Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Πέθανε ο τελευταίος βόρειος λευκός ρινόκερος



World's last male northern white rhino, Sudan, dies in Kenyan conservancy
Ο τελευταίος αρσενικός βόρειος λευκός ρινόκερος στον κόσμο πέθανε σε περιβαλλοντικό καταφύγιο στην Κένυα τη Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018, επιβεβαίωσε η υπηρεσία νωρίς το πρωί της Τρίτης στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης.



It is with great sadness that Ol Pejeta Conservancy and the Dvůr Králové Zoo announce that Sudan, the world’s last male northern white rhino, age 45, died at Ol Pejeta Conservancy in Kenya on March 19th, 2018 (yesterday).


Με το όνομα Σουδάν, το 45χρονο ζώο στεγαζόταν στο περιβαλλοντικό πάρκο του Ol Pejeta σε μια εγκατάσταση άγριας ζωής μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα μεγέθους 90.000 στρεμμάτων στην Κομητεία της Λαϊκιπια της Κένυας. Υπάρχουν μόνο δύο λευκοί ρινόκεροι στον κόσμο, τα υπόλοιπα θηλυκά που ζουν και αυτά  στην ίδια εγκατάσταση.
Πριν από δύο εβδομάδες προέκυψαν αναφορές ότι ο Σουδάν ανάρρωνε από μια μόλυνση στο πόδι και έτσι το καταφύγιο είχε αναβάλει μια απόφαση για ευθανασία. Ο ρινόκερος είχε περάσει εβδομάδες στο μαντρί του επειδή ταλαιπωρούταν  από μια βαθιά πληγή στο δεξί του πίσω πόδι.
"Ο Σουδάν δέχεται θεραπεία για επιπλοκές που σχετίζονται με την ηλικία του και οδήγησαν σε εκφυλιστικές μεταβολές στους μυς και τα οστά σε συνδυασμό με εκτεταμένες πληγές του δέρματος. Η κατάστασή του επιδεινώθηκε σημαντικά τις τελευταίες 24 ώρες. Δεν μπόρεσε να σηκωθεί και υπέφερε πολλά », δήλωσε το Ol Pejeta.

The veterinary team from the Dvůr Králové Zoo, Ol Pejeta and Kenya Wildlife Service made the decision to euthanize him.

Ο κτηνίατρος του Ol Pejeta δήλωσε τότε: «Πριν από επτά ημέρες σκεφτήκαμε ότι θα πάρουμε αυτή την απόφαση γιατί τότε δεν μπορούσε να σηκωθεί ένα πρωί, δεν μπορούσε καθόλου να σηκωθεί.
"Αλλά όταν του δώσαμε  κάποιο φάρμακο  για τον πόνο και το αντιβιοτικό ήταν σε θέση να σηκωθεί, αυτό μας έδωσε ελπίδα και ίσως να θέλαμε να του δώσουμε μια ευκαιρία να ζήσει Η απόφαση να του κάνουμε ευθανασία τέθηκε σε αναμονή. "
Ο Σουδάν ζούσε με τα δύο τελευταία θηλυκά του ίδιου είδους στο καταφύγιο. Οι δεκαετίες αχαλίνωτης λαθροθηρίας έχουν μειώσει δραματικά τους αριθμούς των λευκών ρινόκερων, καθώς τα κέρατα τους μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 50.000 δολάρια ανά κιλό, καθιστώντας τα πιο πολύτιμα από τον χρυσό ή την κοκαΐνη.
Οι επιστήμονες τότε εργάστηκαν για να βοηθήσουν το Σουδάν να αναπαραχθεί μέσω γονιμοποίησης in-vitro. Το έμβρυο επρόκειτο να εμφυτευτεί σε παρένθετο νότιο λευκό ρινόκερο, το Ol Pejeta επιβεβαίωσε ότι το γενετικό υλικό του Σουδάν είχε συλλεχθεί, προσθέτοντας ότι "παρέχει ελπίδα για μελλοντικές απόπειρες αναπαραγωγής βόρειων λευκών ρινόκερων μέσω προηγμένων κυτταρικών τεχνολογιών. "

2 σχόλια:

  1. Μια πραγματικά θλιβερή είδηση. Capitalism kills.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ιδεολογίες σκοτώνουν,οι θρησκείες σκοτώνουν,ο οπαδισμός σκοτώνει,ο πρωταθλητισμός σκοτώνει,μήπως τελικά απλά ο άνθρωπος σκοτώνει και ψάχνει κάτι να βρει για να φορτώσει τις ενοχές του;

      Διαγραφή

Η σιωπή

  H Τεσσαρακοστή είναι εκτός από περίοδος νηστείας και περίοδος σιωπής. Η σιωπή στην Ανατολή δεν ταυτίζεται με αυτή της σύγχρονης Δύσης. Η σ...