Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Περί των ευχών

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Οι ευχές έχουν εκτός των άλλων κι αυτό το καλό, ότι δεν χρειάζεται να πρωτοτυπήσεις. Δεν το ήξερα ότι δεν πρωτοτυπούμε στις ευχές και το άκουσα πρώτη φορά απ΄ το Ντίνο Χριστιανόπουλο πριν χρόνια, αλλά το πιστεύω.

Εμείς δε στην Ορθοδοξία αποφεύγουμε τις πρωτότυπες ευχές. Επαναλαμβάνουμε τις ίδιες ευχές, που ειπώθηκαν από τα χείλη των Αγίων εις τους αιώνες των αιώνων.

Οι πρωτότυπες ευχές, όπως και τα χριστιανικά τραγουδάκια, εισήχθηκαν στην Ελλάδα από τους προτεστάντες. Είναι ξένες στο αισθητήριο του ορθόδοξου. Και είναι λογικό. Στην Ορθόδοξη Παράδοση υπάρχουν άπειρες ευχές από τα αρχαία χρόνια. Είναι κακόγουστο για τον Έλληνα να αυτοσχεδιάζει όσον αφορά τις ευχές. 


3 σχόλια:

  1. Η ευχή ως καταναλωτικό αγαθό.... Ας αναλογιστούμε τη νέα μόδα των πλουμιστών "βιβλίων ευχών" που είναι πλέον must σε κάθε γάμο ή βάπτιση...Προς το παρόν δεν τα εχουμε δει στις κηδείες....αλλά πού θα πάει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εννοείς τα βιβλία που πάει ο κάθε καλεσμένος και γράφει;Αν είναι αυτό,υπάρχει για τις κηδείες και είναι σε χρήση προ πολλού.
    Μαζί με το πάρτι που μοιράζουμε τα πράγματα του εκλιπόντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ προχώ.... Εχω χάσει στρόφες και βόλτες. Πολύ γρήγορα πάει αυτός ο πλανήτης.. ή μου φαίνεται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα Εισόδια της Θεοτόκου

 Οι ευσεβείς Ιωακείμ και Άννα απέκτησαν, έπειτα από πολλές προσευχές και παρά το γεγονός ότι η Άννα δεν μπορούσε να κάνει παιδιά,  επιτέλους...