Α! Οι παλιές καλές εποχές! Επαφή με τη φύση, πόρτες ανοιχτές, καρδιές ζεστές, οικογένειες να γλεντούν. Χωρίς κινητά, χωρίς tattoo, χωρίς πλαστικά στήθη και χείλια! Τότε που οι άνθρωποι ζούσαν ευτυχισμένοι και υγιείς μέχρι τα 25 τους, άντε και τα 30!
Και τι μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε τα πράγματα; Τα κόμματα διεφθαρμένα ή -στην καλύτερη περίπτωση- κολλημένα σε ιδεοληψίες. Τα ΜΜ...
Έχω βαρεθεί την παρελθολαγνεία που τελευταία πάει να γίνει μόδα (κυρίως μέσω FB). Κλασική ασπρόμαυρη φωτό με οικογένεια γύρω από ένα τραπεζάκι, ένα ψωμί, δυο κρεμμύδια και πέντε ελιές στο τραπέζι. Οι γονείς γύρω στα 40 και μοιάζουν με 60-70ρηδες, τα παιδάκια φοβισμένα και καχεκτικά. Και από κάτω σχόλια τύπου "Αχ αγνά χρόνια, λίγο φαγητό και αγάπη έφτανε για να μεγαλώσεις τα παιδιά" (στα όρια να ρίξω κουτουλιά στην οθόνη).
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάλλον δεν έχει ακούσει ο κόσμος για την επιβίωση στην ελληνική ύπαιθρο από το '50-'60 και πίσω. Για τις αρρώστιες, τη θνησιμότητα, το κρύο, την πείνα, τις κακουχίες. Για την εγκληματικότητα που ποτέ δεν έβρισκε τιμωρία. Για το πόσο λίγες πιθανότητες πιθανότητες είχες να ζήσεις λίγο καλύτερα αν δεν έφευγες από το χωριό σου και δεν πήγαινες να σπουδάσεις. Ωραία όμως χρόνια, αγνά. Χωρίς άγχος αν θα σε πάρει η τράπεζα τηλέφωνο για τις δόσεις της πιστωτικής, χωρίς άγχος για να πληρώσεις λογαριασμούς και φόρους. Είχες βέβαια άγχος αν θα βρεις φαί να φας την επόμενη μέρα, αν θα γίνει κανένας πόλεμος ακόμη και σου πάρουν και το 4ο παιδί στην επιστράτευση, αν θα βιάσουν την γυναίκα σου ή την κόρη σου στο χωράφι τίποτα περιφερόμενοι παρακρατικοί/παραστρατιωτικοί, αλλά ... ΩΡΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ.
ΥΓ. Επόμενο λέβελ χαζομάρας οι βαρεμένοι με το Βυζάντιο, εκεί να δεις τι όμορφα περνούσε ο μέσος φουκαράς.
Κοίτα, η εξιδανίκευση του Βυζαντίου ή της Αρχαιότητας είναι εύκολο να γίνει. Γνωρίζουμε κυρίως τις λαμπρές στιγμές και δεν έχουμε οι περισσότεροι τη παραμικρή γνώση για την καθημερινότητα και ούτε θέλουμε και να αποκτήσουμε. Αλλά να εξιδανικεύουμε τη δεκαετία του '80 ή του '70 ή του '60 που δε μπορεί να μη γνωρίζουμε τι γινόταν τότε(βιασμός της γυναίκας από τον αδελφό του άντρα, μυστική γέννα και δολοφονία του νεογέννητου, μία ιστορία που μου έρχεται πρόχειρα στο μυαλό, σε κάποιο ορεινό χωριό) είναι να σε τρελαίνει. Ακόμα και την πιο πολιτισμένη δεκαετία του '80 γίνοταν πράματα και θάματα σε Αθήνα και επαρχία...
ΔιαγραφήΑν κάποιος εξιδανικεύει την ζωή του μέσου ανθρώπου στην Αρχαία Ελλάδα ή στο Βυζάντιο (και οπουδήποτε αλλού στον πλανήτη Γη στις ίδιες χρονικές περιόδους) ή δεν ξέρει Ιστορία ή δεν μπορεί να κατανοήσει τα βασικά της Ιστορίας. Όπως πχ την έννοια "επιδρομή" ή την έννοια "λοιμός".
ΔιαγραφήΑπό κει και πέρα αυτό που λες, στην νεότερη Ιστορία έχουν γίνει τα μύρια όσα, η καθημερινότητα κάποτε για πολλούς ήταν καθημερινός Γολγοθάς αλλά κάποιοι αρέσκονται στο αφήγημα "ναι αλλά τότε κοιμόμασταν με τα παράθυρα ανοιχτά".
Έγραψα και παραπάνω για την γενιά μου, την γενιά του Grexit κλπ και όσο και αν με παίρνει το παράπονο που αλλιώς τα περιμέναμε και αλλιώς τα βρήκαμε, χίλιες φορές αυτά που περνάμε σήμερα παρά να ζήσουμε στην πράξη τι σημαίνει πχ Κατοχή ή Παγκόσμιος Πόλεμος. Ή το να περάσεις όλη τη ζωή σου χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, που κάποιοι θεωρούν δεδομένο.
Μετράει βέβαια και η ταχύτητα που μαθαίνουμε πλέον ένα γεγονός μέσω του Internet που πριν 20-25 χρόνια δεν υπήρχε. Ξαφνικά ανακαλύψαμε την γυναικεία κακοποίηση, ή πέφτουμε από τα σύννεφα με τους παιδόφιλους λες και τώρα βγήκαν σεργιάνι πρώτη φορά. Απλούστατα πάρα πολλά περιστατικά δεν μαθαίνονταν ποτέ ή κουκουλώνονταν πολύ πιο εύκολα. Ας ρωτήσει κάποιος απογόνους προσφύγων από την Μ. Ασία τι βιώσαν στο πετσί τους όταν έφτασαν εδώ....
Συμφωνούμε σε όλα...
Διαγραφή