aina.org
Οι Ιρακινές που ξαναχτίζουν τις ζωές τους μετά την κατοχή του ISIS προσκλήθηκαν σε τριήμερη συγκέντρωση που, σύμφωνα με τους διοργανωτές, αποσκοπούσε στην ενδυνάμωση των χριστιανών γυναικών και στην παροχή πνευματικής υποστήριξης.
Πραγματοποιήθηκε στις 27-29 Απριλίου στο Qaraqosh, η εκδήλωση έλαβε έμπνευση από τη γιορτή της Παναγίας, Μητέρα της Εκκλησίας,που προστέθηκε πρόσφατα στο ημερολόγιο της Εκκλησίας από τον Πάπα Φραγκίσκο.
Η εκδήλωση είχε σκοπό να «ενισχύσει τις γυναίκες από πνευματική πλευρά, βιβλική πλευρά και ψυχολογική πλευρά»,δήλωσε ο π. Roni Momika στο CNA στις 30 Απριλίου.
Ο Momika, ο οποίος χειροτονήθηκε ιερέας σε προσφυγικό στρατόπεδο μετά την εγκατάλειψη του Qaraqosh όταν το κατέλαβε το ISIS το 2014, ηγείται μιας εβδομαδιαίας γυναικείας ομάδας στην εκκλησία του Αγίου Εφραίμ στο Qaraqosh, η οποία κάηκε και βανδαλίστηκε από το ISIS αλλά άρχισε σιγά σιγά να λειτουργεί ως κανονική ενορία και πάλι.
«Αυτή η συνάντηση είναι για να ενισχύσουμε τις γυναίκες», είπε.
Σε σχόλιο προς το CNA μετά από ξεχωριστή εκδήλωση γυναικών νωρίτερα φέτος, ο Momika δήλωσε ότι έχει επικεντρωθεί στην υποστήριξη των γυναικών «επειδή αποτελούν τη βάση της κοινότητας».
"Η κατάσταση εδώ στο Qaraqosh είναι ακόμα δύσκολη, επειδή τα σπίτια εξακολουθούν να είναι καμμένα και να καταστρεμμένα", δήλωσε, προσθέτοντας ότι η ανοικοδόμηση είναι επί του παρόντος αργή διαδικασία λόγω της μεγάλης ζημίας και της έλλειψης χρηματοδότησης.
"Όλα είναι δύσκολα εδώ και θέλουμε να ανοικοδομήσουμε τη γυναίκα πριν ανοικοδομήσουμε τα σπίτια", είπε.
«Αν ανοικοδομήσετε τη γυναίκα, μπορείτε να ανοικοδομήσετε τα παιδιά και όταν ανοικοδομήσετε τα παιδιά, μπορείτε να ανοικοδομήσετε την οικογένεια και μετά θα μπορέσουμε να ανοικοδομήσουμε την κοινότητα εδώ στο Qaraqosh», είπε.
Στα σχόλιά του στις 30 Απριλίου, ο Μόμικα δήλωσε ότι η Εκκλησία στο Qaraqosh θέλει "να επιτρέψει στις γυναίκες να εμπιστευτούν τον εαυτό τους".
Η τακτική ομάδα γυναικών του Momika προσελκύει περίπου 800 συμμετέχουσες εβδομαδιαίως. Εκτιμά ότι περίπου 4.500 άτομα, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, παρακολούθησαν μέρος της μεγάλης συνάντησης του Απριλίου.
Το Qaraqosh, παλαιότερα γνωστό ως η χριστιανική πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν, είχε πληθυσμό σχεδόν 50.000 κατοίκων πριν από την επίθεση του ISIS το 2014, που ανάγκασε την πλειοψηφία των κατοίκων να φύγουν σε μια μόνο νύχτα. Οι περισσότεροι κατέληξαν να ζουν συνωστισμένοι σε στρατόπεδα προσφύγων στο Erbil.
Σύμφωνα με τον Momika, περίπου 20.000 άνθρωποι επέστρεψαν από την απελευθέρωση της πόλης το 2016, οι περισσότεροι από τους οποίους ανήκαν στη συριακή καθολική ομολογία.
Πολλές από αυτές τις οικογένειες προσπαθούν να δημιουργήσουν μια νέα κανονικότητα στη ζωή τους, από το πρακτικό στο πνευματικό επίπεδο.
Η απόφαση να πραγματοποιηθεί η πρόσφατη συνάντηση, δήλωσε ο Μόμικα, πάρθηκε όταν ο Πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε την απόφασή του να καθιερώσει τη γιορτή της Μαρίας, Μητέρας της Εκκλησίας.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε διαλέξεις, βίντεο, Λειτουργία και κοινοτικό χρόνο.
Μια ειδική εικόνα της Παναγίας αγιογραφήθηκε για την περίσταση, η οποία έγινε από έναν τοπικό καλλιτέχνη που έντυσε την Παναγία στα παραδοσιακά ρούχα των γυναικών από το Qaraqosh.
Την τελευταία ημέρα της συνάντησης, ο Συριακός Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Μοσούλης , Κιρκούκ και Κουρδιστάν, Youhanna Boutros Moshe, τέλεσε Λειτουργία και ηγήθηκε των παρευρισκόμενων σε μια πομπή στον καθεδρικό ναό της πόλης, τη μεγαλύτερη εκκλησία του Ιράκ και την κύρια εκκλησία της Συριακής-Καθολικής ομολογίας.
Κοιτώντας τις φωτογραφίες της συνάντησης, "όλες οι γυναίκες γελούν και είναι ευτυχείς επειδή είναι η πρώτη φορά που κάνουμε αυτή τη συνάντηση στο Qaraqosh" από την απελευθέρωση της πόλης, δήλωσε ο Momika.
"Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα ότι το ISIS έκαψε και τις πέτρες αλλά δεν μπορεί να κάψει την ψυχή και δεν μπορεί να κάψει την Χριστιανοσύνη και την πίστη μας", πρόσθεσε. «Έχουμε μεγάλη πίστη στον Ιησού Χριστό και τη Μητέρα του, την Παναγία, αυτό είναι το μήνυμα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου