Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Αρχιτέκτονες της Άρνησης


Ο πρόεδρος της Αρμενίας Σερτζ Σαρκισιάν, η πρώτη κυρία Ρίτα Σαρκισιάν και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Έντουαρτ Ναλμπαντιάν παρακολούθησαν την προβολή του ντοκιμαντέρ «Αρχιτέκτονες της Άρνησης» (Architects of Denial), που έκανε πρεμιέρα τη Δευτέρα 5 Μαρτίου στο θέατρο «Μόσχα» του Γερεβάν. Την επόμενη ημέρα οι παραγωγοί του ντοκιμαντέρ Ντιν Κέιν και Μοντέλ Ουίλιαμς συναντήθηκαν με τον Σερτζ Σαρκισιάν και παρέλαβαν το μετάλλιο «Τάξης της Τιμής» της Αρμενίας, για τη συμβολή τους στη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και στην πρόληψη των γενοκτονιών και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.


Στην ομιλία του ο πρόεδρος της χώρας τόνισε το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ταινία στις προσπάθειες για διεθνή αναγνώριση και καταδίκη των γενοκτονιών, συμπεριλαμβανομένης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, και επισήμανε τη δύναμη της αφήγησης του ντοκιμαντέρ, που συνάγει παραλληλισμούς μεταξύ της Γενοκτονίας και του ζητήματος του Αρτσάχ.
Από την πλευρά τους, οι παραγωγοί εξέφρασαν την ελπίδα ότι η ταινία θα βοηθήσει στην αλλαγή των αντιλήψεων για το θέμα αυτό, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Ο Σερτζ Σαρκισιάν (δεξιά) με τους δύο παραγωγούς του ντοκιμαντέρ
(φωτ.: President of the Republic of Armenia)
Η ταινία βασίζεται σε ιστορίες και μελέτες ιστορικών για τους επιζώντες της Γενοκτονίας. Επίσης περιλαμβάνει μαρτυρίες εμπειρογνωμόνων που αποκαλύπτουν τη διασύνδεση μεταξύ της άρνησης ιστορικών γεγονότων, της εθνοκάθαρσης και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που διαπράττονται σε διάφορα μέρη του κόσμου. Στο ντοκιμαντέρ εμφανίζονται: o ιστορικός Τανέρ Ακσάμ, ο Αυστραλός ακτιβιστής Τζούλιαν Ασάνζ, ο ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ και πλήθος πολιτικών, δημοσιογράφων και επιστημόνων.
  • Πηγή: Περιοδικό Αρμενικά / Facebook.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτισμοί

 Ακολουθεί μια κάπως αντιδημοφιλής άποψη. όχι, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας κλπ δεν ήταν κάποιου είδους προ Χριστού ...