει σε πολλούς από εσάς που θα το διαβάσετε. Και αφού έχω τη προσοχή σας μπαίνω στο θέμα. Κυ...