Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Περίεργοι θάνατοι σούφι υπό κράτηση στο Ιράν


Ο πρόσφατος θάνατος ενός πιστού του μεγαλύτερου τάγματος σούφι του Ιράν στην Τεχεράνη σηματοδοτεί τον τέταρτο γνωστό θάνατο κρατούμενου στο Ιράν σε δύο μήνες.
"Είναι εξωφρενικό το γεγονός ότι οι κρατούμενοι στο Ιράν εξακολουθούν να πεθαίνουν υπό κράτηση", δήλωσε ο Χάντι Γκάεμι, εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν (CHRI).
"Αυτοί οι άνθρωποι συλλαμβάνονται, πεθαίνουν και κανείς δεν ξέρει τι συνέβη", πρόσθεσε ο Ghaemi. "Αυτή η έλλειψη διαφάνειας είναι απαράδεκτη."
Η κόρη του Μοχάμαντ Ράτζι , του Δερβίση των Γκοναμπάντι , που πέθανε υπό κράτηση στην Τεχεράνη, κάποια στιγμή μεταξύ 20 Φεβρουαρίου και 4 Μαρτίου, σχεδιάζει να μηνύσει τις αρχές, είπε στο CHRI.
"Έχουμε έναν δικηγόρο να παρακολουθεί την υπόθεση επειδή ο θάνατος του πατέρα μου προκλήθηκε από χτυπήματα που έπληξαν το κεφάλι του", δήλωσε η Tayebeh Raji. "Πρέπει να ρίξουμε φως σε αυτό το έγκλημα. Απαιτούμε μια αυτοψία. "
"Νόμιζα ότι θα τον οδηγήσουν σε νοσοκομείο για θεραπεία και θα τον φροντίσουν - τουλάχιστον από σεβασμό για τα χρόνια που πέρασε στην υπεράσπιση αυτής της χώρας [στον πόλεμο Ιράν-Ιράκ]", πρόσθεσε.
Συνέχισε: "Αλλά τη νύχτα της 3ης Μαρτίου επικοινώνησε μαζί μας η αστυνομία και μας ζήτησαν να φέρουμε φωτογραφίες και τα χαρτιά του για να τον αναγνωρίσουμε. Σήμερα [5 Μαρτίου], ο γαμπρός του πατέρα μου πήγε εκεί και είπε ότι ο πατέρας μου είχε πέσει σε κώμα και πέθανε από τραυματισμούς που προκλήθηκαν από χτυπήματα στο κεφάλι.
Ιρανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι ο Ρατζί "τραυματίστηκε" κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στην Τεχεράνη τον Φεβρουάριο του 2018, αλλά αρνήθηκαν να αναλάβουν την ευθύνη για το θάνατό του. Παραμένει ασαφές ακριβώς πότε πέθανε ο Raji και αν πέθανε σε κέντρο κράτησης ή σε νοσοκομείο - ανεξάρτητα από αυτό, η οικογένειά του λέει ότι πέθανε υπό κρατική κράτηση.
Στις 5 Μαρτίου, το Fars News Agency, το οποίο διατηρεί στενές σχέσεις με το Σώμα των Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης (IRGC), ανέφερε ότι «Μια ενημερωμένη πηγή αρνήθηκε τις αναφορές για τον θάνατο ενός δερβίση στην φυλακή Evin ή υπό αστυνομική κράτηση και είπε: υπήρξαν θύματα μεταξύ των μελών αυτής της αίρεσης κατά τη διάρκεια των ερευνών. Πρόσθεσε: Το πρόσωπο αυτό τραυματίστηκε τη νύχτα των συγκρούσεων στην οδό Pasdaran και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Baqiyatallah, αλλά πέθανε ».


Στις 4 Μαρτίου ο εισαγγελέας της Τεχεράνης αρνήθηκε ότι ο Raji πέθανε κατά τη διάρκεια της "διαδικασίας έρευνας" ή ενώ διεξαγόταν ανάκριση, αλλά δεν έθεσε επί τάπητος το γεγονός ότι ο Raji ήταν τότε κρατούμενος.
"Πόσοι περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν πριν οι Ιρανοί αξιωματούχοι ακούσουν τις εκκλήσεις από το εσωτερικό και εξωτερικό  της χώρας για μια ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με αυτούς τους θανάτους;" ρώτησε η Ghaemi.
Αρνήθηκαν στην οικογένεια την πρόσβαση στο Raji μέχρι τον θάνατό του
Η Tayebeh Raji κρατήθηκε την ίδια ημέρα με τον πατέρα της στις 20 Φεβρουαρίου, αλλά αφέθηκε αργά το βράδυ. Οι αρχές αρνήθηκαν να δώσουν στην οικογένεια πληροφορίες για τον πατέρα της μέχρι να πεθάνει, είπε στο CHRI.
"Ο πατέρας μου συνελήφθη το πρωί της 20ης Φεβρουαρίου, [2018]", είπε. «Ήμουν εκεί όταν συνέβη. Συνελήφη πριν από μένα. Είδα ότι ο πατέρας μου τραυματίστηκε. Ήταν στο έδαφος [στην 7η οδό Γολτσάντ ] με πρόσωπο γεμάτο αίματα. Αλλά είδα το χέρι του να κινείται και συνειδητοποίησα ότι ήταν ζωντανός. "
Συνέχισε: "Με συνέλαβαν στις 4:30 το πρωί [20 Φεβρουαρίου] και μεταφέρθηκα στο κέντρο κράτησης Vozara και με απελευθέρωσαν στις 12 τα μεσάνυχτα. Δεν είχαμε καμία πληροφορία για το τι συνέβη στον πατέρα μας και δεν ήρθε σε επαφή μαζί μας. Οπουδήποτε κι αν  πήγαμε, κανείς δεν είχε καμία πληροφορία. "
Ο Τάγεμπεχ Ράτζι δήλωσε επίσης στην CHRI ότι δεν έχει πληροφορίες για τον αδελφό της, τον Μοχάμαντ Αλί Ράι, ο οποίος κρατήθηκε επίσης στις 20 Φεβρουαρίου.
Ο Mohammad Raji ήταν ένα από τα πάνω από  300 μέλη του Τάγματος Σουφί Γκοναμπάντι του Ιράν, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες είχαν συλληφθεί όταν οι συγκρούσεις μεταξύ του θρησκευτικού τάγματος και της αστυνομίας έγιναν βίαιες στην Τεχεράνη στις 19 Φεβρουαρίου.
Τρεις αστυνομικοί και δύο μέλη της εθελοντικής πολιτοφυλακής Basij σκοτώθηκαν όταν ένα λεωφορείο που φέρεται πως οδηγούσε ένας δερβίσης έπεσε πάνω τους. Οι ηγέτες της προσευχής της Παρασκευής έχουν από τότε αναφερθεί στους δερβίδες ως τρομοκράτες και κατάσκοπους στα κηρύγματα τους.



Κηδεία των αστυνομικών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης από τον Gonabadi Dervishes 
(φωτογραφίες του Mehr News Agency ) 
"... [...] Προκάλεσαν αυτές οι ταραχές για να καλύψουν τις κατασκοπευτικές ενέργειες του εχθρού εναντίον των πυραυλικών μας χώρων με το πρόσχημα της περιβαλλοντικής προστασίας", δήλωσε ο υπερ-συντηρητικός Αγιατολάχ Αχμαντ Αλαμολχόντα, ο ηγέτης της προσευχής της Παρασκευής του Μασάντ, στις 23 Φεβρουαρίου. Αυτοί [οι δερβίσηδες] πρέπει να ξεριζωθούν επειδή βλάπτουν την ασφάλεια των ανθρώπων. "
Η ερμηνεία του Ισλάμ από  τους Gonabadi διαφέρει από την ερμηνεία του ιρανικού σιιτικού μουσουλμανικού καθεστώτος. Η Ισλαμική Δημοκρατία βλέπει κάθε διαφορετικό σύστημα πεποιθήσεων, ειδικά εκείνα που αναζητούν προσήλυτους, ως απειλή για το τωρινό κατεστημένο σιιτών και έχει φυλακίσει μέλη του τάγματος σουφί και τους απέβαλε από τα πανεπιστήμια για την πίστη τους.
