al-monitor
Οι Ιρακινοί Γιαζίντι συνέρχονται από τον πόνο και τις κακουχίες που υπέφεραν στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους, που σάρωσε τις περιοχές τους, σκοτώνοντας τους άνδρες και εξαναγκάζοντας τις γυναίκες σε σεξουαλική δουλεία για πάνω από 2½ χρόνια.
Σε ένα σημάδι επιστροφής στην κανονική ζωή, η Νεα Χρονιά των Γιεζίντι εορτάστηκε σε ένα γιεζίντικο ναό στις 8 Απριλίου για πρώτη φορά από την απελευθέρωση από το IS.
Ο εορτασμός περιλαμβάνει πολλές παραδόσεις και έθιμα των Γιεζίντι που χαρακτηρίζουν την κληρονομιά και την ιστορία τους. Έκοψαν τελετουργικά τα καυσόξυλα και πάτησαν τις ελιές για να πάρουν το λάδι για να ανάψουν τα καντήλια του ναού στο Lalish για ολόκληρο το έτος.
Ο χαρακτηριστικός θολωτός ναός βρίσκεται στους πρόποδες μιας ορεινής περιοχής βορειοδυτικά της Μοσούλης στην επαρχία Νινευή , σε ένα πυκνό δάσος ελαιών και άλλων δέντρων.Η κοπή των ντόπιων ξύλων και το πάτημα των ελιών αποτελούν μέρος ενός ιερού θρησκευτικού καθήκοντος των Γιαζίντι.
Ο ερευνητής Ahmed Shingaly, ο οποίος συμμετείχε στην τελετή, δήλωσε στο Al-Monitor, "Αυτή είναι η πατρίδα των προγόνων τους. Ο ναός χτίστηκε για να φέρει κοντά του ςΓιαζίντι από όλο τον κόσμο για να ασκήσουν τις θρησκευτικές τους παραδόσεις. Δεν πρόκειται μόνο για το οικοδόμημα, αλλά για τη γη που φυτεύτηκε με ελαιόδεντρα, που δεν κόβονται ποτέ. Η νέα γενιά έχει αφιερωθεί στην καλλιέργεια και τη φροντίδα περισσότερων ελαιόδεντρων ».
Ωστόσο, ο Shingaly αισθάνθηκε μια βαθιά θλίψη σε ορισμένους από τους προσκυνητές, παρά τη μεγάλη προσέλευση. "Χιλιάδες Γιαζίντι, κυρίως παιδιά και γυναίκες, εξακολουθούν να αγνοούνται", είπε αναφερόμενος στις περισσότερες από 3.200 γυναίκες και παιδιά που εξακολουθούν να βρίσκονται σε αιχμαλωσία από το ΙΚ, το οποίο τους θεωρεί άπιστους.
Ο ναός του Lalish είναι ο μοναδικός ναός στον οποίο οι Γιεζίντι από όλο τον κόσμο κάνουν προσκύνημα. Ο Σανκάλι είπε: «Οι επισκέπτες πρέπει να βγάλουν τα παπούτσια τους και να περπατήσουν γύρω από το ναό με ειλικρινή περισυλλογή, ώστε να ακουστούν και να απαντηθούν οι προσευχές τους».
Ο Γιαζίντι συγγραφέας Akram Darwish, ο οποίος επίσης παρακολούθησε την τελετή, έδωσε στο Al-Monitor λεπτομερή περιγραφή του ετήσιου τελετουργικού. Είπε: "Μόλις τελειώσει το καλοκαίρι, οι ελιές είναι ώριμες και έτοιμες να συλλεχθούν από τα δέντρα της μεγάλης κοιλάδας κοντά στο ναό. Οι ελιές στη συνέχεια αποθηκεύονται μέσα σε μεγάλες αποθήκες στο ναό, όπως είναι το έθιμο για πολλά χρόνια. "
Ο Darwish συνέχισε: "Με την αρχή της άνοιξης, οι ελιές βγαίνουν από την αποθήκη και πατιούνται κατά τη διάρκεια ενός εορτασμού χιλιάδων Γιαζίντι, οι οποίοι θεωρούν ότι είναι θρησκευτικό καθήκον. Το εκχυλισμένο λάδι χρησιμοποιείται για να ανάψουν 500 φανούς στο ναό κάθε μέρα πριν το ηλιοβασίλεμα. "
Είπε ότι οι Γιεζίντι μαζεύουν επίσης ξύλα και κόβουν δέντρα για τρεις μέρες. "Αλλά φροντίζουν να μην κόβουν τα δενδρύλλια ή τα πράσινα δέντρα ή να βλάπτουν το δάσος".
Οι Γιαζίντι πρέπει να κάνουν τουλάχιστον ένα προσκύνημα στον ναό του Λαλίς στη διάρκεια της ζωής τους. Ο Γιαζίντι που ζει στην περιοχή τον επισκέπτεται όλο το χρόνο.
Ο Saman Daoud,Γιεζίντι δημοσιογράφος που εδρεύει στη Γερμανία, δήλωσε στο Al-Monitor: "Υπάρχει επείγουσα ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, για αυτή την ετήσια θρησκευτική γιορτή και τη συμμετοχή των Γιεζίντι από όλο τον κόσμο. Ήμουν εκεί για τον φετινό εορτασμό μαζί με εκατοντάδες που ήρθαν από την Ευρώπη, την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες για να επισκεφτούν τον ναό ".
Οι δηλώσεις του Daoud αντικατοπτρίζουν ένα ρεπορτάζ της Βρετανικής Daily Telegraph στις 2 Ιουνίου 2017, σύμφωνα με την οποία ο αριθμός των επισκεπτών στο ναό είχε φτάσει τους 1.000 ανθρώπους κάθε Παρασκευή.
Ο Νταούντ μίλησε για μια άλλη παράδοση των Γιαζίντι, λέγοντας: «Οι προσκυνητές τυλίγουν ένα κομμάτι ύφασμα στη στήλη του ναού, ζητώντας από τον Θεό να απαντήσει στις προσευχές τους». Αφήνουν χιλιάδες κομμάτια από φθαρμένο ύφασμα τυλιγμένα εκεί.
Καθώς οι Γιαζίντι επανέρχονται στη φυσιολογική τους ζωή μετά τις μεγάλες τραγωδίες που υπέφεραν στα χέρια του IS και μερικών κατοίκων κοντινών χωριών που συνεργάστηκαν με την οργάνωση, ορισμένοι από τους προσκυνητές ανανέωσαν τις εκκλήσεις για ένα ασφαλές μέλλον με διεθνή προστασία και την αναγνώριση της σφαγής του λαού τους ως εθνοκάθαρση από τη Χάγη.
Μουσουλμανικοί θρησκευτικοί θεσμοί, όπως οι Δωρεές των Σουνιτών, καθησυχάζουν τους Γιεζίντι ότι αναγνωρίζουν τις τραγωδίες και τα εγκλήματα που υπέστησαν. Ο Eskandar Watout, μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής ασφάλειας, δήλωσε στο Al-Monitor: "Αυτό είναι πια παρελθόν. Σήμερα, οι δυνάμεις ασφαλείας είναι σε θέση να προστατεύσουν πλήρως τις μειονότητες, συμπεριλαμβανομένων των Γιαζίντι. Το ΙΚ έχει νικηθεί και ποτέ δεν θα επιστρέψει στο Ιράκ. "
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου