Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Αναμένεται η απόφαση για τον Λουίς Λούλα

Brazilian former president Luiz Inacio Lula da Silva participates during the presentation of the book 'La verdad vencera: el pueblo sabe por que me condenan', (The truth will expire - The people know why they condemned me), in Sao Paulo, Brazil. EPA, Fernando Bizerra Jr.

Δικαστήριο θα αποφανθεί τη Δευτέρα εάν ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα θα οδηγηθεί στη φυλακή εξαιτίας της καταδίκης του για μια υπόθεση διαφθοράς και των άλλων κατηγοριών για παρόμοιες υποθέσεις που τον βαρύνουν, μεταδίδουν βραζιλιάνικα ΜΜΕ. 

Εάν το δικαστήριο στο Σάου Πάουλου απορρίψει ομόφωνα την έφεση των δικηγόρων του Λούλα που έχει σκοπό να αποτραπεί η φυλάκισή του για να αρχίσει να εκτίει την ποινή 12ετούς κάθειρξης που του επιβλήθηκε, θα συλληφθεί και θα οδηγηθεί στο κελλί αμέσως, ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος O Globo την Τετάρτη (1). 

Εάν η απόφαση δεν είναι ομόφωνη, ο δικαστής Σέρτζιο Μόρο θα λάβει αυτός την απόφαση μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες. Οι δικηγόροι του Λούλα επιχειρηματολογούν ότι δεν πρέπει να φυλακιστεί, καθώς ακόμη δεν έχει εκδικαστεί η έφεσή του. 

Η απόφαση της φυλάκισής του μπορεί να ακυρωθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο, αλλά ο Λούλα θα αναγκαστεί να υποβάλει την προσφυγή μέσα από τη φυλακή.



Ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος (2003-2010) καταδικάστηκε για παθητική διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, σε μια υπόθεση που περιστρεφόταν γύρω από ένα παραθαλάσσιο εξοχικό που ανακαίνισε εταιρεία που επιδίωκε να εξασφαλίσει κρατικές συμβάσεις. Η υπόθεση συνδέεται με την έρευνα για το κολοσσιαίων διαστάσεων σκάνδαλο διαφθοράς στη Βραζιλία με επίκεντρο τη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petrobras.

Εφετείο επικύρωσε την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση σε βάρος του Λούλα και αύξησε την ποινή που του επιβλήθηκε από τα 9,5 στα 12 χρόνια κι έναν μήνα κάθειρξη. Μολαταύτα, δεν έχει ακόμη δοθεί οριστική απάντηση στο ερώτημα εάν η καταδίκη του Λούλα θα βάλει τέλος στις φιλοδοξίες του να εκλεγεί εκ νέου στην προεδρία, θέτοντας υποψηφιότητα στην ψηφοφορία της 7ης Οκτωβρίου. Εάν του επιτραπεί να πάρει μέρος στις εκλογές, αναμένεται -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- να κερδίσει με μεγάλη διαφορά.
Πηγή: Σήμερα η δικαστική απόφαση για τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα http://hellasjournal.com/2018/03/simera-i-dikastiki-apofasi-gia-ton-proin-proedro-tis-vrazilias-loula-nta-silva/

1 Carvalho, Cleide, «Recurso de Lula será julgado por TRF-4 na segunda-feira, dia 26», O Globo, 21η Μαρτίου 2018, 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η σιωπή

  H Τεσσαρακοστή είναι εκτός από περίοδος νηστείας και περίοδος σιωπής. Η σιωπή στην Ανατολή δεν ταυτίζεται με αυτή της σύγχρονης Δύσης. Η σ...