Όταν κάποιος λέει "Γεωργιανή μυθολογία" αναφέρεται συνήθως στη μυθολογία των προχριστιανών Γεωργιανών. Χιλιάδες χρόνια πριν, οι κάτοικοι της Γεωργίας δημιούργησαν ένα πλήθος από μύθους που έχουν διατηρηθεί ως λαϊκά παραμύθια ως σήμερα. Εδώ σας παρουσιάζουμε μερικές από τις πιο διάσημες θεότητες από την γεωργιανή μυθολογία μαζί με φοβερές ζωγραφιές από τον Γεωργιανό καλλιτέχνη Varlam Jmukhadze.
Αλί, τα κακά πνεύματα
Τα κακά πνεύματα στη γεωργιανή μυθολογία ονομάζονται Αλί. Αυτά τα πλάσματα συνήθως βλάπτουν εγκύους, βρέφη, και μεμονωμένους ταξιδιώτες. Μπορούν να είναι τόσο αρσενικά όσο και θηλυκά. Έχουν μια τρομακτική εμφάνιση με χάλκινα δόντια και βρώμικα μακριά μαλλιά.Τα Αλί συνήθως κατοικούν σε δάση, βράχους και ερείπια και συχνά κρύβονται σε στάβλους. Το θηλυκό Αλί μπορεί να εμφανιστεί με τη μορφή μιας χρυσομαλλούσας γυναίκας ντυμένης με λευκό φόρεμα.Το Αλί μπορεί να γίνει ένας πιστός υπηρέτης, αν κάποιος καταφέρει να του κόψει τα μαλλιά και τα νύχια.
Barbale, ηλιακή θεά
Στη γεωργιανή μυθολογία,η Barbale είναι η θεά του Ήλιου και της γονιμότητας. Σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες, παρέχει καλές εσοδείες, καθώς και γονιμότητα τόσο στους ανθρώπους όσο και τα ζώα.Πολλές γιορτές και τελετουργίες ήταν αφιερωμένες σε αυτήν.Πίστευαν ότι η Barbale μπορούσε να θεραπεύσει διάφορες ασθένειες, αλλά την ίδια στιγμή μπορούσε να προκαλέσει πόνο, δεινά και θάνατο στους ανθρώπους που την δυσαρεστούσαν.
Batonebi, κομιστές ασθενειών
Batonebi είναι η κοινή λαϊκή ονομασία των μεταδοτικών ασθενειών όπως η ιλαρά,η ευλογιά,η οστρακιά και το κοινό κρυολόγημα.Βάση τις παλιές θρησκευτικές πεποιθήσεις,οι Batonebi ήταν μικρά υπερφυσικά όντα που, κατά την επίσκεψή τους στα χωριά, επέλεγαν μια οικογένεια όπου θα έφερναν ασθένειες.Πιστεύονταν ότι τους άρεσε η μουσική, οι χοροί, τα λουλούδια και τα γλυκά.Αν κάποιος ικανοποιούσε τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους, τότε η ασθένεια θα περνούσε γρήγορα και ανώδυνα.Έτσι, η οικογένεια που τα "φιλοξενούσε"έπαιζε το Panduri (γεωργιανό έγχορδο όργανο παρόμοιο με μια μικρή κιθάρα), τοποθετούσε τα γλυκά στο τραπέζι, τραγουδούσε τραγούδια και χόρευε για να διασκεδάσει τα Batonebi.
Νταλί, θεά του κυνηγιού
Η Dali είναι η θεά του κυνηγιού στη γεωργιανή μυθολογία. Σύμφωνα με τους μύθους, προστατεύει τα άγρια κοπάδια, ιδίως των κερασφόρων ζώων. Αυτή η θεά βρίσκονταν στα ορεινά, ειδικά στο Svaneti, βόρειο-δυτική περιοχή της Γεωργίας.Οι άνθρωποι συνήθιζαν να πιστεύουν ότι η Νταλί ήταν πολύ όμορφη και ζούσε σε ένα βράχο από τον οποίο κυλούσαν τα χρυσά μαλλιά της .Η Νταλί επίσηςάλλαζε μορφές , μπορούσε να εμφανίζεται ως ένα ζώο ή πτηνό. Αν ένας κυνηγός της ομολογούσε τον έρωτα του, εκείνη τον βοηθούσε όσο ο κυνηγός διατηρούσε μυστική την ερωτική τους σχέση.Όταν έσπαγε,όμως, την υπόσχεση, ο κυνηγός χανόταν. Ένας ηρωικός γεωργιανό ημίθεος που ονομάζεται Amirani θεωρείται ότι είναι ο γιος της Νταλί και ενός άγνωστου κυνηγού.
Devi, οικογένεια κερασφόρων δράκων
Οι Devi είναι γιγαντιαία κακόβουλα πλάσματα στη γεωργιανή μυθολογία και λαογραφία. Αυτά τα ,σαν δράκοι,πλάσματα, καλύπτονται από τρίχωμα και έχουν κέρατα και πολλά κεφάλια (από τρία έως εκατό) .Όσο περισσότερα κεφάλια έχει ένα Devi τόσο περισσότερη δύναμη διαθέτει. Κατά κανόνα, επτά ή εννέα αδελφοί Devi ζουν σε υπόγεια,σε ομάδες.Ζουν από το κυνήγι και την εκτροφή βοοειδών. Η συνήθειά τους να απαγάγουν όμορφες γυναίκες τους έδωσε κακή φήμη.
Mamberi, ο άρχοντας των λύκων
Ο Mamberi είναι ο άρχοντας των λύκων στην γεωργιανή μυθολογία. Αυτός ο θεός λατρεύτηκε από τους Svan και τους ορεσείβιους της Δυτικής Γεωργίας .Αν ο Mamberi ενέκρινε τον τρόπο που οι άνθρωποι ζούσαν και συμπεριφερόταν,φίμωνε τα στόματα των λύκων που περιπλανιόταν στα βουνά.Αλλά,αν θύμωνε με τους ανθρώπους, διέταζε τους λύκους του να καταβροχθίσουν τα ζώα τους . ΟΙ εικόνες ευγενική παραχώρηση του Varlam Jmukhadze.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου