Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

"Ζωντανός" ο Πλούτωνας;

                   

Ο Πλούτωνας διαθέτει μπλε ουρανό και παγωμένο νερό, κόκκινης απόχρωσης, στην επιφάνειά του, ανακοίνωσε η NASA που εξακολουθεί να λαμβάνει φωτογραφίες και δεδομένα από τη μη επανδρωμένη αποστολή New Horizons.
Για την τεράστια σημασία της ανακάλυψης είχε προϊδεάσει τη διαστημική κοινότητα ο επικεφαλής της αποστολής New Horizons Άλαν Στερν, ο οποίος χαρακτήρισε τον Πλούτωνα ως «ζωντανό» πλανήτη.
Το μπλε στις φωτογραφίες δίνει και τα στοιχεία που χρειάζονται οι επιστήμονες για να εξηγήσουν πως αυτό δημιουργείται. «Αυτό το εκθαμβωτικό μπλε φως, μας επιτρέπει να καταλάβουμε τησύσταση της ομίχλης», αναφέρουν οι επιστήμονες της NASA. Ένας μπλε ουρανός προκύπτει από τη σκέδαση του φωτός όταν αυτό συναντά μόρια ύλης μικρότερα από το μήκος κύματός του. Στη Γη αυτά είναι πολύ μικρά μόρια αζώτου. Στον Πλούτωνα φαίνεται να είναι λίγο μεγαλύτερα, και ονομάζονται θολίνες», εξηγούν.
Οι θολίνες είναι ετεροπολυμερή μόρια που δημιουργούνται από την ηλιακή υπεριώδη ακτινοβολία και απλά οργανικά στοιχεία όπως το μεθάνιο.
Η NASA επίσης ανακοίνωσε ότι έχουν βρεθεί και ορισμένες περιοχές στον Πλούτωνα όπουυπάρχει νερό σε παγωμένη μορφή ενώ μέχρι σήμερα οι επιστήμονες είχαν εντοπίσει την ύπαρξη μόνο παγωμένου αζώτου και μεθανίου.
Συγκεκριμένα ανακαλύφθηκαν ολόκληροι παγετώνες στους πόλους του με ερυθρή απόχρωση.
«Με εκπλήσσει το γεγονός ότι το παγωμένο νερό είναι κόκκινο» δήλωσε η ελληνικής καταγωγής Σύλβια Πρωτόπαπα, από την ομάδα του πανεπιστημίου του Μέρυλαντ.
«Δεν καταλαβαίνουμε ακόμα την σχέση μεταξύ του παγωμένου νερού και των κοκκινωπών ερυθρών χρωστικών θολίνων» στην επιφάνεια του Πλούτωνα» πρόσθεσε.
Το νερό εμφανίζεται μόνο σε υψίπεδα: «μεγάλες επιφάνειες του πλανήτη δεν δείχνουν να έχουν παγωμένο νερό» αναφέρει ο Τζέισον Κουκ του SwRI (Southwest Research Institute), «γιατί προφανώς είναι καλυμμένο από κάτι άλλο, από κάποιους πιο πτητικούς πάγους στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη. Προσπαθούμε να βρούμε γιατί εμφανίζεται το νερό εκεί όπου το εντοπίζουμε» λέει .
Στον Πλούτωνα έχουν επίσης ανακαλυφθεί παγωμένα όρη, κινούμενοι παγετώνες, κοιλάδες, γιγάντια φαράγγια και πιθανόν να υπάρχει υπόγειος ωκεανός.
—Λίγα λόγια για τον Πλούτωνα
Ο Πλούτωνας (επίσημη ονομασία 134340 Πλούτωνας), είναι ένας πλανήτης νάνος του Ηλιακού συστήματος και το μεγαλύτερο αντικείμενο στη Ζώνη του Κάιπερ. Όπως και άλλα αντικείμενα της Ζώνης του Κάιπερ, ο Πλούτωνας αποτελείται κατά κύριο λόγο από πέτρωμα και πάγο, και η μάζα του είναι σχετικά μικρή, περίπου το 1/6 της μάζας της Σελήνης και έχει το 1/3 του όγκου της. Βρίσκεται στα εξωτερικά τμήματα του συστήματος, και έτσι χαρακτηρίζεται από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
Ο Πλούτωνας ταξινομήθηκε στην κατηγορία των πλανητών-νάνων στις 24 Αυγούστου 2006 βγαίνοντας από την «σκληρό πυρήνα» του Ηλιακού Συστήματος.
Όταν ο αμερικανός αστρονόμος Κλάιντ Τομπώ ανακάλυψε τον Πλούτωνα το 1930, νόμιζε ότι είχε βρει τον περιβόητο Πλανήτη Χ: ένα υποθετικό, μακρινό σώμα του οποίου η βαρύτητα θα εξηγούσε τις παράξενες τροχιές του Ποσειδώνα και του Ουρανού.
Η μέση απόσταση του Πλούτωνα από τον Ήλιο είναι 39,48 αστρονομικές μονάδες, δηλαδή 5.906.000.000 χιλιόμετρα, ενώ η περιφορά του γύρω από τον Ήλιο συμπληρώνεται σε 248,09 γήινα έτη.
Στη μέση απόστασή του από τον Ήλιο, 40 φορές μεγαλύτερη από εκείνη της Γης, δέχεται και 1.600 φορές μικρότερη ποσότητα θερμότητας και φωτός από ότι δέχεται η Γη, ενώ επί του παρόντος δέχεται 1.000 φορές μικρότερη. Πρόσφατα, η μέση θερμοκρασία του στην επιφάνειά του, εκτιμήθηκε στους 43 °K (−230 °C), δηλαδή 10 °C χαμηλότερα από όσο πιστευόταν παλαιότερα, ενώ η ελάχιστη φτάνει στους 33 °K (−240 °C).
Ο Πλούτωνας μαζί με το δορυφόρο του, Χάροντα, που ανακαλύφθηκε το 1978, αποτελεί διπλό σύστημα, ενώ το 2006 ανακαλύφθηκαν κι άλλοι δύο μικροί δορυφόροι σε τροχιά γύρω του. Τον Ιούνιο του 2006, οι δύο αυτοί δορυφόροι ονομάστηκαν Νύχτα, από τη μυθολογική οντότητα Νύχτα, μητέρα του Πλούτωνα, και Ύδρα, από το εννιακέφαλο τέρας, φύλακα του Κάτω Κόσμου.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παγίδα

  Δεν είναι και λίγες οι φορές που όταν γράφουμε κάτι, δεν αντιπροσωπεύει ακριβώς τις σκέψεις μας αλλά περισσότερο μας ενδιαφέρει να βρει θε...