Ο Άγιος Λουκάς ο Ευαγγελιστής καταγόταν από την Αντιόχεια της Συρίας και η εθνικότητα του ήταν Ελληνική. Ήταν γιατρός στο επάγγελμα, όμως γνώριζε πολύ καλά τη ζωγραφική τέχνη. Μάλιστα σε αυτόν αποδίδονται οι πρώτες εικόνες της Θεοτόκου με τον Ιησού Χριστό βρέφος στην αγκαλιά της (μία υπάρχει μέχρι σήμερα στη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου), καθώς και αυτές των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.
Στη χριστιανική πίστη κατηχήθηκε από τον Απόστολο Παύλο, τον οποίο συνάντησε στη Θήβα και έκτοτε αφοσιώθηκε στο κήρυγμα του Ευαγγελίου. Περιόδευσε στη Δαλματία, Ιταλία, Γαλλία, Αχαΐα, Βοιωτία κ.α. Συνέγραψε το τρίτο κατά σειρά Ευαγγέλιο της Καινής Διαθήκης, καθώς και τις πράξεις των Αποστόλων.
Λέγεται ότι πέθανε με μαρτυρικό θάνατο (κατ' άλλους ειρηνικά σε ηλικία 80 ετών), και το 357 μ.Χ., το λείψανο του μετακομίσθηκε στην Κωνσταντινούπολη, στο ναό των Αγίων Αποστόλων.
Ένας από τους τέσσερις Ευαγγελιστές λοιπόν ο Άγιος Λουκάς που γιορτάζουμε σήμερα και που τον σύντομο βίο διαβάσαμε. Και έχει και μια ιδιαιτερότητα αφού στο πρόσωπό του συνδυάζεται η επιστήμη αφού ήταν γιατρός αλλά και η τέχνη αφού κατείχε την ικανότητα της ζωγραφικής. Στο πρόσωπό του λοιπόν γιορτάζουν και οι επιστήμονες και οι καλλιτέχνες.
Έγραψε λοιπόν ο Άγιος Λουκάς το ένα από τα τέσσερα Ευαγγέλια. Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό το Τετραευαγγέλιο όπως το λέμε, εννοώντας και τα τέσσερα αυτά βιβλία; Τι φέρνουν πραγματικά στη ζωή μας; Φιλοσοφία; Όχι και τόσο. Φιλοσοφίες μπορεί να βρει κανείς καλύτερες σε Δύση και Ανατολή. Στην Ελλάδα, τη Κίνα, την Ινδία, τη Περσία και αλλού. Και μάλιστα μπορεί και μόνος του να τις ερμηνεύει χωρίς κάποια πλαίσια οπότε να μην πληγώνεται ο εγωισμός του και να θρέφεται η περηφάνια του. Φέρνει έναν νέο θεό; Γεμάτες οι μυθολογίες και οι θεολογίες των διάφορων λαών από θεούς. Μια μετά θάνατον ζωή όπου θα δικαιώνονται οι αδικίες αυτής της ζωής; Το είχαν ήδη κάνει οι Αιγύπτιοι. Τι λοιπόν;
Το Ευαγγέλιο, αντλεί τη σημασία του πρώτον γιατί αποκαλύπτει τον μοναδικό πραγματικό Θεό. Αλλά κι αν αυτός ο Θεός δεν υπήρχε, παρουσιάζει τον μόνο Θεό που αξίζει κανείς να αφήνει το θέλημά του το προσωπικό προς χάρη Του. Γιατί Αυτός ο Θεός, δεν τιμωρεί τους εχθρούς Του, δεν παίζει με τις ζωές των ανθρώπων, δεν είναι ένας τρόπος εξορκισμού και δικαιολόγησης των παθών τους. Είναι ένας Θεός που αγαπά τόσο τον άνθρωπο που παίρνει σάρκα ανθρώπινη και σηκώνει όλα τα πάθη των ανθρώπων στους αναμάρτητους ώμους Του. Είναι ο θεός που στήνει τη γέφυρα για να ξανακερδίσει ο άνθρωπος τον Παράδεισο που από μόνος του έχασε. Ένα θεός που θυσιάζεται για τη σωτηρία των ανθρώπων.
Αλλά και κάτι άλλο καινούριο φέρνει. Ισότητα. Όχι με περιορισμούς και αστερίσκους, όχι ισότητα τέτοια ώστε να λειτουργεί εύρυθμα κάποιο πολίτευμα, όχι καλοσύνη ώστε από αυτή να κερδίζει κάποιος κάτι. Αλλά τέτοια ισότητα και καλοσύνη που αυτοί που την ασκούν μπορεί και να χάνουν κατά τα ανθρώπινα κριτήρια. Με άλλα λόγια φέρνει αγάπη θυσιαστική και όχι ωφελιμιστική. Είναι δε τόσο ανατρεπτικό το μήνυμα αυτό που ακόμα και εμείς που αυτοαποκαλούμαστε χριστιανοί δυσκολευόμαστε να το τηρήσουμε, αν δεν το αποφεύγουμε κιόλας.
Τέλος φέρνει μια ανήθικη ηθική. Μια ηθική που δεν περιέχει ηθικισμούς. Μια ηθική κατά την οποία οι τελώνες και οι πόρνες θα μας οδηγήσουν στη βασιλεία του Θεού. Μια ηθική που εξολοθρεύει την περηφάνια της σπουδαιότητας και της επιφάνειας. Ο καθηγητής δεν είναι ανώτερος από τον σκηνοποιό. Ο δικαστής δεν κατέχει κάποια μεγαλύτερη πνευματική αλήθεια από τον οδοκαθαριστή. Ο πρώτος γίνεται τελευταίος εδώ και ο τελευταίος πρώτος αφού αυτός που από τη κοινωνία θεωρείται τελευταίος ξεπερνά τον εγωισμό και τη φιλαυτία ευκολότερα και απελευθερώνεται από τα δεσμά του κόσμου τούτου. Απλά πράγματα, χωρίς σοφιστείες και δαιδαλώδεις συλλογισμούς. Τόσο απλά που οι άνθρωποι φροντίζουμε σε κάθε ευκαιρία να τα περιπλέξουμε και να τα συσκοτίσουμε για να μην τα εφαρμόσουμε.
Ο Ευαγγελιστής Λουκάς λοιπόν, γιορτάζει σήμερα. Και επ' ευκαιρίας αυτής της εορτής ας θυμηθούμε την αξία του Ευαγγελίου. Και με την ευκαιρία αυτή, όταν γυρίσουμε σπίτι μας σήμερα το μεσημέρι ή απόψε το βράδυ, ας βρούμε λίγο χρόνο να διαβάσουμε μια δυο σελίδες. Δε θα μας κάνει κακό αν μη τι άλλο...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου