Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Κλείνει τα ηχεία των τζαμιών η κυβέρνηση της Ρουάντα

Rwanda bans Kigali mosques from using loudspeakers

africanews

Τα τζαμιά σε τμήματα της πρωτεύουσας της Ρουάντα απαγορεύεται να κάνουν χρήση ηχείων για κλήση προς προσευχή, λίγες μόνο εβδομάδες αφού η κυβέρνηση έκλεισε εκατοντάδες εκκλησίες στο Κιγκάλι.

Η απαγόρευση επηρεάζει τον τομέα Nyarugenge, όπου φιλοξενούνται μερικά από τα μεγαλύτερα τζαμιά του Κιγκάλι. Οι κάτοικοι φέρεται να παραπονέθηκαν ότι οι κλήσεις, που γίνονταν πέντε φορές την ημέρα, τους ενοχλούσαν.

Ο επικεφαλής του τομέα Nyarugenge Havuguziga Charles είπε στο BBC ότι οι νέοι κανονισμοί είχαν ως στόχο τον περιορισμό της ηχορύπανσης και συνάντησαν μικρή αντίσταση από τους τοπικούς ιμάμηδες.



"Μας έχουν πει ότι δεν έχει σημασία (που σταματήσανε να χρησιμοποιούν μεγάφωνα)", είπε. «Έχω διαπιστώσει ότι έχουν αρχίσει να το σέβονται και δεν έχει σταματήσει τους πιστούς από το  να πάνε να προσευχηθούν στον χρόνο της προσευχής».

Ωστόσο, ο Σεΐχης Σαλίμ Χιτιμάνα, επικεφαλής του Ανώτατου Μουσουλμανικού Συμβουλίου της Ρουάντα, δήλωσε στην τοπική ειδησεογραφική πύλη KT Press ότι η απόφαση τους είχε προκαλέσει έκπληξη.

"Θα συναντήσουμε την αρχή που εξέδωσε την οδηγία και θα συζητήσουμε αυτήν την απόφαση. Στη συνέχεια θα μοιραστούμε τη θέση μας ", είπε.

Ένας άλλος υπάλληλος από μια μουσουλμανική ένωση επέκρινε την απαγόρευση, λέγοντας ότι θα ήταν προτιμότερο να συμφωνήσουμε να μειώσουμε τον ήχο και να χρησιμοποιούμε τα ηχεία για μικρότερο χρονικό διάστημα.

Τον περασμένο μήνα, περίπου 700 εκκλησίες έκλεισαν επειδή δεν συμμορφώνονταν με τους οικοδομικούς κανονισμούς και την ηχορύπανση.

Μερικές έχουν ξανανοίξει, ανέφερε η κυβέρνηση.

Οι έλεγχοι έρχονται μπροστά από έναν νέο νόμο που εισάγεται για να καθορίσει τον τρόπο λειτουργίας των θρησκευτικών οργανώσεων, μια κίνηση την οποία οι επικριτές θεωρούν ως περαιτέρω λογοκρισία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μη ξεχαστούν

  Κι επειδή καλό είναι να μην τα ξεχνάμε αυτά, όχι ότι θέλω να χαλάσω τη χαζοχαρούμενη διάθεση που έχουμε, 57 άνθρωποι σήμερα δε θα πετάξουν...