Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Moon:Δεν έχει κλείσει το θέμα των "γυναικών ανακούφισης"



koreatimes

Ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Moon Jae-in κάλεσε με έντονο τρόπο την Ιαπωνία να σκεφτεί ειλικρινά τις προηγούμενες αδικίες της,την Τετάρτη, λέγοντας επίσης ότι η χώρα δεν έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει διακανονισμό για  τη σεξουαλική δουλεία των Κορεατισσών , παρά τη συμφωνία των χωρών του 2015 που αποκάλεσε ελαττωματική. 

"Επίσης, για την επίλυση του θέματος των σεξουαλικών σκλάβων, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, ο δράστης, δεν πρέπει να πει ότι είναι" τελειωμένο", δήλωσε ο πρόεδρος σε μια ομιλία που σημάδεψε την 99η επέτειο του Κινήματος της 1ης Μαρτίου 1919, όταν δεκάδες χιλιάδες Κορεάτες πραγματοποίησαν διαδηλώσεις για να ανακηρύξουν την ανεξαρτησία της χώρας από τον αποικιακό ζυγό της Ιαπωνίας. 

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στη φυλακή Seodaemun, η οποία χρησιμοποιήθηκε από την αποικιακή κυβέρνηση της Ιαπωνίας για να φυλακίσει και να δικάσει σχεδόν 100.000 Κορεάτες μαχητές της ανεξαρτησίας  κατά τη διάρκεια της αποικιακής κυριαρχίας επί της Κορέας το 1910-45.


Οι δηλώσεις του Moon έρχονται εν μέσω των επαναλαμβανόμενων εκκλήσεων του Τόκυο στον νέο πρόεδρο της Νότιας Κορέας και τη κυβέρνησή του να τιμήσει τη συμφωνία του 2015 που έγινε με την προηγούμενη κυβέρνηση της Νότιας Κορέας. Σύμφωνα με το σύμφωνο, η πρώην κυβέρνηση της  Park Geun-hye συμφώνησε να λύσει "τελικά και ολοκληρωτικά" το θέμα με αντάλλαγμα ένα δισεκατομμύριο γιεν (9 εκατομμύρια δολάρια). 

Ο Moon δήλωσε νωρίτερα ότι η αμφιλεγόμενη συμφωνία είναι "σοβαρά ελαττωματική". 

"Η απάνθρωπη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια του πολέμου δεν μπορεί να καλυφθεί λέγοντας ότι έχει τελειώσει", είπε. 

"Μια πραγματική λύση προέρχεται μόνο από την ανάμνηση της ιστορίας και της μάθησης από αυτήν την ιστορία, ειδικά όταν είναι η ιστορία ενός ατυχούς παρελθόντος", πρόσθεσε ο πρόεδρος.



"Ελπίζω ότι η Ιαπωνία θα επανορθώσει πραγματικά με τις γειτονικές της χώρες που καταπίεσε και μαζί να περπατήσουμε το μονοπάτι της ειρηνικής συν-ευημερίας." "Δεν απαιτώ ειδική μεταχείριση από την Ιαπωνία, απλά θέλω να προχωρήσει η Ιαπωνία στο μέλλον μαζί μας με βάση τον ειλικρινή της προβληματισμό και την ματάνοια", δήλωσε ο Moon. 

Κάλεσε επίσης την Ιαπωνία να σταματήσει την εδαφική διεκδίκηση στο ανατολικότερο νησί Dokdo της ανατολικής Κορέας. 

"Το Dokdo είναι η χώρα μας που καταλήφθηκε  πρώτο κατά την εισβολή της Ιαπωνίας στην Κορέα, είναι η πατρίδα μας", τόνισε ο πρόεδρος. 

"Η Ιαπωνία αρνούμενη το γεγονός αυτό αρνείται  να σκεφτεί την ιμπεριαλιστική της εισβολή (στην Κορέα)", πρόσθεσε.

Δηλώνοντας ότι οι ίδιες προσπάθειες της χώρας ήταν αυτές που πέτυχαν την ανεξαρτησία της από τον ιαπωνικό αποικισμό, ο πρόεδρος ζήτησε να καταβληθούν προσπάθειες για να εξασφαλιστεί η ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο. 

"Ενώ προχωρούμε προς την 100ή επέτειο της ανεξαρτησίας, πρέπει να ολοκληρώσουμε την οικοδόμηση κοινής κοινότητας ειρήνης, μιας κοινής οικονομικής κοινότητας στην κορεατική χερσόνησο. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η διαίρεση (των δύο Κορεάτικων κρατών) δεν θα αποτελεί πλέον εμπόδιο για την ειρήνη και την ευημερία μας », είπε. (Yonhap)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

H δυσκολία

  Να σε δεχτεί ο Χριστός είναι εύκολο. Ο Χριστός όλους τους δέχεται. Όλους τους περιμένει. Πολλές φορές όχι μόνο τους περιμένει αλλά τους πλ...