Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Kettlebells:Σύντομη ιστορική αναδρομή


dynamo-kettlebells

Ιστορία των Kettlebells

Τα kettlebells χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες ως εργαλείο για την ανάπτυξη σωματικής δύναμης και αντοχής. Το σχήμα τους ποικίλει αισθητά από εποχή σε εποχή και από πολιτισμό σε πολιτισμό, ωστόσο η σωματική άσκηση με αυτά τα ιδιόμορφα ‘βάρη με λαβή’ είχε πάντοτε στόχο την καλλιέργεια της δύναμης αλλά και της ικανότητας των πολεμιστών.


Τα kettlebells στην Αρχαία Ελλάδα ή ο Λίθος του Βύβωνα

Η ακριβής προέλευση των kettlebells παραμένει υπό αμφισβήτηση, ωστόσο υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα που τεκμηριώνουν ότι παρόμοια όργανα γυμναστικής χρησιμοποιούνταν στην Αρχαία Ελλάδα. Στο Πελόπιο, κοντά στην Αρχαία Ολυμπία, βρέθηκε βράχος βάρους 143 κιλών, με λαξεμένη λαβή και χαραγμένη πάνω του την επιγραφή “Βύβων τ’ ετέρει χερί υπέρ κεφαλάς υπερέβαλε το όφοια”, που σημαίνει “ο Βύβων με ανύψωσε με το ένα χέρι πάνω από το κεφάλι του”. Ο λίθος του Βύβωνα φυλάσσεται στο αρχαιολογικό μουσείο της Ολυμπίας.

Τα kettlebells στη Ρωσία

Η πρώτη ιστορική καταγραφή των kettlebells στη Ρωσία εντοπίζεται το 1704, όταν η λέξη ‘girya’ (που σημαίνει ‘kettlebell’) εμφανίζεται για πρώτη φορά σε ρωσικό λεξικό. Την εποχή εκείνη ο όρος υποδήλωνε τα δράμια που χρησιμοποιούνταν για το ζύγισμα των δημητριακών και άλλων αγαθών. Ωστόσο, καθώς η σωματική ρώμη ήταν αρετή με κεντρική θέση στη ρωσική κουλτούρα, στη διάρκεια γιορτών και πανηγυριών, οι πωλητές εκτελούσαν διάφορες άρσεις με τα δράμια για να επιδείξουν τη μυϊκή τους δύναμη και γρήγορα αντιλήφθηκαν ότι η δραστηριότητα αυτή είχε σημαντικά οφέλη για την υγεία τους.

19ος αιώνας: Τα kettlebells συστηματοποιούνται

Στη διάρκεια της δεκαετίας 1870-80 ο ιατρός Δρ. Vladislav Kraevsky, που θεωρείται από τους Ρώσους ότι είναι ο θεμελιωτής των σύγχρονων βαρέων αθλημάτων, ταξίδεψε στην Ευρώπη και συγκέντρωσε πληροφορίες από διάφορες χώρες σχετικά με τη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό, σε μια προσπάθεια να ανακαλύψει νέες μεθόδους για την καλλιέργεια της σωματικής υγείας και τη βελτίωση των μεθόδων φυσικής αγωγής που χρησιμοποιούνταν τότε. Μετά την επιστροφή του, ο Kraevsky παρουσίασε μια σειρά από ασκήσεις με kettlebells και μπάρες στην αθλητική κοινότητα της Ρωσίας.
Ο Δρ Vladislav Kraevsky, πατέρας της επιστημονικής προπόνησης με βάρη στη Ρωσία.
Στις 10 Αυγούστου 1885, ο Δρ. Kraevsky άνοιξε το πρώτο γυμναστήριο με βάρη στη Ρωσία, με στόχο τη βελτίωση της μυϊκής ανάπτυξης. Οι προπονήσεις με βάρη διεξάγονταν τρεις φορές την εβδομάδα και οι ασκούμενοι εκτελούσαν αποκλειστικά και μόνο πιέσεις με τα δύο ή με το ένα χέρι, και τις ασκήσεις αρασέ και επολέ-ζετέ, με τον Δρα Kraevsky να καθορίζει το βάρος και τον αριθμό των επαναλήψεων. Το σημαντικότερο κομμάτι του έργου του Kraevsky περιλαμβάνει τη μελέτη του πάνω στις εναλλαγές του βάρους που σήκωναν οι ασκούμενοι, την ανάπτυξη των δεξιοτήτων, τις σωστές τεχνικές αναπνοής και διάφορες μεθόδους για να παραταθεί η διάρκεια της προσπάθειας των αθλητών πριν επέλθει η εξάντληση.

 20ος αιώνας: τα kettlebells στη Σοβιετική Ένωση

Στα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα, διάσημοι θιασώτες της φυσικής αγωγής από όλο τον κόσμο, όπως ο Arthur Saxon, ο Eugene Mueller και ο Eugene Sandow, προπονούνταν με kettlebells, όπως ακριβώς και στη Ρωσία, ωστόσο, ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος και η Ρωσική Επανάσταση περιόρισαν τη διάδοση των kettlebells στο εσωτερικό των συνόρων της Ρωσίας. Παρόλα αυτά, τα kettlebells έγιναν εξαιρετικά δημοφιλή στην πρώην Σοβιετική Ένωση, αρχικά μέσα από τη χρήση τους στα προγράμματα σωματικής άσκησης στις ένοπλες δυνάμεις και στη συνέχεια μέσα από προγράμματα λαϊκού αθλητισμού. Το 1948, περισσότεροι από 200.000 θεατές παρακουλούθησαν τους πρώτους αγώνες με kettlebells που διοργανώθηκαν στη Σοβιετική Ένωση.
Το 1974 το kettlebell sport ανακηρύχθηκε επισήμως ‘εθνικό άθλημα της Ρωσίας, ενώ το 1985 διοργανώθηκε το πρώτο παν-σοβιετικό πρωτάθλημα όπου οι νικητές πήραν τον αναγνωρισμένο τίτλο ‘Master of Sports’, την ανώτατη διάκριση που υπήρχε ήδη στη Σοβιετική Ένωση για τους πρωταθλητές όλων των υπόλοιπων αθλημάτων.
     

Τέλη της δεκαετίας του ’90: Back From the USSR!

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, τα kettlebells άρχισαν και πάλι να κάνουν την εμφάνισή τους στο χώρο του ‘fitness’ στη Δύση, κύρίως ως εργαλεία για προπόνησης για δύναμη και αντοχή. Με όλο και περισσότερες πηγές πληροφόρησης να είναι πλέον διαθέσιμες στην αγγλική γλώσσα, το kettlebell sport άρχισε κι αυτό με τη σειρά του να διαδίδεται τα τελευταία περίπου πέντε χρόνια. Σήμερα, υπάρχουν αθλητικές ομοσπονδίες Kettlebell Sport στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και η πλειψηφία τους υπάγεται σε μία από τις δύο μεγάλες διεθνείς συνομοσπονδίες, την IGSFκαι την IUKL.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το χαμένο ηχητικό

  Σας εγγυώμαι ότι το παρακάτω κείμενο δε θα αρέσει σε πολλούς από εσάς που θα το διαβάσετε. Και αφού έχω τη προσοχή σας μπαίνω στο θέμα. Κυ...