Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Η Ινδία θα επικυρώσει τη συμφωνία για το κλίμα στην επέτειο της γέννησης του Γκάντι

aljazeera.com
Η Ινδία, η τρίτη μεγαλύτερη πομπός στον κόσμο αερίων του θερμοκηπίου, θα ενταχθεί επίσημα στη συμφωνία του Παρισιού για την αλλαγή του κλίματος στις 2 Οκτωβρίου,δήλωσε  ο πρωθυπουργός Narendra Μόντι, την Κυριακή.

Η επικύρωση από την Ινδία - η οποία ακολουθεί εκείνες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, των μεγαλύτερων ρυπαντών αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο - θα συμβάλει στην επιτάχυνση της ψήφισης της συμφωνίας-ορόσημου του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή που επιτεύχθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.




"Τώρα ήρθε η ώρα να επικυρώσουμε το πρωτόκολλο COP21.Η Ινδία θα το κάνει στο Γκάντι Jayanti, στις 2 Οκτωβρίου," δήλωσε ο Μόντι, αναφερόμενος στην επέτειο της γέννησης του Γκάντι,ο οποίος  θεωρείται από πολλούς ως ο πατέρας της σύγχρονης Ινδίας.

Ο Μόντι είπε ότι επέλεξε την επέτειο γέννησης του Γκάντι, καθώς  ο ίδιος έδωσε ένα παράδειγμα για το πώς να ζούμε  με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα.

Στο COP21 αναφέρεται στο πρωτόκολλο της Διάσκεψης των Μερών που υποχρεώνει  τόσο τις πλούσιες όσο  και τις φτωχές χώρες να χαλιναγωγήσουν τα αυξανόμενα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα και στοχεύει στην εξάλειψη των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Ο κύριος στόχος της συμφωνίας είναι να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να κρατήσει την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας σε "αρκετά κάτω από" δύο βαθμούς Κελσίου.

Οι εμπειρογνώμονες έχουν πει ότι ο στόχος ήδη κινδυνεύει να παραβιαστεί, με την μετεωρολογική υπηρεσία του ΟΗΕ να λέει ότι το 2016 είναι πολύ πιθανό  να είναι η θερμότερη χρονιά από τότε που άρχισαν να καταγράφονται .

Μόνο 25 υπογράφοντες έχουν επικυρώσει το πρωτόκολλο.  Για να έχει η κλιματική συμφωνία  νομική ισχύ, ωστόσο, τουλάχιστον 55 χώρες πρέπει να υπογράψουν . 

Η συμφωνία του Παρισιού υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2015,από σχεδόν 200 χώρες. Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι οι επικίνδυνες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν σοβαρές πλημμύρες, καύσωνες και ξηρασία, καθώς και μαζική εξαφάνιση ειδών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το χαμένο ηχητικό

  Σας εγγυώμαι ότι το παρακάτω κείμενο δε θα αρέσει σε πολλούς από εσάς που θα το διαβάσετε. Και αφού έχω τη προσοχή σας μπαίνω στο θέμα. Κυ...