Σύμφωνα με τη Mazjooban, μια ιστοσελίδα που αφιερώνεται σε ειδήσεις για τους Δερβίσηδες Gonabadi του Ιράν, οι συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν η αστυνομία επιτέθηκε σε μια διαδήλωση δερβίσηδων στις 19 Φεβρουαρίου 2018, έξω από αστυνομικό τμήμα, καθώς οι δερβίσηδες ζητούσαν την απελευθέρωση ενός αδελφού τους.
Ο ιστότοπος ανέφερε επίσης ότι ο Mohammad Raji ήταν βετεράνος του πολέμου Ιράν-Ιράκ (1980-88) κατά τη διάρκεια του οποίου διοικούσε διάφορα τάγματα των Φρουρών της ισλαμικής επανάστασης του Ιράν (IRGC) στην επαρχία Κουρδιστάν. Το 2004, έφυγε από τους IRGC και έγινε αγρότης στο Mazraehabad, ένα χωριό κοντά στην πόλη Aligoudarz, επαρχία Lorestan, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.
Ο Farhad Nouri, εκπρόσωπος των δερβίσηδων, δήλωσε στο CHRI στις 23 Φεβρουαρίου ότι περίπου 170 οπαδοί της ομάδας είχαν νοσηλευτεί εκείνη την εποχή εξαιτίας τραυματισμών που προκλήθηκαν από ξυλοδαρμούς από τους αστυνομικούς και τους πράκτορες.
Οι πρόσφατοι πολλαπλοί θάνατοι των κρατουμένων υπό εξαιρετικά ύποπτες συνθήκες έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη θανατηφόρα κακομεταχείριση στις ιρανικές φυλακές, ιδίως μετά από σύντομες επίσημες δηλώσεις ότι οι κρατούμενοι διέπραξαν «αυτοκτονία» και την άρνηση των αρχών να επιτρέψουν ανεξάρτητες έρευνες.
Ιρανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι οι θάνατοι του Sina Ghanbari στην φυλακή Evin στις 7 Ιανουαρίου 2018 και του Vahid Heydari σε κέντρο κράτησης στην πόλη Arak τον ίδιο μήνα ήταν αυτοκτονίες.
Ο Kavous Seyed-Emami , εξέχων ιρανός ακαδημαϊκός και περιβαλλοντολόγος που είχε καναδική υπηκοότητα, πέθανε επίσης στην φυλακή Evin σύμφωνα με ισχυρισμούς, με αυτοκτονία, στις 9 Φεβρουαρίου 2018. Οι εκκλήσεις της οικογένειας και των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα για ανεξάρτητη έρευνα έχουν παραμείνει αναπάντητες στο Ιράν.
"Οι ηγέτες της προσευχής της Παρασκευής χρησιμοποιούν τις συγκρούσεις με τους δερβίσηδες το Φεβρουάριο για να χαρακτηρίσουν ολόκληρη τη θρησκεία ως βίαιη, η οποία μπορεί μόνο να προκαλέσει εντάσεις και να οδηγήσει σε περισσότερες κακομεταχειρίσεις", δήλωσε ο Ghaemi.
"Τώρα περισσότερο από ποτέ, οι φωνές με  επιρροές στο Ιράν πρέπει να ζητούν την προστασία των δερβίσηδων και όλων των κρατουμένων, αντί να δίνουν στις δυνάμεις ασφαλείας της αστυνομίας λευκή επιταγή για να χρησιμοποιήσουν ατιμώρητα υπερβολική βία εναντίον κρατουμένων", πρόσθεσε ο Ghaemi.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δυσκολίες

  Οι κουβέντες για το σχέδιο και τη δικαιοσύνη του Θεού δυσκολεύονται κάθε φορά που κάποιοι γονείς θάβουν το ανήλικο ή νεαρό παιδί τους. Μα ...