Κυριακή 1 Μαΐου 2016

Επίθεση αυτοκτονίας νυφίτσας στο CERN

Μια νυφίτσα είναι ένα θηλαστικό του γένους Mustela της οικογένειας Mustelidae, η οποία περιλαμβάνει επίσης ασβοί, βίδρες και αδηφάγοι.

Ο ισχυρότερος επιταχυντής σωματιδίων στον κόσμο βραχυκυκλώθηκε από μια νυφίτσα. Το CERN Large Hadron Collider (LHC) αναγκάστηκε να βγει προσωρινά εκτός σύνδεσης αφού  το πλασματάκι περιπλανήθηκε σε ένα μετασχηματιστή 66.000 βολτ στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις του επιταχυντή στη Γενεύη,στην Ελβετία.
«Μετά από τεχνικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής ρεύματος, λόγω του περάσματος μιας νυφίτσας σε ένα ηλεκτρικό μετασχηματιστή υψηλής τάσης," ο LHC έχει σταματήσει, δήλωσε ο εκπρόσωπος του CERN Arnaud Marsollier.


"Το συγκεκριμένο μέρος του LHC σταμάτησε αμέσως και με ασφάλεια, αν και μερικές συνδέσεις είχαν υποστεί ελαφρά βλάβη που οφείλεται σε ένα ηλεκτρικό τόξο," και τώρα είναι υπό επισκευή, είπε.
 Σημείωσε ότι το κουνάβι - ένα μέλος της οικογένειας της νυφίτσας - δεν επέζησε  από το περιστατικό.
"Τώρα, πότε θα είμαστε πλήρως ξανά σε λειτουργία, δεν είναι εύκολο να το πούμε ακόμα. Να φτιάξουμε το πρόβλημα που οφείλεται στη διακοπή ρεύματος δεν είναι μεγάλη υπόθεση - μπορεί να διαρκέσει μόλις λίγες ημέρες - και σε ένα τόσο μεγάλο μηχάνημα πρέπει να ασχολούμαστε  με αυτό το είδος των επισκευών σε τακτική βάση - είναι μέρος της επιχείρησης. Αλλά έχουμε και άλλες τρέχουσες τεχνικές δραστηριότητες, έτσι ώστε αυτή τη στιγμή, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι πιθανότατα δεν θα έχουμε επανέλθει μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, τουλάχιστον », είπε.
Ο επιταχυντής στεγάζεται σε ένα τούνελ 27 χιλιομέτρων που βρίσκεται κάτω από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα και είναι γνωστός για την ανακάλυψη του μποζονίου Higgs. Ο επιταχυντής πιέζει τα  σωματίδια σε υψηλής ενέργειας συγκρούσεις  που πλησιάζουν την ταχύτητα του φωτός και στη συνέχεια εντοπίζει τα αποτελέσματα.

Το περιστατικό ήρθε σε μια κακή στιγμή καθώς οι επιστήμονες ετοιμάζονταν να επαναλάβουν τα πειράματα στις εγκαταστάσεις μετά από αρκετούς μήνες διακοπής. 
"Θα πρέπει τώρα να ελέγξουμε όλη την μηχανή και πάλι," είπε ο Marsollier σημειώνοντας παράλληλα ότι θα πάρει περισσότερο χρόνο από ό, τι υπολόγιζαν  για  να ξεκινήσουν  πάλι.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ερώτημα

  Και τι μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε τα πράγματα; Τα κόμματα διεφθαρμένα ή -στην καλύτερη περίπτωση- κολλημένα σε ιδεοληψίες. Τα ΜΜ...