Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Αποδεκτός από τους μαθητές ο "Φάκελος Θρησκευτικών"

Αποτέλεσμα εικόνας για μαθημα θρησκευτικων
Μπορεί οι αντιδρώντες στο θέμα της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών στα σχολεία της χώρας να έχουν προκαλέσει σημαντικό θόρυβο με τις ενέργειες τους, όμως όπως φαίνεται από τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας που αποκαλύπτει σήμερα το orthodoxia.info το αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων τους είναι απόλυτα ατυχές.
Είναι εντυπωσιακό πως παρά τις συνεχείς κινητοποιήσεις, τις συγκεντρώσεις υπογραφών και τις εκκλήσεις ακόμη και μητροπολιτών για επιστροφή του Φακέλου Μαθητή, οι γονείς και οι μαθητές που επέστρεψαν στους εκπαιδευτικούς τον συγκεκριμένο φάκελο, δεν έφτασε ούτε το 1%.
Όπως προκύπτει από επιστολή του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Γιώργου Καλαντζή προς τους Αρχιγραμματείς των Ιερών Συνόδων της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Εκκλησίας της Κρήτης, την οποία φέρνει στο φως της δημοσιότητας το orthodoxia.info η συντριπτική πλειονότητα των μαθητών σε ποσοστό 99,7% αποδέχθηκε τους «φακέλους μαθητή» για το μάθημα των θρησκευτικών.

Αντίθετα οι μαθητές που επέστρεψαν ως απαράδεκτους τους φακέλους αρνούμενοι να τους διδαχθούν φαίνεται πως αποτελούν μια ισχνότατη μειοψηφία, χαμηλότερη ακόμη και από το ποσοστό του στατιστικού λάθους.
Συγκεκριμένα: όπως ενημερώνει ο κ. Καλαντζής τις δυο Συνόδους «το ποσοστό επιστροφής των Φακέλων Μαθητή στο Δημοτικό Σχολείο είναι 0,38%, στο Γυμνάσιο 0,28 και στο Λύκειο 0,10%».
Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το ποσοστό των μαθητών που φοιτούν στα ανά την Επικράτεια εκκλησιαστικά σχολεία. Από τους 742 μαθητές και μαθήτριες που φοιτούν σε αυτά τα σχολεία, μόλις δύο επέστρεψαν τους φακέλους τους!
Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ
Ιδιαίτερα διαφωτιστικές είναι και οι πληροφορίες που δίνει ο Γ.Γ. Θρησκευμάτων στις Συνόδους, για τον αριθμό των μαθητών που ζητούν απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών.
Σύμφωνα με την επιστολή «Από τα στοιχεία που καταγράφονται στο σύστημα myschool προκύπτει ότι το έτος 2014-2015 οι μαθητές που έλαβαν απαλλαγή από το Μάθημα των Θρησκευτικών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ήταν 13.903, το σχολικό έτος 2015-2016 οι μαθητές που έλαβαν απαλλαγή μειώθηκαν σε 6.043 (δηλαδή απαλλαγή έλαβε το 0,50% του συνόλου των μαθητών), το 2016-2017 σχεδόν διπλασιάστηκαν φθάνοντας τους 10.566 μαθητές (δηλαδή απαλλαγή έλαβε το 0,87% του συνόλου των μαθητών) και το 2017-2018 σχεδόν υποδιπλασιάστηκαν καθώς οι μαθητές που έλαβαν απαλλαγή μειώθηκαν στους 6.186 (δηλαδή απαλλαγή έλαβε το 0,51% του συνόλου των μαθητών)».
ΑΝΕΥ ΑΝΤΙΚΡΙΣΜΑΤΟΣ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ
Κι ενώ όλα αυτά τα στοιχεία αποκαλύπτουν τις πραγματικές διαστάσεις της κατάστασης που επικρατεί στην κοινωνία γύρω από το μάθημα των Θρησκευτικών, η απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την ακύρωση των αποφάσεων Φίλη για το μάθημα δημιουργεί νέες προσδοκίες σε πολλούς περί κατάργησης των αλλαγών και επαναφοράς στο παλαιό σύστημα.
Ωστόσο όπως τονίζουν στο orthodoxia.info άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τα της Εκπαίδευσης αλλά και τις τρέχουσες συνθήκες που επικρατούν γύρω από το μάθημα αυτό, η απόφαση που δημοσιοποιήθηκε χθες είναι ουσιαστικά άνευ αντικρίσματος αφού το Υπουργείο Παιδείας έχει ήδη εκδώσει νέα απόφαση η οποία είχε ακυρώσει στην πράξη τις αποφάσεις Φίλη τις οποίες εξέτασε το ΣτΕ.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ORTHODOXIA.INFO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η σιωπή

  H Τεσσαρακοστή είναι εκτός από περίοδος νηστείας και περίοδος σιωπής. Η σιωπή στην Ανατολή δεν ταυτίζεται με αυτή της σύγχρονης Δύσης. Η σ...