Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Αποσύρεται το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

Μετά από μπαράζ αντιδράσεων μιας και θεωρείται ότι περιλαμβάνει μια σειρά από παράλογες διατάξεις, το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς αποσύρεται από τη δημόσια διαβούλευση. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, θα επανεξεταστούν τα ζητήματα που αναδείχθηκαν από την έως τώρα διαδικασία.
Το σχέδιο νόμου αναμένεται να μπει ξανά στη διαβούλευση όταν γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές.
Η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, μεταξύ άλλων, θεωρούσε «μαύρη» τη διάταξη που αφορά την απαγόρευση της φιλοζωικής δράσης των πολιτών –συγκεκριμένα, τη διάσωση, τη στείρωση, τη φιλοξενία και τις αγγελίες για υιοθεσία–, καθώς η αντίστοιχη αρμοδιότητα θα περνούσε στους δήμους. Επιπλέον με το σχέδιο νόμου η σίτιση αδέσποτων από πολίτες θα επιτρεπόταν μόνο σε σημεία που θα όριζε ο δήμος, ενώ την περίθαλψή τους θα αναλάμβαναν οι δημοτικές δομές.

Επιπλέον, υπήρχε διάταξη που προέβλεπε ότι όσοι φιλοξενούν αδέσποτα ζώα θα έπρεπε να τα παραδώσουν στους δήμους, ενώ ήταν υποχρεωτική η στείρωση των ζώων συντροφιάς, με εξαιρέσεις. Τα προβλεπόμενα πρόστιμα ήταν από 5.000 έως 15.000 και ποινή φυλάκισης ένα έτος. «Για άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Αθηναίων, οποίος τονίζει ότι η φροντίδα των ζώων είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση που απαιτεί τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των αναγνωρισμένων φιλοζωικών οργανώσεων και των πολιτών.
Την ικανοποίησή τους εκφράζουν και οι φιλοζωικές οργανώσεις. Η γραμματέας της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας Μαρία Χουστουλάκη ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η οργάνωση επεξεργάζεται πρόταση για ένα νομοσχέδιο που θα στηρίζεται σε επιστημονικές βάσεις, «διότι υπάρχει συνεργασία με μια διεπιστημονική ομάδα μαζί με εμπειρία 30 χρόνων». Διαφάνεια και επιστημονικότητα ζητά και η Animal Action, ενώ το σωματείο Dog’s Voice χαρακτήρισε την απόσυρση του νομοσχεδίου ως ένα πρώτο θετικό βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η σιωπή

  H Τεσσαρακοστή είναι εκτός από περίοδος νηστείας και περίοδος σιωπής. Η σιωπή στην Ανατολή δεν ταυτίζεται με αυτή της σύγχρονης Δύσης. Η σ...