Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Ότι η κοινωνία,αυτό και ο πρωταθλητισμός...


slpress

Γράφει ο Δημήτρης Χρήστου  – 

Το ποδόσφαιρο είναι καθρέφτης της κοινωνίας λένε και νομίζω ότι αυτό ισχύει σε μεγάλο βαθμό. Λίγο ως πολύ, όλοι έχουμε δει παιχνίδια ποδοσφαίρου στην Αγγλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και σε άλλες χώρες. Έχετε δει καπνογόνα να λαμπαδιάζουν τις κερκίδες; Έχετε δει να πετάνε αντικείμενα στους παίκτες και τον διαιτητή; Έχετε ακούσει αισχρά συνθήματα; Έχετε δει αστυνομικούς, πεζοναύτες και ειδικές δυνάμεις να είναι στο γήπεδο για να μην γίνουν επεισόδια;

Πριν χρόνια, βρέθηκα στο Ολντ Τράφορντ το γήπεδο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που φιλοξενούσε τον Ολυμπιακό. Δίπλα μου κάθονταν δύο γηραιές Αγγλίδες, δίδυμες αδερφές που είχαν εισιτήρια διαρκείας! Στα πλάγια, ήταν οι οπαδοί του Ολυμπιακού καθώς στις πολιτισμένες κοινωνίες, οι φιλοξενούμενοι πάντα δικαιούνται ένα μέρος των εισιτηρίων.

Ο μεσιέ Τσουκαλάς, σαν μάεστρος σε ορχήστρα, φώναζε τα συνθήματα και οι υπόλοιποι ακολουθούσαν. Τι ωραία συνθήματα και τι πάθος: «Θρύλε γερά και γάμα τα κλπ.» Μια από τις αδελφές με ρώτησε τι λένε τα συνθήματα. «Α,» τις απαντώ, «καλούνε την ομάδα να νικήσει για να δοξαστεί«. «Ώου βέρι γκουτ» απάντησε και εγώ ησύχασα ευχαριστημένος, που ευτυχώς, τη γλώσσα μας δεν την γνωρίζει κανείς.



To 2004 βρέθηκα και στην Πορτογαλία. Το μεσημέρι όλες οι φυλές του Euro είχαμε ραντεβού στην πλατεία Ρούσιο της Λισσαβόνας. Με το που φτάνουμε την πρώτη μέρα, ένας ημίγυμνος τσολιάς ήταν ανεβασμένος πάνω στο άγαλμα ενός θαλασσοπόρου και έδινε τα συνθήματα που επαναλάμβαναν καμιά πεντακοσαριά πατριώτες. «Κλάσε μας τα τέτοια Ζινεντίν Ζιντάν«. Νέο σύνθημα στο καπάκι. «Πάρε μας μια (….) Τρεζεγκέ σι βου πλε«! Ξέρουμε και γαλλικά άμα λάχει.


Οι συμμορίες…

Κανείς δεν ενοχλήθηκε, ποτέ κανείς δεν έκανε κάτι για να μπει τέρμα στο αίσχος. Στο αίσχος που οι οργανωμένοι οπαδοί κυρίως των μεγάλων ΠΑΕ εξελίχτηκαν με την προστασία των προέδρων, σε συμμορίες του ποινικού δικαίου με κλοπές, προώθηση ναρκωτικών και πωλήσεις προστασίας. Πριν από λίγες μέρες, στις 26 Φεβρουαρίου, εκτελέστηκε εν ψυχρώ ένας 25χρονος σε μπαρ της Φωκίωνος Νέγρη. Το θύμα είναι Έλληνας, ο οποίος έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης για ληστείες και κλοπές, ήταν άεργος, οργανωμένος οπαδός μεγάλης ΠΑΕ. Η αστυνομία απέδωσε το περιστατικό σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Καταδρομική επίθεση σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής 22 Οκτωβρίου από χούλιγκανς στα καινούργια γραφεία του «Έθνους» -ιδιοκτησίας Ιβάν Σαββίδη- στη Λεωφόρο Συγγρού 144 και είχαν ως αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό δύο δημοσιογράφων. Ομάδα περίπου 10 αγνώστων αποσχίστηκαν από πορεία περίπου 50 μοτοσικλετών που κατευθύνονταν προς το γήπεδο Καραϊσκάκη και προκάλεσαν φθορές στην πρόσοψη του κτηρίου, καθώς έσπασαν τις τζαμαρίες με πέτρες, έριξαν μπογιές και χτύπησαν τους δύο δημοσιογράφους.

Μαφιόζικα…

Χτύπημα αλά Μαφία σε βάρος διαιτητή! Στόχος επίθεσης έγινε για δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα (22-2-2012) το αρτοποιείο που διατηρεί ο διαιτητής Πέτρος Κωνσταντινέας στην Καλαμάτα. Λίγο πριν από τη 1.00′ μετά τα μεσάνυχτα εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός που είχαν τοποθετήσει άγνωστοι έξω από τον φούρνο του Μεσσήνιου διαιτητή, που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Το αρτοποιείο κατεστράφη ολοσχερώς.

