Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι Αιγύπτιοι γερακάρηδες γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα Ιερακοτροφίας, ένα αρχαίο άθλημα που υπάρχει στη χώρα εδώ και αιώνες. Ωστόσο, το άθλημα έχει χάσει τη δημοτικότητά του στη σύγχρονη ιστορία.
Δεν αποτελεί έκπληξη ότι το γεράκι παίζει τεράστιο ρόλο στην αιγυπτιακή ταυτότητα. Οι απεικονίσεις γερακιών στην αρχαία αιγυπτιακή γραφή αποτελούσε ένα σύμβολο θεότητας ως ο Θεός του ήλιου, τον Ώρος ή άλλοτε ως ο «Ρα». Ο Ώρος συχνά απεικονίζεται να έχει κεφάλι γεράκι με σώμα άνδρα και συχνά θεωρείται ως ο «προστάτης» που προσέχει τους φαραώ όπως στο άγαλμα του Χαφρέ.
Ως ένας από τους σημαντικότερους θεούς στην αρχαία αιγυπτιακή θρησκεία, λατρευόταν από το 3100 π.Χ. και έγινε δημοφιλέστερος κατά το 2500 π.Χ. και 2400 π.Χ. μέχρι τη ρωμαϊκή περίοδο
Στη σύγχρονη ιστορία, ο αετός που εμπνεύστηκαν από τις απεικονίσεις πουλιών της Αρχαίας Αιγύπτου ενσωματώθηκε στη σημερινή αιγυπτιακή σημαία. Το σύμβολο είναι συχνά γνωστό ως ο αετός του Σαλαντίν ή ο «Αιγυπτιακός Αετός» και αντιπροσωπεύει την ενότητα και έγινε εθνικό σύμβολο.
Προφανώς, αετοί και γεράκια έχουν χαραχθεί ως μέερος της αιγυπτιακής ταυτότητας εδώ και αιώνες. Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο γερακάρης Mohamed Mowafy μοιράστηκε ότι το κυνήγι με πουλιά χρονολογείται από τους Αρχαίους Αιγύπτιους. Ξεκίνησε με τη λατρεία των αρχαίων Αιγυπτίων στο θεό Ώρος.
Η ιερακοτροφία είναι κυνήγι με εκπαιδευμένα γεράκια και αετούς. Μερικές φορές κουκουβάγιες χρησιμοποιούνται στο κυνήγι. Αν και το άθλημα δεν είναι τόσο συνηθισμένο στην Αίγυπτο όσο ήταν κάποτε, οι Αιγύπτιοι γερακάρηδες συναντιούνται στην έρημο Borg al-Arab κοντά στην Αλεξάνδρεια για να ασκηθούν με την ελπίδα ότι θα ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο για το άθλημα.
Η πρακτική ασκείται σε όλο τον κόσμο για περισσότερα από 4.000 χρόνια. Ωστόσο, οι ιστορικοί σημείωσαν ότι ξεκίνησε στην αρχαία Μεσοποταμία.
Την περασμένη εβδομάδα, γερακάρηδες συγκεντρώθηκαν από όλη την Αίγυπτο για να γιορτάσουν για έκτη χρονιά την Παγκόσμια Ημέρα της Ιερακοτροφίας. Είναι ευκαιρία για τους γερακάρηδες να επιδείξουν τις κυνηγετικές δεξιότητες των πτηνών τους.
Συχνά, οι γερακάρηδες αναπτύσσουν το ενδιαφέρον τους για το άθλημα σε πολύ μικρή ηλικία. Το πνεύμα τους μεταδίδεται από τους πατέρες τους. Όσο νεότερος ο γερακάρης είναι τόσο πιο εύκολα θα εξοικειωθεί περισσότερο με τα πουλιά και θα αναπτύξει μια σύνδεση.
Ένας από τους νεότερους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό ήταν ο 11χρονος Αμμάρ ο οποίος εισήχθη στο άθλημα από τον πατέρα του στην τρυφερή ηλικία των επτά ετών.
Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τη Διεθνή Ένωση για την Ιερακοτροφία και τη Διατήρηση των Αρπακτικών Πουλιών (IAF) και φέτος στόχευαν να ρίξουν φως στις γυναίκες γερακάρισες.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο της IAF, "βρίσκουμε γυναίκες που ασκούν ιερακοτροφία και έχουν συνεισφέρει να κάνουν ακόμα μεγαλύτερη αυτή την ευγενή τέχνη. Θέλουμε να εκτιμήσουμε τόσο την ιστορική όσο και τη σημερινή συμβολή των γερακαρισών ".
Παρόλο που οι γερακάρισες δεν είναι πολύ δημοφιλείς στην Αίγυπτο, οι γυναίκες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φαίνεται να απολαμβάνουν το άθλημα. Η Ayesha Al Mansoori είναι μια γερακάρισα των Εμιράτων που υποστηρίζει τη συμμετοχή των γυναικών στο άθλημα.
Το ενδιαφέρον της Al Mansoori για το άθλημα πυροδοτήθηκε σε ηλικία 4 ετών. Η οικογένειά της ήταν αρχικά πολύ υποστηρικτική και η αγάπη της για το άθλημα μεγάλωνε μαζί της. Συχνά προτιμούσε να πηγαίνει στην έρημο για να εξασκηθεί από το να πηγαίνει στο σχολείο.
Ωστόσο, όταν μεγάλωσε, οι αδελφοί της την αποθάρρυναν από το να συμμετάσχει στην ιερακοτροφία. Ευτυχώς, ο πατέρας της δεν έβλεπε κανένα πρόβλημα με τη συνέχιση της εξάσκησής της και την βοήθησε να εκπαιδευτεί.
Το άθλημα είναι σχεδόν αποκλειστικό για τους άνδρες στην Αίγυπτο και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Για να το αλλάξει αυτό, η Al Mansoori κάνει τα πρώτα εισαγωγικά μαθήματα για τις γυναίκες που ενδιαφέρονται για την ιερακοτροφία στη Λέσχη Falconer του Abu Dhabi.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου