Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

"Τώρα αρχίζει η αντίσταση"

  • (Φωτ.: EPA / Aref Tammawi)

Ο Σαλίχ Μουσλίμ, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του ΤEV-DEM και πρώην συμπρόεδρος του PYD, δήλωσε ότι η αντίσταση στο Αφρίν, μετά την άλωση της πόλης, έχει μπει σε μια νέα φάση.

«Οι άμαχοι έφυγαν για λόγους ασφαλείας. Από εδώ και πέρα το YPG και το YPJ, θα ξεκινήσουν αντίσταση αντάρτικου τύπου» τόνισε.
Ο πρώην συμπρόεδρος του PYD Σαλίχ Μουσλίμ μίλησε στο ANF για την κατάσταση που επικρατεί στο Αφρίν, όπου το τουρκικό κράτος δολοφόνησε εκατοντάδες αμάχους και επιδόθηκε σε επιθέσεις εισβολής και κατοχής.
Έγινε μια κίνηση για τη διάσωση των αμάχων
Ο Μουσλίμ τονίζοντας ότι η αντίσταση μπήκε σε μια νέα φάση, είπε ότι «όσα έγιναν σήμερα στο Αφρίν, με την εκκένωση της πόλης, ήταν ένα βήμα για την υπεράσπιση των αμάχων. Έγινε μια κίνηση για τη διάσωση των αμάχων. Δεν έχει τελειώσει η αντίσταση και ο πόλεμος στο Αφρίν. Απεναντίας συνεχίζεται. Άλλαξε η μορφή του αγώνα και του πολέμου, εδώ».


Οι μαχητές του YPG και του YPJ παραμένουν στο Αφρίν, δεν έφυγαν
«Όσο ήταν εκεί ο λαός, δεν είχαν τις κατάλληλες συνθήκες για να αντισταθούν και να διεξάγουν τον πόλεμο» είπε ο Μουσλίμ. «Γνωρίζουμε ότι το τουρκικό κράτος στόχευε τους αμάχους. Πραγματοποιούσε σφαγή. Η προπαγάνδα του εχθρού “δεν έμεινε κανένας στο Αφρίν” είναι αναληθής. Να μην τους πιστέψει κανένας. Στο κέντρο και στα περίχωρα του Αφρίν υπάρχουν πολεμιστές του YPG και του YPJ και συνεχίζουν να μάχονται. Έχουν δώσει μια υπόσχεση στο λαό και θα την τηρήσουν μέχρι το τέλος. Δεν θα αφήσουν ποτέ, δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ το Αφρίν» πρόσθεσε.
Ο Σαλίχ Μούσλιμ, τον περασμένο Φεβρουάριο, πριν μεταφερθεί σε δικαστήριο της Πράγας (φωτ.: EPA)
Στόχος του τουρκικού κράτους είναι η εξόντωση των Κούρδων
Ο Μουσλίμ που υπενθύμισε τον πόλεμο που είναι σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή, είπε  πως «Με τον πόλεμο αυτόν αποφασίστηκε η εξόντωση των Κούρδων. Από το Αφρίν μέχρι το Κομπάνι, το Κάμισλο, το Κιρκούκ, το Σενκάλ, σε αυτήν την γραμμή έχουν βάλει στο στόχαστρο τους Κούρδους. Στην αρχή ήθελαν να το πραγματοποιήσουν χρησιμοποιώντας οργανώσεις όπως το Daesh (ΙΚ) και η Αλ Νούσρα. Όταν δεν τα κατάφεραν με αυτό τον τρόπο, όταν κατανικήσαμε αυτές τις οργανώσεις στα πεδία των μαχών, αναγκάστηκαν να το κάνουν οι ίδιοι. Για το λόγο αυτό οι Κούρδοι που βρίσκονται στα τέσσερα τμήματα του Κουρδιστάν (Ιράκ, Συρία, Τουρκία, Ιράν), θα πρέπει να είναι διορατικοί και να δουν αυτά τα σχέδια. Η σωτηρία μας θα έρθει με την ενότητα. Αν δεν είμαστε ενωμένοι, εάν δεν καταφέρουμε την εθνική ενότητα, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με παρόμοιες επιθέσεις σε όλο το Κουρδιστάν. Για το λόγο αυτό θα πρέπει όλες οι Κουρδικές οργανώσεις να μαζευτούν και να αντισταθούν σε αυτές τις επιθέσεις κρατώντας μια εθνική στάση χωρίς να χάνουν χρόνο».
Ο Σαλίχ Μουσλίμ αναφέρθηκε και στο ρόλο των διεθνών δυνάμεων κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο Αφρίν και δήλωσε ότι «οι διεθνείς δυνάμεις, τα άλλα κράτη μας άφησαν μόνους. Με τη σιωπή τους αυτή έστρωσαν το υπόβαθρο στο τουρκικό κράτος για να μας επιτεθεί και τους στήριξαν».
Το YPG και το YPJ θα κάνουν ανταρτοπόλεμο
Ο Σαλίχ Μουσλίμ, αφού υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο Αφρίν οι λαοί της Βόρειας Συρίας αντιστάθηκαν, είπε τα εξής: «Επί 58 μέρες ο λαός μας αντιστάθηκε με αυτοθυσία στο στρατό και τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Η αντίσταση αυτή, κατά επιθέσεων με ασύμμετρη χρήση δύναμης, αεροπορικών επιδρομών και πολλών τεχνικών μέσων, είναι μεγάλη και ιερή. Αυτό έχει καταγραφεί και είναι κάτι που πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Οι άνδρες και οι γυναίκες μας αντιστάθηκαν με όλη τους τη δύναμη. Η αντίσταση αυτή συνεχίζεται και σήμερα. Η αντίσταση του YPG και του YPJ στα εδάφη του Αφρίν συνεχίζεται με διαφορετικό τρόπο. Και το σημαντικότερο είναι ότι από εδώ και πέρα το YPG και το YPJ θα κάνουν ανταρτοπόλεμο. Η αντίσταση θα φτάσει το ζενίθ της με τη μέθοδο χτυπάω και φεύγω. Γιατί στον μετωπικό πόλεμο δεν έχουμε όπλα και τεχνικά μέσα. Είμαστε αναγκασμένοι να αντιστεκόμαστε χρησιμοποιώντας αντάρτικες μεθόδους. Οι νέοι μας, οι πολεμιστές μας και οι δυνάμεις μας είναι έτοιμες για κάτι τέτοιο».
Ο Μουσλίμ ο οποίος τόνισε ότι η απομάκρυνση των αμάχων από το Αφρίν κάνει ευκολότερη τη δουλειά των δυνάμεών τους.
«Η ύπαρξη των αμάχων δυσκόλευε τους μαχητές. Οι εχθρός είναι ανελέητος και απάνθρωπος. Πυροβολεί αμάχους, βομβαρδίζει νοσοκομεία, επιτίθεται σε μέρη όπου υπάρχουν άμαχοι. Εξ' αρχής ο στόχος του τουρκικού κράτους ήταν οι άμαχοι και αυτό πράττει. Η έξοδος των αμάχων βοηθάει τους πολεμιστές. Για το λόγο αυτό η αντίσταση και ο πόλεμος θα συνεχιστούν με διαφορετικό τρόπο. Ο εχθρός θα δεχτεί ισχυρά πλήγματα» πρόσθεσε.
Ο Μουσλίμ, στέλνοντας μήνυμα στους ομοεθνείς του που ζουν στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, ζήτησε από όλους τους Κούρδους να μην πιστεύουν την προπαγάνδα του τουρκικού κράτους και να εντείνουν τις δράσεις τους για την υπεράσπιση του Αφρίν.
Μετάφραση: Σοφία Αγγελίδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η σιωπή

  H Τεσσαρακοστή είναι εκτός από περίοδος νηστείας και περίοδος σιωπής. Η σιωπή στην Ανατολή δεν ταυτίζεται με αυτή της σύγχρονης Δύσης. Η σ...