Η αστυνομία στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) λένε ότι 32 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων δύο ημερών μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων καταστολής ταραχών στην πρωτεύουσα, Κινσάσα.
Συγκρούσεις ξέσπασαν στην Κινσάσα, όταν χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν κατά του Προέδρου Ζοζέφ Καμπιλά για την πρόθεσή του να παρατείνει τη θητεία του, αλλά η πορεία σύντομα έγινε βίαια, καθώς είχαν αναπτυχθεί δυνάμεις ασφαλείας και πυροβόλησαν με πραγματικά πυρά.
Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν την επόμενη μέρα, όταν ένας αριθμός ατόμων κάηκαν ζωντανοί από άγνωστους δράστες και κάποιες επιθέσεις αναφέρθηκαν να έχουν γίνει σε αστυνομικές θέσεις.
Αλλά το θανατηφόρο χάος προφανώς υποχώρησε την Τετάρτη, και η κανονική ζωή περισσότερο ή λιγότερο επέστρεψε στην Κινσάσα.Η κυκλοφορία ήταν πιο αραιή από το συνηθισμένο στην πρωτεύουσα και οι μαθητές παρέμειναν στο σπίτι για προληπτικούς λόγους.
Η αντιπολίτευση υποστήριξε ότι ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων - πάνω από 100 - έχασαν τη ζωή τους στις ταραχές, απορρίπτοντας την επίσημη εικόνα που ανακοινώθηκε από την αστυνομία.
Η Human Rights Watch (HRW) ανέφερε ότι συνολικά 37 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί, 20 τη Δευτέρα και 17 την Τρίτη. Η με βάση τη Νέα Υόρκη οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσε ότι τουλάχιστον έξι αστυνομικοί ήταν μεταξύ εκείνων που σκοτώθηκαν.
Κάθε πλευρά στη σύγκρουση κατηγορεί την άλλη για την θανατηφόρα βία στην πρωτεύουσα.Οι αρχές του Κονγκό έχουν απειλήσει ότι θα ασκήσουν δίωξη σε εκείνους που ήταν πίσω από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Moise Katumbi μίλησε για κυρώσεις που πρέπει να επιβληθούν στην κυβέρνηση για τις δολοφονίες.
"Αν υπάρξουν κυρώσεις, θα υπάρξει σταθερότητα στο Κονγκό. Χωρίς κυρώσεις, αυτοί (οι δυνάμεις ασφαλείας) θα συνεχίσουν να σκοτώνουν ανθρώπους σαν κουνούπια",δήλωσε ο Katumbi.
Είπε ότι ο ΟΗΕ πρέπει να στείλει μια «ανεξάρτητη επιτροπή» στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό να διερευνήσει τους θανάτους των διαδηλωτών.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με μια δήλωση την Τετάρτη, κάλεσε όλα τα μέρη να σταματήσουν τις συγκρούσεις και να συμμετάσχουν σε έναν "ανοικτό, χωρίς αποκλεισμούς και ειρηνικό" πολιτικό διάλογο σχετικά με τη διεξαγωγή "αξιόπιστων εκλογών."
Προέτρεψε επίσης τις αρχές του Κονγκό "να επιδείξουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση στην απάντησή τους στους διαδηλώσεις."
Ο Πρόεδρος Καμπίλα κυβερνά την πλούσια σε μεταλλεύματα Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό από το 2001. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, θα πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία στις 20 Δεκεμβρίου, αλλά ο ίδιος φέρεται να αναζητεί τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της αναβολής των εκλογών, για να παρατείνει την προεδρία του.
Τις τελευταίες δεκαετίες, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έχει να αντιμετωπίσει την απελπιστική φτώχεια ,την κατάρρευση των υποδομών και τον πόλεμο στο ανατολικό τμήμα της χώρας που κρατάει από το 1998 και έχει κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 5,5 εκατομμύρια νεκρούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου