Η Ρωσία και μια σειρά από πρώην σοβιετικές χώρες της Κεντρικής Ασίας συμφώνησαν να σχηματίσουν μια κοινή ομάδα εργασίας για να υπερασπιστούν τα σύνορά τους στους χρόνους της κρίσης.
Η απόφαση λήφθηκε κατά τη συνεδρίαση της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ) ,περιφερειακή οργάνωση την οποία απαρτίζουν πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, στο Καζακστάν, την Παρασκευή.
Οι χώρες που συμμετέχουν είναι η Ρωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν,η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν,η Λευκορωσία,η Μολδαβία,το Τατζικιστάν, και το Ουζμπεκιστάν.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε για μια πιθανή εισβολή μαχητών από το Αφγανιστάν, ζητώντας από τις χώρες της ΚΑΚ να είναι προετοιμασμένοι να δράσουν από κοινού για να αποκρούσουν αυτές τις επιθέσεις.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους εισέβαλαν στο Αφγανιστάν τον Οκτώβριο του 2001, ως μέρος του λεγόμενου πολέμου της Ουάσιγκτον κατά της τρομοκρατίας. Η βία, ωστόσο, εξακολουθεί να μαστίζει τη χώρα, παρά την τρέχουσα παρουσία εκεί χιλιάδων ξένων στρατιωτών."Πράγματι, η κατάσταση [στο Αφγανιστάν] είναι κοντά στο να γίνει κρίσιμη. Οι τρομοκράτες κάθε είδους αποκτούν ολοένα αυξανόμενη επιρροή και δεν κρύβουν τα σχέδιά τους για περαιτέρω επέκταση », είπε. "Ένας από τους στόχους τους είναι να διεισδύσουν στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας. Είναι σημαντικό για εμάς να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε μια συντονισμένη απάντηση σε ένα τέτοιο σενάριο. "
Οι παρατηρήσεις του Πούτιν ήρθαν μια ημέρα μετά από την ανακοίνωση από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα των σχεδίων του να κρατήσει περίπου 9.800 Αμερικάνους στρατιώτες στο Αφγανιστάν και να στείλει περισσότερους από το επόμενο έτος.
Διπλές αντιθέσεις
Ο Ρώσος αρχηγός του κράτους εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών εναντίον στόχων που ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση takfiri Daesh στη Συρία.
Η Συρία αγωνίζεται με μια θανάσιμη κρίση από το 2011, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 250.000 ανθρώπους μέχρι στιγμής.Ο αγώνας του συριακού στρατού εναντίον των τρομοκρατών πήρε νέα τροπή αφού η Ρωσία ξεκίνησε τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον των takfiri τρομοκρατών στη ρημαγμένη από τη βία χώρα ύστερα από αίτημα της Δαμασκού στις 30 Σεπτεμβρίου.
Ακριβώς όπως ο σχηματισμός της ομάδας εργασίας από τη Ρωσία και τους συμμάχους της είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πρέπει να ερμηνευθεί ως αντίβαρο στη δυτική στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ,έτσι και οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία διεξάγονται παράλληλα με την καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ στρατιωτική εκστρατεία στην αραβική χώρα.
Η υπό αμερικανική ηγεσία συμμαχία χτυπάει δήθεν θέσεις του Daesh στο εσωτερικό της Συρίας, χωρίς καμία άδεια από τη Δαμασκό ή εντολή των Ηνωμένων Εθνών, από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η αποστολή έχει σημειώσει σημαντικά μικρότερη επιτυχία στην εκτόπιση των τρομοκρατών, οι οποίοι έχουν καταλάβει περίπου το ένα τρίτο της σημαδεμένης από τη βία χώρας.
Στις δηλώσεις της Παρασκευής , ο Πούτιν κάλεσε επίσης τις χώρες που ενδιαφέρονται για την εξασφάλιση μιας λύσης στη συριακή κρίση να συνεργαστούν με το Κέντρο Πληροφόρησης της Βαγδάτης, το οποίο ίδρυσε η χώρα του μαζί με το Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία στα τέλη Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατικών ομάδων που δρουν στη Μέση Ανατολή,και ιδιαίτερα του Daesh.
Δυτική συμμαχία χωρίς λόγο ύπαρξης
Το ΝΑΤΟ ιδρύθηκε περίπου το 1949 μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, με το πρόσχημα της προστασίας των κρατών μελών του έναντι στην υποτιθέμενη απειλή από την πρώην Σοβιετική Ένωση.Ωστόσο, συνέχισε να υφίσταται παρά την κατάρρευση της Ένωσης τον Δεκέμβριο του 1991, η οποία στέρησε ουσιαστικά από την συμμαχία τον λόγο ύπαρξής της.
Το ΝΑΤΟ συνέχισε να επεκτείνεται και να στρατιωτικοποιεί πολλά μέρη του κόσμου από τότε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου