Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

Μετάσταση του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου

 


Τη μετάσταση του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου γιορτάζει σήμερα η Εκκλησία. Του Ευαγγελιστή της αγάπης όπως ονομάστηκε επειδή στα τελευταία χρόνια της ζωής του επαναλάμβανε σε όλους την ίδια φράση: «τεκνία μου, αγαπάτε αλλήλους». Τον ρωτούσαν, γιατί μόνο αυτό διαρκώς λέει, και απαντούσε ότι είναι εντολή του Κυρίου και αυτό είναι αρκετό. Πολλοί σημερινοί αυτόκλητοι διαπρύσιοι υπερασπιστές της Ορθοδοξίας θα τον απέρριπταν ως αγαπολόγο, όμως όλοι αυτοί, παραζαλισμένοι από τον τυφλό τους ζήλο έχουν εκπαιδευτεί να βλέπουν όλο τον κόσμο ως εχθρό και ύποπτο αδυνατώντας να κάνουν πράξη τον μεταμορφωτικό ρόλο της Εκκλησίας ο οποίος μόνο μέσω της αγάπης μπορεί να πραγματωθεί.

Ο Άγιος Ιωάννης είναι και ο συγγραφέας της Αποκάλυψης την οποία έγραψε κατά την εξορία του στην Πάτμο. Ενός βιβλίου που έχει πέσει θύμα άπειρων λανθασμένων ερμηνειών , εξαιτίας των οποίων έχουν γεννηθεί και πολλές αιρέσεις, οι λεγόμενες χιλιαστικές, κι αυτό επειδή πολλοί υπέπεσαν στο λάθος να ερμηνεύσουν το βιβλίο είτε υπερβολικά κυριολεκτικά είτε υπερβολικά αλληγορικά. Άλλο ένα συχνό λάθος είναι πως ερμηνεύτηκε η Αποκάλυψε με αυστηρή χρονολογική σειρά ενώ στην πραγματικότητα το βιβλίο αυτό είναι μια συλλογή οραμάτων εντελώς αυτόνομων μεταξύ τους τα οποία δεν έχουν χρονολογική συνέχεια. Ακόμα πολύ συχνά μπερδεύονται οι διάφοροι επίδοξοι ερμηνευτές και αποδίδουν περιγραφές του πνευματικού κόσμου, που υπάρχουν σε αυτό το βιβλίο, στον υλικό κόσμο. Η Αποκάλυψη είναι ένα βιβλίο που δεν μπορεί να ερμηνευτεί σωστά χωρίς γνώση του ορθόδοξου δόγματος και της ορθόδοξης εσχατολογίας. Επιπλέον πρέπει να μελετάται με ψυχραιμία και νηφαλιότητα και όχι με θερμοκέφαλο ζήλο και φαντασιοπληξία. Επιπλέον χρειάζεται και μια κάποια γνώση τόσο της εποχής και της γλώσσας της εποχής(των εκφράσεων που χρησιμοποιούνταν και του νοήματός τους) αλλά και της ιστορίας(Ο Χίτλερ δεν ήταν λιγότερο Αντίχριστος από αυτόν που περιγράφεται στην Αποκάλυψη και τέτοιου είδους Τύραννοι- Αντίχριστοι εμφανίζονταν και θα εμφανίζονται συχνά στην ιστορία γιατί τι άλλο από Αντίχριστος είναι κάποιος που χύνει αίμα ανθρώπων για να κατακτήσει τον κόσμο;) Χωρίς αυτά προκύπτουν ερμηνείες ευφάνταστες και τρομακτικές μεν εντελώς λανθασμένες δε. 

Τέλος πολλοί πιστεύουν πως ο Ιωάννης δεν πέθανε αλλά μετατέθηκε στην αιώνια ζωή όπως ο Ενώχ και ο Ηλίας. Αλλά ο Ιωάννης ο Θεολόγος πέθανε σε βαθιά γεράματα στην Έφεσο, εκεί έγινε και η ταφή του αλλά τρεις μέρες μετά αναστήθηκε και μετέβηκε στην αιώνια ζωή όπως και η Παναγία. Έτσι όταν οι μαθητές του πήγαν στον τάφο λίγες μέρες μετά, τον βρήκαν άδειο. 

Το έργο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, βαθιά μυστικό και θεολογικό, με επίκεντρο την αγάπη στον Θεό και τους ανθρώπους, αξίζει να μελετηθεί προσεκτικά και με νηφαλιότητα στις μέρες μας. Είναι ένα έργο το οποίο και σωστές κατευθύνσεις θα μας δώσει αλλά και ελπίδα και δύναμη για τις δύσκολες εποχές που ζούμε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παγίδα

  Δεν είναι και λίγες οι φορές που όταν γράφουμε κάτι, δεν αντιπροσωπεύει ακριβώς τις σκέψεις μας αλλά περισσότερο μας ενδιαφέρει να βρει θε...