Ποιος ο λόγος; Πριν λίγες εβδομάδες κάποιοι είχαν σπάσει με πέτρα τα τζάμια του καταστήματος. Πολλοί τότε είχαν συσχετίσει την επίθεση με το πέναλτι που δεν είχε καταλογίσει ο Πέτρος Κωνσταντινέας υπέρ του Ολυμπιακού στον αγώνα με την Ξάνθη. Ας δούμε τώρα και ένα πρόσφατο περιστατικό που συνέβη μόλις την περασμένη Τετάρτη και δείχνει την έκταση του φανατισμού και της βίας.



Περίπου 40 άτομα που φορούσαν κράνη συνεπλάκησαν το πρωί της Τετάρτης (14/3) στο γήπεδο της Τριανδρίας. Το περιστατικό έγινε στο περιθώριο αγώνα για το σχολικό πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης μεταξύ μαθητών του 16ου Γενικού Λυκείου και του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου Καλαμαριάς.

Από τις συμπλοκές που ξεκίνησαν στις κερκίδες με τη συμμετοχή και αρκετών «εξωσχολικών» τραυματίστηκαν δύο άτομα, ενώ προκλήθηκε πυρκαγιά σε κάδο απορριμάτων. Με την παρέμβαση της αστυνομίας έγιναν 14 προσαγωγές. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν αρχικά στο Αστυνομικό Τμήμα Τριανδρίας και εν συνεχεία στο Κεντρικό αστυνομικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης.

Ο πρώτος διδάξας

Είπαμε το ποδόσφαιρο είναι καθρέφτης της κοινωνίας. Ποια τέλος πάντων είναι η σημερινή κοινωνία στη χώρα μας; Μην ανησυχείτε όμως. Όπως μας ενημέρωσε η διπλοθεσίτης εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, μόλις γίνει πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η βία θα φοβηθεί και θα εξαφανιστεί! Τόσο εύκολα τόσο απλά.

Ο πρωταθλητισμός με κάθε μέσο θεμιτό και κυρίως αθέμιτο, με τους διαπλεκόμενους παράγοντες να ελέγχουν τους διαιτητές και τους θεσμούς που είναι αρμόδιοι για τις ποινές, η βία και η ανομία, πήραν τις σημερινές διαστάσεις με την ανοχή και συνενοχή των κυβερνήσεων. Κατάσταση ανομίας που είχε επεκταθεί στο σύνολο των δραστηριοτήτων στην επικράτεια. Πελατειακό σύστημα, διαφθορά, απάτες, κλεψιές, βία, άνιση μεταχείριση, ασυλία!



Από το 1981 που θεσπίστηκε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο βγήκαν και τα πιστόλια. Πρώτος διδάξας ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, ο επονομαζόμενος και Ρίνγκο. Ο Σωκράτης Κόκκαλης το οργάνωσε και ο διάδοχος του Βαγγέλης Μαρινάκης το ξεχείλωσε. Και έπεσε στην περίπτωση ο Ιβάν για να ανατρέψει το κατεστημένο της Αθήνας και καλείται να πληρώσει για τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Το ποτήρι που για να ξεχειλίσει, πάει να πει ότι ήταν γεμάτο. Και γέμιζε από το 1981! Η κάθαρση!

Η διαπλοκή που γονάτισε τη χώρα και οδήγησε στην χρεοκοπία ρήμαξε και τον αθλητισμό, τις αρχές και τις αξίες του. Εδώ δεν έχει καμία σημασία το άθλημα. Σημασία έχει μόνον η ομάδα του αφεντικού που αγοράζει έτσι πολιτική υποστήριξη για προστασία των συμφερόντων του. Η απόλυτη ηδονή του φανατικού οπαδού είναι να κερδίσει τον μισητό αντίπαλο με ψεύτικο πέναλτι στο τελευταίο λεπτό! Μάλιστα στην περίπτωση του αγώνα μπάσκετ Ολυμπιακού – ΤΣΣΚ Μόσχας είχαμε ομαδική δηλητηρίαση των παικτών της ρωσικής ομάδας στην εποχή Κόκκαλη – Ιωαννίδη.



Οι Ρώσοι απείλησαν τον Σωκράτη ότι θα του πάρουν το κεφάλι και αυτός για να τους εξευμενίσει απόλυσε ως ένοχο τον Ιωαννίδη. Τον Ιωαννίδη που έγινε βουλευτής και υπουργός Αθλητισμού στην κυβέρνηση της ΝΔ επί Κώστα Καραμανλή. Απίθανη χώρα. Έτσι φτάνουμε στο επείγον αίτημα της κάθαρσης. Της κάθαρσης σε όλα τα επίπεδα της ζωής. Αυτά πάνε πακέτο. Καμιά πλευρά δεν μπορεί να εξαιρεθεί. Διότι κάθε εξαίρεση γίνεται μολυσματική. Αυτό το στοίχημα είναι όρος επιβίωσης και αν χαθεί, η σήψη θα μας διαλύσει.

Υ.Γ.: Από το 1981 που θεσπίστηκε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο πρωταθλητές στη μεγάλη κατηγορία είναι: Ο Ολυμπιακός 21, ο Παναθηναϊκός 6, η ΑΕΚ 4 και από μια, ΠΑΟΚ και Λάρισα. Με λίγα λόγια 94% Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η σιωπή

  H Τεσσαρακοστή είναι εκτός από περίοδος νηστείας και περίοδος σιωπής. Η σιωπή στην Ανατολή δεν ταυτίζεται με αυτή της σύγχρονης Δύσης. Η σ...