Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021

Άνθρωπος και σκύλος: Μια σχέση 1,8 εκατ. ετών


 

https://ecozen.gr/2021/08/o-archaioteros-skylos-martyra-ti-synyparxi-me-tous-progonous-mas-18-ekat-eti-prin/

Σύνταξη: ecozen.gr


Την πανάρχαια σχέση του ανθρώπινου είδους με τους σκύλους αποδεικνύει εκ νέου έρευνα επιστημόνων που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά, καθώς ανάγονται σε 1,8 εκατ. έτη πριν. Και αφορούν στους προγόνους των σημερινών σκύλων, αλλά και του ανθρώπινου είδους, μέσω του homo erectus.


Τι έφερε στο φως η σκαπάνη στη Γεωργία

Παλαιοντολόγοι και ανθρωπολόγοι που ερευνούν την περοχή Dmanisi στη σημερινή Γεωργία, πιστοποιούν ότι οι πρώτοι άνθρωποι μοιράζονταν το περιβάλλον τους με κυνηγετικά σκυλιά. Εικάζουν δε ότι οι τότε πρόγονοί μας πιθανώς και να έκλεβαν τη λεία των σκύλων. Δηλαδή τους έπαιρναν, όποτε τα κατάφερναν, την τροφή τους.


Η πολυετής έρευνα δίνει το homo erectus  να κατοικεί στη συγκεκριμένη περιοχή πριν από περίπου 1,8 εκατομμύρια χρόνια. Οι άνθρωποι του Dmanisi παρέχουν τα πρώτα απολιθωμένα στοιχεία που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα για ανθρωποειδή εκτός Αφρικής.

Εικόνα: Mauricio Antón, D.Lordkipanidze,, B.Martínez-Navarro

Οι πρώτες επαφές με σκύλους

Καθώς οι προϊστορικοί άνθρωποι έφυγαν από την Αφρική, φαίνεται ότι συνάντησαν προϊστορικά κυνηγετικά σκυλιά που μετακινούνταν. Τα απομεινάρια ενός τέτοιου σκύλου έχουν ανακαλυφθεί τώρα στο Dmanisi.


Ο Saverio Bartolini-Lucenti (Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας) και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τα οστά, τα οποία προήλθαν από έναν νεαρό ενήλικα Ευρασιανό κυνηγετικό σκυλί (Canis (Xenocyon) lycaonoides). Πρόκειται για εξαφανισμένο είδος κυνηγετικού σκύλου που σχετίζεται με τα σύγχρονα αφρικανικά κυνηγετικά σκυλιά (Lycaon pictus). “Φανταστείτε ένα αφρικανικό κυνηγετικό σκυλί. Αλλά πιο γερό, με μακριά άκρα σαν ιρλανδικό λυκόσκυλο και όχι τόσο λεπτό” αναφέρει ο Bartolini-Lucenti.


Ο πρώτος σκύλος της Ευρώπης

Αυτό το συγκεκριμένο ζώο θα είχε ζήσει περίπου 1,8 εκατομμύρια χρόνια πριν. Αποτελεί, δηλαδή, τον πρώτο  σκύλο που έχει βρεθεί ποτέ στην Ευρώπη. Αυτά τα άγρια ​​σκυλιά πιστεύεται ότι προέρχονται από την Ασία. Εξαπλώθηκαν στην Ευρώπη και την Αφρική μεταξύ 1,8 και 0,8 εκατομμυρίων ετών πριν. «Το αρχαιολογικό-παλαιοντολογικό αυτό εύρημα στο Dmanisi έχει ιδιαίτερη αξία. Πρόκειται για σημαντική τοποθεσία, καθώς αποτελεί σταυροδρόμι τριών ηπείρων (Ασία, Αφρική και Ευρώπη). Είναι, επίσης, ενδιαφέρον, επειδή σε αυτό το χρονικό πλαίσιο όπου δεν είχαμε άλλα ευρήματα» εξηγεί ο Bartolini-Lucenti.


Ο άνθρωπος αιτία αλλαγής του σκυλίσιου DNA

Τα σύγχρονα αφρικανικά κυνηγετικά σκυλιά έχουν πλέον προσαρμοστεί, για να καταναλώνουν το θήραμά τους πολύ γρήγορα. Αυτό έχει περάσει στο DNA τους. Προτού κινδυνεύσει να κλαπεί από μεγαλύτερα, ισχυρότερα αρπακτικά, όπως λιοντάρια και ύαινες σήμερα. Τα ευρασιατικά κυνηγετικά σκυλιά μπορεί να αλληλεπιδρούσαν με τους πρώτους ανθρώπους με παρόμοιο τρόπο, λέει ο Bartolini-Lucenti. Με  τους ανθρώπους να τρομάζουν τα σκυλιά για να κλέψουν το θήραμά τους. Η επεξεργασία του τρόπου αλληλεπίδρασης δύο αρχαίων ειδών είναι δύσκολη, «ειδικά όταν τα απολιθώματα είναι φτωχά», λέει ο Marco Cherin  από το Πανεπιστήμιο της Περούτζια στην Ιταλία. “Αλλά είμαι βέβαιος τα ευρήματα από το Dmanisi μπορεί να προσφέρουν νέες εκπλήξεις στο μέλλον”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μια διακήρυξη

Σήμερα, μάλλον απόψε αφού συνήθως βραδάκι της προηγούμενης γράφω, θα ασχοληθώ με το αγαπημένο μου θέμα. Με εμένα δηλαδή. Θα γράψω ένα, δυο, ...