Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Πιάτο που τρώγεται κρύο:Ο υιός Καντάφι έτοιμος να δώσει στοιχεία για την καταδίκη Σαρκοζί


africanews

Ο Σάιφ Αλ-Ισλάμ Καντάφι, ο γιος του έκπτωτου Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την σύλληψη του πρώην Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και επανέλαβε την προσφορά αποδεικτικών στοιχείων που δείχνουν ότι η προεκλογική εκστρατεία του 2007 του Σαρκοζί χρηματοδοτήθηκε από παράνομες πιστώσεις.

Ο Σάιφ αλ-Ισλάμ ανέφερε τα στοιχεία που έδωσε στο ευρωπαϊκό κανάλι  Euronews στην Τρίπολη το 2011, και θρήνησε επειδή  πήρε στο γαλλικό δικαστικό σύστημα επτά χρόνια για να ενεργήσει επί του θέματος.

Ένας αξιωματούχος του γαλλικού δικαστικού συστήματος δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι ο Σαρκοζί βρίσκεται υπό κράτηση για να ανακριθεί από δικαστές που εξετάζουν τους ισχυρισμούς για χρηματοδότηση από τη Λιβύη για την προεκλογική του εκστρατεία του 2007.


Μια δικαστική έρευνα σχετικά με το θέμα είχε ανοίξει στη Γαλλία το 2013, ενώ τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, η Βρετανία συνέλαβε και απήγγειλε κατηγορίες σε έναν Γάλλο επιχειρηματία ύποπτο από τους ανακριτές για τη διοχέτευση χρημάτων από τον Καντάφι για τη χρηματοδότηση της εκστρατείας του Σαρκοζί.

Μιλώντας στο Africanews, ο Saif al-Islam ανέφερε ότι υπάρχουν αρκετοί μάρτυρες που είναι πρόθυμοι να καταθέσουν εναντίον του Σαρκοζί, συμπεριλαμβανομένου του Abdallah Snoussi, πρώην διευθυντή των υπηρεσιών πληροφοριών της Λιβύης, καθώς και του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Libya Investment Bashir Saleh Bashir .

Σύμφωνα με τον Saif al Islam, ο Snoussi έχει καταγράψει την πρώτη συνάντηση μεταξύ του Σαρκοζί και του Καντάφι που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη πριν από την προεκλογική εκστρατεία του 2007.

Ο Saif al Islam προσθέτει ότι και αυτός μπορεί να καταθέσει, αφού είδε την παράδοση του πρώτου ποσού των χρημάτων στον πρώην υπεύθυνο προσωπικού του Σαρκοζί, τον Claude Guant στην Τρίπολη.

Συνεχίζει να κατηγορεί τον Σαρκοζί ότι είναι εγκληματίας πολέμου ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διάδοση της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης στη Λιβύη. Προτρέπει τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουήλ Μακρόν να διορθώσει τα λάθη και να ασκήσει δίωξη στον Σαρκοζί για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά της Λιβύης.


Ο Saif al Islam, ο οποίος εξέφρασε ενδιαφέρον για τη Λιβυκή Προεδρία, δήλωσε επίσης στο Africanews ότι υποστηρίζει την ταχεία διοργάνωση προεδρικών εκλογών στη βορειοαφρικανική χώρα.

Προειδοποίησε ότι υπάρχουν κόμματα στη Λιβύη και στο εξωτερικό που επιδιώκουν να διατηρήσουν τη σημερινή χαοτική κατάσταση στη Λιβύη, λέγοντας ότι ένας ατελείωτος πόλεμος θα επικρατήσει εάν δεν διεξαχθούν γρήγορα εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η σιωπή

  H Τεσσαρακοστή είναι εκτός από περίοδος νηστείας και περίοδος σιωπής. Η σιωπή στην Ανατολή δεν ταυτίζεται με αυτή της σύγχρονης Δύσης. Η σ...