Τρίτη 14 Αυγούστου 2018

Ομάδα ανταρτών της Αιθιοπίας κήρυξε μονομερή κατάπαυση πυρός

Abiy Ahmed, Ethiopia


Μια ομάδα ανταρτών της Αιθιοπίας κήρυξε μονομερή κατάπαυση πυρός την Κυριακή, το τελευταίο κίνημα αντιφρονούντων με στόχο να σταματήσει τις εχθροπραξίες μετά τις μεταρρυθμίσεις.

Το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Ογκάντεν (ONLF) ξεκίνησε την προσπάθειά του για απόσχιση της Περιφέρειας της  Σομαλίας, γνωστή και ως Ogaden, στην ανατολική Αιθιοπία το 1984.

Το 2007 οι αιθιοπικές δυνάμεις διεξήγαγαν μια μαζική επίθεση εναντίον τους, αφού η ομάδα επιτέθηκε σε μια πετρελαϊκή εγκατάσταση κινεζικών συμφερόντων , σκοτώνοντας 74 άτομα.


Αλλά το ONLF ήταν μεταξύ δύο άλλων ομάδων που αφαίρεσε το κοινοβούλιο από έναν κατάλογο απαγορευμένων κινημάτων - μέρος μιας μεταρρυθμιστικής κίνησης υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Abiy Ahmed, ο οποίος έτεινε κλάδο ελαίας στους αντιφρονούντες.

Σε δήλωσή του, το ONLF δήλωσε ότι "έλαβε υπόψη τα θετικά βήματα που έκανε η αιθιοπική κυβέρνηση για να θέσει τις βάσεις για συνομιλίες και ειρηνικές διαπραγματεύσεις".

Η ομάδα "θα σταματήσει όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις ασφαλείας για να βρει μια διαθέσιμη και μόνιμη λύση στη σύγκρουση του Ογκαντέν", πρόσθεσε.


Η περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται το ONLF περιλαμβάνει τέσσερα τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια από κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, λέει η κυβέρνηση.

Η GCL-Poly Petroleum Investments της Κίνας έχει αναπτύξει δύο πλατφόρμες αερίου από το 2013.

Ο Abiy, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Απρίλιο, ηγείται μιας τολμηρής προσπάθειας για να ξεκολλήσει το Αφρικανικό έθνος των 100 εκατομμυρίων ανθρώπων από δεκαετίες διακυβέρνησης με εμμονή στην ασφάλεια.

Επίσης, αναγνώρισε και καταδίκασε τις εκτεταμένες καταχρήσεις βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας, εξομοιώνοντάς τες  με την κρατική τρομοκρατία, καθώς και τη σφυρηλάτηση της ειρήνης με την Ερυθραία, με την οποία η Αντίς Αμπέμπα ήταν μπλεγμένη σε μακρά στρατιωτική αντιπαράθεση που ακολούθησε τον συνοριακό πόλεμο του 1998-2000 στον οποίο 80.000 άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν πεθάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...