Ο βραβευμένος Κενυάτης φωτογράφος Richard Allela κυκλοφόρησε μια σειρά φωτογραφιών που απεικονίζει τον Αφρικανό ήρωα βασιλιά Πίνο, ο οποίος μόνος τα έβαλε με ολόκληρο στρατό.
"Ο θρύλος λέει ότι η σύλληψη του βασιλιά Πίνο έγινε κατά τη διάρκεια ισχυρών βροχών όταν αστραπή χτύπησε το χωριό τους. Κατείχε υπεράνθρωπες δυνάμεις, που τον καθιστούσαν ανίκητο κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ήταν πασίγνωστος για την ικανότητά του να διαλύει ένα ολόκληρο στρατό ".
Ο Allela δημιούργησε την ιστορία του βασιλιά Pino με "την ελπίδα ότι τόσο οι νέοι όσο και οι ηλικιωμένοι θα είναι υπερήφανοι για την κληρονομιά τους και θα αγωνιστούν για το μεγαλείο, γνωρίζοντας ότι είναι φτιαγμένοι από μεγαλοπρέπεια και ότι μπορούν να γίνουν ό, τι θέλουν", λέει στους Αιγυπτιακούς Δρόμους.
Αναβιώνοντας την παλιά αφρικανική κουλτούρα και ιστορίες που συχνά ξεχνιούνται, η νέα γενιά μπορεί πλέον να κατανοήσει καλύτερα τις ρίζες της και με αυτή τη γνώση μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο. Αυτό που ενέπνευσε το έργο του Alella ήταν η έλλειψη Αφρικανών ηρώων και ηρωίδων στην αντιπροσώπευση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ιδιαίτερα η έλλειψη οπτικής αναπαράστασης.
Σε μια από τις ιστορίες για τον βασιλιά Πίνο, ο θρύλος λέει ότι, ενώ ένα κοπάδι αγριεμένων ελεφάντων έτρεξε προς την πόλη, ο βασιλιάς Πίνο στάθηκε μπροστά τους έτοιμος να προστατέψει τους χωρικούς με τίποτα άλλο παρά ένα δόρυ στα χέρια του. Η δύναμή και η επιμονή του έδιωξαν με επιτυχία τους ελέφαντες.
"Η δύναμη που είχε το δόρυ του λέγεται ότι ήταν υπερφυσική και πάντα έλαμπε, ακόμα και στο σκοτάδι χωρίς να έχει λερωθεί από το αίμα των πολλών καρδιών που είχε διαπεράσει", υπογράμμισε ο Allela για την ακόλουθη εικόνα.
Η ιστορία της Αφρικής καταγράφηκε κατά κύριο λόγο από μη Αφρικανούς ως αποτέλεσμα δεκαετιών αποικισμού, επομένως υπάρχει ένα αυξανόμενο κίνημα για την επανάληψη της αφρικανικής αφήγησης από τους ντόπιους. Ο Allela σχεδιάζει να αναδείξει τη εξουσία και την επιρροή διάφορων Αφρικανών βασιλέων και βασιλισσών στα έθνη τους, που αντηχεί στις χώρες τους μέχρι σήμερα.
Μαζί με τον συνάδελφό του Kureng Dapel, ο Allela κυκλοφόρησε το έργο « Αφρικανές βασίλισσες » απεικονίζοντας τη ζωή της εμβληματικής Κενυάτισσας, της πολεμίστριας Mekatilili wa Menza, που απελευθέρωσε την Κένυα από τους Βρετανούς αποικιοκράτες.
Τα επερχόμενα έργα του είναι εμπνευσμένα από την ιστορία της Βασίλισσας Kandake ή Candace, η οποία κυβερνούσε αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως Σουδάν, Αίγυπτος και Αιθιοπία,τη βασίλισσα Αμίνα της Νιγηρίας η οποία ήταν μια άγρια πολεμίστρια Hausa,τον Mansa Musa του Μάλι, ο οποίος ήταν γνωστός ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στην ιστορία, και της Yaa Asantewaa της Γκάνας που ηγήθηκε στον πόλεμο των Ashanti γνωστό ως τον πόλεμο του χρυσού σκαμνιού ενάντια στους Βρετανούς αποικιοκράτες στρατιώτες .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου