Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Αποφυλακίστηκε πρώην ηγέτης των Μπαχάι



payvand.com

Ο κ. Vahid Tizfahm εξέτισε χθες τη 10ετη ποινή του. Σε ηλικία 44 ετών, είναι ο νεότερος από τους επτά πρώην ηγέτες των Μπαχάι στο Ιράν, οι οποίοι αδικαιολόγητα φυλακίστηκαν για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους το 2008.

Ο κ. Tizfahm είναι ο έκτος από την πρώην ομάδα, γνωστής ως Yaran, που εξέτισε την ποινή του και θα απελευθερωθεί. Η Yaran ήταν μια ad-hoc ομάδα που ασχολιόταν με τις βασικές πνευματικές και υλικές ανάγκες της ιρανικής κοινότητας Μπαχάι. Δημιουργήθηκε με την πλήρη γνώση και έγκριση των ιρανικών αρχών μετά την κήρυξη των επίσημων θεσμών των Μπαχάι ως παράνομων στο Ιράν τη δεκαετία του 1980.

Και τα επτά μέλη της Yaran συνελήφθησαν τον Μάρτιο ή τον Μάιο του 2008 και πέρασαν μήνες κράτησης πριν τους απγγλθούν κατηγορίες . Τελικά καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 10 ετών μέσω νομικής διαδικασίας η οποία δεν είχε καμία ομοιότητα με τη δέουσα διαδικασία.


"Είμαστε, φυσικά, ευτυχείς που ο κ. Tizfahm και άλλα μέλη της Yaran επανενώνονται με τις οικογένειές τους", δήλωσε η Diane Ala'i, εκπρόσωπος της Διεθνούς Κοινότητας Μπαχάι στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη. "Αλλά δεν μπορεί να υπάρξει χαρά για το γεγονός ότι ο κ. Tizfahm έχει περάσει μια δεκαετία της ζωής του στη φυλακή για κανέναν άλλο λόγο εκτός από την πίστη του, αποκλεισμένος από την οικογένειά του, τους φίλους του και την κοινότητά του στα '30 και τα '40 του.

"Πρέπει επίσης να είναι απολύτως σαφές ότι αυτό το βήμα δεν αντικατοπτρίζει τη βελτίωση της κατάστασης των Ιρανών Μπαχάι στο σύνολό της", δήλωσε η κυρία Ala'i, σημειώνοντας ότι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οικονομικές διακρίσεις, στερούνται πρόσβασης στη ανώτατη εκπαίδευση και εξακολουθούν να υπόκεινται σε αυθαίρετες συλλήψεις και φυλακίσεις.

Ο κ. Tizfahm είναι οπτικός και ήταν ιδιοκτήτης ενός καταστήματος οπτικών στη Tabriz, όπου έζησε μέχρι τις αρχές του 2008, όταν μετακόμισε στην Τεχεράνη.

Γεννήθηκε στις 16 Μαΐου 1973 στην πόλη Orumiyeh όπου πέρασε την παιδική και νεανική ηλικία του. Στην ηλικία των 23 ετών παντρεύτηκε την Φουρουζάντε Νικουμάνες. Έχουν ένα νεαρό γιο, ο οποίος ήταν στην τρίτη τάξη όταν ο πατέρας του συνελήφθη το 2008. Ως αποτέλεσμα της φυλάκισής του, ο κ. Tizfahm δεν μπόρεσε να είναι παρών κατά τη διάρκεια μερικών από τις σημαντικότερες στιγμές στη ζωή του γιου του.

"Τα μέλη της Yaran, και μάλιστα ολόκληρης της κοινότητας Μπαχάι στο Ιράν, υπέστησαν τεράστιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνησή τους, η οποία στην πραγματικότητα αποσκοπεί στην προώθηση πολιτικών που θα βελτιώσουν την οικονομική και κοινωνική ευημερία, για τους πολίτες της ", δήλωσε η κ. Ala'i. "Είναι λυπηρό το ότι, αντίθετα, έχει πάρει κάθε μέτρο για να στερήσει ένα ολόκληρο τμήμα του πληθυσμού της από τη δυνατότητα να ζήσει και να συμβάλει ελεύθερα στην βελτίωση της χώρας τους".

Μετά την πρόσφατη έναρξη του ιστότοπου Archives of Baha'i Persecution in Iran, μια ομάδα εξέχοντων δικηγόρων και δικαστών από όλο τον κόσμο έγραψε στον επικεφαλής του Ύπατου Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ιράν, εφιστώντας την προσοχή του στην τεράστια συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για την καταπίεση της κοινότητας Μπαχάι , την οποία ευθαρσώς αρνήθηκε.

Με την απελευθέρωση του κ. Tizfahm, ένα μέλος της ομάδας, ο 56χρονος Afif Naeimi, παραμένει να ολοκληρώσει την ποινή του τους επόμενους μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η σιωπή

  H Τεσσαρακοστή είναι εκτός από περίοδος νηστείας και περίοδος σιωπής. Η σιωπή στην Ανατολή δεν ταυτίζεται με αυτή της σύγχρονης Δύσης. Η σ...